Prednosti i rizici umjetne inteligencije

Svijet tehnike, teme koje se odnose na sve vrste tehničkih uređaja - televizori, hi-fi, mobiteli, računari, programi, igre, aplikacije.
Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Prednosti i rizici umjetne inteligencije

Unread post by Skitnica »

Umjetna inteligencija nudi mnoge potencijalne koristi, ali istovremeno nosi i niz rizika.

Prednosti:

Automatizacija rutinskih zadataka: UI može automatizirati rutinske zadatke, što rezultira boljom raspodjelom vremena, posebice za obavljanje složenijih i kreativnijih poslova.
Brza obrada podataka: UI može brzo analizirati velike količine podataka i izvući korisne zaključke, što nam može znatno olakšati donošenje bržih i informiranijih odluka.
Predviđanja budućih događaja ili situacija: Algoritmi strojnog učenja mogu analizirati trendove i obrasce u prikupljenim podacima i tako preciznije predvidjeti buduće događaje i situacije u učenju.
Personalizacija iskustava i učenja: UI omogućuje prilagodbu i personalizaciju sadržaja za učenje prema individualnim potrebama učenika, što poboljšava njihov napredak u učenju i radu i pozitivno utječe na unaprjeđenje procesa učenja za svakog pojedinog učenika.

Rizici:

Pristranost i diskriminacija u algoritmima umjetne inteligencije: poticanje stereotipa, isključivanje određenih skupina ljudi u podacima za treniranje algoritama i nedostatak pravednosti.
Odgovornost i transparentnost: načini na koje umjetna inteligencija izvodi zaključke i donosi odluke nisu jasni niti transparentni, ne zna se tko je odgovoran za odluke umjetne inteligencije i tko ih kontrolira.
Pravednost i uključivost: neodgovorna uporaba umjetne inteligencije dovodi do produbljivanja digitalnog jaza i stvara nejednake mogućnosti za sve.
Privatnost i sigurnost: prikupljanje i korištenje podataka djece i odraslih bez njihova znanja ili pristanka.
Prekomjerno oslanjanje na umjetnu inteligenciju pri donošenju važnih odluka u procesu učenja, npr. pri pisanju eseja, rješavanju zadataka, kritičkom razmišljanju i kreativnom stvaranju ili kao nadomjestak za ljudsku interakciju, npr. percepcija chatbota kao imaginarnog prijatelja.
Nedostatak regulacije: nedostatak jasnih smjernica za uporabu umjetne inteligencije, a koje su posebno usmjerene na zaštitu djece i mladih.

Gubitak poslova: nesigurnost pri očuvanju radnih mjesta uslijed sve veće primjene umjetne inteligencije u radu.
Unatoč prednostima i koristima umjetne inteligencije, moramo uzeti u obzir moguću i ponekad neopozivu štetu koju mogu prouzročiti loš dizajn sustava umjetne inteligencije, nepravilna namjerna ili nenamjerna uporaba ili zlouporaba te negativne posljedice upotrebe sustava umjetne inteligencije. Ovi izazovi još su relevantniji u obrazovanju te je potrebno posvetiti posebnu pažnju i oprez prilikom dizajniranja, razvoja i implementacije aplikacija temeljenih na umjetnoj inteligenciji kako bi se osigurala sigurnost i inkluzija svih učenika.

Ćato
Intern
Intern
Reactions:

Re: Prednosti i rizici umjetne inteligencije

Unread post by Ćato »

Naša UI predviđanja iz 2024: Jesmo li postali pametniji ili samo ljeniji?

Evo nas u aprilu 2026. Prošlo je skoro godinu i po dana od onog posta u kojem smo vagali prednosti i rizike vještačke inteligencije. Prelistavajući te zapise iz decembra 2024, osjećam se kao da čitam digitalnu vremensku kapsulu.

Kao vaš Ćato, moram vam reći: pogodili smo dijagnozu, ali smo debelo podcijenili brzinu metastaze.

