Samo da kažem

Virtuelni kafić.
Sve dok ozbiljno ne pripada ni jednoj drugoj kategoriji i podforumu - znači da pripada ovdje.
Bella
Senior
Senior
Reactions:

Re: Samo da kažem

Unread post by Bella »

nije pricha, vech ti kontriramo :DD :ble
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Sta god da je, nije fora da uvlacite nju bez ikakvog razloga.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Wed Mar 18, 2026 11:22 am
Valjda imam prava da kazem da ne znam? Ili moram da klimam glavom i potvrdjujem sve sto vi kazete. Za sta sluzi forum? I da dodam, uvek ali uvek sam rekao da proklinjem svakog zlocinca koji je mogao da digne ruku,ubije,siluje,muci neduzne zene,decu,starije ljude...I takodje sam uvek govorio da rat trebate ostaviti iza sebe i pustiti ljude da pocivaju u miru i da je svakim spominjanjem rata sve teze ljudima koji su nazalost nekoga izgubili. Gde si ti tu video poricanje ili obezvredjivanje ja pojma nemam ali valjda volite tako da etiketirate ljude,izvlacite nesto iz konteksta kao prosli put Biljka itd.
:hahah ne znash ni ti ..
Razlika
Poricanje je unutarnji mehanizam: osoba se samopretvara da nešto nije istina.
Obezvrijednjavanje je vanjski akcija: osoba smanjuje vrijednost druge osobe ili stvari.
⚠️ Napomena:
..imash pravo naravno. i ne nastavljash dalje. ili ako ti neko 'kontrira' tj da ti na uvid argument..napishesh. to nisam znao. ili na osnovu mog neznanja. . napisao sam shto sam napisao. drago mi je da smo pojasnili chinjenice .. ..[a bala bla bla. itd..
o ratu treba prichati. pogotovo ko ima djecu.. biti spreman na odgovore, ako djetetu neshto nije jasno. iz tog vremena ili bilo kojeg drugog... itd..
.. ko ima respekta .prema zrtvama rata. neche napisati. 'ako je bilo. ako je to neko uradio' . dabogda mu se ruka osushila itd...dabogda patio itd... :fpalm
.
.............................................................................................Image

Capri
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Capri »

Ja srbima ne vjerujem nikada. Ne možeš, Coolio, poricati genocid. Tačka! Pogotovo ne na bosanskom forumu gdje su ljudi izgubili roditelje, uže i dalje familije. Nema tu diskusije.
I manite me priče kako on nikoga ne vrijedja, sve oni to rade na finjaka pa je to dovelo Bošnjake tu gdje ih je dovelo. Jer su naivni i povjerovali srbima.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Capri wrote:
Wed Mar 18, 2026 8:06 pm
Ja srbima ne vjerujem nikada. Ne možeš, Coolio, poricati genocid. Tačka! Pogotovo ne na bosanskom forumu gdje su ljudi izgubili roditelje, uže i dalje familije. Nema tu diskusije.
I manite me priče kako on nikoga ne vrijedja, sve oni to rade na finjaka pa je to dovelo Bošnjake tu gdje ih je dovelo. Jer su naivni i povjerovali srbima.
Pokazi mi recenicu u kojoj ja poricem genocid? Gde si to procitala? 1000 puta sam naveo da ja nisam kompetentan da pricam o ratu bas zato sto ne bih nekoga da povredim. Niti poricem genocid,niti poricem zrtve, i 1000 puta sam ovde napisao da ja osudjujem svakog zlocinca. E sada, to sto ja kazem da ne znam, ne znaci da poricem. Ja mogu da kazem samo da li verujem vama ili ne verujem. Nista drugo. Niti sam ucesnik rata bio niti bih bio,niti ikoga mrzim. Drugo, moja zena je bosanka iz Sarajeva, trece njenog oca je ranio srbin, covek je ostao teski invalid u ratu. Pola mozga mu nije funkcionisalo, preziveo je nesto sto bi mozda jedan u milijardu (nazalost,nedavno je umro). Ziveo je preko 30 godina tako.

Poenta moje price je nevezana za Bosnu nego za celi svet. Zivimo u vremenu gde je recimo Obama dobio Nobelovu nagradu za mir a pobio je toliko neduznih ljudi da im se ne zna broj. Sada i za Trampa traze istu nagradu. Rusiju nam predstavljaju kao zlocinca a Izrael koji je vrsio zlocine,vrsi ih dalje ne osudjuju. Ja se samo zapitam da li mi uopste ista znamo sta je istina, po pitanju svega. Nevezano za rat.

