Treći entitet

Lokalna i svjetska politička dešavanja, stranke i politički predstavnici.
Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Re: Treći entitet

Unread post by Coolio »

deksametazon wrote:
Thu May 07, 2026 1:19 am
Ne ide prvo reakcija nego akcija pa tek onda reakcija. A nije teško poredati hronologiju.
Ma ja se druze slazem sa tobom. Totalno je nebitno ko je prvi poceo. Ja govorim o tome sto se ljudi i nakon 30 godina prepiru,psuju,huskaju jedni na druge...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

wrote:
Thu May 07, 2026 3:46 am
Totalno je nebitno ko je prvi poceo.
:hahah :fpalm
boze sachuvaj

..vrlo je bitno, da se zna ko je agresor a ko zrtva. kao shto je ochigledan primjer .. npr yu srbija . je napala sloveniju .pa redom ostale republike. dakle jasno da je agresor. pochinioci genocida.. nevidjeno klanje , neduznih komshija. omladine. obrazovanih mladicha. a posebo silovanje kao taktiku rata..
.. mene samo chudi. da taj nevini narod srbije ne zahtjeva da se promjeni ime zemlje.. da bar na neki nachin . pokazu da :Oni; nisu ono kako ih svijet vidi. :-?
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Thu May 07, 2026 4:08 am
wrote:
Totalno je nebitno ko je prvi poceo.
:hahah :fpalm
boze sachuvaj

..vrlo je bitno, da se zna ko je agresor a ko zrtva. kao shto je ochigledan primjer .. npr yu srbija . je napala sloveniju .pa redom ostale republike. dakle jasno da je agresor. pochinioci genocida.. nevidjeno klanje , neduznih komshija. omladine. obrazovanih mladicha. a posebo silovanje kao taktiku rata..
.. mene samo chudi. da taj nevini narod srbije ne zahtjeva da se promjeni ime zemlje.. da bar na neki nachin . pokazu da :Oni; nisu ono kako ih svijet vidi. :-?
Opet ti kazem, procitaj vise puta moj post pre nego sto odgovoris.

Recenica "Totalno je nebitno ko je prvi poceo." se ne odnosi na to ko je prvi poceo rat nego sa prozivkama i psovkama na stadionu. Mi ne pricamo o ratu zenska glavo a ti se konstantno ubacujes i vracas na tu temu.

I kada si vec navalila sa tom temom, jel ti stvarno verujes u tu bajku da su samo srbi ubijali a drugi setali tek onako okolo?

To kako svet nekoga gleda je bitno kao sto sam ja bitan u Zimbabveu. Cuj to,svet gleda.

Koji svet? NATO zlocinci? Nemci,francuzi,britanci,kanadjani,izraelci? Prosvetli me.

Svet koji se zasniva i funkcionise na lazi tipa Obama nobelovac. E oni dele pravdu po svetu u koju cemo verovati.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vazda isto
Per aspera ad astra :fiju

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

biljka wrote:
Thu May 07, 2026 7:16 am
Vazda isto
A sta sam slagao?

Zivo me interesuje sta je laz u napisanom?

Da li je nato zlocinacka organizacija? Jeste

Da li su oni ti koji sprovode neku pravdu a pobili su toliki narod sirom sveta? Jesu

Da li su samo srbi ubijali? Nisu

Da li je zlocinac Obama dobio nobelovu nagradu za mir? Jeste

Da li nam ti isti predstavljaju Rusiju kao zlocinca dok se prave ludi za genocid u Gazi? Da

Daj mi jedan razlog po kojem su sve te drzave poput Amerike,Francuske,Britanije,Nemacke,Kanade,Izraela i slicnih bitne da ja trebam da se zabrinem kakvo oni misljenje imaju o Srbiji. Svasta

deksametazon
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by deksametazon »