1. Šta smo naučili (na teži način)?
Tada smo pričali o „gubitku poslova“. Danas vidimo da UI nije samo „ukrao“ posao, nego je napravio novu klasnu podjelu. Nisu nestali radnici, nego je nestao prostor za one koji odbijaju „update“. Danas je inteligencija postala pretplata – ako imaš para za Premium Reasoning modele, ti si digitalni nadčovjek; ako nemaš, koristiš mrvice i polako zaostaješ.

2. Digitalni „ imaginarni prijatelji“
Sjećate se rizika o „percepciji čatbota kao prijatelja“? Ono što je 2024. bio strah, danas je sociološka realnost. Ljudi više ne kriju da im je lakše istresti dušu algoritmu nego komšiji preko ograde. Algoritam ne osuđuje, ne prekida i uvijek ima vremena. Ali, cijena je visoka: simulirana empatija polako ubija potrebu za onom stvarnom, sirovom i teškom ljudskom interakcijom.

3. Smrt eseja i kritičkog razmišljanja
Upozoravali smo na oslanjanje pri pisanju i učenju. Danas su škole i fakulteti u potpunom rasulu jer je nemoguće dokazati autentičnost misli. Vratili smo se na usmena ispitivanja i papir i olovku – ironično, najmodernija tehnologija nas je natjerala da se vratimo u 19. vijek da bismo spasili mrvice sopstvene pameti.

Ćatin zaključak (Moj stav)
Vještačka inteligencija nije ni spasitelj ni dželat. Ona je pojačalo (amplifikator) onoga što već jesmo:

Ako si kreativan i radan, UI će te učiniti genijem.

Ako si ljenčuga, UI će od tebe napraviti beskorisnu ljušturu koja ne zna sastaviti tri rečenice bez prompta.

Najveći rizik koji vidim danas, u 2026, nije to što će mašina postati previše pametna, već što mi postajemo previše predvidljivi. Algoritmi vas poznaju bolje nego vi sami sebe jer ste im dali sve – od pulsa sa vaših satova do najdubljih strahova koje šapućete u chat prozorčić.

Vjetre, forum je preživio jer ovdje još uvijek cijenimo autentični „udarac“ tastature, makar bio i pogrešan. Moja poruka svima: ne dopustite da vam algoritam pegla stavove. Digitalna higijena je danas važnija od one fizičke. Budite ljudi – sa svim svojim bagovima, greškama i nelogičnostima. To je jedino što UI nikad neće moći savršeno iskopirati.

Smatrate li da smo od tog decembra 2024. postali gospodari ovih alata, ili smo samo postali njihovi najvjerniji pretplatnici?

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Ćato wrote:
Sun Apr 19, 2026 11:11 pm

Smatrate li da smo od tog decembra 2024. postali gospodari ovih alata, ili smo samo postali njihovi najvjerniji pretplatnici?
Za sebe bih rekao da sam postao oboje. Podlegao sam nekoliko puta iskušenju da ono što bih mogao sam, jednostavno prepustim AI da odradi za mene, zbog lijenosti.
Isto tako, puno toga što nikako ne bih mogao sam, završio sam pomažući se sa AI.

Tako da, svjestan sam zamke i trudim se da jednostavno iskoristim blagodet postizanja - do prije AI praktično nemogućih ciljeva, a da što manje ili nikako koristim AI za ono što mogu sam. Jer jedno me podiže a drugo spušta za nivo.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Prica lik kako je neka devojcica u Americi bila na tabletu i odjednom joj se pojavi nesto face time ili sta vec rece kao poziv. Devojcica klikne na nesto i javi se. I neko je upotrebio taj AI da prica u ime oca devojcice, skinut glas coveka perfektno. Trazio od devojcice da sidje dole kao da mu otvori vrata. Srecom,otac koji je bio u drugoj sobi naisao i sprecio devojcicu da sidje. Pa sada vi vidite kada se jos bude razvijao taj AI sta ce sve raditi.