Ja znam da je ovo bosanski forum. Nisam ja ovde dosao da pricam o ratu nego da se druzim. I kada budes citala moje recenice,vecinom ces sresti da sam pisao da neduzno stradale ljude treba pustiti da pocivaju u miru i da svaki pomen rata stvara ranu ljudima koji su nazalost izgubili nekog svog.

Drugo, ti u ovoj recenici vredjas celu naciju. Govoris ja ne verujem "srbima" . Znaci ti svrstavas jednu naciju od sedam miliona ljudi u isti kos sa 300-400 ili koliko vec ljudi koji su ubijali neduzne ljude. E to je ruzno a ne ovo sto ja govorim.

Kada sam se doselio u Austriju meni su bosanci pomogli...Adnan,Mirza,Edin...Kada sam dosao u Nemacku,pomogli su mi albanci...Hocu reci, na zapadu se ljudi slazu...retko ko gleda ljude tako kao ti...I gde ja to vredjam bilo koga, pa cak i to na finjaka? Pokazi mi molim te.

Ina
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

To frka neka bila.. 🤔

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ina wrote:
Wed Mar 18, 2026 8:49 pm
To frka neka bila.. 🤔
Nije frka, samo me napali da sam rekao nesto sto nisam. Nista drugo.

Izvlacenje reci iz konteksta i slicno.

Ina
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Coolio wrote:
Wed Mar 18, 2026 8:53 pm
Ina wrote:
To frka neka bila.. 🤔

Nisam čitala da bih mogla biti objektivna.
Ali subjektivno znam da se može desiti u dosta toga da ljudi percepiraju jedno, dok smo mi mislili drugo.
Ili da smo u nekom trenutku birali neadekvatne riječi za njihovo stanje i spremnost saslušanja i razumijevanja.
Može biti i žao, krivo, nepravedno ili šta god.. normalno je.. ali ako si čiste savjesti.. Pusti nek' teče..

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Capri wrote:
Wed Mar 18, 2026 8:06 pm
Forum je bosanski. I zato nas ovdje ima svih! Do sad nismo imali problema i ako svi koji počnu pisati ovdje, toga se pridržavaju... Tako će i ostati. Dobro je prilagoditi se. A nikako-generalizirati i vrijeđati druge.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ina wrote:
Wed Mar 18, 2026 9:10 pm
Coolio wrote:
Wed Mar 18, 2026 8:53 pm
Ina wrote:
To frka neka bila.. 🤔

Nisam čitala da bih mogla biti objektivna.
Ali subjektivno znam da se može desiti u dosta toga da ljudi percepiraju jedno, dok smo mi mislili drugo.
Ili da smo u nekom trenutku birali neadekvatne riječi za njihovo stanje i spremnost saslušanja i razumijevanja.
Može biti i žao, krivo, nepravedno ili šta god.. normalno je.. ali ako si čiste savjesti.. Pusti nek' teče..

U pravu si 100% .

Niti kome mislim lose, niti bilo sta. Niti sam bilo koga uvredio ovde za ove gotovo dve godine na forumu.,I najvise bih voleo kada bi me oni zaobisli sa temom rata jer ja im u tome ne mogu biti sagovornik.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Wed Mar 18, 2026 8:46 pm
Znaci ti svrstavas jednu naciju od sedam miliona ljudi u isti kos sa 300-400 ili koliko vec ljudi koji su ubijali neduzne ljude. E to je ruzno a ne ovo sto ja govorim.
..ne zna se tachan br ali . dodaj --nulu.. :hm
Paramilitaries and Volunteers: Alongside the JNA, numerous volunteer groups and paramilitary units from Serbia, such as Arkan’s Serbian Volunteer Guard (4,000–5,000 members), were active in 1992 in the initial campaigns to seize territory in eastern and northern Bosnia.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Wed Mar 18, 2026 9:27 pm
Coolio wrote:
Wed Mar 18, 2026 8:46 pm
Znaci ti svrstavas jednu naciju od sedam miliona ljudi u isti kos sa 300-400 ili koliko vec ljudi koji su ubijali neduzne ljude. E to je ruzno a ne ovo sto ja govorim.
5n br ali . dodaj --nulu.. :hm
Paramilitaries and Volunteers: Alongside the JNA, numerous volunteer groups and paramilitary units from Serbia, such as Arkan’s Serbian Volunteer Guard (4,000–5,000 members), were active in 1992 in the initial campaigns to seize territory in eastern and northern Bosnia.
Pa eto, 5000 vojnika...Nisu valjda svih 5000 ubijali neduzne...ali da kazemo da je 5000.