Coolio wrote:
Thu May 07, 2026 7:54 am

Nisu, ali Srbija ponajviše generiše probleme na Balkanu još od odlaska Turaka. Šta je pisao i pričao Ilija Garašanin još davne 1844., šta Vuk Karadžić, šta Nikola Pašić, šta Stevan Moljević, šta Draža Mihailović, šta Dobrica Ćosić, šta Slobodan Milošević? Da li jutros Vojislav Šešelj je na nekoj televiziji pričao o Velikoj Srbiji „do Karlobaga, Ogulina, Karlovca i Virovitice”? Odlično je to pobrojao jučer Vukanović gdje je sve Srba nestalo zbog izvoza velikodržavne ideologije i projekata iz Banjice pa pita odakle tolike pare Stanivukovuću i Trivićki da dijele studentima i seljacima? Vukanović prisustvuje tim sastancima sa opozicijom i stalno cirkuliše među narodom i zna ponajbolje šta se radi. Njega maltretiraju na granici kada ulazi u Srbiju više nego mene.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

deksametazon wrote:
Thu May 07, 2026 9:06 am
Coolio wrote:
Thu May 07, 2026 7:54 am

Nisu, ali Srbija ponajviše generiše probleme na Balkanu još od odlaska Turaka. Šta je pisao i pričao Ilija Garašanin još davne 1844., šta Vuk Karadžić, šta Nikola Pašić, šta Stevan Moljević, šta Draža Mihailović, šta Dobrica Ćosić, šta Slobodan Milošević? Da li jutros Vojislav Šešelj je na nekoj televiziji pričao o Velikoj Srbiji „do Karlobaga, Ogulina, Karlovca i Virovitice”? Odlično je to pobrojao jučer Vukanović gdje je sve Srba nestalo zbog izvoza velikodržavne ideologije i projekata iz Banjice pa pita odakle tolike pare Stanivukovuću i Trivićki da dijele studentima i seljacima? Vukanović prisustvuje tim sastancima sa opozicijom i stalno cirkuliše među narodom i zna ponajbolje šta se radi. Njega maltretiraju na granici kada ulazi u Srbiju više nego mene.

Ja to i ne sporim. Ja znam da je najvise stradalo bosnjaka. Ja sam samo njoj odgovorio jer kako ona pise srbi su isli i ubijali redom dok su stradali srbi sami izvrsavali samoubistva. Za ubistva preko 3000 srba u Podrinju 92-e godine niko nije odgovarao. I to je samo jedan u moru razloga zbog kojeg niko u Srbiji nece verovati u nekakvu pravdu.

Takodje postoji dokumentarni film o Kosovu pod nazivom "Es begann mit einer Lüge" u kom je nemacki novinar koji je bio na Kosovu objavio da je NATO u dogovoru sa albancima trebao naci razlog kako bi bombardovali Srbiju a onda su se srpska vojska i uck medjusobno poubijali a amerikanci ili ko vec su presvukli ubijene slikali i objavljivali po medijima kako su odvratni srbi ubili civile bas kao sto i dan danas objavljuju lazi za mnoge druge arapske zemlje,. Ali medijska propaganda je jaka i za 20-30 godina bice da Jugoslavija nikada nije postojala, verovatno ce se u udzbenicima naci da je Srbija bombardovala nato a ne nato nju. Mene to vise nista ne bi iznenadilo. I ovo sto govorim nema nikakve veze sa Bosnom, niti su bosnjaci krivi za tako nesto. Nego jednostavno sve te jace evropske drzave ne vole Srbiju jer je na strani Rusije i Kine, jedina zemlja koja ne bi u nato pa ni ne cudi da joj sve smestaju bas kao sto to cine Rusiji. Ne kazem ja da je Srbija neka bitna drzava u svetu,obicna mala zemlja ali ipak im smeta. A ovo je prica jos jednog nemca o Kosovu.

Pogledaj na 19:45 kako su oni zapoceli bombardovanje.

I kada pocnes medijima da bombardujes o Srbiji kako je zla, losa, kako je kada odes u Srbiju strasno,pojesce te zivog i slicno ljuidi pocnu da misle tako. I zato sada kada god neki stranac ode u Beograd cudno mu da ga niko nije dirao. Odusevljen jer je izasao ziv, tako se to tretira.