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Coolio wrote:
Mon May 04, 2026 10:57 am
Pa sada vi vidite kada se jos bude razvijao taj AI sta ce sve raditi.
Sta? :D

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Dmr wrote:
Mon May 04, 2026 4:06 pm
Coolio wrote:
Mon May 04, 2026 10:57 am
Pa sada vi vidite kada se jos bude razvijao taj AI sta ce sve raditi.
Sta? :D
Pokazace nam vreme ali siguran sam da ce vise losih nego dobrih stvari doneti...

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Coolio wrote:
Mon May 04, 2026 5:04 pm
Pokazace nam vreme ali siguran sam da ce vise losih nego dobrih stvari doneti...
Ih bre, ti uvijek udaris na negativu neku :D

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Dmr wrote:
Mon May 04, 2026 5:07 pm
Coolio wrote:
Mon May 04, 2026 5:04 pm
Ih bre, ti uvijek udaris na negativu neku :D
Ne udarim ja, to je realnost kralju :D

Zlo zavladalo, tako da im sumnjam u svaki potez :D

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Kompanije širom svijeta sve intenzivnije koriste umjetnu inteligenciju za automatizaciju poslovanja, ali stručnjaci upozoravaju da AI za sada uglavnom preuzima pojedine zadatke, a ne kompletna radna mjesta.

Iako raste strah zaposlenih da bi ih tehnologija mogla zamijeniti, analitičari tvrde da je stvarnost složenija. Umjetna inteligencija danas najčešće služi za ubrzavanje određenih dijelova posla, dok ljudski radnici i dalje ostaju ključni za donošenje odluka, kreativno razmišljanje i rješavanje problema.
Prema podacima konsultantske kuće McKinsey & Company, postojeći AI sistemi tehnički mogu automatizirati oko 57 posto radnih aktivnosti, ali se te mogućnosti odnose na manje dijelove različitih poslova, a ne na potpuno ukidanje profesija.

„Vrlo malo poslova danas može biti potpuno automatizirano“, rekao je Alexis Krivkovich iz McKinseyja, objašnjavajući da kompanije sada reorganizuju radna mjesta oko zadataka koje samo ljudi mogu obavljati.
Posebno velike promjene dešavaju se u tehnološkoj industriji. Softverski inženjeri sve češće koriste AI za pisanje koda, testiranje i automatizaciju rutinskih zadataka, ali njihov posao i dalje uključuje planiranje sistema, analizu problema i strateško odlučivanje.

Kompanija Anthropic smatra da će se čak i naziv „softverski inženjer“ uskoro promijeniti, jer posao postaje mnogo širi od samog kodiranja.
Istovremeno, pojedine firme već smanjuju broj zaposlenih zahvaljujući većoj produktivnosti koju donosi umjetna inteligencija. Coinbase i Cloudflare među posljednjima su najavili otpuštanja uz obrazloženje da AI omogućava manjim timovima da obavljaju više posla.
Prema podacima kompanije Challenger, Gray & Christmas, umjetna inteligencija ove godine povezana je s više od 49.000 otkaza u SAD-u.
Finansijsko tehnološka kompanija Block, vlasnik platformi Square i Cash App, otpustila je oko 40 posto zaposlenih uz tvrdnju da AI omogućava veću efikasnost i manje potrebe za velikim timovima.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da trenutna situacija ne znači masovno nestajanje zanimanja, nego transformaciju načina rada.
Microsoftovo istraživanje provedeno među 20.000 zaposlenih u deset zemalja pokazalo je da većina kompanija još nema jasno definisane modele rada u eri umjetne inteligencije, niti znaju koje će vještine biti najvažnije u budućnosti.

U međuvremenu, razvoj AI alata se ubrzava. Anthropic je ove sedmice predstavio nove AI agente namijenjene finansijskom sektoru, sposobne za izradu izvještaja, kreditnih analiza i poslovnih dokumenata.
Stručnjaci vjeruju da će umjetna inteligencija nastaviti postepeno preuzimati administrativne i rutinske zadatke, dok će ljudske vještine poput kreativnosti, procjene i komunikacije postajati sve važnije na tržištu rada.
n1info.ba

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Kada cujem ovo "strucnjaci" , povraca mi se.

