Hljeb, pogačice, slatka & slana peciva
Re: Hljeb, pogačice, slatka & slana peciva
I @Capri koristi integralno brašno, ne skroz glatko. Ja sam tako 3 sedmice hranila zlatnim puderom, a treba da bude što hranjivije 
Per aspera ad astra 
Je li 1 kao jedna supena kašika? Šta znači aktivira u ovom slučaju? Gdje ga držati?
to je malo.. .fildzan ---------neka bude mjera
. ja sam prekrila sa krpom, pa na krpu odgovarajuchi tanjirich. ne bi trebalo zatvoriti kao teglu dzema. vech da ima malo 'lufta'
i ostaviti na sobnoj temparaturi... trebat che vremena da se pokrene. . nema pravila koliko... nekada 7 dana, nekada par sedmica...
. usput. treba pogledati neke youtube. priloge.. tek toliko, da znash, shta se ochekuje i kaja primjena..
. ja sam prekrila sa krpom, pa na krpu odgovarajuchi tanjirich. ne bi trebalo zatvoriti kao teglu dzema. vech da ima malo 'lufta'
i ostaviti na sobnoj temparaturi... trebat che vremena da se pokrene. . nema pravila koliko... nekada 7 dana, nekada par sedmica...
. usput. treba pogledati neke youtube. priloge.. tek toliko, da znash, shta se ochekuje i kaja primjena..
.............................................................................................
7 dana ili par sedmica?!!!!
Znači fildžan vode i fildžan oštrog brašna, to pokriti krpom pa tanjurom i tako pustiti 7 +dana negdje na sobnoj temperaturi? Nakon toga staviti fildžan germe?
Znači fildžan vode i fildžan oštrog brašna, to pokriti krpom pa tanjurom i tako pustiti 7 +dana negdje na sobnoj temperaturi? Nakon toga staviti fildžan germe?
kad se udvostruchi ili u trostruchi.. od te smese. uzmesh fildzan .. .dodash novo brashno i vode. u istoj mjeti ili !;2:2. i opet ostavish na sobnoj temperaturo dok se ne uvlicha..
ostatak kvasca, mozesh ostaviti u frizider, zatvoreno kao dzem
. slikat chu veceras moj koji je u frizideru. . mozda i vech ..par mjeseci...
navodno se moze oaktivirati.. na nachin ,kao i gore opisano ' hranjenje'.. nisam josh to probala..
.............................................................................................
forum je jako spor danas. teshko je pratiti i postati 
. jesi li ikada pravila hljeb / pite... imash li osjechaj za tijesto?
Nakon hranjenja..ovo je ostatak...ako mi treba svjež.za novi hljeb..dio ovom kvascu..dodam jednaku količinu. Brašna i vode..primjesama i ostavim na vidljivom mjestu u kući
To još nisam probala....

To još nisam probala....

Sa tijestom se nikad ne zna..kako Che reagirati...ko zene :
Tapioka..rolice

Tapioka..rolice

jucher pravila pizzu po AI receptu..
Nije mi uspio. Predugo sam ostavila na sobnoj temperaturi da se diže, pa se razmecalo skroz. Pokušat ću opet kad mi prođu ispiti
Per aspera ad astra 
Puno je to delikatno pripremati , sobna temp, vrsta brsna, puno faktora utice, priprema tijesta za hljeb koja traje sa nadolazenjem vise od 24h da bi na kraju dosla do zakljucka da nista puno drugaciji hljeb nije od kupovnim dehidriranim kvascem,okus malo kiselkast, miris takoder skoro identican.
Razlicitih recepata, i svaki,
Neke pekare prodaju tu vrstu hljeba, jos ako se hljeb pece na peci na drva onda i cijena tog hljeba i peciva je puno visocija..
Kad sam ja pravila naglasavali su da je bolje koristiti manju teglu, jer kad se istresa , ovo sto ostane na zidovima tegle nije ok ako se susi ili da bude u kontaktu sa novim tijestom.
Skitnice draga, kada probamo tvoja peciva 
. dosta sam se time bavila. navodno je ok i kad je ovako 'sivo/crno' . jedan dan chu ga aktivirati. chisto ,znatizelja, hoche li ' oziviti'
.. mislim da nije vrijedno truda. .
ali hljeb iz rerne, koja se grije na drva. je za, pozeliti...
Sve se slažem. I pravim hljeb sa normalnim kvascem, zato ovaj čeka da me spuca faza da želim da se patimSkitnica wrote: ↑Tue Feb 10, 2026 2:34 pmPuno je to delikatno pripremati , sobna temp, vrsta brsna, puno faktora utice, priprema tijesta za hljeb koja traje sa nadolazenjem vise od 24h da bi na kraju dosla do zakljucka da nista puno drugaciji hljeb nije od kupovnim dehidriranim kvascem,okus malo kiselkast, miris takoder skoro identican.
Razlicitih recepata, i svaki,, u sastojcima od meda, jabukovog sirceta, bez veze.
Neke pekare prodaju tu vrstu hljeba, jos ako se hljeb pece na peci na drva onda i cijena tog hljeba i peciva je puno visocija..
Per aspera ad astra 
I kroz tu fazu ces nauciti puno..biljka wrote: ↑Tue Feb 10, 2026 11:06 pmSve se slažem. I pravim hljeb sa normalnim kvascem, zato ovaj čeka da me spuca faza da želim da se patimSkitnica wrote: ↑Tue Feb 10, 2026 2:34 pmPuno je to delikatno pripremati , sobna temp, vrsta brsna, puno faktora utice, priprema tijesta za hljeb koja traje sa nadolazenjem vise od 24h da bi na kraju dosla do zakljucka da nista puno drugaciji hljeb nije od kupovnim dehidriranim kvascem,okus malo kiselkast, miris takoder skoro identican.
Razlicitih recepata, i svaki,, u sastojcima od meda, jabukovog sirceta, bez veze.
Neke pekare prodaju tu vrstu hljeba, jos ako se hljeb pece na peci na drva onda i cijena tog hljeba i peciva je puno visocija..![]()
doshlo brashno. 25 kg Italija ...$99.99
vrlo znatizeljna . kakva che jufka biti..
..

Nekako sam se navadila na pogacu, uvijk polucrnu.
Mijesam bijelo sa heljdinim, razevim, psenicnim, jecmenim.
Kupujem cesto ovaj brand

Mijesam bijelo sa heljdinim, razevim, psenicnim, jecmenim.
Kupujem cesto ovaj brand

Meni su najbolji uštipci sa heljdinim brašnom. 
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 42 Replies
- 3078 Views
-
Last post by joker