Droge, alkohol..

Teme koje ne pripadaju ni jednom drugom podforumu
biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Re: Droge, alkohol..

Unread post by biljka »

Mina wrote:
Sun Feb 16, 2025 11:11 pm
biljka wrote:
Sat Feb 15, 2025 12:09 pm
Mina wrote:
Sat Feb 15, 2025 11:25 am

E ovo mi je već prečudno. Ili ga baš boli neka stvar, ili je ne znam, izvini što ću reći, ali idiot :-?
Čuvaj se ti u tim okolnostima, u svom očaju povući će i tebe za sobom
Čuvam se godinama, za to nema brige, ali mi je sad fakat preko glave toga
A ne znam, nekad kad je ja gledam nikad ne bih rekla da ima nešto sumnjivo. Baš nema velike razlike u njenom vanjskom izgledu. Malkice raspoloženija i to je to :jbg
Dobro, ako nisu skupa stalno ili ne žive zajedno, možda i nije tako teško sakriti.
:rolleyes
Žive zajedno...
Per aspera ad astra :fiju

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Bas neobicno da zive zajedno a da nikada nije mogao primjetiti da se opija... :??

blackadder
Član
Član
Reactions:

Unread post by blackadder »

Moja ne zna ni da cigare pušim

Mina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Mina »

biljka wrote:
Mon Feb 17, 2025 2:32 am
Mina wrote:
Sun Feb 16, 2025 11:11 pm
biljka wrote:
Sat Feb 15, 2025 12:09 pm

Čuvam se godinama, za to nema brige, ali mi je sad fakat preko glave toga
A ne znam, nekad kad je ja gledam nikad ne bih rekla da ima nešto sumnjivo. Baš nema velike razlike u njenom vanjskom izgledu. Malkice raspoloženija i to je to :jbg
Dobro, ako nisu skupa stalno ili ne žive zajedno, možda i nije tako teško sakriti.
:rolleyes
Žive zajedno...
E ne znam onda
I'm waking up to ash and dust I wipe my brow and I sweat my rust

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Samo da kažem da napokon vidim promjenu na prijateljici o kojoj sam pisala. Udaljila sam se od nje malo u zadnje vrijeme, što je i sama shvatila i apsolutno prepozitivno me iznenadila večeras kad smo se vidjele. Baš me obradovala sa svime: ponašanje, napokon me sluša onako kako nije dugo vremena, uvidjela je svoje greške koje je u svojim stanjima napravila prema meni bez da sam ja morala da ih istaknem, prestala je bukvalno sa svim porocima i sija u svakom pogledu. Da ne ureknem, ali nisam je vidjela u boljem izdanju godinama :)
Per aspera ad astra :fiju

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Sve više maloljetnika dolazi u kontakt s narkoticima, a stručnjaci upozoravaju da se prodaja preselila i na društvene mreže. Upotreba narkotika među mladima u Bosni i Hercegovini postaje jedan od najvećih društvenih problema današnjice. Prema podacima policijskih agencija i upozorenjima stručnjaka, maloljetnici sve ranije dolaze u kontakt s opojnim supstancama, dok je droga dostupnija nego ikada prije. Problem više nije ograničen samo na veće gradove, već se širi i na manje sredine diljem zemlje.
Društvene mreže

Policijske akcije provedene tokom posljednjih godina pokazale su da se droga prodaje u blizini škola, ugostiteljskih objekata i mjesta gdje se okupljaju mladi. Poseban problem predstavlja činjenica da se komunikacija između dilera i kupaca sve češće odvija putem društvenih mreža i aplikacija za dopisivanje, što dodatno otežava otkrivanje i sprečavanje ilegalne trgovine.

Stručnjaci upozoravaju da mladi najčešće prvi kontakt s drogom ostvaruju kroz društvo i vršnjački pritisak. Želja za prihvatanjem, dokazivanjem ili bijegom od problema često dovodi do eksperimentiranja s opojnim supstancama.

Psiholozi ističu da su mladi danas izloženi velikom pritisku, posebno zbog društvenih mreža, gdje se često promoviše opasan stil života bez prikazivanja posljedica.
Nije dovoljno

- Mladi danas mnogo ranije dolaze u kontakt s narkoticima nego prije deset godina. Problem je što mnogi roditelji ne primijete promjene u ponašanju na vrijeme, upozoravaju stručnjaci za borbu protiv zavisnosti.

Roditelji i nastavnici sve češće upozoravaju na nedostatak preventivnih programa u školama. Iako pojedine obrazovne ustanove organiziraju radionice i predavanja o štetnosti droga, mnogi smatraju da to nije dovoljno.

Prema riječima pedagoga, prevencija mora biti kontinuirana i uključivati porodicu, školu i lokalnu zajednicu.

Građani smatraju da institucije moraju ozbiljnije pristupiti problemu, jer posljedice narkomanije među mladima mogu biti dugoročne i opasne za cijelo društvo. Osim zdravstvenih problema, droga često vodi ka nasilju, kriminalu i uništavanju porodičnih odnosa. Stručnjaci zaključuju da borba protiv narkotika ne može biti odgovornost samo policije. Bez kvalitetne edukacije, podrške porodice i većeg ulaganja u prevenciju, upozoravaju da će broj mladih koji dolaze u kontakt s drogom nastaviti rasti.
Kontinuiran rad

Iz policijskih agencija poručuju da se kontinuirano radi na otkrivanju osoba koje prodaju narkotike maloljetnicima, ali naglašavaju da je problem složen i da zahtijeva saradnju cijelog društva. Zakoni u BiH predviđaju stroge kazne za distribuciju opojnih droga, posebno kada su u slučaj uključeni maloljetnici.
avaz.ba

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Reci NE drogama.

