Price povratnika

Društvene teme iz Bosne i Hercegovine
Peace
Senior
Senior
Reactions:

Price povratnika

Unread post by Peace »

Ovdje mozemo podijeliti video sadrzaje i prokomentarisati iste.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Re: Price povratnika

Unread post by Peace »

Jako kulturan par. Posebno mi sr svidja mir, i to kako s respektom sacekaju jedno drugo da zavrse.

Po prici, Australija ista ko i USA. Valjda je sav zapad isti.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ova zena ima sjajnu stvaralcku energiju.
Lijepo je vidjeti da neko voli to sto radi.
Ona bas voli. I velki je realista.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Preporucujem da pogledate i ovog mladog covjeka.
Kakav odgoj :qq

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:-? bacih 25 minuta . slushajuchi 'ublehasha'..
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Bacis dnevno sate prateci raznorazne budalestine :jbg

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Sinoc pogledala. Odlicno.

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

@Peace

Jel' se računa povratak iz Hr? To je isto EU

:hahah

Zezam se malo ali, bilo kakav povratak i bilo od kud, nije lagan.
Kad sam se vratila u BiH, nakon 30g...prvih 2g sam stalno ponavljala,, ja ne mogu ovdje,, :D
S vremenom se navikneš i,, vodiš borbe,, svaki dan

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

sto si stalno govorila da ne mozes ovdje?

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Prvo, zato što ja u Hr ili se nisam kretala u takvom društvu ili se stvarno to ne osjeti ali nije svaki dan bilo priče o nacionalizmu. 90% ljudi živi normalno i 90-e i rat im nije glavna tema. Ovdje, čim sam došla odmah sam bila bombardirana s tim.
Onda, ovo je grad u kojem sam rođena i odrasla a nije više,, moj,, grad. Ulice nose neke nove nazive, svi su postali veliki,, vjernici,,...
Sve mi je to smetalo.
A onda posao, puno papirologije kao da ne postoji comp i internet. Pričam o 2016.g.

I svaki put kad pomislim,, neću ostati ovdje,, onda je sljedeća misao,, ja volim BiH, i najlakše je otići. A ako svi samo gledamo da odemo... Šta će ostati od nje. I tako, odlučim ostati i boriti se protiv sistema, protiv svih onih koji je ne vole.

Et'malo patetike :D

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

dezire wrote:
Wed Jun 18, 2025 10:39 pm
@Peace

Jel' se računa povratak iz Hr? To je isto EU

:hahah

Zezam se malo ali, bilo kakav povratak i bilo od kud, nije lagan.
Kad sam se vratila u BiH, nakon 30g...prvih 2g sam stalno ponavljala,, ja ne mogu ovdje,, :D
S vremenom se navikneš i,, vodiš borbe,, svaki dan
Ma sve se broji.
Svako moze svoju prici dati.
Ja to bas volim cuti.
Ono sta je ljude motivisalo, sta im je najvise smetalo…

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

dezire wrote:
Wed Jun 18, 2025 11:01 pm
Prvo, zato što ja u Hr ili se nisam kretala u takvom društvu ili se stvarno to ne osjeti ali nije svaki dan bilo priče o nacionalizmu. 90% ljudi živi normalno i 90-e i rat im nije glavna tema. Ovdje, čim sam došla odmah sam bila bombardirana s tim.
Onda, ovo je grad u kojem sam rođena i odrasla a nije više,, moj,, grad. Ulice nose neke nove nazive, svi su postali veliki,, vjernici,,...
Sve mi je to smetalo.
A onda posao, puno papirologije kao da ne postoji comp i internet. Pričam o 2016.g.

I svaki put kad pomislim,, neću ostati ovdje,, onda je sljedeća misao,, ja volim BiH, i najlakše je otići. A ako svi samo gledamo da odemo... Šta će ostati od nje. I tako, odlučim ostati i boriti se protiv sistema, protiv svih onih koji je ne vole.

Et'malo patetike :D
I mi u buducnosti planiramo provoditi dosta vremena u BiH.
Ima stvari koje volim, a ima i stvari za koje ne znam kako cu se navici.
I zato mi svako iskustvo dobro dodje. Svaka prica ima nesto svoje i zanimljivo.

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

dezire wrote:
Sve mi je to smetalo.

Et'malo patetike
Poznati sindrom ljudi koji su otisli prije puno godina :D Oni pamte sredinu iz koje su otisli onakvu kakva je bila (kao da im je vrijeme stalo) i ocekuju to isto kada se vrate, a za to vrijeme dok njih nije bilo sredina se mijenjala :D Imam sestru u USA isto tako, tamo je vec 30 godina i ista stvar. Pricali smo bas na tu temu i da je to normalno tako :D

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Još uvijek se nađu, i nakon 8g,oni koji mi počnu objašnjavati kako sam se ja odvikla, kako ne znam kako je kod,, nas,, ,kako trebam ovako ili onako jer, eto, nisam u Hr. Samo što to više ne doživljavam :D

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

dezire wrote:
Wed Jun 18, 2025 11:12 pm
Još uvijek se nađu, i nakon 8g,oni koji mi počnu objašnjavati kako sam se ja odvikla, kako ne znam kako je kod,, nas,, ,kako trebam ovako ili onako jer, eto, nisam u Hr. Samo što to više ne doživljavam :D
A dobro, da smo primitivna sredina jesmo. Pa meni koji sam tu stalno smeta nas mentalitet :D Ali recimo pratim neke youtubere iz Hr i vidim da nisu ni oni bas puno ispred nas. Sve je to Balkan :D

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Dmr wrote:
Wed Jun 18, 2025 11:09 pm
dezire wrote:
Sve mi je to smetalo.

