Peace be upon you

Teme kojima se predstavljamo na ovaj ili onaj način
Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Peace be upon you

Post by Vjetar »

Vrijeme je da se kaže nešto što je odavno očigledno :DE

Forum nikada nije bio utočište za nečiji ego, niti mjesto na kojem će svaka riječ biti dočekana odobravanjem. On postoji zbog razmjene mišljenja, a mišljenja, po svojoj prirodi, nisu dužna da budu ni ugodna ni potvrđujuća. Ko iznese stav, mora biti spreman da će naići na osporavanje, neslaganje, pa i na poneku riječ koja prelazi granicu dobrog ukusa.

Nije to ideal kojem težimo, ali jeste stvarnost svakog mjesta na kojem se ljudi slobodno izražavaju.

Tokom godina bilo je onih koji su odlučili da odu. Razlozi su uvijek zvučali različito, ali suština je često bila ista: očekivanja nisu bila usklađena sa prirodom foruma. Kada čovjek počne vjerovati da njegovo viđenje sukoba mora postati i tuđe, ili da će svaka rasprava dobiti epilog koji odgovara njegovom osjećaju pravde, razočaranje postaje gotovo neizbježno. Forum nije sudnica, niti admin postoji da presuđuje ko je bio emotivno uvredljiviji u svakoj verbalnoj prepirci.

Ko zbog toga ode, to je njegov izbor. Ko zbog toga ostane, to je također njegov izbor.

Ne postoji ni posebna tuga zbog odlazaka, niti posebno oduševljenje zbog ostanaka. Ljudi dolaze i odlaze, a forum nastavlja da postoji. Tako je bilo prije, tako je sada i tako će biti i ubuduće.

Oni koji će tek otići iz istih razloga vjerovatno neće pronaći ono što traže ni na nekom drugom mjestu, jer problem nije u prostoru, već u očekivanju da će svijet govoriti isključivo jezikom koji njima odgovara.

A oni koji ostanu razumjeće jednu jednostavnu stvar: forum nije mjesto na kojem svi moraju misliti isto, niti mjesto na kojem će svaka rasprava biti gospodska. Ad hominem ispadi, provokacije i povremene neukusne opaske postoje otkad postoje internet forumi i, koliko god bili nepoželjni, neće nestati adminovom odlukom.

Na kraju, forum nije zajednica istomišljenika. On je zajednica ljudi koji imaju pravo da iznesu svoj stav, isto onoliko koliko to pravo imaju i svi drugi. Ko to prihvati, vjerovatno će ovdje provesti mnogo vremena. Ko ne prihvati, vjerovatno će jednog dana otići uvjeren da je forum izgubio njega.

Zrelost se ne ogleda u tome da nikada ne budeš meta ad hominem opaske. Zrelost je da znaš kada odgovoriti, kada ignorisati, kada prijaviti ono što zaista prelazi granicu i kada nastaviti dalje bez uvjerenja da se svijet mora zaustaviti zbog jedne rasprave.

Forum ne pripada nijednom pojedincu. Nikada nije ni pripadao.

Tako da - :jbg

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Re: Peace be upon you

Post by Bella »

:zbunjd
"Peace be upon you" (Mir s tobom / vama) jest tradicionalni vjerski pozdrav.
. obeachanje .nije zakljuchano... da li je namjenjeno za raspravu ili je ..namjenjeno za chana . @Peace

:DE
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Peace je kvalitetna osoba. I vise puta rekoh da forum bez nje nije isti. Inace stoji da osobe odlaze i dolaze.

Gudi
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Post by Gudi »

Nisam godinu dvije bio na forumu.