Da se ne bi Bella javila odmah sa pricom tipa "Jao Srbija je bitna pa ce da joj smestaju" i ostale gluposti, Srbiju ne vole jer je protiv svega sto zapadne vrednosti namecu,narocito protiv nato saveza. Srbiju ne vole ni u sportu.

Mozda u ovom pronalaze mrznju, ko zna.

Otpor: Srbi su, prema navedenim izvorima, bili prvi i jedini evropski narod koji se 1941. godine dva puta pobunio protiv Hitlera (pucanj 27. marta i masovni ustanak u letu 1941).
Upoređenje: Ističe se kontrast između Beograda, koji je bio bombardovan, i drugih gradova/regija koje su primale nemačke trupe sa oduševljenjem.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ali da se vratim na temu treceg entiteta. Bosni je potrebno da se ukinu entiteti, da nemaju te podele vec da bude drzava sa jednom vlascu. E sada da li je to moguce,za to se verovatno kao i uvek pitaju velike sile kojima 99% ne odgovara ujedinjenje naroda pa imaju politicare po Bosni koji igraju kako oni sviraju. I to je razlog zbog kojeg i dan danas imamo ljude (manjinu) koji se prozivaju, psuju pa cak i biju zbog price o ratu u kom nisu ni ucestvovali. A to je poraz drustva.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Coolio wrote:
Thu May 07, 2026 11:33 am

Otpor: Srbi su, prema navedenim izvorima, bili prvi i jedini evropski narod koji se 1941. godine dva puta pobunio protiv Hitlera (pucanj 27. marta i masovni ustanak u letu 1941).
Upoređenje: Ističe se kontrast između Beograda, koji je bio bombardovan, i drugih gradova/regija koje su primale nemačke trupe sa oduševljenjem.
Ni prvi, ni jedini i apsolutno nisu svi sarađivali sa nacistima.

Ostale dijelove neću ni da komentarišem jer sam već pisala. Ali ovo izvrtanje historije...

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

A što se tiče entiteta, savršeno bi bilo da smo cjeloviti bez entiteta, međutim ne živimo utopiju. Treći entitet bi također bio okej kada ne bi bilo secesionističkih namjera, ali s obzirom da znamo kako to ide-nije okej.

Oko ovog sam se znala raspravljati često, a to je preglasavanje hrvatskog naroda. I to mi stvarno nije okej. Nema smisla da hrvatskog člana predsjedništva biraju Bošnjaci i Komšić je ono što je do kraja srozalo hrvatsko-bošnjačke odnose u BiH. Da li je Čović bolja opcija? Vjerovatno ne. Ali svakako je predsjednička funkcija više performativna nego zapravo korisna, pa ne znam zašto nam je trebalo da zbog toga izgubimo šansu da imamo savez sa Hrvatima.

Super bi bilo da imamo jednog predsjednika bez etničkog prefiksa i sve te bajke, ali opet... Utopija. Pa bi bilo najbolje da imamo 4 predsjednika kako ne bismo diskriminirali Ostale. Znači 1 Srbin, 1 Bošnjak, 1 Hrvat kojeg fakat biraju Hrvati i 1 Ostali, a da se biraju sa cijele teritorije BiH, bez obzira na entitet. E to mislim da bi bilo realistično rješenje koje bi možda i mogle prihvatiti sve strane. Za ostalo bar trenutno nema šanse

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

biljka wrote:
Thu May 07, 2026 12:47 pm
A što se tiče entiteta, savršeno bi bilo da smo cjeloviti bez entiteta, međutim ne živimo utopiju. Treći entitet bi također bio okej kada ne bi bilo secesionističkih namjera, ali s obzirom da znamo kako to ide-nije okej.

Oko ovog sam se znala raspravljati često, a to je preglasavanje hrvatskog naroda. I to mi stvarno nije okej. Nema smisla da hrvatskog člana predsjedništva biraju Bošnjaci i Komšić je ono što je do kraja srozalo hrvatsko-bošnjačke odnose u BiH. Da li je Čović bolja opcija? Vjerovatno ne. Ali svakako je predsjednička funkcija više performativna nego zapravo korisna, pa ne znam zašto nam je trebalo da zbog toga izgubimo šansu da imamo savez sa Hrvatima.

Super bi bilo da imamo jednog predsjednika bez etničkog prefiksa i sve te bajke, ali opet... Utopija. Pa bi bilo najbolje da imamo 4 predsjednika kako ne bismo diskriminirali Ostale. Znači 1 Srbin, 1 Bošnjak, 1 Hrvat kojeg fakat biraju Hrvati i 1 Ostali, a da se biraju sa cijele teritorije BiH, bez obzira na entitet. E to mislim da bi bilo realistično rješenje koje bi možda i mogle prihvatiti sve strane. Za ostalo bar trenutno nema šanse
Sve je to lepo u pisanju ali u praksi bi taj cetvrti gurao na jednu od tri strana i opet bi bilo isto.

Samo jedan predsednik bez entiteta cine Bosnu mirnom, bez nacionalizma, raspravki itd. A ovako, proci ce jos 100 godina ista ce se prica pricati u krug.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

biljka wrote:
Thu May 07, 2026 12:32 pm
Coolio wrote:

Ostale dijelove neću ni da komentarišem jer sam već pisala. Ali ovo izvrtanje historije...
To za istoriju nisu moje reci nego reci google-a koji gledas.

Tvrdnja da je Srbija "jedina napala Hitlera" nije istorijski precizna na način da je Srbija kao država objavila rat i napala Nemačku, ali se odnosi na specifične događaje iz marta 1941. godine koji su imali veliki antifašistički značaj:Demonstracije 27. marta 1941: Nakon što je Vlada Kraljevine Jugoslavije pristupila Trojnom paktu (savezu sa Hitlerom) 25. marta, u Beogradu i drugim gradovima su 27. marta izbile masovne demonstracije pod parolom "Bolje rat nego pakt, bolje grob nego rob". Ovo je bio prvi veliki moralni poraz nacističke Nemačke u porobljenoj Evropi.Reakcija na pakt: Demonstracije su dovele do zbacivanja Vlade i kneza Pavla, što je razbesnelo Hitlera, koji je potom naredio napad na Jugoslaviju 6. aprila 1941..Gerilski otpor: Nakon brzog poraza i komadanja Jugoslavije, na teritoriji okupirane Srbije, koja je bila pod direktnom upravom Nemačke, ubrzo se formirao snažan gerilski otpor (partizani i četnici) koji je iznenadio i iritirao Berlin.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Coolio wrote:
Thu May 07, 2026 12:59 pm
biljka wrote:
Thu May 07, 2026 12:47 pm

Sve je to lepo u pisanju ali u praksi bi taj cetvrti gurao na jednu od tri strana i opet bi bilo isto.

Samo jedan predsednik bez entiteta cine Bosnu mirnom, bez nacionalizma, raspravki itd. A ovako, proci ce jos 100 godina ista ce se prica pricati u krug.
Pa Ostali bi bio iz reda ljudi koji se ne izjašnjavaju kao Hrvati, Srbi ili Bošnjaci jer imamo u Ustavu kategoriju "Ostali". Između istalog Romi i Jevreji. Svakako moramo riješiti taj problem da oni nemaju svog predstavnika u Predsjedništvu jer imamo presudu Evropskog suda za ljudska prava. A to kome kome će naginjati na kraju dana nije bitno

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Coolio wrote:
Thu May 07, 2026 1:03 pm
biljka wrote:
Thu May 07, 2026 12:32 pm
Coolio wrote:

To za istoriju nisu moje reci nego reci google-a koji gledas.

