Ćevapi
Ćevapi
Vijest o poskupljenju ćevapa u Sarajevu izazvala je brojne reakcije širom regije, a prenijeli su je i regionalni mediji naslovima poput "Gastro šok" i "Ćevapi koštaju kao suho zlato". Cijena porcije od deset ćevapa u nekim od najpoznatijih ćevabdžinica na Baščaršiji porasla je s 12 na 14 KM.
Riječ je o objektima u staroj gradskoj jezgri koji bilježe najveći promet, naročito tokom turističke sezone. Porcija s pet ćevapa sada košta 7 KM, a dodaci poput kajmaka i jogurta naplaćuju se dodatno.
Ugostitelji: "Cijena je realna i trebalo bi da bude i veća"
Razlog za poskupljenje, kako navode ugostitelji, leži u rastu cijena sirovina i radne snage.
Materijal je poskupio svakako, sve je poskupilo. Ali i trebaju da poskupe jer ovo je grad ćevapa i to je naša tradicija. Treba da budemo 14 maraka“, kaže Selima Arapović, radnica u poznatoj ćevabdžinici na Baščaršiji.
Dodaje da novoformirana cijena za sada nije uticala na broj gostiju.
„Mi nismo osjetili pad. Turistima to ništa ne znači. A da se mene pita – cijena bi bila i viša. U Dubrovniku ćevapi koštaju 30 eura, a tamo i ne znaju šta su ćevapi“, dodaje Arapović.
Građani i turisti: "Vrijede svake marke"
Reakcije turista i domaćih gostiju su, uglavnom, pozitivne. Mnogi smatraju da je cijena i dalje pristupačna u odnosu na kvalitet i uslugu.
„Sedam eura za takav obrok mi nije skupo. Hrana je ukusna i porcija je bila dovoljna“, rekla je Islam iz Maroka, koja je prvi put posjetila Sarajevo.
Slično mišljenje ima i Antonino iz Italije, koji je naveo da su ćevapi „ukusni i pristupačni“, a da bi ih bez problema preporučio drugima.
Camilo iz Švedske kaže da ga nova cijena nije iznenadila jer se, kako navodi, „inflacija osjeti svugdje u Evropi“.
Za mnoge posjetioce – neizostavan dio boravka
Sarajevski ćevapi su za mnoge domaće posjetioce neizostavan dio svakog dolaska u glavni grad.
„Mi kada dođemo u Sarajevo, ne razmišljamo o cijeni ćevapa. To je naš običaj. Jednostavno dođemo i naručimo. Zna se gdje se jede“, kaže Azra Salahović, prosvjetna radnica iz Tuzle koja je sa kolegama i učenicima bila na izletu u Sarajevu.
Građani Sarajeva takođe ističu da ćevapi imaju vrijednost koju cijena opravdava.
„Ćevapi vrijede i više. To je simbol Sarajeva i ne vidim problem u cijeni“, rekao je Zlatko iz Sarajeva.
I dok se u Sarajevu broje ćevapi, a ne kalorije - jedno je sigurno: bez obzira na cijenu, ćevap ostaje kulturna valuta ovog grada.
Riječ je o objektima u staroj gradskoj jezgri koji bilježe najveći promet, naročito tokom turističke sezone. Porcija s pet ćevapa sada košta 7 KM, a dodaci poput kajmaka i jogurta naplaćuju se dodatno.
Ugostitelji: "Cijena je realna i trebalo bi da bude i veća"
Razlog za poskupljenje, kako navode ugostitelji, leži u rastu cijena sirovina i radne snage.
Materijal je poskupio svakako, sve je poskupilo. Ali i trebaju da poskupe jer ovo je grad ćevapa i to je naša tradicija. Treba da budemo 14 maraka“, kaže Selima Arapović, radnica u poznatoj ćevabdžinici na Baščaršiji.
Dodaje da novoformirana cijena za sada nije uticala na broj gostiju.
„Mi nismo osjetili pad. Turistima to ništa ne znači. A da se mene pita – cijena bi bila i viša. U Dubrovniku ćevapi koštaju 30 eura, a tamo i ne znaju šta su ćevapi“, dodaje Arapović.
Građani i turisti: "Vrijede svake marke"
Reakcije turista i domaćih gostiju su, uglavnom, pozitivne. Mnogi smatraju da je cijena i dalje pristupačna u odnosu na kvalitet i uslugu.
„Sedam eura za takav obrok mi nije skupo. Hrana je ukusna i porcija je bila dovoljna“, rekla je Islam iz Maroka, koja je prvi put posjetila Sarajevo.