Hoop dosao opet...zbog one Monče :)

Zakrvila se sa mnom žena :rolleyes

Ti si meni ovo...ti si meni ono...Boga mi ženu ni ne znam kako treba...ja kao nešto imam protiv nje... :rlys

Bože sačuvaj. Ne znam šta sam jeo prekjučer a nešto drugo :hahihihohoh
Be highirly man not sikirly man

Gudi
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Post by Gudi »

Mislim znam da se pokrvila sa mnom oko muško ženske teme...neke.. :a/

Valjda istina pa ljude zaboli kad im kažeš kako stvari stoje. I to na osnovu onoga što su oni sami pisali kao članovi foruma. :8x

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

. ..prije svega. kako se kaze.. rijechnik je vrlo bitan.. pisana komunikacija, se nekada pogreshno protumachi.. ne vide se nasha lica.. mimike.. nema zvuka ...itd.. pishemo. radechi neshto drugo u isto vrijeme.. koncentracija nije na nivou.... i eto.. grublja reakcija dovede do sukoba.... gdje uopste vechinom nema. materijala za..

. :hm
.............................................................................................Image

Gudi
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Post by Gudi »

Pametujesh

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

:jbg
nepotpun odgovor .... moze se protumachiti, kao diskreditivno ophodjenje..

Ina
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Post by Ina »

Bilo je i bude itekako prihvatanja različitih stavova.. između ljudi. I to je jedno.
Povremeni sarkazam, neraspoloženja, ironija ili žešći oštriji rječnik itd su drugo.
Češće prozivkanje određenih ljudi, vrijeđanje, logoreja, tikačenje se nekome za vrat.. opet nešto treće..

Toga i dosta još.. postoji svukud. A naravno, i svašta lijepog.. hvala Bogu.
Kao u ostalom.. i u životu.. na poslu ili gdje god.

Ono što (ili može da) čini (ne)značajne razlike su reakcije i postupci.. baš i pojedinca.
I pošto već predaješ lekcije o "zrelosti"...

I pranje ruku od odgovornosti i klimava "neutralnost" su indikatori.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Post by biljka »

Reko bi čovjek neko nekog ubio, a ono porječakali se na forumu :tctc
Per aspera ad astra :fiju

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

. za neke osobe, jeste ubistvo.. ..gubljenje ionako krhkog intergiteta... nemoguchnost da provuku 'svoju istinu'..sluzechi se uvredama , omalozavanje sagovornika, sluzechi se 'ultimatumima' :-? ..
. kad se tako shto primjeti na fb.. gdje se posta sve i svashta.. :-? zbilja chudno.. zabavu pretvore u sukob :/*

..

Gudi
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Post by Gudi »

Što se Munčoglu promangupisala... :rlys

Mafija...čarlija... :hihi

:puskaub

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Post by dezire »

Iskreno mi je žao kad bilo tko napusti forum.

Sam forum nebi bio zanimljiv kad bi svi bili isti i imali ista mišljenja oko svega.
Možda bi bilo dobro da prije nego što nekome odgovorimo, shvatimo da druga strana nije neprijatelj nego netko tko ima različito mišljenje od nas. Isto tako, kad već nešto napišeš, moraš biti spreman da će netko odgovoriti i onako kako ti se neće svidjeti.

I sama sam se znala, ovdje, s nekim ne složiti ali kasnije shvatiš da jedna rasprava ne mora odrediti cijeli odnos.
Ne moramo ovdje svi biti bliski ali možemo ostaviti prostor da se ljudi vrate razgovoru bez osjećaja da moraju otići.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

:hm
.. konkretno za @Peace.. kao i inu. nije problem sukob mishljenja. na temi ? kojoj temi?
( problem je.. .mada i nije .kako gledamo.zavisi . i kako za koga ).

.. ad hominem..kao shto je i vjetar napisao..
..napadaju na lichnost, moral, inteligenciju. pismenost itd..
.. i shta ostane nakon . je gubljenje povjerenja.. i vjerujem .kao shto je i napisano. priznanje iste , da je neshvaceno
. @peace je u bosni. i iskoristila je to.da pokaze toboze .ljutnju.. to je ona. tako je vidim. za nekoga nista loshe, za mene . manipulacija, male grupe zena.. :hahah

. razlichita mishlenja smo imali sa, zvakom, deksom ..... vishe chlanova je bilo ukljucheno u diskusiju ... ..i nije preshlo u ..ad hominem.. :jbg
..

