Nigdje kao u Bosni
Re: Nigdje kao u Bosni
kazna majstora.. gazda ne placha na vrijeme
.............................................................................................
Koja glupost mati draga
Možda nekada akO budu radili nadogradnju jednog / vise spratova te stepenice mogu iskoristiti ..

Sada neka urade lift za potkrovlje 
jel zakon ,,da moze dijete/beba. naprijed biti uuuuuuuuuuuuuubosni
.............................................................................................
Ima i pozitivnih stvari da ne red samo negativno …
Odem na kafu, i kad sam htijela platiti kaže mi konobar nemam sitno i kaže “Hajd drugi put ćeš platiti, nema veze i ako ne dođeš “….
Ma meni nezgodno, odem usitnim i platim kafu a on opet, ma niste trebali zaista nema veze to je samo kafa…
I dok sam išla tako razmišljala sam ma to nema nigdje u svijetu da popijenu kafu ne moraš platiti da konobar tako reaguje … Ma nigdje radije će on ici usitniti nego nekome tu jednu kafu ne naplatiti …
Vratila sam se nekoliko puta, i imala uvijek sitnine..
——-
Drugi slučaj … uzmem bus ispred kući da ne idem autom, mrcvariti se po gradu i pitam sofera kada iz grada ima nazad… i rekao mi u 12:00…
Završim sto sam imala i odem na stanicu oko 11:40 i mislim se Hajd možda kafu uzmem nedaleko od stanice imam vremena…
U tom momentu je bus naišao dok sam bas prolazila pored stanice, otvori vrata i pita me je li zelim kući ..kazem da…
Kaže Hajd uđite odvezt ću vas, imam vremena do 12:00 i onako bi stajao parkiran …
I odveze me…
Ni to također nigdje nema u cijelom svijetu …SAMO U BOSNI…
Odem na kafu, i kad sam htijela platiti kaže mi konobar nemam sitno i kaže “Hajd drugi put ćeš platiti, nema veze i ako ne dođeš “….
Ma meni nezgodno, odem usitnim i platim kafu a on opet, ma niste trebali zaista nema veze to je samo kafa…
I dok sam išla tako razmišljala sam ma to nema nigdje u svijetu da popijenu kafu ne moraš platiti da konobar tako reaguje … Ma nigdje radije će on ici usitniti nego nekome tu jednu kafu ne naplatiti …
——-
Drugi slučaj … uzmem bus ispred kući da ne idem autom, mrcvariti se po gradu i pitam sofera kada iz grada ima nazad… i rekao mi u 12:00…
Završim sto sam imala i odem na stanicu oko 11:40 i mislim se Hajd možda kafu uzmem nedaleko od stanice imam vremena…
U tom momentu je bus naišao dok sam bas prolazila pored stanice, otvori vrata i pita me je li zelim kući ..kazem da…
Kaže Hajd uđite odvezt ću vas, imam vremena do 12:00 i onako bi stajao parkiran …
I odveze me…
. pozitivno. u kom smislu.
konobar. krchmi gazdinu kafu..
.. drugi voza autobus. bez da mu je to linija.. da se desio udes. . ? kako bi on objasnio da nije na stanici. u to vrijeme..
. i to je . bosna bez reda.. .
Pozitivno u smislu ljudskosti i povjerenju…
Svi ljudi ne vide sve kroz računicu,.. možda je bas taj konobar i vlasnik, sto mu i daje za pravo hoce li / kada i kome naplatiti kafu..
Vozač busa je bio na liniji par minuta prije..
Udesi se desavaju svakako, i pješice da sam išla .. bus također .. Svako je odgovoran za ono sto radi..
Bus linija je tek započela, ujedno i promocija, njegov gest je jos jači od primjera konobara…
Spontanost koju ljudi i ne očekuju ..
Ima reda u Bosni.. samo ga treba primjetiti…
Vozač busa je bio na liniji par minuta prije..
Udesi se desavaju svakako, i pješice da sam išla .. bus također .. Svako je odgovoran za ono sto radi..
Bus linija je tek započela, ujedno i promocija, njegov gest je jos jači od primjera konobara…
Spontanost koju ljudi i ne očekuju ..
Ima reda u Bosni.. samo ga treba primjetiti…
oba primjera su pogreshna.. nikakva pristojnost nije pokazana. mozda jeste prema onome kome je upuchena.... ??? i pitam se zashto je to za primjer nekome, kao dobro.. treba napisati javno, da je..
ali. oba sluchaja. nishta nisu dali od sebe. .koriste tudja sredstva.. umanjuju i rizikuju poslovnost prema vlasniku firme... oni su na radnom mjestu... dakle krshe pravila... zashto ?? ne znam koji im je motiv.. ..
da li to rade svakome. dakle dzaba kafa ko nema sitno
ma nema niko sitno u digitalnom svijetu...