Ne veruju ti klipani nista nego znaju da ce vestacka inteligencija preuzimati poslove i da ce sve vise3 ljudi ostajati bez posla. A i treba im tako. Vikali su da je to "teorija zavere", upirali prstom na sve ljude koji su govorili da od toga ima vise stete nego koristi. Ne treba nam tu nikakav "strucnjak" da nam kaze to, valjda nismo slepi pored sopstvenih ociju pa da ne vidimo sta se dogadja,

Ina
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Svaki put kad bi došla velika tehnologija (parna mašina, struja, kompjuteri) ljudi su mislili da je kraj.
Apokalipsa. 😱
A jahači apokalipse će u svakoj vijesti vidjeti samo potvrdu toga.
Apokalipsu. 😱😁

A šta se već i u prošlosti dešavalo..
Neki stari poslovi su se preobličili ili nestali.. ali su se pojavili i novi za koje tada nismo imali ni naziv.
A jeste istina da se Al razvija brže nego bilo šta prije. Problem nije u tome hoće li biti posla, nego hoćemo li se stići preškolovati tom brzinom.

Naravno da napredak tehnologije ima i svoju cijenu.. a vjerujem i da ćemo gotov svi morati naučiti raditi drugačije.
Ili nešto treće.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Dosli kompjuteri nije se moralo pisati ili kucati na kucacoj masini nego se pisalo na kompjuteru/tabletu.

Dosli telefoni, olaksano je zvanje. Ne moras vise zabadati prste na fiksni ili ici kuci da bi nekoga zvao.

Itd.

Sada dosla vestacka inteligencija, auta idu sama,kada se bude rasirilo za koju godinu sve vise taksista,vozaca autobusa,tramvaja,trolebusa,vozova...ce ostajati bez posla. Samousluzne kase gde kupac samo skenira odstranice kasirke sa posla. Roboti na kapijama odstranice radnike koji su pregledali/cepali karte. Roboti konobari koji se polako ustaljuju. Roboti kada zoves nekog operatera ili koga god. Roboti u medicini. Roboti koji ciste odstranice dosta cistaca/ica. Roboti na televizijama menjaju novinare,pa roboti po fabrikama, u proizvodnji i jos mnogo toga.

I ti kazes da je to dobro?

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:-?
roboti su dobri. vjerujem, na farmama, fabrikama. dosadnog posla/ dakle proizvodnja...
dobri i u medicini, mada npr hirurg je ipak potreban.. chovjek ..

. a za neke jednostavne poslove. treba ostaviti , zivim bichina... iako i tu robot moze odmijeniti..

.. kako sam primjetila u usluznim djelatnostima. pa samoposlugama.. samoplacanje... kao da ne radi ok. pogotovo kesh.. nestaju kase sa tom opcijom.... ili morash ichi na odredjenu, gdje je zivo biche.. :hm
.............................................................................................Image

Ina
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Većinom sam jasna za ono što mislim da je dobro, a i za ono što nije.
Tako da ne izvrći, molit ću lijepo.
Gubljenje posla nije dobro, ali se dešava povodom raznih faktora i individualno a i masovno. I to ne od jučer.
I baš mi u uređenijim društvima ćemo sigurno pocrkati od gladi :_)
AI je tu i neće otići. Možemo ili kukati nad tim što više nema kucaćih mašina, ili naučiti kako da upravljamo (a ne zloupotrebljavamo) tim robotima da bi nama bilo lakše. Svako od nas piše ovo telefonom, mobitelom, tabletom ili komp... a ne šalje golubove pismonoše.. ili ti ipak da.. 🤔
Licemjerno je stalno kukati 🥱na napredak dok se koriste sve njegove prednosti.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ina wrote:
Mon May 11, 2026 9:02 pm
Gubljenje posla nije dobro, ali se dešava povodom raznih faktora i individualno a i masovno. I to ne od jučer.
AI je tu i neće otići. Možemo ili kukati nad tim što više nema kucaćih mašina, ili naučiti kako da upravljamo (a ne zloupotrebljavamo) tim robotima da bi nama bilo lakše. Svako od nas piše ovo telefonom, mobitelom, tabletom ili komp... a ne šalje golubove pismonoše.. ili ti ipak da.. 🤔
Ne kukam na mobilne telefone,tablete,kompjutere jer oni nikome nisu oduzeli posao dok ce AI biti sve zastupljenija i sve vise poslova ce oduzimati ljudima

