Predrasude
Predrasude
Dakle, ovako - mislim da bi trebalo skinuti stigmu sa predrasuda. Sve su dobre, sve su ispravne i sve su korisne i trebamo ih se držati

Re: Predrasude
Naravno, činjenična 
A da djeca mogu biti zla?
Iz mog ugla posmatranja, ne mogu.
Mogu biti razmazena, upuscana, nevaspitana….Sto se ima prigovoriti roditeljima/odgojivacima, ali nikad zla.
To sam ovdje, i samo ovdje cula.
To sam ovdje, i samo ovdje cula.
Pricas li o tinejdzerima?
To vise i nisu tako djeca.
To vise i nisu tako djeca.
I to od mene, sjećam se. Zar nismo izraspravljali to, što opet potežemo?
Per aspera ad astra 
Mada i taj uzrast, i to da navedu drugu djecu da oduzmu sebi zivot…SVE to opet nije pocelo iz zla.
Iz neznanja, iz ega, i jedan da se ubije, i drugi da ga navede.
Iz neznanja, iz ega, i jedan da se ubije, i drugi da ga navede.
Kako nisu? Šta je dijete od 13 godina nego dijete? Pričam generalno. Djeca uzrasta od pet godina kojoj se smrači pred očima i mogu da ubiju. Svega sam se nagledala. Ako želiš da zaista vidiš ima li zle djece, počni da radiš na dobrovoljnoj bazi u školi, vrtiću, instituciji, pa ćeš vidjeti ono što nikad ne bi vjerovala da može.
Ne sjecam se da sam od tebe.
Mislim da je Vjetar u tome bio uporan.
Ne potezem da raspravljam, ni sa kim.
Vec da nas potsjetim, svi mi mozemo imati predrasude.
Ali ih uglavnom kod sebe nesto ne uocavamo.
I ne samo predrasude, i sve drugo.
Radila.Capri wrote: ↑Fri Mar 13, 2026 11:11 pmKako nisu? Šta je dijete od 13 godina nego dijete? Pričam generalno. Djeca uzrasta od pet godina kojoj se smrači pred očima i mogu da ubiju. Svega sam se nagledala. Ako želiš da zaista vidiš ima li zle djece, počni da radiš na dobrovoljnoj bazi u školi, vrtiću, instituciji, pa ćeš vidjeti ono što nikad ne bi vjerovala da može.
I nisam vidila zlo dijete.
Vidila sam razmazena, upuscane, nevaspitane…ali ne i zle.
Kada ste radili, gospodjo? Sigurno ne zadnjih pet godina 
Ja bi koristila izraz bolesni.
Drustvo/sredina sto opet jeste - svi mi zajedno pomazemo da se medju nama razbolijevaju ljudi.
Svi dajemo svoj doprinos.
Ma ja se sjećam da smo oboje tvrdili to tako, ti suprotno, pa smo se nešto raspravljali. Nije ni bitno. Ja stvarno jesam mišljenja da se djeca mogu roditi zla. Bukvalno genetske predispozicije, urođene mentalne bolesti i slično. Znam da se tad nismo složili, pa mi samo čudno sad
A ne mislim da je to baš predrasuda. Predrasuda bi bila da generalizujem, pa kažem svako dijete se rodi zlo i slično. Mora postojati pattern na koji bih imala predrasudu. Zla djeca su izuzetak
Per aspera ad astra 
Ovo mi zvuči ko da zle ljude trebamo sažalijevati što su zli
Per aspera ad astra 
Kako bi ti postupala prema njima?
Zatvorila ih u psihijatrijsku ustanovu ili u zatvor. Zavisi kako su iskazali svoje zlo. I ako bi uspjeli da izađu, da budu bolji, ne bih im dopustila da provedu ijednu sekundi života bez nadzora. Ovo je utopijski kad bih imala magični štapić
Mislim šta, pedofil koji siluje dijete npr nije zao, nego samo jadničak bolestan? Dijete koje ubije drugo dijete nije zlo nego bolesno? Pa hajmo malo biti realni
Per aspera ad astra