Gdje odose cijene?

Teme koje ne pripadaju ni jednom drugom podforumu
deksametazon
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Re: Gdje odose cijene?

Unread post by deksametazon »

Peace wrote:
Thu May 07, 2026 4:21 am
Samo unazad 30ak godina svi smo uglavnom mogli da jedemo samo sezonsko voce koje raste na nasem podneblju.
Unazad samo tih 30 godina kada dođem kući za 1. Maj u avliji bile dvije trešnje 'mostarke' i moglo se popeti i bilo ih je dovoljno zrelih za najesti se. I tako par sedmica se imalo šta sa njih brati pa onda dosade i dođe drugo voće sve do jeseni. Nismo htjeli da prskamo nego koliko rodi....rodi. Poslije rata krenula obnova porušenih kuća i svako usput da se i proširi ili napravi neki poslovni prostor isječe se to voće pa i ja svoje, ali nađem mjesto da zasadim dvije nove i mi i dalje nismo htjeli da prskamo nego koliko rodi...rodi i navali neka biljna uš i uništi im list i osušiše se. Kako trešnja tako i kajsija i samo smokva i grožđe preživješe. Pričam sa ljudima koji imaju plantaže raznog voća pa mi kažu da ako se jabuka u sezoni ne 'tretira' 23 do 25 puta nema zarade. Sve su rjeđa za naći ta stabla za popeti se i najesti ili nabrati nepskanog voća. A to 'tretiranje' treba i vremena i truda i kupovinu hemikalija i na kraju platiti i berača što sve uđe u cijenu na pijaci. U Bosnu dolaze šleperi voća iz Turske, Makedonije, Bugarske...i nakupci to čekaju i skidaju sa šlepera pa na pijaci se pored trešanja prodaju i banane, kivi, mandarine... i odmah znaš da nije domaće nego se tu ugradilo nekoliko ruku i podiglo cijenu.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

I mi smo imali tresnje, na Studencu, sve uz meju, bilo nekih 10ak stabala.
Pa ono kad prve sazore, ili su vec blizu, jos se trave nisu bile pokosile, a mi djeca bi ugazili sve oko njih, pa te onda ruze…
Ali to nije nikad pilo vodu, pa bi ljudi pohitili s kosidbom bar tu ako aslama. Nekad su prolazile izbjeglice bas pored tog naseg Studenca, ljudi se cudili rodu i tolikim stablima. Nije samo nas Studenac ima toliko stabala, vec i svi drugi Studenci, Ravni, Brda, Kaline, Zlatarnice…Da, da, imali smo njivu koja se zvala Zlatarnica :D
Malo ih je sada tu, ako ima i jedna. Te je dedo rahmetli sadio, zastarile su i posjecene, a slabo se sadilo nakon njega.
Pa onda idu jagode, rane jabuke, sumske jagode, kruske, sljive, borovnice, kupine, maline…u jesen kesten i orasi, ljesnjaci..

Kod kuce na selu imamo bastu voca, ali i to je sve zastarilo. Muzu dugo govorim da platimo covjeka da nam zasadi staro voce, onl bas kako se nekad radilo…Odes nesto u sumu i nadjes neku mladicu, onda se jedan mladi stup s vocke koju zelis nesto kalemi za to, ja mislim voskom…

Sorte koje se danas nude u trgovinama, izvjestaceno je to, mora se tretirati, i opet umiru za par godina.

Ina
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Većinu onog što smatram preskupim i ne uzimam..

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Imala neki keks sto smo volili. Nije veliko pakiranje, ono muz pojede sam poslije vecere uz tv.
Bio $2,15. Pa ga digli na $3,15. Kupovala sam. Sad je $4,15.
Kazem muzu - znas svakako su jabuke i kruske zdravije :rlys

deksametazon
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by deksametazon »

Plata visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Christiana Schmidta, iznosila je 24.000 eura mjesečno. Kada on sa tom platom nije mogao da živi nego dao otkaz pa i on u Njemačku, šta je sa nama ostalima?

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Imate malu Svajcarsku :D

Imagehochauflösende bilder hosten

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Cijene voća i povrća u BiH
    by Skitnica » » in Bosna i Hercegovina
    39 Replies
    340 Views
    Last post by fjaka
  • Odakle ste..gdje živite i radite...
    by laganini » » in Upoznajmo se
    29 Replies
    4472 Views
    Last post by Revizor
  • Mašta može svašta! - Gdje biste voljeli biti trenutno?
    by Ptica bijela » » in Brbljaonica
    11 Replies
    1087 Views
    Last post by Jouri