. a posebno. sjesti u autobus...
sama zenska, atraktivna , osoba.. ne znam.. dalje ne treba ichi ..shta kako. zashto itd... 
ali. oba sluchaja. nishta nisu dali od sebe. .koriste tudja sredstva.. umanjuju i rizikuju poslovnost prema vlasniku firme... oni su na radnom mjestu... dakle krshe pravila... zashto ?? ne znam koji im je motiv.. ..
da li to rade svakome. dakle dzaba kafa ko nema sitno
. a posebno. sjesti u autobus...
Mislim da si potpuno promašila poentu mog teksta…
Ja nisam napisala da su ta dva čovjeka uradila nešto veliko ili herojsko, nego da su u sasvim običnim situacijama pokazali ljudskost a što ti u tome vidiš drugačije nije do mene.
Konobar nije ‘poklonio gazdinu kafu’..
Ja sam htjela platiti, ali nije imao sitno, a karticom se u BiH ne može baš svugdje platit….On je rekao da nema veze i da platim drugi put, a ja sam se vratila, usitnila i platila…Dakle, nije niko ništa ukrao niti sam ja tražila besplatnu kafu…
Vozač autobusa nije morao ponuditi voznju prije vremena, zato sam to doživjela kao lijep gest, gdje si pročitala da sam bila sama u busu?
A “sama ženska, atraktivna” dalje ne treba ići’ mi je posebno zanimljivo…Ti si od obične pomoći odmah napravila insinuaciju o muškarcu i ženi… To nije ono što se dogodilo, nego ono što si ti odlučila učitati u taj događaj…
Ne moraš ti u tome vidjeti ništa pozitivn, ali nema potrebe ni da tuđu ljubaznost pretvaraš u krađu, kršenje pravila i seksualnu insinuaciju samo zato što ti sama u njoj ne vidiš ništa lijepo…
Hajd ćao…
Ja nisam napisala da su ta dva čovjeka uradila nešto veliko ili herojsko, nego da su u sasvim običnim situacijama pokazali ljudskost a što ti u tome vidiš drugačije nije do mene.
Konobar nije ‘poklonio gazdinu kafu’..
Vozač autobusa nije morao ponuditi voznju prije vremena, zato sam to doživjela kao lijep gest, gdje si pročitala da sam bila sama u busu?
A “sama ženska, atraktivna” dalje ne treba ići’ mi je posebno zanimljivo…Ti si od obične pomoći odmah napravila insinuaciju o muškarcu i ženi… To nije ono što se dogodilo, nego ono što si ti odlučila učitati u taj događaj…
Ne moraš ti u tome vidjeti ništa pozitivn, ali nema potrebe ni da tuđu ljubaznost pretvaraš u krađu, kršenje pravila i seksualnu insinuaciju samo zato što ti sama u njoj ne vidiš ništa lijepo…
Hajd ćao…
To ti je balkanski mentalitet...Imas toga i u Srbiji,Crnoj Gori,Makedoniji....Nas narod mozda vazi za narod bez para ali mu je dusa iznad ove nazovi evropske koji samo na pare gledaju...Inace nasi ljudi se i mrze,svadjaju,pobiju se,mozda i zavide ali kada neko ima problem sloze se...To je za knjige...Inace da dodam i da imas primera gde neko pravi razliku izmedju zenskog i muskog...Obicno kada vide zenu koja nema sitno kao u tvom slucaju ili ako nema da plati kafu nije problem dok kod muskarca jesteSkitnica wrote: ↑Fri Aug 21, 2026 10:25 pmIma i pozitivnih stvari da ne red samo negativno …
——-
I odveze me…
pokazao 'ljudskost' ustvari kradja.. i gost je to prihvatio..dakle sauchesnik
..
..da li si dala bakshish na tu ljubaznost.
..da je taj tebi pomogao na cesti/parkingu. da ti zamjeni gumu...
..
.
Bella, preterujes. Skitnica je samo ukazala da je covek rekao da nije problem sto nema sitniji novac za kafu, platice ako naidje i drugi put. Fino od decka. Mozda je upravo taj decko iz svog dzepa pokrio tu kafu ali ti odmah mislis da je pokrao gazdu ili sta ti ja znam,preuvelicavas...
Na zapadu nema takvih situacija,mozda samo ako neki nas radi...Ovde ce ti i 500 eura razmeniti za 20 centi ako treba...Zato je izdvojila tu situaciju kao prijatnu sto i jeste...Nas mentalitet je inace takav, svako od nas bi to uradio jer smo takvi. Ne znam ti, mozda je tebe Amerika oblikovala da budes drugacija ali nemoj sada preuvelicavati,pa jos je i prozivati za vrecu kesa i slicno.
Kao sto rekoh,cak i da se nije vratila verovatno bi on tu kafu pokrio, nije kila zlata...
Na zapadu nema takvih situacija,mozda samo ako neki nas radi...Ovde ce ti i 500 eura razmeniti za 20 centi ako treba...Zato je izdvojila tu situaciju kao prijatnu sto i jeste...Nas mentalitet je inace takav, svako od nas bi to uradio jer smo takvi. Ne znam ti, mozda je tebe Amerika oblikovala da budes drugacija ali nemoj sada preuvelicavati,pa jos je i prozivati za vrecu kesa i slicno.
