Fontana "Sloga"

Aktuelnosti iz zemlje i svijeta.
Mina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Fontana "Sloga"

Unread post by Mina »

U Etno selu Čardaci u Vitezu jučer su završeni radovi na fontani u obliku države Bosne i Hercegovine koja je već izmamila brojne reakcije bh. javnosti. Njena poruka je univerzalna, dok jedni vide tri konstitutivna naroda, drugi ipak vide tri člana predsjedništva koji uriniraju po državi.
Vlasnik Etno sela Čardaci Mirko Šakić u razgovoru za Klix.ba je kazao da je skulptura urađena po uzoru na skulpturu Davida Černija "Čůrající postavy" i životima svih nas te da nosi naziv "Sloga".

Image
"Godinu dana mi se nameće ideja da završimo fontanu, a koronavirus mi je dala za pravo da ovo završimo. Skulptura nosi naziv 'Sloga' te ima univerzalnu poruku. Hoće li neko tvrditi da su to predsjednici ili tri konstitutivna naroda koji imaju čudnu ljubav spram zemlje u kojoj živimo svako neka odluči", kazao je Šakić.

Image

Podsjetio je da svako treba voljeti mjesto odakle je i da nije dovoljno to samo govoriti već i djelima pokazati.

"Ja nisam moralna vertikala, ali nam se dešava degradacija morala, izgubili smo vrijednost i postali sadaka država koja opstaje zahvaljujući svima okolo, a ne shvatamo da je ovdje najljepše i da moramo graditi društvo, vjerovati u sebe i djelovati, a ne tražiti krivca", dodaje naš sagovornik.

Da li je ova fontana parodija ili ozbiljna satira koja oslikava naš život i odnos prema državi ostavlja se na slobodu svim građanima BiH da i sami odgovore na ovo pitanje, a Šakić kaže da se mjesto koje volite i u kojem živite ne možete graditi dušom.

Etno selo Čardaci u kojem niko od radnika nije dobio otkaz u vremenu koronavirusa danas je ponovo otvorio svoja vrata za sve posjetioce.

"Mi smo spremni, posljedice su puno veće, nije to samo dva mjeseca pauze, da je taj trošak ne bih imao problem. Ovo će ostaviti veće posljedice na turizam u cijeloj regiji, posebno u BiH, koja nema turistički infrastrukture i ako se vratimo za godinu ili dvije na zadnje stanje biće dobro", zaključio je Šakić.

(Klix)
I'm waking up to ash and dust I wipe my brow and I sweat my rust

Kamilica
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Re: Fontana "Sloga"

Unread post by Kamilica »

Govori čovjek o moralu i preispitivanju a hladno prekopirao djelo češkog umjetnika :D/
Ali dobro, makar prizna da nije moralna vertikala.

Ton
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Ton »

Trebao je zidove i dno bazena u žuto obojiti.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Entropija wrote:
Thu May 14, 2020 9:00 pm
... Njena poruka je univerzalna, dok jedni vide tri konstitutivna naroda, drugi ipak vide tri člana predsjedništva koji uriniraju po državi...
Koliko vidim, najzapišaniji su Jajce Bugojno i Zenica :hm A i ovi što piške, nisu u BiH, već sa granica piške iz svojih teritorija. Ovaj iz Srbije, desni na donjoj slici, baš ima jak mlaz, do Zenice dobacio :D/

Banshee
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Banshee »

Čini mi se da bi adekvatniji naziv bio "Pišanje uz vetar" :DD

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

:hah

Banshee
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Banshee »

Ja ne znam kako ljudi dođu na te ideje ali definitivno ništa više nije čudno :tctc

Boki
Intern
Intern
Reactions:

Unread post by Boki »

Ali ako predstavlja narode ili predsjedništvo, onda stvarno stoji ovo

Banshee
Junior
Junior
Reactions: