Secer u prehrani

Teme koje se odnose na zdravlje ljudi, savjeti, preporuke, lijekovi, bolesti i liječenje, zdravstveni sistem
Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Secer u prehrani

Unread post by Skitnica »

Svjedoci smo svakodnevno da nam povecavaju kolicine secera u prehrambenim proizvodima u nasoj svakodnevnoj prehrani i da nam je to znacajan problem, s dugorocnim zdravstvenim i drustvenim posljedicama.
Koriste ga kao jeftin pojacvac okusa,doodaje se mnogim preradenim proizvodima kako bi se poboljsao okus, a i produzio rok trajanja i poboljsala tekstura.
Znamo da u svijetu je povecan broj konzumacije brze hrane, gotovih obroka i gaziranih pica koji sadrze puno secera.. :doh
Takvi proizvodi su puno jeftiniji a mogim potrosacima cijene puno znace..

Koriste se takoder "skriveni seceri " i oni se nalaze u proizvodima u kojima ga ne bismo ocekivali, poput umaka, hljeba ili jogurta...
Na listi sastojaka moze biti prikriven pod razlicitim nazivima, poput dekstroze, fruktoznog sirupa ili maltoze....
A taj isti secer ako se prekomjerno konzumira glavni je uzrocnik pretilosti, koja je povezana s dijabetesom tipa 2, hipertenzijom i bolestima srca...

Obracate li paznju na skrivene secere i razlicite nazive secera (npr. sirup od glukoze-fruktoze, kukuruzni sirup, melasa)?
Prepoznajte li secer na popisu sastojaka jer se cesto skriva pod visestrukim nazivima...?

Citate li sastave " novih " prehrambenih prizvoda prije kupivine ?Smatrate li to bitnim ??

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Re: Secer u prehrani

Unread post by Bella »

pratim dokumentarce. iz Azije. npr kuvanje.. Japanci. KInezi. dodaju jako puno shechera.. u bazu za supu // mariniranje mesa ..itd.. :-?

..inache, mislim da se globalno. u vechini zemalja, smanjuje kolichina shechera u hrani...
.. ne chitam previshe .sastojke....
.............................................................................................Image

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

. shpinovala sam cane shecher.. dodala cream. nemam mlijeka. :D/ .. :-? grlo me zaza... neshto ima u zraku..
.............................................................................................Image

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Bella wrote:
Wed Jan 15, 2025 4:44 pm
pratim dokumentarce. iz Azije. npr kuvanje.. Japanci. KInezi. dodaju jako puno shechera.. u bazu za supu // mariniranje mesa ..itd.. :-?
Azijska kuhinja koliko god meni preukusna bila, nije baš najzdravija opcija. U tom smislu se najviše preporučuje mediteranska ishrana

https://www.fitness.com.hr/prehrana/dij ... ovnik.aspx
Per aspera ad astra :fiju