Predrasude

Teme iz psihologije
Peace
Senior
Senior
Reactions:

Re: Predrasude

Unread post by Peace »

Da zavrsim nocas s ovim poznatim citatom

I zato, sve što ti je strano posmatraj blagonaklono. Jer i tvoje je rasuđivanje, jer i tvoje je delanje za nekog nasilje i bol.

Capri
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Capri »

Jašta :fpalm

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Sjecam se teme o zloj djeci, ja sam je pokrenuo, u pitanju je bilo da li se djeca radjaju zla gdje je vecina tvrdila da da :D

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Ne skroz u skladu sa temom, ali hajde... Neki od nas moraju ipak od malih nogu kod psihijatra :spavaa
Per aspera ad astra :fiju

Ina
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Peace wrote:
Fri Mar 13, 2026 11:14 pm
Capri wrote:
Fri Mar 13, 2026 11:11 pm
Peace wrote:
Fri Mar 13, 2026 11:07 pm
Pricas li o tinejdzerima?
To vise i nisu tako djeca.
Kako nisu? Šta je dijete od 13 godina nego dijete? Pričam generalno. Djeca uzrasta od pet godina kojoj se smrači pred očima i mogu da ubiju. Svega sam se nagledala. Ako želiš da zaista vidiš ima li zle djece, počni da radiš na dobrovoljnoj bazi u školi, vrtiću, instituciji, pa ćeš vidjeti ono što nikad ne bi vjerovala da može.
Radila.
I nisam vidila zlo dijete.
Vidila sam razmazena, upuscane, nevaspitane…ali ne i zle.
I ja, prije nekoliko godina.. jedno kratko vrijeme.

Djeca mogu nažalost uraditi i užasne stvari drugoj djeci.. i slažem se da su to najčešće rezultati kombinacija nekih faktora.
Emocionalne zapuštenosti, patološke okoline, odsustvo edukacije, pažnje, pogrešnih modela itd
Nije riječ o "urađenom zlu" ili mraku.
Ne postoji gen za "zlo", ali postoje genetske predispozicije koje nekome otežavaju suosjećanje, empatiju.. itd
Genetika postavlja "scenu", ali okolina piše "scenarij". Tako da je "zloća" obično rezultat neusklađenosti između djetetove biološke osjetljivosti i nedostatka podrške koju je dobilo od okoline. Bliske ili šire.

Ina
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Što se tiče predrasuda..
Nisu uopšte dobre.. ali ih svako ima u nečemu i nekoj bar maloj mjeri.
Bitno je biti svjesni i raditi na tome da se ne proširavaju.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Imam predrasudu da ljudi koji ne briju pazuh, smrde :tctc

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Predrasude (prejudice) nastaju kada formiramo negativan stav ili mišljenje o nekoj osobi ili grupi pre nego što stvarno upoznamo činjenice o njima
.
ovo nije tachno.... predrasude imam/. prema osobama/grupi .s kojima sam vech imala kontakte/ iskustvo/ponashanje istih. itd..
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ina wrote:
Sat Mar 14, 2026 12:00 pm
Što se tiče predrasuda..
Ostalo mi je u glavi od nekud.

- Pazi se predrasuda.
-Ja? Ja mrzim ljude koji imaju predrasude!
- Znam, sinko. I upravo to te cini istim.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Zelim i ovo podijeliti ovdje

Da li postoje zli ljudi?

Odnos dobra i zla, koje je mnogima očigledno, gubi privid jednostavnosti kada krenemo da o tome razmišljamo i istražujemo.

Prva stvar koja iznenađuje je da ljudi koji čine zle stvari ne smatraju da je to što čine zaista nešto zlo. U njihovim glavama oni nikako nisu zli, već smatraju da su dobri. Oni druge ocenjuju kao zle, što i jeste glavni razlog da prema njima postupaju agresivno. Iako drugi i oni treći koji čine publiku ocenjuju da prvi čine zlo, oni sami veruju da čine dobro. Njihova subjektivni psihološki stav je da su oni zapravo borci protiv zla, da oni „proganjaju progonioca”. Veruju da su „anđeli zaštitnici”, a nikako „đavoli” kako ih drugi doživljavaju. U tome je objašnjenje izreke da je put u pakao popločan dobrim namerama.

Kada jedno ljudsko biće počinje da veruje da je drugo ljudsko bića zlo? Izgleda da je za takvu ocenu potrebno da drugoga sagledava kroz „trougao mržnje”. To znači da postoje tri uslova koja moraju da se steknu kako bi neko zaključio da je drugi zao. Prvi je da drugi čini nešto čime ugrožava ono što je prvoj osobi veoma važno. Drugi je da to čini svesno i namerno, a ne slučajno, nehotice, zbog bolesti ili izmenjene svesti. I treći uslov, koji je najvažniji, a koji „zatvara” trougao sastavljen od ova tri uslova jeste da drugi to čini bez ikakvog povoda ili opravdanja. Kako onaj koji ocenjuje ne vidi logiku za takvo ponašanje, on nalazi „objašnjenje” da to čini zato što je iracionalan, zao. Upravo je ovaj iracionalni momenat, odnosno nerazumevanje subjektivnih razloga zbog kojih neko čini nešto destruktivno, glavni razlog da se taj označi kao zao.