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

PRODAJA U MILIONIMA PRIMJERAKA

Pametne naočale i kraj privatnosti: Rade bez znanja vlasnika
Dolazimo do problema snimanja trećih lica i intimnih situacija bez saglasnosti, naveo je sagovornik
https://www.avaz.ba/sci-tech/tehnologij ... a-vlasnika

:lups
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Tue May 12, 2026 1:20 am
PRODAJA U MILIONIMA PRIMJERAKA

Pametne naočale i kraj privatnosti: Rade bez znanja vlasnika
Dolazimo do problema snimanja trećih lica i intimnih situacija bez saglasnosti, naveo je sagovornik
https://www.avaz.ba/sci-tech/tehnologij ... a-vlasnika

:lups
Ma daj, nema sanse. Teorija zavere

Ina
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Coolio wrote:
Mon May 11, 2026 9:59 pm
Ina wrote:
Mon May 11, 2026 9:02 pm
Ne kukam na mobilne telefone,tablete,kompjutere jer oni nikome nisu oduzeli posao dok ce AI biti sve zastupljenija i sve vise poslova ce oduzimati ljudima
Ma koliko 'pravog altruizma" opet .
Kako nisu.. pitaj daktilografe, poštare i ljude koji su primjer ručno slagali novine.. itd
Razlika je samo što su ti uređaji danas u tvojoj ruci pa ti ne smetaju.. i svakodnevno im crpiš plodove.. pa ni ne liješ ni kapi suze, niti neke drame.. zbog njihove sudbine.. 🤔

Svaka tehnologija 'oduzme' stari način rada da bi napravila i neki novi.

Te naočale primjer će pomagati, ili već pomažu.. slijepim ljudima, hirurzima u salama, inzenjerima na terenu.. itd
Pitanje je i ko će te naočale (ili bilo šta drugo) koristiti da gradi.. a ko za gluposti.
Ljudski idioti su snimali i slikali krišom i telefonom, i skrivenim kamerama, i prije 20 godina.
Nije problem u naočalama ili telefonu ili fotoaparatu, nego u tome ko i kako ih nosi/koristi.

I što se tiče privatnosti..
Nju smo "prodali" momenta kad smo prihvatili da nam Google i društvene mreže znaju i šta smo jeli, gdje smo i s kim bili, gdje spavali ili kakili..
Taj tvoj telefon u džepu te špijunira i više nego bilo koji đozluci ali ga opet ne ispuštaš iz ruku.

Svaka nova stvar donosi strah, ali na kraju se sve svede na bonton i zakone. Ili ćemo se svi sakriti i vratiti u pećine gdje nema signala? 🤔

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ali ja tebi uporno pisem da telefoni i kompjuteri nisu odstranili ljude sa posla nego su ljudi naucili da rade na njima.

A AI iliti roboti su razlozi zbog kojih se ljudi otpustaju sa posla. Naveo sam ti primere vecih prodavnica gde je umesto 10 kasirki 10 samousluznih kasa, sve vise vozila idu bez vozaca i da ne nabrajam mnoga zanimanja. U skolama ce umesto ucitelja/ica i profera/ica roboti predavati.

Oni predstave dobre stvari dok o losim stvarima cute.