Slično mišljenje ima i Antonino iz Italije, koji je naveo da su ćevapi „ukusni i pristupačni“, a da bi ih bez problema preporučio drugima.
Camilo iz Švedske kaže da ga nova cijena nije iznenadila jer se, kako navodi, „inflacija osjeti svugdje u Evropi“.
Za mnoge posjetioce – neizostavan dio boravka
Sarajevski ćevapi su za mnoge domaće posjetioce neizostavan dio svakog dolaska u glavni grad.
„Mi kada dođemo u Sarajevo, ne razmišljamo o cijeni ćevapa. To je naš običaj. Jednostavno dođemo i naručimo. Zna se gdje se jede“, kaže Azra Salahović, prosvjetna radnica iz Tuzle koja je sa kolegama i učenicima bila na izletu u Sarajevu.
Građani Sarajeva takođe ističu da ćevapi imaju vrijednost koju cijena opravdava.
„Ćevapi vrijede i više. To je simbol Sarajeva i ne vidim problem u cijeni“, rekao je Zlatko iz Sarajeva.
I dok se u Sarajevu broje ćevapi, a ne kalorije - jedno je sigurno: bez obzira na cijenu, ćevap ostaje kulturna valuta ovog grada.
Re: Ćevapi
Mogli su odmah zaokružiti na 20km..
Nelogično da trešnje budu skuplje od ćevapa ..
Nelogično da trešnje budu skuplje od ćevapa ..
Zanimljivo je i mišljenje turista, koji smatraju da su cijene i dalje prihvatljive.
eto , oni nashli turiste i pitali ih..
koja providna reklama. novinara.. portala. itd.
ne znam da li je skupo. meni izgleda da jeste.. za par komadicha mesa(koliko ga zbilja ima ) luka i suve lepine.. tako prosto jelo dizati u neki 'kult' je smijeshno..
.............................................................................................
Gore mi je što sam vidjela da ugostitelji kažu da se treba još podićiBella wrote: ↑Wed Jun 04, 2025 1:58 pmZanimljivo je i mišljenje turista, koji smatraju da su cijene i dalje prihvatljive.![]()
eto , oni nashli turiste i pitali ih..
koja providna reklama. novinara.. portala. itd.
ne znam da li je skupo. meni izgleda da jeste.. za par komadicha mesa(koliko ga zbilja ima ) luka i suve lepine.. tako prosto jelo dizati u neki 'kult' je smijeshno..![]()
Ćevap luksuz
Per aspera ad astra 
Negdje pročitah kažu da će uskoro još podići cijene ćevapa …
ni ćevap nije sto je nekad bio…
. to da su ugostitelji rekli da treba povechati cijene. neka snime video s tom izjavom. novinari hushkashi.... treba dizati , treba veche cijene. pa neka dizu... dokle mogu podnijeti.
sami odluchuju o uspjehu biznisa..
. vjerujem da nisam jedina, koja tako shto bojkotuje.. toliko opcija ima u svemu.. da se moze komotno. jeftino hraniti i uzivati u godishnjem odmoru
sami odluchuju o uspjehu biznisa..
. vjerujem da nisam jedina, koja tako shto bojkotuje.. toliko opcija ima u svemu.. da se moze komotno. jeftino hraniti i uzivati u godishnjem odmoru
.............................................................................................
Culi da ja dolazim pa podigli cene 
. dechko je bolestan..
hochesh li shetati u onim crvenim patikama..
Ne mrdam nigde dok ti ne dodjes. A onda cemo zajedno hodati
Uhvatila se zenska za crvene patike, vidim da su te odusevile
. uhvatio se ti rozih gachica
Ja se nadam da ces doci u Sarajevo, da mi ga malo bolje pokazesBella wrote: ↑Thu Jun 05, 2025 2:07 pmmozesh hodati ,samo u jutarnjim satima/ mozda i nedeljom.. sve ostalo je 'krkljanac'. ..
nije za pozeliti ..
. uhvatio se ti rozih gachica..pa eto...
![]()
Ja kada sam tamo uglavnom odem na Bascarsiju. Drugar je tamo uveliko poznat sa njegovim kazandzijskim radnjama, pojedem koji cevap. Volim otici na vidikovac (mislim da se tako zove onaj restoran na brdu ) . Bio sam jednom na picu u basti koja je takodje na nekom brdu. Tu je valjda bila motorizovana brigada (ulazio sam unutra gledao slike i ostalo ) , znam da se odatle dobro vidi kosevo (stadion FK Sarajevo ) , mada i sve ostalo. Ispravi me ako me secanje ne sluzi dobro pa sam nesto pogresio.