.

Ina
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Post by Ina »

biljka wrote:
Sun Jul 05, 2026 12:12 am
I porječkanje je porječkanje..
Desi si..

A kontinuitivni pokušaji vrijeđanja, prozivanja omalovažavanja ili tendencija istih.. su zasebnih temelja.

A ako je tvoj (ili bilo čiji) izbor i stav da evidentne činjenice banaliziraš.. opravdavaš ili izjednačavaš.. ili dramatično svodiš na "percepiranu mrtvu glavu" (gluho bilo) itd.. u ovom konkretnom slučaju...
tvoj je..

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Post by Vjetar »

Bella wrote:
Sun Jul 05, 2026 5:07 pm
:hm
.. konkretno za @Peace.. kao i inu. nije problem sukob mishljenja. na temi ? kojoj temi?
( problem je.. .mada i nije .kako gledamo.zavisi . i kako za koga ).

.. ad hominem..kao shto je i vjetar napisao..
..napadaju na lichnost, moral, inteligenciju. pismenost itd..
.. i shta ostane nakon . je gubljenje povjerenja.. i vjerujem .kao shto je i napisano. priznanje iste , da je neshvaceno
. @peace je u bosni. i iskoristila je to.da pokaze toboze .ljutnju.. to je ona. tako je vidim. za nekoga nista loshe, za mene . manipulacija, male grupe zena.. :hahah

. razlichita mishlenja smo imali sa, zvakom, deksom ..... vishe chlanova je bilo ukljucheno u diskusiju ... ..i nije preshlo u ..ad hominem.. :jbg
..

.
Ne jednom ti si prva započela sa ličnim spuštanjima, tako da šuti Bgt ne likuj :glupane

Meni je više to što otvoreno iskazujete koliko se ne podnosite. Ti prva :DE Ali, ženska stvar i ne možemo mi to shvatiti :x8

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Post by Vjetar »

Ina wrote:
Sun Jul 05, 2026 7:12 pm
biljka wrote:
Desi si..

A kontinuitivni pokušaji vrijeđanja, prozivanja omalovažavanja ili tendencija istih.. su zasebnih temelja.

A ako je tvoj (ili bilo čiji) izbor i stav da evidentne činjenice banaliziraš.. opravdavaš ili izjednačavaš.. ili dramatično svodiš na "percepiranu mrtvu glavu" (gluho bilo) itd.. u ovom konkretnom slučaju...
tvoj je..
Nisi ni ti imuna od ličnog napada. U onoj svađi Bella/Peace, neprozvana si se uključila i bila, reći ću blago - neugodna. Ako želite da se nagovorite jedna drugoj, spuštate lično, vrijeđate i šta god, ja stvarno ne želim time da se bavim. Pogotovo ne očekujte da ću uskočiti kao admin da prevagnem kada same ne možete. Učešćem u svađi to gubite.

Očigledno je da se ne podnosite, jednako sa svake strane, ali stvarno ne znam šta očekujete od mene u toj situaciji? Neću stati ni na čiju stranu jer jednake ste bile i mogao sam vas realno sve tri poslati na hlađenje sedmicu. Možda sam i trebao, ali iskreno, ponovile biste i ponovićete prvom prilikom opet, jer ne ohladi vas niko. Ne mogu ja izliječiti vašu netrpeljivost, niti je razumjeti. Pretpostavljam, ponavljam, da je ženska stvar :hahah

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Post by biljka »

Ina wrote:
biljka wrote:
Desi si..

tvoj je..
Evo da još malo izbanaliziram: nema potrebe za filozofiranjem i pretjerivanjem

Idemo sad tumačiti najobičniju raspravu i odlazak Peace do besvijesti. Ne znam samo šta hoćete. Hoćemo se gasiti, je li se Bella treba banovati po vama? Ne kontam stvarno koji je cilj dizanja nosa. Brate bilo prošlo, hajmo dalje.

