Ćevapi

Teme za sladokusce, hrana, priprema hrane, recepti i slično
Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Ćevapi

Unread post by Skitnica »

Vijest o poskupljenju ćevapa u Sarajevu izazvala je brojne reakcije širom regije, a prenijeli su je i regionalni mediji naslovima poput "Gastro šok" i "Ćevapi koštaju kao suho zlato". Cijena porcije od deset ćevapa u nekim od najpoznatijih ćevabdžinica na Baščaršiji porasla je s 12 na 14 KM.

Riječ je o objektima u staroj gradskoj jezgri koji bilježe najveći promet, naročito tokom turističke sezone. Porcija s pet ćevapa sada košta 7 KM, a dodaci poput kajmaka i jogurta naplaćuju se dodatno.

Ugostitelji: "Cijena je realna i trebalo bi da bude i veća"
Razlog za poskupljenje, kako navode ugostitelji, leži u rastu cijena sirovina i radne snage.
Materijal je poskupio svakako, sve je poskupilo. Ali i trebaju da poskupe jer ovo je grad ćevapa i to je naša tradicija. Treba da budemo 14 maraka“, kaže Selima Arapović, radnica u poznatoj ćevabdžinici na Baščaršiji.

Dodaje da novoformirana cijena za sada nije uticala na broj gostiju.

„Mi nismo osjetili pad. Turistima to ništa ne znači. A da se mene pita – cijena bi bila i viša. U Dubrovniku ćevapi koštaju 30 eura, a tamo i ne znaju šta su ćevapi“, dodaje Arapović.
Građani i turisti: "Vrijede svake marke"
Reakcije turista i domaćih gostiju su, uglavnom, pozitivne. Mnogi smatraju da je cijena i dalje pristupačna u odnosu na kvalitet i uslugu.

„Sedam eura za takav obrok mi nije skupo. Hrana je ukusna i porcija je bila dovoljna“, rekla je Islam iz Maroka, koja je prvi put posjetila Sarajevo.

Slično mišljenje ima i Antonino iz Italije, koji je naveo da su ćevapi „ukusni i pristupačni“, a da bi ih bez problema preporučio drugima.

Camilo iz Švedske kaže da ga nova cijena nije iznenadila jer se, kako navodi, „inflacija osjeti svugdje u Evropi“.
Za mnoge posjetioce – neizostavan dio boravka
Sarajevski ćevapi su za mnoge domaće posjetioce neizostavan dio svakog dolaska u glavni grad.

„Mi kada dođemo u Sarajevo, ne razmišljamo o cijeni ćevapa. To je naš običaj. Jednostavno dođemo i naručimo. Zna se gdje se jede“, kaže Azra Salahović, prosvjetna radnica iz Tuzle koja je sa kolegama i učenicima bila na izletu u Sarajevu.

Građani Sarajeva takođe ističu da ćevapi imaju vrijednost koju cijena opravdava.

„Ćevapi vrijede i više. To je simbol Sarajeva i ne vidim problem u cijeni“, rekao je Zlatko iz Sarajeva.

I dok se u Sarajevu broje ćevapi, a ne kalorije - jedno je sigurno: bez obzira na cijenu, ćevap ostaje kulturna valuta ovog grada.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Re: Ćevapi

Mogli su odmah zaokružiti na 20km..

Nelogično da trešnje budu skuplje od ćevapa .. :D/

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Zanimljivo je i mišljenje turista, koji smatraju da su cijene i dalje prihvatljive.
:hahah
eto , oni nashli turiste i pitali ih..
koja providna reklama. novinara.. portala. itd.

ne znam da li je skupo. meni izgleda da jeste.. za par komadicha mesa(koliko ga zbilja ima ) luka i suve lepine.. tako prosto jelo dizati u neki 'kult' je smijeshno.. :čeekaa
.............................................................................................Image

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Bella wrote:
Wed Jun 04, 2025 1:58 pm
Zanimljivo je i mišljenje turista, koji smatraju da su cijene i dalje prihvatljive.
eto , oni nashli turiste i pitali ih..
koja providna reklama. novinara.. portala. itd.

ne znam da li je skupo. meni izgleda da jeste.. za par komadicha mesa(koliko ga zbilja ima ) luka i suve lepine.. tako prosto jelo dizati u neki 'kult' je smijeshno.. :čeekaa
Gore mi je što sam vidjela da ugostitelji kažu da se treba još podići :killm
Ćevap luksuz
Per aspera ad astra :fiju

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Negdje pročitah kažu da će uskoro još podići cijene ćevapa … :fpalm ni ćevap nije sto je nekad bio…

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

. to da su ugostitelji rekli da treba povechati cijene. neka snime video s tom izjavom. novinari hushkashi.... treba dizati , treba veche cijene. pa neka dizu... dokle mogu podnijeti. :jbg

sami odluchuju o uspjehu biznisa..