Trzni centar Otoka,tu sam cesto po kaficu onom. E tu mi jedna nudila da mi pokaze grad
Coolio wrote: ↑Thu Jun 05, 2025 4:05 pm
Ja se nadam da ces doci u Sarajevo, da mi ga malo bolje pokazes![]()
Ja kada sam tamo uglavnom odem na Bascarsiju. Drugar je tamo uveliko poznat sa njegovim kazandzijskim radnjama, pojedem koji cevap. Volim otici na vidikovac (mislim da se tako zove onaj restoran na brdu ) . Bio sam jednom na picu u basti koja je takodje na nekom brdu. Tu je valjda bila motorizovana brigada (ulazio sam unutra gledao slike i ostalo ) , znam da se odatle dobro vidi kosevo (stadion FK Sarajevo ) , mada i sve ostalo. Ispravi me ako me secanje ne sluzi dobro pa sam nesto pogresio.
Trzni centar Otoka,tu sam cesto po kaficu onom. E tu mi jedna nudila da mi pokaze grad. Prodavala zenski ves dole u podrumu gde svi oni imaju tezge. Imao sam priliku da saznam sve o rozim gacicama za nazovi muskarce
![]()
..zadnji put sam malo obilazila.. bila sam do tih radnji. htjela kupiti tepsiju. mala okrugla. pitam za cijenu kaze 70 KM.
tak kao shto sam naglasila..
mada.. Vilsonovo i uz Miljacku s lijeve strane je lijepo. ako nema komaraca.. Mozda Ilidza, a Trbevic je tu .. kazu da je zichara .super..
Otoka.,ne znam kako sad izgleda. mislim da nije mjesto da budesh vidjen
i tako . a, u kojem mjesecu idesh ?
a Zvaka , ovaj tip iz Pozege prekuco te
Nisam prihvatio a trebao samBella wrote: ↑Thu Jun 05, 2025 6:48 pmCoolio wrote: ↑Thu Jun 05, 2025 4:05 pm
Ja se nadam da ces doci u Sarajevo, da mi ga malo bolje pokazes![]()
Trzni centar Otoka,tu sam cesto po kaficu onom. E tu mi jedna nudila da mi pokaze grad. Prodavala zenski ves dole u podrumu gde svi oni imaju tezge. Imao sam priliku da saznam sve o rozim gacicama za nazovi muskarce
![]()
i nisi prihvatio
![]()
..zadnji put sam malo obilazila.. bila sam do tih radnji. htjela kupiti tepsiju. mala okrugla. pitam za cijenu kaze 70 KM.ma bezi bre.. pa nije all clad
tak kao shto sam naglasila..nije vishe raj za shetnju
mada.. Vilsonovo i uz Miljacku s lijeve strane je lijepo. ako nema komaraca.. Mozda Ilidza, a Trbevic je tu .. kazu da je zichara .super..
Otoka.,ne znam kako sad izgleda. mislim da nije mjesto da budesh vidjen![]()
i tako . a, u kojem mjesecu idesh ?
Posle sam se pitao zasto nisam
Na Trebevicu sam bio. Svez vazduh,hladovina...Jako lepo. Nisam se spustao zicarom,nije mi interesantno iako nisu lose napravili.
Na Ilidzi sam takodje bio pa svratio na cevape u "ilidzanku" , mislim da se tako zove mali lokalcic.
A Otoka zanimljiva,ima naroda po toj pijaci, jos kada pocnu svi da ti nude stvari
Bio sam i u Visokom, tacnije posetio one piramide,prolazio kroz njih i upoznao Samira Osmanagica
Ako sve bude po planu,sredinom avgusta sam tamo. A ti?
.a zasto nisi ?Coolio wrote: ↑Fri Jun 06, 2025 12:10 amNisam prihvatio a trebao sam
Na Trebevicu sam bio. Svez vazduh,hladovina...Jako lepo. Nisam se spustao zicarom,nije mi interesantno iako nisu lose napravili.
Na Ilidzi sam takodje bio pa svratio na cevape u "ilidzanku" , mislim da se tako zove mali lokalcic.
