Price povratnika

Društvene teme iz Bosne i Hercegovine
Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Re: Price povratnika

Unread post by Coolio »

Poslusacu ga kasnije... :)

To za medija i ja govorim...

Vlast drzi medije a ljudi koji rade u medijima su tu samo da citaju ili napisu ono sto im je naredjeno... I kada god narod treba shvatiti da vlast ne valja, oni pocnu da bombarduju pricama o ratu i ostalo jer ta tema najvise pali kod naroda sto je zapravo zalosno.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Poslusao sam i ovog decka Peace...U sustini svi govore na slican nacin...I sve se svodi kao sto i tema sama kaze na povratak u svoju domovinu...Mi odavde zelimo tamo, naravno sa kesom i idejama...a oni odande zele ovamo... :)

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Da, u sustini svima je isto falilo. Svi istome predaju znacaj.
Dok si tu, ti te stvari ne primijetis, ali kad odes, shvatis koliko su velke bile ma kako se nekad cinile posve nebitnim.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ali sto kazu ljudi koji dole zive, dzaba ako nemas para jer se od bosanske/srpske plate ne moze ziveti. Mozda 5% bogatijih, 30% srednja klasa i 65% siromasno ili na granici siromastva. Ili ne daj Boze da ti zatreba lekar a oni pola sa kupljenim diplomama itd.

Sve ostalo dole je za nas najlepse.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Brat mi danas pricao.

Preselili su jednu zenu u drugi objekat, pa imaju jos neke korekcije da joj urade.
Vratila se iz Njemacke, i sad radi tetovaze.
Dnevno zaradjuje najmanje 250 KM. Ubi se od posla, ne moze stici.
Pa sad vi sracunajte njenu platu u Bosni.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Tu je dobra lova...

A mislim da je najveca lova u solarijumu,noktima i ostalim zajebancijama :)

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Procitaj ovo @Peace

Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ma ja. Negdje u Njemackoj ces cistiti za solidnu platu.
Samo to solidna tek zvuci dobro iz Bosne.
Kad se tamo izbalansiras, vidis da je to isto.
Imas da ne skapas gladan, a gazdin sin ima za bacanje.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

U Nemackoj obicna cistacica ima oko 1900 eura netto, da radi najprostije ciscenje od ponedeljka do petka po osam sati. To su ujedno i najmanje plate...Za bolovanje ti niko ne pravi problem.Radnik je zakonski zasticen. Na poslu nema iskoriscavanja,uznemiravanja i slicno. Gazdin sin se nikada ne ponasa kao neki nas. Jedino ako je gazda balkanac pa iskompleksiran glumi mangupa. U suprotnom,ako je nemac, otac prenosi posao na sina, sin se od malena uci poslu i nastavlja porodicni biznis...

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

U Njemackoj uglavnom neces ni znati gazdinog sina.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Tako je. Nemac radi i svoj novac trosi na putovanja,uzivanja, ima unapred isplaniran zivot bez ikakvog stresa...

Kod nas, radnik radi i prekovremene sate i subote a ponedaka i nedelje bez da je dodatno placen, plata mu je fiksna, gazda ga maltretira,moze plata da kasni, zakon nikakav,korupcija je uzela maha da ni najobicnije slucajeve ne mozes resiti...O zdravstvu da ne govorim...

Koliko god se oni trudili onim emisijama da privuku ljude na vracanje, niko im dole nece doci bez para, i da mora da zavisi od nekog zakrzljalog vlasnika koji ne ceni ni trud ni rad coveka i dokle god zakona nema.

Oni naprave jednu emisiju da se neko vratio a do tada njih 500 otislo i tako do svake naredne emisije.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

. moja komshinica u sarajevu, nije povratnica .radi kod privatnika.. . dobru platu dobila. trenutno nema posla. ali i dalje je placha.. idena posao, provede vrijeme sjeduchi ...nikakvih problema njema s njim..
.. dakle .takvih je vjerujem dosta kao i vani..... uglavnom . radnik im treba i niko nije u biznisu da ih dovodi i maltretira.. treba mu zdrav , vrijedan /korektan radnik.
ko god se zali. . ja tog smatram krivcem za to..
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

I u Hondurasu imas nekoga ko dobro zivi iako vlada nemastina. Kada se govori o stanu nacije onda se govori o svima a ne o jedincu/jedinki...

Bio sam u Sarajevu i video kako ljudi zive nista drugacije od onoga sto zive po citavoj Bosni ili Srbiji.

Mada iako mi ne znamo precizno stanje, odlasci mladih ti pokazuje sta je i kako u drzavi. Ljudi beze glavom bez obzira. Ambasade pune zahteva za vizu, svi gledaju da zavrse vozacku C kategorije da bi mogao naci posao komaiondzije i na taj nacin dobiti vizu ili zavrse nesto za medicinsku sestru, negovateljicu i beze...