. vjerujem da nisam jedina, koja tako shto bojkotuje.. toliko opcija ima u svemu.. da se moze komotno. jeftino hraniti i uzivati u godishnjem odmoru
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Culi da ja dolazim pa podigli cene :hahah

fjaka
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by fjaka »

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:rolleyes
. dechko je bolestan..

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Wed Jun 04, 2025 8:47 pm
:-?
hochesh li shetati u onim crvenim patikama.. :DE i onoj pripijenoj majici uz telo.. ko u Ramba iz Okeechobee fl

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Thu Jun 05, 2025 3:10 am
Coolio wrote:
hochesh li shetati u onim crvenim patikama.. :DE i onoj pripijenoj majici uz telo.. ko u Ramba iz Okeechobee fl

Ne mrdam nigde dok ti ne dodjes. A onda cemo zajedno hodati :hahah

Uhvatila se zenska za crvene patike, vidim da su te odusevile :DD

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
    Wed Jun 04, 2025 11:41 pm
    . dechko je bolestan..
    Negde po tik toku izbaci ovog decka. Opterecen lajkovima i pratiocima. U fazonu "Ako me zapratite i dodjem do tog broja, skacem sa mosta " . Kuda ide ovaj svet.

A ovo za hranu je posebna prica. Da li zaista pojede tojiko ili ne,ne znam.

fjaka
    Aktivan član
    Aktivan član
    Reactions:

Unread post by fjaka »

Bella wrote:
    Wed Jun 04, 2025 11:41 pm
    . dechko je bolestan..
    puca od snage i zdravlja

đe ti vidiš da je bolestan :lups

Bella
    Senior
    Senior
    Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
    Thu Jun 05, 2025 9:38 am
    Bella wrote:
    Coolio wrote:

:-? mozesh hodati ,samo u jutarnjim satima/ mozda i nedeljom.. sve ostalo je 'krkljanac'. .. :jbg nije za pozeliti ..
    . uhvatio se ti rozih gachica :hahah ..pa eto... :hm

Coolio
    Stručnjak
    Stručnjak
    Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
    Thu Jun 05, 2025 2:07 pm
    Coolio wrote:
    Thu Jun 05, 2025 9:38 am
    Bella wrote:

:-? mozesh hodati ,samo u jutarnjim satima/ mozda i nedeljom.. sve ostalo je 'krkljanac'. .. :jbg nije za pozeliti ..
    . uhvatio se ti rozih gachica :hahah ..pa eto... :hm
    Ja se nadam da ces doci u Sarajevo, da mi ga malo bolje pokazes :D

Ja kada sam tamo uglavnom odem na Bascarsiju. Drugar je tamo uveliko poznat sa njegovim kazandzijskim radnjama, pojedem koji cevap. Volim otici na vidikovac (mislim da se tako zove onaj restoran na brdu ) . Bio sam jednom na picu u basti koja je takodje na nekom brdu. Tu je valjda bila motorizovana brigada (ulazio sam unutra gledao slike i ostalo ) , znam da se odatle dobro vidi kosevo (stadion FK Sarajevo ) , mada i sve ostalo. Ispravi me ako me secanje ne sluzi dobro pa sam nesto pogresio.

Trzni centar Otoka,tu sam cesto po kaficu onom. E tu mi jedna nudila da mi pokaze grad :hahah . Prodavala zenski ves dole u podrumu gde svi oni imaju tezge. Imao sam priliku da saznam sve o rozim gacicama za nazovi muskarce :hahah

Bella
    Senior
    Senior
    Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
    Thu Jun 05, 2025 4:05 pm

Ja kada sam tamo uglavnom odem na Bascarsiju. Drugar je tamo uveliko poznat sa njegovim kazandzijskim radnjama, pojedem koji cevap. Volim otici na vidikovac (mislim da se tako zove onaj restoran na brdu ) . Bio sam jednom na picu u basti koja je takodje na nekom brdu. Tu je valjda bila motorizovana brigada (ulazio sam unutra gledao slike i ostalo ) , znam da se odatle dobro vidi kosevo (stadion FK Sarajevo ) , mada i sve ostalo. Ispravi me ako me secanje ne sluzi dobro pa sam nesto pogresio.