Nikada me to nije privlacilo, niti ce. Ma ni travu nisam probao, cigaretu takodje. Ma nista od toga me nije privuklo iako je oko mene gotovo mnogo njih konzumiralo to smece. Verujte mi da su mnogi poceli da koriste to jer su smatrali da su face, da im se neko divi a ustvari kreteni.

Alkohol sam nekada i popio, sada uglavnom kada je neki poseban razlog i uvek znam da se iskontrolisem.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Znam da ne spada ovdje, ali cudo je jedno koliko je ljudi ovisno i o kockanju.
I stariji, porodicni ljudi.
Muz ode nekada na kafu, i u tom cafeu imaju aparat.
Kaze mi da vidi ljude u 40im, 50im, i 60im.
Jedan covjek, doktori ga otpisali prije 16 god, ali Bozijom voljom prezivio, jedva hoda, ali sjeda za taj aparat.
Koja zalost :(s

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Najčešće korištena droga u Bosni i Hercegovini je kanabis, a konzumiraju je i djeca od 14 do 15 godina.

Prema određenim istraživanjima, kanabis koristi 7 - 25 posto adolescenata, a taj postotak varira ovisno o dobi i okolini u kojoj žive.

Ovisnost i srednjoškolci

Zabrinjava podatak da je korištenje sintetičkih droga također u porastu, posebno među srednjoškolcima. Glavni razlozi zbog kojih se mladi upuštaju u rizična ponašanja su znatiželja, pritisak društva i potreba da se istaknu u društvu. Kako se navodi u dokumentu Strategija za prevenciju ovisnosti u Federaciji BiH 2025. - 2035. godine, prema podacima iz 2018. godine vezanim uz opću populaciju, aktivnih konzumenata duhana u Federaciji BiH je 35,2%, a u starosnoj skupini od 15 do 34 godina taj postotak iznosi 26%. Prevalencija konzumacije alkohola tijekom 12 mjeseci koji su prethodili istraživanju je 36,7%, s tim što je muških ispitanika koji su konzumirali alkohol tijekom navedenog razdoblja 53%, a ženskih 20,5%. U ukupnoj populaciji njih 13,2% reklo je da poznaje nekoga tko konzumira kanabis, 3,9% ecstasy, 3,5% amfetamin, 3,1% kokain, 2,1% heroin te 1,4% LSD. Uz uobičajene droge, sve više mladih poseže za drugim oblicima ovisničkih supstancija poput nargile, elektroničkih cigareta, ali i ovisničkih ponašanja kao što su kockanje i klađenje.

Uz navedeno, prisutna je zloupotreba interneta, korištenje društvenih medija... Podaci iz 2024. vezani uz istraživanje o kockanju i korištenju interneta te navikama konzumiranja duhanskih proizvoda, alkohola i marihuane među djecom i mladima od 13 do 17 godina u trima županijama u Federaciji BiH pokazuju nužnost pravodobnog i učinkovitog preventivnog djelovanja. - Prema dobivenim rezultatima, većina učenika provede više od dva sata koristeći internet (91,2%).

Također, učenici često koriste i društvene mreže, a internet im najviše služi za edukaciju, druženje i pretraživanje društvenih mreža. Čak ih 13,5% tvrdi da ima poteškoće s kontroliranjem količine vremena koju provode na internetu - navodi se u spomenutom dokumentu. Nadalje, istraživanje pokazuje kako 11,5% učenika koristi internet da bi se osjećalo bolje kada su uznemireni. Prema rezultatima spomenutog istraživanja, čak 24,9% učenika igra igre na sreću. Između 15 i 20% učenika kao razloge igranja igara na sreću navodi zabavu, uzbuđenje, zaradu i dosadu. Isti podaci pokazuju kako 18% učenika konzumira cigarete, 24,8% učenika konzumira elektroničke cigarete, 6,4% snus, dok 26,4% učenika konzumira nargilu.

Razlozi za konzumiranje duhanskih proizvoda kod djece su različiti. Tako, prema podacima Strategije za prevenciju ovisnosti u Federaciji BiH 2025. - 2035., 26,6% učenika konzumira duhanske proizvode jer ih to opušta, 21% jer ih to smiruje, 19,3% kada su tužni ili ljutiti, 16,6% jer im duhanski proizvodi pomažu zaboraviti na probleme u životu.

Alarmantne informacije

Alarmantna je informacija da čak 20,3% učenika koji su sudjelovali u istraživanju konzumira alkohol, a još alarmantnija da ih 18,9% smatra kako konzumiranje alkohola nije štetno bez obzira na količinu ili učestalost konzumiranja. Podaci iz 2024. vezani uz istraživanje o kockanju i korištenju interneta te navikama konzumiranja duhanskih proizvoda, alkohola i marihuane među djecom i mladima od 13 do 17 godina u trima županijama u Federaciji BiH upućuju i na to da 6% ispitanih učenika konzumira marihuanu, dok se 21,8% njih ne slaže da je konzumiranje marihuane štetno bez obzira na količinu i učestalost njezina konzumiranja.
vecernji.ba

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Skitnice draga, konzumiras li ti alkohol ili cigarete :)

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Coolio wrote:
Wed Jun 03, 2026 10:49 pm
Ne drogu. / nikad.
Alkohol, non.

Cigarete.. ponekad… :(s

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Skitnica wrote:
Thu Jun 04, 2026 8:16 am
Coolio wrote:
Wed Jun 03, 2026 10:49 pm
Ne drogu. / nikad.
Alkohol, non.

Cigarete.. ponekad… :(s
Pametna zena. Jos i cigarete da izbacis, sta ce ti.

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Pritvor za osumnjičene za prostituciju i dilanje droge
    by Mina » » in Vijesti
    2 Replies
    144 Views
    Last post by Vjetar