Tvrdnja da je Srbija "jedina napala Hitlera" nije istorijski precizna na način da je Srbija kao država objavila rat i napala Nemačku, ali se odnosi na specifične događaje iz marta 1941. godine koji su imali veliki antifašistički značaj:Demonstracije 27. marta 1941: Nakon što je Vlada Kraljevine Jugoslavije pristupila Trojnom paktu (savezu sa Hitlerom) 25. marta, u Beogradu i drugim gradovima su 27. marta izbile masovne demonstracije pod parolom "Bolje rat nego pakt, bolje grob nego rob". Ovo je bio prvi veliki moralni poraz nacističke Nemačke u porobljenoj Evropi.Reakcija na pakt: Demonstracije su dovele do zbacivanja Vlade i kneza Pavla, što je razbesnelo Hitlera, koji je potom naredio napad na Jugoslaviju 6. aprila 1941..Gerilski otpor: Nakon brzog poraza i komadanja Jugoslavije, na teritoriji okupirane Srbije, koja je bila pod direktnom upravom Nemačke, ubrzo se formirao snažan gerilski otpor (partizani i četnici) koji je iznenadio i iritirao Berlin.
Ni prva, ni jedina.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Muzur posjetio Novi Pazar: Sa gradonačelnikom Biševcem razgovarao o jačanju saradnje sa Općinom Ilidža
biche josh jedan entitet.. 'sanzdak city' :qq

:hahah
.............................................................................................Image

deksametazon
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Coolio wrote:
deksametazon wrote:
Ne ide prvo reakcija nego akcija pa tek onda reakcija. A nije teško poredati hronologiju.
Ma ja se druze slazem sa tobom. Totalno je nebitno ko je prvi poceo. Ja govorim o tome sto se ljudi i nakon 30 godina prepiru,psuju,huskaju jedni na druge...
Pa bitno je. Kada se dvoje pomarišu policajac dođe i pita ko je koga napao, a ko se branio? Ako ima svjedok, napravi izvještaj i on ne ide dalje. Dalje može samo na sudu tražiti pravdu žalbom na kaznu.
Coolio wrote:

Ja to i ne sporim. Ja znam da je najvise stradalo bosnjaka. Ja sam samo njoj odgovorio jer kako ona pise srbi su isli i ubijali redom dok su stradali srbi sami izvrsavali samoubistva. Za ubistva preko 3000 srba u Podrinju 92-e godine niko nije odgovarao. I to je samo jedan u moru razloga zbog kojeg niko u Srbiji nece verovati u nekakvu pravdu.
Ovo sada karikiraš. Prema većini relevantnih istraživanja poput podataka Istraživačko-dokumentacionog centra u Sarajevu ukupno je ubijeno oko 100.000 ljudi. Od toga oko 65–70% su bili Bošnjaci, oko 20–25% Srbi, oko 5–8% Hrvati.
Na osnovu presuda Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i domaćih sudova može se vidjeti okvirna slika: Srbi su dobili preko 1000 godina zatvora i više doživotnih robija, Hrvati oko 250 godina i Bošnjaci oko 50 godina.
Bošnjaci stalno govore, Ok bio rat, svako će se svojih poginulih sjećati jer to mi je rođak, jaran, komšija, dijete, mati, sestra....ne mogu ih zaboraviti dok je sjedio i pio 'kafu' od ječma i geler ga strefio u vrat. Neću zaboraviti ni one koji su dali živote da i moj grad ne prođe kao Srebrenica, Prijedor, Brčko, Bijeljina.... ali idemo zajedno graditi ovu državu za dobrobit svih. I Srba i Hrvata i Bošnjaka i Roma i svih građana na svakom njenom pedlju... Tvoji Nijemci diskutuju u Bundestagu da ne može se ugasiti EUFOR zbog secesionističke politike Dodika i da moraju i dalje ostati u Bosni. Ne govorim samo ja. Neka se Dodik i Čović normalizuju više i da sa političkih pitanja pređemo na životna nego jedan zapeo da se odvaja, a drugi hoće svoj entitet, a znaju oba da od toga nema ništa nego nas samo vrte u krug. Ne mora se poslušati Bošnjake nego evo šta govore Srbi i poslanici u entitetskoj NSRS u Bosni kao što je Vukanović i Crnadak kako možemo dalje. Ili Mirko Šarović, bivši predsjednik SDS-a. I više nego jednostavno, ali neće. Onda se čovjek pita što neće milijardu eura koje nam EU poklanja, kakve to drugačije ciljeve imaju? Što moramo sada na crnu listu Moneyvala i time sebi kao državi oboriti rejting na međunarodnom planu? Znam da ćeš i dalje nastaviti sa ...Ja ne sporim, ALI... Ali briše sve ispred njega i daje novu tezu ili činjenicu. Odosmo sa ALI u beskonašnost.
"Težnje za autonomijom unutar entiteta Republika Srpska (RS) sve više narušavaju funkcionalni integritet zemlje u cjelini", piše Savezna vlada.