Trzni centar Otoka,tu sam cesto po kaficu onom. E tu mi jedna nudila da mi pokaze grad :hahah . Prodavala zenski ves dole u podrumu gde svi oni imaju tezge. Imao sam priliku da saznam sve o rozim gacicama za nazovi muskarce :hahah
    :hahah i nisi prihvatio :fpalm
    ..zadnji put sam malo obilazila.. bila sam do tih radnji. htjela kupiti tepsiju. mala okrugla. pitam za cijenu kaze 70 KM. :DD ma bezi bre.. pa nije all clad
    tak kao shto sam naglasila.. :/* nije vishe raj za shetnju
    mada.. Vilsonovo i uz Miljacku s lijeve strane je lijepo. ako nema komaraca.. Mozda Ilidza, a Trbevic je tu .. kazu da je zichara .super..
    Otoka.,ne znam kako sad izgleda. mislim da nije mjesto da budesh vidjen :hahah
    i tako . a, u kojem mjesecu idesh ?

Bella
    Senior
    Senior
    Reactions:

Unread post by Bella »

:DD kaze tip. ne moze on(vlasnik) zaraditi 20 000 dosta mu je 5 000
    a Zvaka , ovaj tip iz Pozege prekuco te :DD

Coolio
    Stručnjak
    Stručnjak
    Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
    Thu Jun 05, 2025 6:48 pm
    Coolio wrote:
    Thu Jun 05, 2025 4:05 pm

:hahah i nisi prihvatio :fpalm
    ..zadnji put sam malo obilazila.. bila sam do tih radnji. htjela kupiti tepsiju. mala okrugla. pitam za cijenu kaze 70 KM. :DD ma bezi bre.. pa nije all clad
    tak kao shto sam naglasila.. :/* nije vishe raj za shetnju
    mada.. Vilsonovo i uz Miljacku s lijeve strane je lijepo. ako nema komaraca.. Mozda Ilidza, a Trbevic je tu .. kazu da je zichara .super..
    Otoka.,ne znam kako sad izgleda. mislim da nije mjesto da budesh vidjen :hahah
    i tako . a, u kojem mjesecu idesh ?
    Nisam prihvatio a trebao sam :hahah
    Posle sam se pitao zasto nisam :D

Na Trebevicu sam bio. Svez vazduh,hladovina...Jako lepo. Nisam se spustao zicarom,nije mi interesantno iako nisu lose napravili.

Na Ilidzi sam takodje bio pa svratio na cevape u "ilidzanku" , mislim da se tako zove mali lokalcic.

A Otoka zanimljiva,ima naroda po toj pijaci, jos kada pocnu svi da ti nude stvari 😁

Bio sam i u Visokom, tacnije posetio one piramide,prolazio kroz njih i upoznao Samira Osmanagica :D

Ako sve bude po planu,sredinom avgusta sam tamo. A ti?

Bella
    Senior
    Senior
    Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
    Fri Jun 06, 2025 12:10 am

Na Trebevicu sam bio. Svez vazduh,hladovina...Jako lepo. Nisam se spustao zicarom,nije mi interesantno iako nisu lose napravili.

Na Ilidzi sam takodje bio pa svratio na cevape u "ilidzanku" , mislim da se tako zove mali lokalcic.

A Otoka zanimljiva,ima naroda po toj pijaci, jos kada pocnu svi da ti nude stvari 😁

Bio sam i u Visokom, tacnije posetio one piramide,prolazio kroz njih i upoznao Samira Osmanagica :D

.a zasto nisi ? :_)
    o, da , sjetih se. zichara se vishe naplachuje. 'strancima' :fpalm dakle .morash pokazati identifikaciju.. to je jako loshe
    . shta mislish. jel Samir u pravu,o chemu pishe i pricha..