A Otoka zanimljiva,ima naroda po toj pijaci, jos kada pocnu svi da ti nude stvari
Bio sam i u Visokom, tacnije posetio one piramide,prolazio kroz njih i upoznao Samira Osmanagica
Ako sve bude po planu,sredinom avgusta sam tamo. A ti?
o, da , sjetih se. zichara se vishe naplachuje. 'strancima'
. shta mislish. jel Samir u pravu,o chemu pishe i pricha..
..avguste , najgori mjesec za putovati. po mojim kriterijima. toplo. guzve..
. mozda jedan dan , s jakim razlogom..
..josh uvijek .mislim. da chevapi nisu vrijedni ovoliko priche.
Nisam rekao da mislim da je taj covek sve u pravu nego da sam ga upoznao kada sam ulazio u te piramide. I taj ulaz u piramide je bilo skuplje za strance dok je za ljude iz Bosne jeftinije.Bella wrote: ↑Fri Jun 06, 2025 2:02 pm.a zasto nisi ?Coolio wrote: ↑Fri Jun 06, 2025 12:10 amNisam prihvatio a trebao sam
Ako sve bude po planu,sredinom avgusta sam tamo. A ti?![]()
o, da , sjetih se. zichara se vishe naplachuje. 'strancima'dakle .morash pokazati identifikaciju.. to je jako loshe
. shta mislish. jel Samir u pravu,o chemu pishe i pricha..
..avguste , najgori mjesec za putovati. po mojim kriterijima. toplo. guzve..![]()
. mozda jedan dan , s jakim razlogom..
..josh uvijek .mislim. da chevapi nisu vrijedni ovoliko priche.
Cevapi su se dosta promenili, nisu kao nekada. Valjda jer se i svo to meso dosta promenilo. Ali je lepo pojesti ih, lepinja dobra, jogurt gust...
Kada ces ti za Sarajevo? Bilo bi mi drago da budes tamo kada i ja
. nisam te to ni pitalaCoolio wrote: ↑Fri Jun 06, 2025 4:06 pmNisam rekao da mislim da je taj covek sve u pravu nego da sam ga upoznao kada sam ulazio u te piramide. I taj ulaz u piramide je bilo skuplje za strance dok je za ljude iz Bosne jeftinije.
Cevapi su se dosta promenili, nisu kao nekada. Valjda jer se i svo to meso dosta promenilo. Ali je lepo pojesti ih, lepinja dobra, jogurt gust...
. eto i taj ulazak je bio skuplji za strance
narod dolazi u Bosnu, jer je najeftinija za neki turizam. i onda ih sachekaju mange. i nabace cijene kao da su u lijepoj Francuskoj ili USA itd..
. ne znam shta je lepo u toj kombinaciji. aj eto. shvatam. da ima neku tajnu ovisnost. biche da je sodabikarbona..
Meni je lepo tamo za promenu. Dovoljno mi je 7-10 dana tamo. Inace ja sam ti ovisnik od MajorkeBella wrote: ↑Fri Jun 06, 2025 8:09 pm. nisam te to ni pitalaCoolio wrote: ↑Fri Jun 06, 2025 4:06 pmNisam rekao da mislim da je taj covek sve u pravu nego da sam ga upoznao kada sam ulazio u te piramide. I taj ulaz u piramide je bilo skuplje za strance dok je za ljude iz Bosne jeftinije.
Top![]()
. eto i taj ulazak je bio skuplji za strancema bezi. ba. ne bacaj pare.
narod dolazi u Bosnu, jer je najeftinija za neki turizam. i onda ih sachekaju mange. i nabace cijene kao da su u lijepoj Francuskoj ili USA itd..![]()
. ne znam shta je lepo u toj kombinaciji. aj eto. shvatam. da ima neku tajnu ovisnost. biche da je sodabikarbona..![]()
Ameriku bih voleo da posetim. Nisam nikada bio.
Hajd' valjda ces me nekada pozvati
Meni ćevapi nisu skupi 
Kao banjalučanka, naravno da obožavam banjalučke ali sarajevski ćevapi su
Niko ih ne jede svaki dan i pojesti ih dva/tri puta mjesečno ili kad se dođe na godišnji
ne vidim čemu takva drama oko podizanja cijena.
Kao banjalučanka, naravno da obožavam banjalučke ali sarajevski ćevapi su
Niko ih ne jede svaki dan i pojesti ih dva/tri puta mjesečno ili kad se dođe na godišnji
sta se dobije u Japanu za 11,80 KM ------------ koliko rada, kombinacija jela ..
. kod nas meso?/ luk / brashno

zašto te spirine. uspoređivaš sa čevapima