Tako nastaje logička petlja zla: ljudi čine zle stvari drugim ljudima zato što misle da su ti drugi ljudi toliko zli da su to zaslužili. Zli postupci neke osobe izrastaju iz njenog subjektivnog uverenja da je ona dobra, a da je neko drugi zao.

Sva ona neprijateljska, destruktivna, brutalna i nemilosrdna ponašanja kojima se izražava odnos prema zlim drugima, bitno bi se smanjila kada bi ljudi bili u mogućnosti da „zatvore” trougao zla. Kada bismo mogli da bolje razumemo razloge, argumente i logiku drugih koji čine stvari koje nam se ne sviđaju, kada bismo povećali empatiju, njihovo ponašanje bi nam bilo manje iracionalno, a oni manje zli. Time što razumemo nečiju logiku, nikako ne znači da je odobravamo ili prihvatamo. Ovakvo razumevanje nečijih razloga omogućava dijalog, pregovore, uticaj na osobu da promeni svoje rezonovanje i ponašanje. To je mnogo bolje od crno-belog dečjeg razmišljanja i etiketiranja.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Peace wrote:
Sat Mar 14, 2026 4:21 pm
Zelim i ovo podijeliti ovdje

Da li postoje zli ljudi?

Odnos dobra i zla, koje je mnogima očigledno, gubi privid jednostavnosti kada krenemo da o tome razmišljamo i istražujemo.

Prva stvar koja iznenađuje je da ljudi koji čine zle stvari ne smatraju da je to što čine zaista nešto zlo. U njihovim glavama oni nikako nisu zli, već smatraju da su dobri. Oni druge ocenjuju kao zle, što i jeste glavni razlog da prema njima postupaju agresivno. Iako drugi i oni treći koji čine publiku ocenjuju da prvi čine zlo, oni sami veruju da čine dobro. Njihova subjektivni psihološki stav je da su oni zapravo borci protiv zla, da oni „proganjaju progonioca”. Veruju da su „anđeli zaštitnici”, a nikako „đavoli” kako ih drugi doživljavaju. U tome je objašnjenje izreke da je put u pakao popločan dobrim namerama.

Kada jedno ljudsko biće počinje da veruje da je drugo ljudsko bića zlo? Izgleda da je za takvu ocenu potrebno da drugoga sagledava kroz „trougao mržnje”. To znači da postoje tri uslova koja moraju da se steknu kako bi neko zaključio da je drugi zao. Prvi je da drugi čini nešto čime ugrožava ono što je prvoj osobi veoma važno. Drugi je da to čini svesno i namerno, a ne slučajno, nehotice, zbog bolesti ili izmenjene svesti. I treći uslov, koji je najvažniji, a koji „zatvara” trougao sastavljen od ova tri uslova jeste da drugi to čini bez ikakvog povoda ili opravdanja. Kako onaj koji ocenjuje ne vidi logiku za takvo ponašanje, on nalazi „objašnjenje” da to čini zato što je iracionalan, zao. Upravo je ovaj iracionalni momenat, odnosno nerazumevanje subjektivnih razloga zbog kojih neko čini nešto destruktivno, glavni razlog da se taj označi kao zao.

Tako nastaje logička petlja zla: ljudi čine zle stvari drugim ljudima zato što misle da su ti drugi ljudi toliko zli da su to zaslužili. Zli postupci neke osobe izrastaju iz njenog subjektivnog uverenja da je ona dobra, a da je neko drugi zao.

Sva ona neprijateljska, destruktivna, brutalna i nemilosrdna ponašanja kojima se izražava odnos prema zlim drugima, bitno bi se smanjila kada bi ljudi bili u mogućnosti da „zatvore” trougao zla. Kada bismo mogli da bolje razumemo razloge, argumente i logiku drugih koji čine stvari koje nam se ne sviđaju, kada bismo povećali empatiju, njihovo ponašanje bi nam bilo manje iracionalno, a oni manje zli. Time što razumemo nečiju logiku, nikako ne znači da je odobravamo ili prihvatamo. Ovakvo razumevanje nečijih razloga omogućava dijalog, pregovore, uticaj na osobu da promeni svoje rezonovanje i ponašanje. To je mnogo bolje od crno-belog dečjeg razmišljanja i etiketiranja.
Pa ovo bi automatski značilo da nema potrebe ni za kaznom zlih ljudi. Treba samo malo razumijevanja. Ne radi se tu o subjektivnom osjećaju zla. Kao eto ja sad mislim da je neko zao jer se šverca tramvajem pih. Postoje ljudi koji su objektivno zli i koji se ne uklapaju u osnovne vrijednosti dobrote, ali ono baš osnovne

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Postoje pocinjena losa djela i pocinioci, i oni su sami uglavnom zrtve necega.
I moraju se skloniti od ljudi.