..avguste , najgori mjesec za putovati. po mojim kriterijima. toplo. guzve.. :/*
    . mozda jedan dan , s jakim razlogom.. :hm
    ..josh uvijek .mislim. da chevapi nisu vrijedni ovoliko priche.

Coolio
    Stručnjak
    Stručnjak
    Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
    Fri Jun 06, 2025 2:02 pm
    Coolio wrote:
    Fri Jun 06, 2025 12:10 am

.a zasto nisi ? :_)
    o, da , sjetih se. zichara se vishe naplachuje. 'strancima' :fpalm dakle .morash pokazati identifikaciju.. to je jako loshe
    . shta mislish. jel Samir u pravu,o chemu pishe i pricha..

..avguste , najgori mjesec za putovati. po mojim kriterijima. toplo. guzve.. :/*
    . mozda jedan dan , s jakim razlogom.. :hm
    ..josh uvijek .mislim. da chevapi nisu vrijedni ovoliko priche.
    Nisam rekao da mislim da je taj covek sve u pravu nego da sam ga upoznao kada sam ulazio u te piramide. I taj ulaz u piramide je bilo skuplje za strance dok je za ljude iz Bosne jeftinije.

Cevapi su se dosta promenili, nisu kao nekada. Valjda jer se i svo to meso dosta promenilo. Ali je lepo pojesti ih, lepinja dobra, jogurt gust...

Kada ces ti za Sarajevo? Bilo bi mi drago da budes tamo kada i ja :)

Bella
    Senior
    Senior
    Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
    Fri Jun 06, 2025 4:06 pm
    Nisam rekao da mislim da je taj covek sve u pravu nego da sam ga upoznao kada sam ulazio u te piramide. I taj ulaz u piramide je bilo skuplje za strance dok je za ljude iz Bosne jeftinije.

Cevapi su se dosta promenili, nisu kao nekada. Valjda jer se i svo to meso dosta promenilo. Ali je lepo pojesti ih, lepinja dobra, jogurt gust...

. nisam te to ni pitala :rlys
    . eto i taj ulazak je bio skuplji za strance :hahah ma bezi. ba. ne bacaj pare.
    narod dolazi u Bosnu, jer je najeftinija za neki turizam. i onda ih sachekaju mange. i nabace cijene kao da su u lijepoj Francuskoj ili USA itd.. :hahah
    . ne znam shta je lepo u toj kombinaciji. aj eto. shvatam. da ima neku tajnu ovisnost. biche da je sodabikarbona.. :D/

Coolio
    Stručnjak
    Stručnjak
    Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
    Fri Jun 06, 2025 8:09 pm
    Coolio wrote:
    Fri Jun 06, 2025 4:06 pm

. nisam te to ni pitala :rlys
    . eto i taj ulazak je bio skuplji za strance :hahah ma bezi. ba. ne bacaj pare.
    narod dolazi u Bosnu, jer je najeftinija za neki turizam. i onda ih sachekaju mange. i nabace cijene kao da su u lijepoj Francuskoj ili USA itd.. :hahah
    . ne znam shta je lepo u toj kombinaciji. aj eto. shvatam. da ima neku tajnu ovisnost. biche da je sodabikarbona.. :D/
    Meni je lepo tamo za promenu. Dovoljno mi je 7-10 dana tamo. Inace ja sam ti ovisnik od Majorke :D

Ameriku bih voleo da posetim. Nisam nikada bio.

Hajd' valjda ces me nekada pozvati :hahah

dezire
    Hiperaktivan član
    Hiperaktivan član
    Reactions:

Unread post by dezire »

Meni ćevapi nisu skupi :jbg
    Kao banjalučanka, naravno da obožavam banjalučke ali sarajevski ćevapi su :mljac

Niko ih ne jede svaki dan i pojesti ih dva/tri puta mjesečno ili kad se dođe na godišnji :hm ne vidim čemu takva drama oko podizanja cijena.

Bella
    Senior
    Senior
    Reactions:

Unread post by Bella »

sta se dobije u Japanu za 11,80 KM ------------ koliko rada, kombinacija jela .. :hahah . kod nas meso?/ luk / brashno :-?

Image

fjaka
    Aktivan član
    Aktivan član
    Reactions:

Unread post by fjaka »

zašto te spirine. uspoređivaš sa čevapima :-?