Riza
Riza
https://www.avaz.ba/lifestyle/recepti/1 ... ednostavnaVećina ljudi ne zna treba li prati rižu: Istina je jednostavna
...kako sam pregledala japanske nachine pripreme. . rizu peru agresivno u nekoliko voda. tachnije . da bude 'bistra'. tako i ja.Postoje tri glavna razloga zbog kojih se riža ispire: uklanjanje nečistoća, kontrola količine škroba i moguće smanjenje sadržaja arsena. Kao i kod pranja voća i povrća, ispiranje riže ima higijensku svrhu.
. nisam primjetila razliku u ukusu...
??
.............................................................................................
Re: Riza
Ja kada spremam rizu, lepo u serpu ubacim malo ulja, proprzim je toliko malo da samo pozuti i zatim je prelijem vodom i cim voda pocne da vri, smanjim temperaturu na kec ili dvojku, poklopim i cekam da ostatak vode ispari...Suva,mekana riza ispadne...Iscedim limun preko nje i da vidis kako je ukusna.... Za vise recepata obratite se strucnjaku Coolio-u, kakav avaz kakvi bakraci

hahah pa ok . no. zavisi koju rizu pripremash . sushi se ne przi, kao i mnoge druge
. tvoj nachin je nehto kao 'rizoto'. ali 'lijeni ' nachin
. tvoj nachin je nehto kao 'rizoto'. ali 'lijeni ' nachin
.............................................................................................
Coolio wrote: ↑Thu Jan 22, 2026 3:43 pmJa kada spremam rizu, lepo u serpu ubacim malo ulja, proprzim je toliko malo da samo pozuti i zatim je prelijem vodom i cim voda pocne da vri, smanjim temperaturu na kec ili dvojku, poklopim i cekam da ostatak vode ispari...Suva,mekana riza ispadne...Iscedim limun preko nje i da vidis kako je ukusna.... Za vise recepata obratite se strucnjaku Coolio-u, kakav avaz kakvi bakraci![]()
![]()
![]()
Ja preferiram kvalitetan buter.
Na to bacim 2 kasike coriander sjemenki, bibera u zrnu, ginger praska, ili se moze usitniti/naribati ginger korijen…Kasnije soli, i moze lovorov list, pa pustiti da se kuha lagano. Ako sam natapala u vodi rizu (ova moja gore je preporucena) onda manje vode, brze se skuha.
To samo ako zelis ukusnu bijelu rizu.
Pocesto dodam i garam masallu, coriander prah, bijeli luk prah, cumin prah. Tada ona zbog ovih zacina poprimi smedjkastu boju.
U Persijskoj kuhinju dodaju rizi safran.
Predobra im je
E pa da me pozoves kada je spremisPeace wrote: ↑Fri Jan 23, 2026 4:16 amCoolio wrote: ↑Thu Jan 22, 2026 3:43 pmJa kada spremam rizu, lepo u serpu ubacim malo ulja, proprzim je toliko malo da samo pozuti i zatim je prelijem vodom i cim voda pocne da vri, smanjim temperaturu na kec ili dvojku, poklopim i cekam da ostatak vode ispari...Suva,mekana riza ispadne...Iscedim limun preko nje i da vidis kako je ukusna.... Za vise recepata obratite se strucnjaku Coolio-u, kakav avaz kakvi bakraci![]()
![]()
![]()
Na to bacim 2 kasike coriander sjemenki, bibera u zrnu, ginger praska, ili se moze usitniti/naribati ginger korijen…Kasnije soli, i moze lovorov list, pa pustiti da se kuha lagano. Ako sam natapala u vodi rizu (ova moja gore je preporucena) onda manje vode, brze se skuha.
Pocesto dodam i garam masallu, coriander prah, bijeli luk prah, cumin prah. Tada ona zbog ovih zacina poprimi smedjkastu boju.
Predobra im je![]()
.kod mene..uglavnom ovako...sushi skuvam.samo voda....i dodaj shta zelish
. mada i ova je made USA. ne mogu da nadjem made Japan

Preukusna.Coolio wrote: ↑Fri Jan 23, 2026 6:18 amE pa da me pozoves kada je spremisPeace wrote: ↑Fri Jan 23, 2026 4:16 amCoolio wrote: ↑Thu Jan 22, 2026 3:43 pmJa kada spremam rizu, lepo u serpu ubacim malo ulja, proprzim je toliko malo da samo pozuti i zatim je prelijem vodom i cim voda pocne da vri, smanjim temperaturu na kec ili dvojku, poklopim i cekam da ostatak vode ispari...Suva,mekana riza ispadne...Iscedim limun preko nje i da vidis kako je ukusna.... Za vise recepata obratite se strucnjaku Coolio-u, kakav avaz kakvi bakraci![]()
![]()
![]()
Predobra im je![]()
. Ne sumnjam da je ukusna
![]()
Mogla bih je praviti i prodavati.
Svi moji prijatelji traze da pravim rizu ako ih pozovem na veceru.
Inace ovdje za gozbe uvijek imamo rizu.
Eto mene cim zamirise tvoja rizaPeace wrote: ↑Fri Jan 23, 2026 5:02 pmPreukusna.Coolio wrote: ↑Fri Jan 23, 2026 6:18 amE pa da me pozoves kada je spremisPeace wrote: ↑Fri Jan 23, 2026 4:16 am
Predobra im je![]()
. Ne sumnjam da je ukusna
![]()
Mogla bih je praviti i prodavati.
Svi moji prijatelji traze da pravim rizu ako ih pozovem na veceru.
Inace ovdje za gozbe uvijek imamo rizu.