Njemačka danas raspravlja o nastavku učešća u EUFOR-u: "Težnje RS-a za autonomijom narušavaju integritet BiH"

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

deksametazon wrote:
Thu May 07, 2026 1:51 pm
Coolio wrote:
deksametazon wrote:
Pa bitno je. Kada se dvoje pomarišu policajac dođe i pita ko je koga napao, a ko se branio? Ako ima svjedok, napravi izvještaj i on ne ide dalje. Dalje može samo na sudu tražiti pravdu žalbom na kaznu.
Coolio wrote:

Ovo sada karikiraš. Prema većini relevantnih istraživanja poput podataka Istraživačko-dokumentacionog centra u Sarajevu ukupno je ubijeno oko 100.000 ljudi. Od toga oko 65–70% su bili Bošnjaci, oko 20–25% Srbi, oko 5–8% Hrvati.
Na osnovu presuda Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i domaćih sudova može se vidjeti okvirna slika: Srbi su dobili preko 1000 godina zatvora i više doživotnih robija, Hrvati oko 250 godina i Bošnjaci oko 50 godina.
Bošnjaci stalno govore, Ok bio rat, svako će se svojih poginulih sjećati jer to mi je rođak, jaran, komšija, dijete, mati, sestra....ne mogu ih zaboraviti dok je sjedio i pio 'kafu' od ječma i geler ga strefio u vrat. Neću zaboraviti ni one koji su dali živote da i moj grad ne prođe kao Srebrenica, Prijedor, Brčko, Bijeljina.... ali idemo zajedno graditi ovu državu za dobrobit svih. I Srba i Hrvata i Bošnjaka i Roma i svih građana na svakom njenom pedlju... Tvoji Nijemci diskutuju u Bundestagu da ne može se ugasiti EUFOR zbog secesionističke politike Dodika i da moraju i dalje ostati u Bosni. Ne govorim samo ja. Neka se Dodik i Čović normalizuju više i da sa političkih pitanja pređemo na životna nego jedan zapeo da se odvaja, a drugi hoće svoj entitet, a znaju oba da od toga nema ništa nego nas samo vrte u krug. Ne mora se poslušati Bošnjake nego evo šta govore Srbi i poslanici u entitetskoj NSRS u Bosni kao što je Vukanović i Crnadak kako možemo dalje. Ili Mirko Šarović, bivši predsjednik SDS-a. I više nego jednostavno, ali neće. Onda se čovjek pita što neće milijardu eura koje nam EU poklanja, kakve to drugačije ciljeve imaju? Što moramo sada na crnu listu Moneyvala i time sebi kao državi oboriti rejting na međunarodnom planu? Znam da ćeš i dalje nastaviti sa ...Ja ne sporim, ALI... Ali briše sve ispred njega i daje novu tezu ili činjenicu. Odosmo sa ALI u beskonašnost.
"Težnje za autonomijom unutar entiteta Republika Srpska (RS) sve više narušavaju funkcionalni integritet zemlje u cjelini", piše Savezna vlada.

Njemačka danas raspravlja o nastavku učešća u EUFOR-u: "Težnje RS-a za autonomijom narušavaju integritet BiH"
Kako brate karikiram? Ukucam "ko je odgovarao za ubijene srbe u Podrinju" , dobijem odgovor NIKO. Za ostala dela znam da ima osudjenih, to nisam ni spomenuo.

