Hljeb, pogačice, slatka & slana peciva
Re: Hljeb, pogačice, slatka & slana peciva
Prilično je hladno. Još nije spreman...
Per aspera ad astra 
Otvorena sam za savjete i kritike... Samo recite da je lijepo za prvi put
Ukusna je bila

Ukusna je bila

Per aspera ad astra 
Hvalaaa
Tu sam. Obaveze me okupirale i balansiram sad faks i posao, pa sam skroz neku rutinu napravila i nemam toliko vremena za forumanje, ali za kuhanje napravim
Per aspera ad astra 
Iskreno se nadam da ti i faks a i posao idu tako dobro kao kuhanje
Javljaj se ponekada, obraduj nas malo
..focaccia....
..napravila sam je jednom. i nisam ponovila.. nije mi godila..
Tebi ?
.............................................................................................
Nakon 48 sati,sinoc,premjestila,2./ tijesto,glatko..kao plastelin...i opet u frižider 24 sata...večeras spremno..za pizzu

.............................................................................................
Meni je super. Stavila ruzmarin i sušeni paradajz. S tim da sam malo pretjerala sa krupnom soli preko, pa sam morala otresati
Što ti nije godila?
Per aspera ad astra 
Prelijepoooo, čekam sliku kako će izgledati iznutra
Ja sam svoj maloprije nahranila i iznijela na balkon u sunce. Nadam se da će narasti fino danas

Per aspera ad astra 
a,da primjetila sam so..
.tijesto mi je nekako .masno. i treba tako da bude. dosta ulja ide pred pechenje.. ali .sama tekstura.. ukus. nisam odushebljena...
mada .tijesto je slichno .ciabatti .koju volim
. biche tanka. mislim da neche biti velikh rupa. sporet mi jeste oko 500c..svejedno nije dovoljno za eksploziju tijesta.
. jesi li sigurna .da ide na sunce .kvasac...??
.. meni je problem .to hranjenje.. zbaog toga radim druge vrste startera...
Jeste pomasno. Ja sam sa strane napravila neki umak od feta sira i bijelog luka pa je ispalo lijepo za prigristi
Per aspera ad astra 
Meni je cilj sourdough hljeb. Slamam se oko ovog startera, pojede brašno ko lud, a nikako da imam konstantan rast
Kako ti radiš startere?
Per aspera ad astra 
evo prati ovog tipa. on je detaljan. (meni malo dosadan ) haahahaha
starter . bi trebao da se razvija u frizideru. mada ima nekih .koji pocnu na sobnu .
imas opciju 1-1 i malo germe..dakle ista kolichina brashna i vode. i to drzis na sobnoj temp oko 8 sati. i stim krenes tijesto sa ostalim dodacima. prema nekom receptu
dobro se i podgrijava. u rernici na 180 C .. 15 minuta
Pogledam. HvalaaaBella wrote: ↑Sun Nov 02, 2025 2:50 pmevo prati ovog tipa. on je detaljan. (meni malo dosadan ) haahahaha
starter . bi trebao da se razvija u frizideru. mada ima nekih .koji pocnu na sobnu .
imas opciju 1-1 i malo germe..dakle ista kolichina brashna i vode. i to drzis na sobnoj temp oko 8 sati. i stim krenes tijesto sa ostalim dodacima. prema nekom receptu
Per aspera ad astra 
Evo sad sam pitala ChatGPT zašto neće starter da se aktivira. Koristim brašno zlatni puder
Njegov odgovor:
"Super — znači koristiš Zlatni puder od Klasa, to je bijelo pšenično glatko brašno (tip 400), zar ne?
To odmah objašnjava dobar dio problema.
To brašno je vrlo fino mljeveno, s niskim sadržajem minerala i vlakana, što znači da nema dovoljno hranjivih tvari za divlji kvasac i bakterije mliječne kiseline koji pokreću fermentaciju u sourdough starteru.
Zato starter na tom brašnu obično raste sporo, teško se udvostruči i zna izgledati “živ” ali ne jak."

Njegov odgovor:
"Super — znači koristiš Zlatni puder od Klasa, to je bijelo pšenično glatko brašno (tip 400), zar ne?
To odmah objašnjava dobar dio problema.
To brašno je vrlo fino mljeveno, s niskim sadržajem minerala i vlakana, što znači da nema dovoljno hranjivih tvari za divlji kvasac i bakterije mliječne kiseline koji pokreću fermentaciju u sourdough starteru.
Zato starter na tom brašnu obično raste sporo, teško se udvostruči i zna izgledati “živ” ali ne jak."
Per aspera ad astra 
https://www.youtube.com/shorts/S0fhtdc-F5o
. pregledaj ovaj metod
. pregledaj ovaj metod
Najbolja.od svih probanih

Per aspera ad astra 
..ja pravim sa. poolish.
i ne znachi da ches imati . rupe u hljebu. zavisi od kolichine vode i duzine.sazrijevanja tijesta..
.
i ne znachi da ches imati . rupe u hljebu. zavisi od kolichine vode i duzine.sazrijevanja tijesta..
.
.crumpet...prvi put...možda i zadnji..

. pozeljno je u kuchi imati ..ovu kremu:

Per aspera ad astra 
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 42 Replies
- 3073 Views
-
Last post by joker