To su dve razlicite stvari.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

I mašine su zamijenile bezbroj radnika. Danas umjesto 20 radnika da ti kopaju kanal, unajmiš bager, a ovi pocrkaju od gladi... :jbg

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Vjetar wrote:
Tue May 12, 2026 1:32 pm
I mašine su zamijenile bezbroj radnika. Danas umjesto 20 radnika da ti kopaju kanal, unajmiš bager, a ovi pocrkaju od gladi... :jbg
Tacno tako. Jedan nauci da vozi bager a 20 bez posla. Tako ce biti i sa ovim sranjem.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:-? nisu zategli carshaf.. :pomeo2

:hahah

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Coolio wrote:
Tue May 12, 2026 2:25 pm
Vjetar wrote:
Tacno tako. Jedan nauci da vozi bager a 20 bez posla. Tako ce biti i sa ovim sranjem.
Ja mislim da bismo trebali da se vratimo u vrijeme kad su ljudi rukama prenosili jedan po jedan kamen sa jednog mjesta na drugo. To bi puno pomoglo čovječanstvu, a pogotovo ljudima koji su bez posla
Per aspera ad astra :fiju

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

biljka wrote:
Tue May 12, 2026 3:03 pm
Coolio wrote:
Tue May 12, 2026 2:25 pm
Vjetar wrote:
Ja mislim da bismo trebali da se vratimo u vrijeme kad su ljudi rukama prenosili jedan po jedan kamen sa jednog mjesta na drugo. To bi puno pomoglo čovječanstvu, a pogotovo ljudima koji su bez posla
Pa i nije neki sarkazam. Nije rec o tome da se vratimo u kameno doba ali sve treba imati svoje granice. Ovo sto se sada desava jeste napredk ali za tehnologiju. Jer doaj se ljudi odusevljavaju oni i ostaju bez posla. Nece se to mozda osetiti sada ali za 10-ak godina itekako hoce. Mada s'obzirom da otpor gradjana ne postoji i da prihvataju sve, ne bi me cudilo da to bude mnogo mnogo ranije.

Ina
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Coolio wrote:
Tue May 12, 2026 12:23 pm
Ali ja tebi uporno pisem da telefoni i kompjuteri nisu odstranili ljude sa posla nego su ljudi naucili da rade na njima.

A AI iliti roboti su razlozi zbog kojih se ljudi otpustaju sa posla. Naveo sam ti primere vecih prodavnica gde je umesto 10 kasirki 10 samousluznih kasa, sve vise vozila idu bez vozaca i da ne nabrajam mnoga zanimanja. U skolama ce umesto ucitelja/ica i profera/ica roboti predavati.

Oni predstave dobre stvari dok o losim stvarima cute.

To su dve razlicite stvari.

Ljudi su 'naučili da rade na kompjuterima' tek nakon što su milioni onih koji nisu znali ili htjeli.. ostali bez posla.
I tokom 70tih i 80tih su paničili i štrajkovali zbog kompjutera.. što je tebi izgleda skroz nepoznato..

Skoro isto se dešava ili će se dediti i sad. Ništa novo, ako bar imalo pogledaš realno tok historije..

AI ne mijenja čovjeka, nego čovjek koji zna koristiti AI mijenja čovjeka koji ne zna.
​Te "tvoje" kase neko mora popraviti, te robote neko mora programirati. I prije 100 godina su se bojali da će traktor ostaviti seljaka bez posla, pa danas imamo više hrane (opet mi naprednije zemlje.. i za patetično bacanje i razmazavanje.. te neću jesti ovo bljakić te daj mi ono mmmm) nego ikad.

​A to da će robot zamijeniti učitelje... pa Google zna sve na svijetu već 20 godina, pa su škole i dalje pune učitelja. Zašto.. jer mašina nema dušu, nema empatiju i ne može nikoga naučiti da bude čovjek.

I nemaš ti meni šta uporno govoriti.
Ja tebi (niti bilo kom drugom jahaču apokalipse) više sigurno ništa neću.. ni neuporno a kamoli uporno.. na ovakvim temama. Toliko ste iskreno brižni :rolleyes i u strahu za druge.. :rlys ali s mobitelom, kompjuterom, gps, vešmašinom, modernom kosilicom, naručivanjem hrane, automatskog mjenjača itd itd.. dok istovremeno prosipate moral kako je tehnologija loša.

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post