Et'malo patetike
Poznati sindrom ljudi koji su otisli prije puno godina :D Oni pamte sredinu iz koje su otisli onakvu kakva je bila (kao da im je vrijeme stalo) i ocekuju to isto kada se vrate, a za to vrijeme dok njih nije bilo sredina se mijenjala :D Imam sestru u USA isto tako, tamo je vec 30 godina i ista stvar. Pricali smo bas na tu temu i da je to normalno tako :D
Moguće da je sindrom :D :hahah
Djelomično si u pravu. Da, to nije ona sredina kakva je bila kad sam otišla. Nisu isti ljudi. A grad čine ljudi.
Ali, sad nakon 8g našla sam način kako da živim a da me neke stvari ne dotiču.

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

dezire wrote:
Wed Jun 18, 2025 11:16 pm
Ali, sad nakon 8g našla sam način kako da živim a da me neke stvari ne dotiču.
Moc fokusa je cudo :D

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Dmr wrote:
Wed Jun 18, 2025 11:16 pm
dezire wrote:
Wed Jun 18, 2025 11:12 pm
A dobro, da smo primitivna sredina jesmo. Pa meni koji sam tu stalno smeta nas mentalitet :D Ali recimo pratim neke youtubere iz Hr i vidim da nisu ni oni bas puno ispred nas. Sve je to Balkan :D
Nisu puno ali to malo, koliko jesu se na početku jako osjeti.

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

dezire wrote:
Wed Jun 18, 2025 11:19 pm
Nisu puno ali to malo, koliko jesu se na početku jako osjeti.
Ma ima svugdje kukolja :D

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ja imam u planu vratiti se ali naravno ne dok ne steknem uslove za normalan zivot svog deteta prvenstveno. Poznajem ja dosta njih koji su se vratili, prosipa mi pricu kako je lose na zapadu,nije to to a ustvari pokupovali nekretnine po Srbiji koje su izdali i sada i da ne rade nista imaju prihode visestruko vece nego necija dobra plata. Ja isto ulazem u nekretnine ali sigurno necu reci da je lose na zapadu jer mi je taj zapad omogucio da to stvorim. Poenta je da onaj ko se vrati u 99% slucajeva je to uradio jer ima razradjen posao,sam je svoj gazda itd.

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Znaci sve se vrti oko novca u zivotu?

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Dmr wrote:
Fri Jun 20, 2025 4:03 pm
Znaci sve se vrti oko novca u zivotu?

A ne vrti se?
Možeš živjeti bez njega? Razmišljati što ćeš danas jesti i hoćeš li?
I ti kad radiš negdje , bitno ti je za koliku plaću radiš i šta si s njom možeš priuštiti

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Coolio wrote:
Fri Jun 20, 2025 9:22 am
Ja imam u planu vratiti se ali naravno ne dok ne steknem uslove za normalan zivot svog deteta prvenstveno. Poznajem ja dosta njih koji su se vratili, prosipa mi pricu kako je lose na zapadu,nije to to a ustvari pokupovali nekretnine po Srbiji koje su izdali i sada i da ne rade nista imaju prihode visestruko vece nego necija dobra plata. Ja isto ulazem u nekretnine ali sigurno necu reci da je lose na zapadu jer mi je taj zapad omogucio da to stvorim. Poenta je da onaj ko se vrati u 99% slucajeva je to uradio jer ima razradjen posao,sam je svoj gazda itd.
Bit i jeste u tome, što se vratiš iz neke, koliko-toliko uređene države i onda šok, trebaš se priviknuti.
Npr. BiH. Niko se nije vratio iz EU u BiH i išao na zavod za zapošljavanje. Svi imaju svoj, kako ti kažeš ,,razrađen ,, posao. Ali, tu je kvaka.
Trebaš naučiti funkcionirati u državi koja nije ,,sama sa sobom u funkciji,,
Primjer, imaš svoj posao, radiš na području BiH i onda imaš : Božić u Federaciji (2 neradna dana), pa Bajram, pa Nova godina a onda RS :fpalm ...oni spoje od N. godine, Božić i 9. januar. Ovdje se ne radi 10 dana u januaru pa onda Uskrs u Fderaciji pa u RS. Pa jedni ne rade 01. mart, drugi dan kad je potpisan Dejton a ti koji si privatnik i radiš na cijelom području BiH. ne radiš sve te dane jer ne rade banke, pošte itd. Tvoj posao ovisi o tome. A da ne idem u dubioze. da RS neće da prihvati bilo kakvu dokumentaciju iz Federacije npr. analize Zavoda za Javno Zdravstvo o ispravnosti tvoje robe. Pa radiš (čitaj plaćaš ) sve duplo. Itd itd....

Na to se trebaš naviknuti ako uspiješ održati svoj posao.

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

dezire wrote:
Fri Jun 20, 2025 5:20 pm
A ne vrti se?
I ti kad radiš negdje , bitno ti je za koliku plaću radiš i šta si s njom možeš priuštiti
Ako je tebi tako, sta radis u BiH, ili jos bolje sta radis na balkanu? :D

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Dmr wrote:
Fri Jun 20, 2025 6:30 pm
dezire wrote:
Fri Jun 20, 2025 5:20 pm
A ne vrti se?
Ako je tebi tako, sta radis u BiH, ili jos bolje sta radis na balkanu? :D
Radim kao i ti, vjerovatno :D
Za novac!! Ili ti radiš za nešto drugo?

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Najljepse price o ljubavi i prijateljstvu
    by Peace » » in Veze, brak, ljubav i seks
    9 Replies
    3135 Views
    Last post by Peace