Zimnica (slana /slatka)
Re: Zimnica (slana /slatka)
jedem kiseli kupus i ljeti... jel grijeshim
.............................................................................................
Kako smrde gasovi kad se jede kupus

a tek na proljeche .kad se kace prazne. bile na balkonima... ijao..

.............................................................................................
Dzee kaca kod tebe?

. ne moze uspjeti. ali kupovni sam nashla ..odlichan..
. trenutno jedem neki .kiseljen u pivu s dosta kim zachina..
Trenutno jedem slatko od smokvi. Moja svekrva to pravi i uvijek mi ostavi par teglica. Inace ne volim ta slatka i slicno ali ovo mi je mljac

Spremila sam sirce od jabuka .. bas imala puno kiselih jabuka, pa sam ih iskoristila . Danas možda napravim pitu od njih..

Cool
Pirmas li goste
Pirmas li goste
. i . kako ti spremish fil od jabuka?
U rendane jabuke stavim malo soka od limuna, malo suhih grožđica koje sam predhodno prokuhala, nekoliko suhih biscuits da pokupi višak soka koje jabuke puste, dodam također i cimet.
Ako kisele jabuke dodam malkice Braon šećera.
I kad fil motam predhodno jufke maslacem pomastim, i Motam u samo jednu jufku.
Posle kad je pečena , stavim malo šećera u prahu i sitne orahe.
Ne volim zalivene pite , tako ni pitu od jabuka kad je potopljena zaljevom ..
Ako kisele jabuke dodam malkice Braon šećera.
I kad fil motam predhodno jufke maslacem pomastim, i Motam u samo jednu jufku.
Posle kad je pečena , stavim malo šećera u prahu i sitne orahe.
Ne volim zalivene pite , tako ni pitu od jabuka kad je potopljena zaljevom ..
. u ovom periodu je pravim svake nedelje.. mali zvrk uz kafu..i tada je jako hrskava..
Ti si pravi zvrk

Hercegovački ćupter jedan od četiri zaštićena bh. proizvoda -
Šta je ćupter?
Riječ dolazi iz perzijskog govornog područja i ukazuje na nešto okruglasto. U turskom govornom jeziku riječ "köfte" naziv je za okruglice i vidi se sličnost sa riječju "ćupter" - orijentalnoj slastici još iz osmanskog perioda.
Tako se, prolazeći ovdašnjim krajevima, šezdesetih godina 17. st., poznati osmanski putopisac Evlija Čelebija upoznao sa ćupterom za kojeg piše da je ukuhani mošt i jedna vrsta želea od grožđa.
Ćupter je okruglasti slatkiš, zlatno smeđe boje, sa mirisom vina, spravljen od osnovnih sastojaka brašna i vinskog mošta, bez umjetnih boja, aditiva ili konzervansa, sa isključivo prirodnim sastojcima koji se konzumira narezan na duge trakice i služi uz bademe, orahe ili suhe smokve.

Recept – Hercegovački ćupter:
Sastojci:
- Mošt od Žilavke ili Blatine, 10 litara.
- Brašno 800 g (može ono skuplje, jer užitak košta)
Ako je godina bila dobra i slader velik, ne treba dodavati šećer.
Priprema:
Manji dio (3-4 l) odvojiti i u njega zamješati brašno. Dodati u veći dio kad ovaj provre, smanjiti temperaturu i konstantno miješati da se ne stvore grudice. Po potrebi koristiti i mikser.
Kad se smjesa zgusne kao puding skinuti sa šporeta i paljačom izljevati u tanjire premazane
moštom. Sušiti na suncu i vjetru dok se ne odvoje od tanjira.
Nakon toga izvaditi na stol pokriven plahtom ili stolnjakom i redovito okretati.
Serviranje:
Narezati po dužini.
Servirati uz rakiju prije jela ili kao desert poslije jela

Evo malo i bestilja
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 248 Replies
- 8007 Views
-
Last post by Coolio