Kao sto rekoh,cak i da se nije vratila verovatno bi on tu kafu pokrio, nije kila zlata...
navlakusha.. 'plati drugi put'.. ko je on da odluchuje kome djaba kafa. i kao najvaznije.kakav je to biznis da nema kesha..
. mogao je rechi,ako je zbilja ljubazan. 'kucha chasti'.. ovaj put.. dakle ne prebacuje 'lopticu na gostu' .a i gost ako nema za kafe. .. koja je to tek fora..
na zapadu ti vrati peni. i ako nemash neche ti nacheti $100 ili 50..$10 mozda hoche.. . itd.
.. tako da ovakvih situacija nema..
. i daju djaba kafe. gratis cream za cuku, ako dodje sa gazdom ,da naruchi kafu itd.
.. ali nechesh chuti .plati drugi put. to ne postoji..
To "drugi put" kod nas se maltene koristi kao uzrecica...Nije mislio to o cemu ti govoris. Covek je verovatno i imao da joj vrati kusur ali mozda nije hteo da joj uzima krupan novac radi kafe. Niti je ona namerno dosla sa krupnim novcem niti je on nesto petljao sa kafom. Ti sada ode u nedogled, kao da na balkanu nema gazde kafica koji pocasti pice musteriju... Nemoj toliko preuvelicavati 
a to je to. ne smije se uzimati 'krupan novac' zbog pljachki.. vjerovatno. radije. ne naplachuj .. chuva se glava radniku. pazi se radnik... ..
.. znamo mi s kim zivimo. i kako funkcionishe 'sistem'.. nadji nekoliko familija, da su u skladu i dogovoru .nakon smrti roditelja .podijelili imovinu.
.. jer ti isti roditelji.za svog zivota. nisu pisanim dokumentom to rijeshili..zashto..
. nije nishta namjerno uradjeno. skitnici je drago . shto je neko primjetio i poklonio paznju..
Ih bre gde ti ode?! I kako znas da Skitnica nije bila jedina? Skitnica sama po sebi izgleda kao draga,umiljata zena,prijatna. Verovatno je i konobar to primetio. Najlakse je biti baraba, veruj mi. Ali najvise osecaja i kulture imaju uglavnom oni sto nemaju,takoreci obicni ljudi.
jeste ..konobari su 'struchnjaci' za takve stvari.. znaju oni koje su umiljate.. pa im ne naplachuje kafe..
.. kojeg osjechaja imaju.
Eh sad si već toliko puta promijenila verziju događaja ..:
Prvo je bila ‘gazdina kafa’, pa krađa, pa saučesništvo, pa navlakuša da se vratim, pa bakšiš, pa zaštita radnika od pljačke, a sad su konobari još i ‘stručnjaci’ za prepoznavanje umiljatih žena koje treba prevariti…Samo na osnovu « nemam sitno »…
Od tvojih teorija ništa se nije dogodilo…
sreća da sam platila kafu inače bi možda ko zna u stanju koji scenario napraviti …
Ti ne znaš da je on mene pokušao ‘navući’. Ne znaš da je znao da sam ‘umiljata’. Ne znaš da je očekivao da se vratim. Ne znaš da je htio bakšiš. Ne znaš ni da li je takvu stvar uradio ikome prije mene. Ne znaš ništa od toga.
Ti ne dokazuješ da je moj primjer loš…. Ti samo pokazuješ koliko daleko si spremna otići da bi odbila priznati mogućnost da je neko jednostavno bio ljubazan…
I nije moranje da se složiš samnom, ali mani mi svojih “argumenata”,
* imam goste danas, razmišljam ih voditi negdje vani na ručak…
Možda u neki restoran pored rijeke, i opet konobar ne bude imao sitna …
u svakom slučaju bit ćete obavjesteni ko je platio račun za 5 osoba, konobar ili ja… 

Prvo je bila ‘gazdina kafa’, pa krađa, pa saučesništvo, pa navlakuša da se vratim, pa bakšiš, pa zaštita radnika od pljačke, a sad su konobari još i ‘stručnjaci’ za prepoznavanje umiljatih žena koje treba prevariti…Samo na osnovu « nemam sitno »…
Od tvojih teorija ništa se nije dogodilo…
Ti ne znaš da je on mene pokušao ‘navući’. Ne znaš da je znao da sam ‘umiljata’. Ne znaš da je očekivao da se vratim. Ne znaš da je htio bakšiš. Ne znaš ni da li je takvu stvar uradio ikome prije mene. Ne znaš ništa od toga.
Ti ne dokazuješ da je moj primjer loš…. Ti samo pokazuješ koliko daleko si spremna otići da bi odbila priznati mogućnost da je neko jednostavno bio ljubazan…
I nije moranje da se složiš samnom, ali mani mi svojih “argumenata”,
* imam goste danas, razmišljam ih voditi negdje vani na ručak…
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 22 Replies
- 9084 Views
-
Last post by Bella
-
- 171 Replies