Nedostatak strpljenja
Nedostatak strpljenja
Sve više imam osjećaj da ljudi danas imaju sve manje strpljenja. Sve mora biti odmah – odgovori na poruke, uspjeh, rezultati. Ako nešto traje duže od par sekundi ili minuta, brzo se gubi interes....
Neke aplikacije dodatno su nas navikle na brz sadržaj / kratki videi, stalno skrolanje, instant zabava. Kao da više nemamo strpljenja za duže stvari – knjige, ozbiljne razgovore, pa čak ni čekanje u redu....
A o čekanju na semaforu pogotovo..
Da li smo stvarno postali “instant” generacija ili se samo prilagođavamo brzom načinu života?
I – da li smo postali manje strpljivi ili samo razmaženi navikom da sve dobijemo odmah? 
Neke aplikacije dodatno su nas navikle na brz sadržaj / kratki videi, stalno skrolanje, instant zabava. Kao da više nemamo strpljenja za duže stvari – knjige, ozbiljne razgovore, pa čak ni čekanje u redu....
Da li smo stvarno postali “instant” generacija ili se samo prilagođavamo brzom načinu života?
Re: Nedostatak strpljenja
Ne znam sta je u pitanju, ali nekako se stice utisak da nemamo vremena.
Sta god da radim, moram razmisljati o onome sto poslije moram da radim.
Cini mi se da je tehnologija mnogo zakomplicirala, i da je sve bilo lakse kad se islo na salter i s peronama lice u lice zavrsavalo.
Sad sve mozes iz kuce, al neki je pritisak i stres. Pricas s masinom, zavrsavas s masinom, pa covjece…trebalo je da sve bude jednostavno s computerom, ali sve je zapravo sporije i komplikovano.
Nek je Bog na pomoci ljudima koji tek treba da pocinju nesto stvarati.
Sta god da radim, moram razmisljati o onome sto poslije moram da radim.
Cini mi se da je tehnologija mnogo zakomplicirala, i da je sve bilo lakse kad se islo na salter i s peronama lice u lice zavrsavalo.
Sad sve mozes iz kuce, al neki je pritisak i stres. Pricas s masinom, zavrsavas s masinom, pa covjece…trebalo je da sve bude jednostavno s computerom, ali sve je zapravo sporije i komplikovano.
Nek je Bog na pomoci ljudima koji tek treba da pocinju nesto stvarati.
Većinom ono što stvarno vrijedi ne dobije/postigne se odmah i lahko.. pa tako da (ne)strpljenje u svemu ima itekako svoju težinu.
Meni se primjer većinom ne gubi previše vremena na gledanju nekog videa, ili čitanju nečega, što mi (ponekad i na samom početku) odzvoni lišeno "melodije" koju ipak puno više volim.
Tako je nekako i s ljudima.
Frenetika nas može navesti i naučiti i da prikočimo ili i stanemo. I razgledamo šta i koliko je šta stvarno bitno.
Meni se primjer većinom ne gubi previše vremena na gledanju nekog videa, ili čitanju nečega, što mi (ponekad i na samom početku) odzvoni lišeno "melodije" koju ipak puno više volim.
Tako je nekako i s ljudima.
Frenetika nas može navesti i naučiti i da prikočimo ili i stanemo. I razgledamo šta i koliko je šta stvarno bitno.
Nekad pomislim da imam najviše strpljenja na svijetu, a nekad da ga imam najmanje na svijetu.
Nestrpljiv sam ekstremno kada nešto može odmah a zbog ljenosti, neke opstrukcije, ili slično to ne ide odmah ili brzo.
Strpljiv kada mi je jasno da ne može brzo.
Samo trebam predstaviti sebi da ništa ne može brzo i rahat
Ali znam da može!
Nestrpljiv sam ekstremno kada nešto može odmah a zbog ljenosti, neke opstrukcije, ili slično to ne ide odmah ili brzo.
Strpljiv kada mi je jasno da ne može brzo.
Samo trebam predstaviti sebi da ništa ne može brzo i rahat
Ali znam da može!
Ni ja nemam vremena za video sadrzaje. Ako i pgledam sta, to ljeti moze biti samo kad sam vec u krevetu, ono pozavrsavala sve pa cu sad ukrasti od svog sna.
Ili sobodnim danima uz kafu, ako sam posve rano ustala pa da ne klepecem po kuci, sjest cu i pogledati nesto.
Tokom zime i dugih noci nadje se vise vremena.
Ili sobodnim danima uz kafu, ako sam posve rano ustala pa da ne klepecem po kuci, sjest cu i pogledati nesto.
Tokom zime i dugih noci nadje se vise vremena.
Mislim da na ovom forumu najviše strpljenja ima @deksametazon
Per aspera ad astra 
Meni se učinilo da on ipak posjeduje više bogat rječnik.. I široko nesvakodnevno znanje u nekim općim argumentima.
Što se tiče strpljenja.. ne bih rekla.. bar koliko sam stigla uplatiti na nekim temama.
I Vjetar je tu potanak..
Peace primjer ne. Kod nje mi rezultira češće nekako sasvim prirodno.