Ja sam i sa Cooliom i sa Bellom znala zadramiti i to baš, pa šta. Opet ću se slagati u nekim stvarima, u nekim ne, neke me ne zanimaju. U suštini idemo dalje i ne mogu shvatiti šta je problem ovdje da se ne ide dalje, već se pišu neki pomalo filozofski sastavi. Nije više ni smiješno, samo je krinđ :jbg
Per aspera ad astra :fiju

Gudi
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Post by Gudi »

@Peace spominjala nešto Munču za mene. Nešta joj kukala :zbunjd

@Ina pisala da sam joj nekakav zagondzija :pjuk

Peace željna pažnje, valjda nema čovjek vremena od posla da joj se posveti. Pa gleda ko će joj reći joj što se dobro drzish.

A ova Ina nemam pojma ni ko je osoba, niti me zanima :inlv

Mislim ipak da ljudi svoje privatne probleme, stresove prenose indirektno na forum. :rolleyes

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

Vjetar wrote:
Sun Jul 05, 2026 8:09 pm
Ne jednom ti si prva započela sa ličnim spuštanjima, tako da šuti Bgt ne likuj :glupane

Meni je više to što otvoreno iskazujete koliko se ne podnosite. Ti prva :DE Ali, ženska stvar i ne možemo mi to shvatiti :x8

. manje vishe. reagujem.. nekome se to ne svidja. ne znachi nepodnoshenje

..vech sam jednom napisala.... mozda je do ekipe, svi se uglavnom poznajemo niz godina.. i jednostavno, izmedju nekih nema hemije.. nikad nije bila ili je prestala. nakon par razmijenjenih rijechi.. :jbg to je i za ochekivati
..ja chitam manje vishe sve teme...ili 30 % ne chitam 70 % chitam .suprotno od peace.. :hahah
ona me ne chita, a sve zna shta pishem >>> :zbunjd
. ja je pratim na par tema... i naravno da znam sve o njoj. sve je transparentno.. i ok je .
ali, nije da bih s njom pila kafu. to sam joj i napisla. i nije joj jasno..zashto ?? :jbg i tako je srdzba krenula :DE

ova ina. ' stihoklepac. pjesnik u dushi.. da bi bila josh vechi. pishe i koristi vokabular ....takav kad ga baci na papir. :jbg nerazuman.. i kao takav . zashto bi me tu neshto uvrijedilo od nje ...
. osim. kad se predstavi , izgubi kontrolu, od bijesa....zbilja .shto jeste.. :jbg ebzveze

:hahah
Last edited by Bella on Sun Jul 05, 2026 10:02 pm, edited 1 time in total.

Ina
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Post by Ina »

Vjetar wrote:
Sun Jul 05, 2026 8:27 pm
Ina wrote:
biljka wrote:
Desi si..

tvoj je..
Nisi ni ti imuna od ličnog napada. U onoj svađi Bella/Peace, neprozvana si se uključila i bila, reći ću blago - neugodna. Ako želite da se nagovorite jedna drugoj, spuštate lično, vrijeđate i šta god, ja stvarno ne želim time da se bavim. Pogotovo ne očekujte da ću uskočiti kao admin da prevagnem kada same ne možete. Učešćem u svađi to gubite.

Očigledno je da se ne podnosite, jednako sa svake strane, ali stvarno ne znam šta očekujete od mene u toj situaciji? Neću stati ni na čiju stranu jer jednake ste bile i mogao sam vas realno sve tri poslati na hlađenje sedmicu. Možda sam i trebao, ali iskreno, ponovile biste i ponovićete prvom prilikom opet, jer ne ohladi vas niko. Ne mogu ja izliječiti vašu netrpeljivost, niti je razumjeti. Pretpostavljam, ponavljam, da je ženska stvar :hahah