Ali mi smo ovdje govorili o nasim pretpostavkama, ne o dokumentovanim.
Neko je zao jer ja tako mislim :rolleyes
A ja sam-a dobra/dobar, jer opet ja tako mislim.

Odkud znam kako i mene ljudi dozivljavaju, treba se pitati…
Mozda potpuno drukcije od onoga kako se sam-a vidim.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Peace wrote:
Sat Mar 14, 2026 8:23 pm
Postoje pocinjena losa djela i pocinioci, i oni su sami uglavnom zrtve necega.
I moraju se skloniti od ljudi.

Ali mi smo ovdje govorili o nasim pretpostavkama, ne o dokumentovanim.
Neko je zao jer ja tako mislim :rolleyes
A ja sam-a dobra/dobar, jer opet ja tako mislim.

Odkud znam kako i mene ljudi dozivljavaju, treba se pitati…
Mozda potpuno drukcije od onoga kako se sam-a vidim.
Ali nije pretpostavka/predrasuda da postoje zli ljudi/djeca. Predrasuda bi bila kada bismo generalizovali da su svi takvi. A naravno da jeste dokumentovano da i jedni i drugi mogu raditi zle stvari. Dakle na osnovu dokumentovanog se može reći da li je neko zao ili ne, na svakom individualnom primjeru

I opet subjektivan osjećaj prema nekoj osobi nema nikakve veze s tim. Možemo lupati ko je dobar/zao u svakodnevnici, ali objektivno se može reći da neko jeste ili nije na osnovu njegovih djela. Npr. presuđeni pedofil je jednostavno zao. Ne znači da je zao do kraja života, ali u trenutku kada je postupio zlo je zao i do neke moguće rehabilitacije/stvarne promjene ostaje zao

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

biljka wrote:
Sat Mar 14, 2026 9:15 pm
pedofil je jednostavno zao
Pa valjda je pedofilija bolest? :D

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Dmr wrote:
Sat Mar 14, 2026 9:26 pm
biljka wrote:
Sat Mar 14, 2026 9:15 pm
pedofil je jednostavno zao
Pa valjda je pedofilija bolest? :D
Ako postupaš pedofilski onda nisi bolestan, već zao. Samo zato što se može dijagnosticirati kao poremećaj, ne znači da imaš za pravo da radiš stvari prema svojim "nagonima". Realno da mi neko blizak dođe i kaže da ima takve nagone i da se liječi možda bih i osjetila sažaljenje, ali svako ima moć rasuđivanja da zna koji su postupci zli ili ne

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ostacu pri svom uvjerenju da ne postoji zlo, da postoji bolest.
I dalje, da svi doprinosimo bolestima.

Ja znam hiljade ljudi osobno, ni za jednu jedinu osobu ne bih mogla iskoristiti izraz zao/zla.
Za mnoge bih mogla reci da nisu posve dobro. Neki su gore od drugih.

Iz mog ugla posmatranja, mentalno posve zdrava persona, ne nanosi nikakvu nepravdu, nikome, kako fizicku tako ni psihicku.

Ina
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Peace wrote:
Sat Mar 14, 2026 4:20 pm
Ina wrote:
Sat Mar 14, 2026 12:00 pm
Što se tiče predrasuda..
Ostalo mi je u glavi od nekud.

- Pazi se predrasuda.
-Ja? Ja mrzim ljude koji imaju predrasude!
- Znam, sinko. I upravo to te cini istim.
Svaki put kad neko kaže da mrzi nešto (bilo šta to bilo) ja to percepiram na jedan način.

A ako kaže da ne voli.. percepiram na drugi način..
I naravno da nije jedno te isto.

A sviđa mi se pogotovo i ovaj post što sam odma poslije pročitala. 💪

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Peace wrote:
Sat Mar 14, 2026 11:09 pm
Ostacu pri svom uvjerenju da ne postoji zlo, da postoji bolest.
I dalje, da svi doprinosimo bolestima.

Ja znam hiljade ljudi osobno, ni za jednu jedinu osobu ne bih mogla iskoristiti izraz zao/zla.
Za mnoge bih mogla reci da nisu posve dobro. Neki su gore od drugih.

Iz mog ugla posmatranja, mentalno posve zdrava persona, ne nanosi nikakvu nepravdu, nikome, kako fizicku tako ni psihicku.
Pa i to je predrasuda

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Objasni?

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Imam predrasudu prema Slovencima, da svi misle da su iznad ostalih ex-Yu naroda

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

biljka wrote:
Sun Mar 15, 2026 6:51 pm
Ja ih nisam upoznala.
Cula sam od ljudi da su se uvijek, i za vrijeme Yugoslavije, drzali za boljim.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

biljka wrote:
Sun Mar 15, 2026 6:51 pm
Drži se predrasude - jesu :up

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Radila sam prije 3 godine sa puno različitih ljudi koji dolaze iz različitih ex-Yu država i mogu reći po pristojnosti:
1. Hrvati
2. Bosanci/Srbi (tu smo negdje fakat)

... 10 mjesta prazno

13. Slovenci

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Puna si predrasuda :-?

Nema gore bagre od balkanaca, držim se te svoje :D/