Kao sto rekoh bezbroj puta, bosnjaci su najvise stradali i tu nema pogovora.

A za Bosnu smatram da je najbolje da jedan predsednik bude i za Banjaluku i za Sarajevo i za Mostar, bez tih entiteta.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Thu May 07, 2026 5:26 am
Cuj to,svet gleda.
:hahah
Srbija je jedina država na svetu u kojoj se pridev izveden iz njenog imena doživljava kao uvreda
rešiti problem. Prvi je taj da Srbi odluče da pridev „srbijanski” ne bude uvredljiv. Ali to je teško učiniti. Isuviše se uvrežilo jezičko osećanje da je taj pridev derogativan. Teško je poverovati da će voditelj radija ili televizije koji upotrebi pridev „srbijanski” proći bez kritika nakostrešenih slušalaca ili gledalaca.

Možda je rešenje u nečem drugom: u promeni naziva države. Protiv te ideje ide dvovekovna tradicija. Ali naruku joj ide nešto prevashodnije: stvaranje mogućnosti za oživljavanje malaksalog srpskog nacionalizma.
blago primjecheno.. :hahah
itd
https://www.intermagazin.rs/srbija-je-j ... ao-uvreda/

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Ne mogu da skontam je li ovo sarkazam. Sve mi se čini da nije :hahah

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

biljka wrote:
Thu May 07, 2026 2:08 pm
nije . evo ti primjer. jednog. zvaka.
najmanje ima srpske krvi a nema vecheg 'srbina' . da ne kazem 'malaksali nacionalista' :hahah
....

deksametazon
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Coolio wrote:
Thu May 07, 2026 1:55 pm

A za Bosnu smatram da je najbolje da jedan predsednik bude i za Banjaluku i za Sarajevo i za Mostar, bez tih entiteta.
Ovo bi odmah sutra sve bošnjačke stranke i one koje nemaju nacionalni predznak potpisale. Ali bi 80% odbili Srbi i Hrvati.

Ne mogu se ponavljati više, a pisao sam da Evropski sud u Strazburu čije i mi presude moramo prihvatati kao članica Vijeće Evrope i potpisnica Evropska konvencija o ljudskim pravima da tvoj prijedlog se u nekim stvarima poklapa sa njihovim, ali neće da prihvate Čović i Dodik te presude jer žele nacionalno i etničko predstavljanje i na sami spomen da uređujemo državu kao građansku odmah to preimenuju u unitarnu i time neprihvatljivu. Ovo nacionalno i etničko predstavljanje svima u Bosni otežava život jer konstitutivnost je zaostavština Jugoslavije i vrlo nepraktična u sistemu gdje se ne odlučuje sve po nacionalnom ključu nego i po sposobnostima zato što više nismo socijalistička dogovorna ekonomija nego slobodno tržište i konkurencija boljeg i kvalitetnijeg.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:-?
;presude;
dokle god se rjeshenje trazi u nekom bajnom 'vijecu evrope' tuzakanje druge strane . i misliti da se takav poshtuje . ne ide.

. kao kad sudija nasilniku. nametne . 'zabrana prilaska'.. . i sad che ovaj biti odushevljen. poshtovache nametanje ne njegovim izborom... i saradjivat che sa tuzenom stranom... .. :-?
.. naravno da neche prihvatiti. . trecha strana nije 'iskrena' kraj zajednishtva.. :-?

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Thu May 07, 2026 2:18 pm
biljka wrote:
Thu May 07, 2026 2:08 pm
nije . evo ti primjer. jednog. zvaka.
najmanje ima srpske krvi a nema vecheg 'srbina' . da ne kazem 'malaksali nacionalista' :hahah
....
Vec sam ti davno dao odgovor na ove netacne nazive (da se ne izrazim drugacije) . Nacionalista ti je teska rec. Milion puta sam ovde napisao (dosadio sam sam sebi ), da sam nacionalista ne bih ozenio bosanku, ne bih imao dete sa njom, ne bih posecivao Bosnu, ne bih imao drugare iz Bosne, narocito ovde i u Austriji. Ja i nacionalista kao dupe i oko, da izvinete na izrazu. Cak sta vise, nekretninu cu dobiti u Sarajevu. Takodje RS, smatram kao sastavni deo Bosne. Nemam problema sa tim kao sto ti zamisljas.