Ja sam planirao u Sarajevu da kupim stan, verovatno cu ga i kupiti...ali tek kada budem u potpunosti sam svoj gazda,imao svoje prihode...Onda mogu i ja emisiju da napravim da sam se vratio :D

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Coolio wrote:
Sun Jan 11, 2026 11:46 pm
Tako je. Nemac radi i svoj novac trosi na putovanja,uzivanja, ima unapred isplaniran zivot bez ikakvog stresa...

Kod nas, radnik radi i prekovremene sate i subote a ponedaka i nedelje bez da je dodatno placen, plata mu je fiksna, gazda ga maltretira,moze plata da kasni, zakon nikakav,korupcija je uzela maha da ni najobicnije slucajeve ne mozes resiti...O zdravstvu da ne govorim...

Koliko god se oni trudili onim emisijama da privuku ljude na vracanje, niko im dole nece doci bez para, i da mora da zavisi od nekog zakrzljalog vlasnika koji ne ceni ni trud ni rad coveka i dokle god zakona nema.

Oni naprave jednu emisiju da se neko vratio a do tada njih 500 otislo i tako do svake naredne emisije.
Gledas kazes Roberta.
U koliko je on emsija ukazivo na stvari koje imamo…

Ja sam nakon 25 god svjesna tih stvari. Niko drugi ne mora biti.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Peace wrote:
Mon Jan 12, 2026 12:31 am
Coolio wrote:
Sun Jan 11, 2026 11:46 pm

Gledas kazes Roberta.
U koliko je on emsija ukazivo na stvari koje imamo…

Ja sam nakon 25 god svjesna tih stvari. Niko drugi ne mora biti.
Gledam i svestan sam ja kakvu mi prirodu imamo i sve te resurse...Imamo i tu toplinu koju nemaju svaba,svajcarac,austrijanac,belgijanac...Sve mi to imamo ali nemamo zakon,nemamo normalno placene ljude,nemamo cist vazduh,tacnije i ovde ga nekada nema ali najprljaviji je uglavnom dole,nemamo nikakvo zdravstvo itd.itd.

Samo i te resurse,sume,planine,vodu ce bagra na vlasti prodati zarad kopanja litijuma i time jos vise zagaditi ionako zagadjen vazduh...

Svestan sam i ja Peace da je dole najlepse za zivot ali i samo kada sama od sebe zavisis, bez da moras biti zaposljen i ocekivati platu. Ok,imaju oni sa dobrim platama ali u znatno manjem broju. Ja licno, nemam fakultet,nemam nista sto bi mi garantovalo dobro placen posao tamo. Ali bih voleo da se vratim kada sebe i svoje dete obezbedim...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Bosna i Hercegovina prva u svijetu po rastu plata: Svjetska platforma za ekonomiju objavila listu
Image

:hahah
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Mon Jan 12, 2026 12:53 am
Bosna i Hercegovina prva u svijetu po rastu plata: Svjetska platforma za ekonomiju objavila listu
Image

:hahah
Ovako je Vucic na televiziji onbjasnjavao da smo prvaci u rastu, Nemacka propada a Srbiju zovu mala Svajcarska xaxaxaxaxa...

Crtao neke tabele na tabli...Mati draga...

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

:hahah :hahah :DD

Image

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:-?
pa . problem je. dizu plate. a zapad ne mrda .

. pogledaj cijene stanova u Sarajevu. kao i cijene hrane/komunikalija...
.. neko ko se vratio .. suochen je sa padom standarda. jer je doshao kada je dollar bio jachi, plate nize... dakle. sve usluge su bile nize, i shta se desi. za godinu dana takvog zivota. . sve to moze da priusti ali za dupolo vece izdavanje.. a na to nije rachunao :jbg
. nazad ne moze , jer je sve rasprodao
. josh mu se moze desiti,da mu i koji porez na prihod naplate... sve je to neizvjesno.. :-?

shta ako Trumpu padne na pamet da josh otme od naroda para. pa ko zivi van Amerike. ukine mu penziju ili bar onu zagarantovanu socijalnu pomoch.. za koju je radnik odvajao .tokom svog rada..

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Pa to je ono sto ljudima ne ulazi u glavu...On im poveca na primer plate i penzije za 5% a cene skoce za 10-15% i onda su sve siromasniji a misle da sve bolje zive...Zapravo vide to kroz mesec dva kada se preracunaju koliko ih iznosi potrosacka korpa...

Ili sto kazes ti, poveca im platu ali im izmisli porez na nesto...

Kao sto rekoh, bezanje omladine iz zemlje je dokaz koliko je lose u Bosni,Srbiji, Crnoj Gori,Makedoniji pa i u mnogim zemljama EU nije dobro pa dolaze ovde da rade...Jedino ko se istinski vraca u sve vecem broju u svoju zemlju su Poljaci...Kazu da su neverovatno napredovali.I zaista znam dosta njih koji su napustili Nemacku i otisli u Poljsku...Komsije mojih roditelja pre neki dan odose takodje...