Katkad i neugodna.. tačno 👍

Za ostalo.. i dalje.. no više comment.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

bi wrote:
Sun Jul 05, 2026 8:55 pm
Idemo sad tumačiti najobičniju raspravu i odlazak Peace do besvijesti. Ne znam samo šta hoćete. Hoćemo se gasiti, je li se Bella treba banovati po vama? Ne kontam stvarno koji je cilj dizanja nosa. Brate bilo prošlo, hajmo dalje.
moje mishljenje . vratit che se... mozda da napishemo.da su joj postovi svi ok.. i da nishta chudno u njima nema .. :jbg
..mi smo ti koji ne razimijemo . 'velichanstvene', 'eikon, ' 'dobrochinitelje',
.. jeste cilj je bio banovati me. :hahah trebalo je samo skupiti vishe 'publike' :fp . vishe ina od peace..ali eto i dalje vrshi pritisak na biljku. i ukazuje kako je .. :8x samo mogla tako .ignorisati ochigjedno .. :hahah
na temi smo.. :jbg za ovakve postove.. idemo dalje.. :inlv

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

Gudi wrote:
Sun Jul 05, 2026 9:22 pm
@Peace spominjala nešto Munču za mene. Nešta joj kukala :zbunjd

@Ina pisala da sam joj nekakav zagondzija :pjuk

Peace željna pažnje, valjda nema čovjek vremena od posla da joj se posveti. Pa gleda ko će joj reći joj što se dobro drzish.

A ova Ina nemam pojma ni ko je osoba, niti me zanima :inlv

Mislim ipak da ljudi svoje privatne probleme, stresove prenose indirektno na forum. :rolleyes
.trebao bi se sjechati,kao i ja . ja se zbilja ne sjecham.. :zbunjd bio je konflikt izmedju nas . ne znam zashto i o chemu se radilo... kao, mrsko mi traziti .. :-?
.. zashto te ne zanima.. ne znam.. nije ni to sasvim ok..
.. :hahah ne treba ni previshe paznje.. tako , mislim da nisi u pravu sa konstatacijom.... da nekome treba ta paznja.
a naravno, da uziva u komplimentima.. :jbg svi su isti..
. a shto se tiche privatnih problema. pa imao si ih i ti. garaza i okolokuche,, javashluk :hahah

.. tako saznali smo, kako se boriti protiv okupatora.. :up :D/

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Svako ima svoje misljenje. Sve to stoji. Ali kada se sve sabere i oduzme @Peace je jedna dobra zena i za svo ovo vreme koliko sam na forumu ja nisam primetio da je bilo koga uvredila. I ja bih voleo da se vrati.

Gudi
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Post by Gudi »

Bella wrote:
Sun Jul 05, 2026 10:00 pm
Vjetar wrote:
Sun Jul 05, 2026 8:09 pm

. manje vishe. reagujem.. nekome se to ne svidja. ne znachi nepodnoshenje

..vech sam jednom napisala.... mozda je do ekipe, svi se uglavnom poznajemo niz godina.. i jednostavno, izmedju nekih nema hemije.. nikad nije bila ili je prestala. nakon par razmijenjenih rijechi.. :jbg to je i za ochekivati
..ja chitam manje vishe sve teme...ili 30 % ne chitam 70 % chitam .suprotno od peace.. :hahah
ona me ne chita, a sve zna shta pishem >>> :zbunjd
. ja je pratim na par tema... i naravno da znam sve o njoj. sve je transparentno.. i ok je . :DD
ali, nije da bih s njom pila kafu. to sam joj i napisla. i nije joj jasno..zashto ?? :jbg i tako je srdzba krenula :DE

ova ina. ' stihoklepac. :DE pjesnik u dushi.. da bi bila josh vechi. pishe i koristi vokabular ....takav kad ga baci na papir. :jbg nerazuman.. i kao takav . zashto bi me tu neshto uvrijedilo od nje ...
. osim. kad se predstavi , izgubi kontrolu, od bijesa....zbilja .shto jeste.. :jbg ebzveze