Ovo sto govorim o Srbiji nema veze sa Bosnom vec sa realnoscu. To sto ti mozda ne volis srbe ili Srbiju ne znaci da ljudi iz te zemlje nikada nisu u pravu. Jer ima nepravde i prema njima. A ako se vec to spominje onda valjda imam prava da kazem, ne da klimam glavom samo.

Najveci srbin kojeg spominjes bi ovde negirao svaku tvoju / vasu pricu iako ne bi bio u pravu za mnogo toga. Izbacivao bi ti snimke totalne suprotnosti od onoga sto ti govoris. A ja to ne radim niti bih radio niti sam igde ikoga uvredio i molio bih te da me ne stavljas u isti kos sa takvima.

Sto se pravde tice, ponovicu. Ona nema veze sa Bosnom i ljudima iz Bosne nego sa zapadom. Koliko god ti trazila opravdanja za njih samo da bi se zadovoljila krivicom Srbije. To ne ide tako. Do istine se tako ne dolazi ako te uopste ona i zanima.

I da, istina je. Zapadne zemlje ne vole Srbiju. Sutradan da im zatreba odvojena Vojvodina recimo upotrebice istu propagandu kao sa Kosovom. Zato ja najvise volim da kazem da ima Boga i da se od Bozje pravde ne moze pobeci. Tako da cak i ako se neki srbin izvukao a da je bio zlocinac ja i njemu zelim sve najgore.

Mene ne interesuje ko je ko vec ko je kakav covek. Ne mastam o velikoj Srbiji, o ratovima kao sto me ti predstavljas.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

deksametazon wrote:
Thu May 07, 2026 2:35 pm
Coolio wrote:
Thu May 07, 2026 1:55 pm

Ovo bi odmah sutra sve bošnjačke stranke i one koje nemaju nacionalni predznak potpisale. Ali bi 80% odbili Srbi i Hrvati.

Ne mogu se ponavljati više, a pisao sam da Evropski sud u Strazburu čije i mi presude moramo prihvatati kao članica Vijeće Evrope i potpisnica Evropska konvencija o ljudskim pravima da tvoj prijedlog se u nekim stvarima poklapa sa njihovim, ali neće da prihvate Čović i Dodik te presude jer žele nacionalno i etničko predstavljanje i na sami spomen da uređujemo državu kao građansku odmah to preimenuju u unitarnu i time neprihvatljivu. Ovo nacionalno i etničko predstavljanje svima u Bosni otežava život jer konstitutivnost je zaostavština Jugoslavije i vrlo nepraktična u sistemu gdje se ne odlučuje sve po nacionalnom ključu nego i po sposobnostima zato što više nismo socijalistička dogovorna ekonomija nego slobodno tržište i konkurencija boljeg i kvalitetnijeg.
Svestan sam ja da bi srbi i hrvati odbili to. Tako im politicari pune glavu. Kao jedna celina koja bi se zvala Bosna bi mnogo bolje zivele sve tri strane.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Thu May 07, 2026 5:15 pm
Nacionalista ti je teska rec.
Definisanje nacionalizma

Nacionalizam se može definisati kroz nekoliko ključnih aspekata:Ideologija privrženosti: To je snažna privrženost, ljubav ili odanost sopstvenoj naciji i državi.

Politički princip: Stav da nacionalna i politička jedinica (država) treba da se podudaraju.Narodni egoizam: Često se opisuje i kao oblik "narodnog egoizma" gde se interesi sopstvene nacije stavljaju ispred interesa drugih, a ponekad i ispred individualnih interesa.

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Treći svjetski rat????
    by Skitnica » » in Sve ostalo
    21 Replies
    471 Views
    Last post by Coolio