I kako mislis zapad ne mrda, ovde svake godine podizu minimalnu brutto satnicu...Ne znam za druge zemlje, Nemacka dize plate...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

, pishem o penzionerima iz vana.... koji su penziju zaradili van balkana. i naravno ipak je balkan jeftiniji, nego bilo gdje gdje su trenutno... ali. znajuchi to da dolaze. balkan dize cijene...i eto. zakasnismo za uzivanje...
..odlazak omladine je shansa da se ushtedi. zaradi.. i od te ushtede se odmah kupuje nekretnina odakle dolaze. Zvaka i ti si tako uradio, shto je dobro..
. i nash narod ne voli da radi /kod 'svog' lakshe mu je kod stranca. jer je 'stranac' to je neki kliker u mozgu .koji ne mogu da izbace ..

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Balkan nije jeftiniji od Nemacke...ali nasi ljudi koji su zaradili penziju na zapadu vraca se dole jer dole verovatno ima svoju kucu,nema potrebe da placa kiriju itd.pa mu se isplati...

Hrana,pice,tehnika, stvari iz drogerija itd.sve je jeftinije ovde nego na balkanu...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

ali, njemachka tada umanjuje tu penziju za neki %? zar ne

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Kada? Nemacka ti pruza priliku da ides dve godine ranije cini mi se u penziju a da ti uzme 10% od penzije...Inace ako ti odes u penziju normalno,kada ti sleduje, mozes ici gde god hoces, ne uzimaju ti ni 1%.

Samo ovde je sada aktuelno nesto drugo...

Kupe kucu,daju recimo 50000 eura ucesce i 400 000 eura na 20 godina na kredit...Dodje ti rata oko 1000 eura mesecno...i ostavis Schlußratu, tako se ovde kaze 200 000 eura.

I ti sada dala si recimo 50 000, placas mesecno 1000 i zivis tako 20 godina...

Kada dodje vreme za Schlußratu da isplatis kucu...Zelis da odes u penziju negde, prodas kucu koja je za to vreme poskupela, uzmes 600-650 hiljada eura,platis tu Schlußratu 200 hiljada i odes kao covek sa 450 000 eura. Em imas te pare, em dobijas abfindung za sve godine koje si radila ovde, em si svo vreme zivela besplatno u kuci jer ti si placala ratu a ne kiriju i prodajom kuce vratila si svoj novac i jos zaradila. I em imas penziju koja ti sleduje...

Gomila nemaca uradila tako, otisli da zive po Spaniji,Portugaliji itd.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Poslusah ovu emisiju u kojoj je gost bio Robert, neki podcast...

Decko je jako pametan, da je srece da je vise ovakvih likova kao sto je on svet bi bio perfektno mesto...Decko je prizeman, kulturan...

Sve on lepo govori ali da li je dovoljno vratiti se u nase krajeve zbog onoga sto on govori? Kaze retko gde na svetu ima cetri godisnja doba kao kod nas, klima,krov nad glavom,hrana... Zbog cega onda ljudi beze?

Rekao je da se narodu da karta za zapadne zemlje i mesec dana boravka da vide da nije kao sto misle...Za mesec dana ne mozes upoznati grad malo veci a kamoli nacin zivota i ostalo...Svaki pocetak je tezak,gde god da se ode i ljudima je potrebno godinu a nekada i dve godine da se naviknu na nesto sto mozda nisu zeleli ali su naterani upravo losim situacijama u nasim zemljama...

Opet kazem,bio sam u Sarajevu i jos nekim mestima, ljudi imaju svoj krov nad glavom ali se opet zale na zivotni standard,na kriminal,korupciju,zdravstvo,na to sto recimo svake godine moraju da rade tehnicki za auto i kosta ih vise nego sto recimo u Nemackoj gde se radi svake druge godine kosta,ma na sve zivo. I samo cekaju priliku da zbrisu odatle.

Zatim,njemu je lako. On ima diplomatski pasos,standard mu se znatno povecao zbog svega sto je radio i radi...Dakle on je u mnogo boljoj situaciji od ostalih ljudi...Sa diplomatskim pasosem on je zasticen od svega loseg.

Jedno je da gledamo emisije gde nam se propagira vracanje a drugo je realnost u kojoj nazalost nasu zemlju napusta sve veci broj ljudi.

Svaka cast decku na emisijama, volim da ga gledam, lepo objasnjava istoriju gradova i zemalja koje posecuje itd.

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Najljepse price o ljubavi i prijateljstvu
    by Peace » » in Veze, brak, ljubav i seks
    9 Replies
    3135 Views
    Last post by Peace
  • Priče, iskustva s našeg posla
    by Peace » » in Brbljaonica
    64 Replies