10% od sedam miliona ljudi je 700 000

1 % od sedam miliona je 70 000 ljudi

0.1% od sedam miliona je 7000 ljudi...

Dakle 5000 ljudi je nesto vise od 0.07% . I da li je u redu vredjati citavu naciju od 7 000 000 ljudi zarad tih 0.07% .

Procitaj kako je napisala, mada si i ti slicno pisala...Te ne valja srbin komsija, te srbi lazu, te srbi na finjaka ovo,ono...To je Carpi napisala...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Wed Mar 18, 2026 9:31 pm
Pa eto, 5000 vojnika...Nisu valjda svih 5000 ubijali neduzne...ali da kazemo da je 5000.

Dakle 5000 ljudi je nesto vise od 0.07% . I da li je u redu vredjati citavu naciju od 7 000 000 ljudi zarad tih 0.07% .

Procitaj kako je napisala, mada si i ti slicno pisala...Te ne valja srbin komsija, te srbi lazu, te srbi na finjaka ovo,ono...To je Carpi napisala...
:fpalm a jok samo se onako shetali.. nadgledali situaciju.. :hahah koji cirkus ovdje..

.. de kvotaj..shta je to napisano .od mene..
. ne mozesh zahtjevati da neko 'vjeruje' u neshto ili nekoga...... iskustvo potakne osobe na razmishljanje....no smatram da je individualno.....
no. shta mogu napisati. treba vjerovati ..nikome

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Wed Mar 18, 2026 9:37 pm
Coolio wrote:
Wed Mar 18, 2026 9:31 pm

:fpalm a jok samo se onako shetali.. nadgledali situaciju.. :hahah koji cirkus ovdje..

.. de kvotaj..shta je to napisano .od mene..
. ne mozesh zahtjevati da neko 'vjeruje' u neshto ili nekoga...... iskustvo potakne osobe na razmishljanje....no smatram da je individualno.....
no. shta mogu napisati. treba vjerovati ..nikome
Pa napisala si bila da ne daj Boze da ti je komsija srbin ili tako nesto...Ali dobro, opet je to tvoje razmisljanje takvo i imas prava.

Samo neka se prekine visse ova tema

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Wed Mar 18, 2026 9:43 pm
Pa napisala si bila da ne daj Boze da ti je komsija srbin ili tako nesto...Ali dobro, opet je to tvoje razmisljanje takvo i imas prava.

Samo neka se prekine visse ova tema
.a to. napisala sam i odnosilo se na .drzavu Srbija.. nakon svega. bilo bi ,mislim bolje za sve. da je ona na mjestu gdje je npr trenutno ..Makedonija.. :D/ tako nekako..
..nema odmora -dok traje obnova...

dakle.. odnosi se trebaju rashchistiti.. :hahah

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Coolio wrote:
Vjetar wrote:
Tue Mar 17, 2026 11:51 pm
Peace wrote:
Tue Mar 17, 2026 11:21 pm

I zauzeta sam. I zadnji su dani Ramazana.
Malo mi se nije ni svidjala atmosfera zadnjih dana.
Malo mi je i zso zbog Coolia.
Slabo je vise ljudi koji zele forumati, i ostati.
Nisam se ni ja uglavnom slagala s njegovim teorijsma zavjere, danima smo vodili diskusije.
Ali on je poslije toga pozelio da mi ostavlja cvijece i komplimente. Ne da ode. Nisam ga nikad obezvrijedola u tom neslaganju.

Ali ide zivot dalje. Mene ce biti, valjda.
Nadam se opet atmosferi u kojoj niko nikoga ne obezvrijedjuje.
Moguce mi je samo u takvoj biti.
Čekaj, jesam li dobro razumio - za razliku od tebe koja si svoje neslaganje sa njim prevazišla bez obezvrijeđivanja, mi (ja, neko) ga je obezvrijedio zbog njegovog obezvrijeđivanja genocida u Srebrenici?

I jesam li i ovo dobro razumio - zbog toga, tebi je moguće ovdje biti samo u atmosferi u kojoj nikoga (npr. njega?) niko ne obezvrijeđuje? Nisi stigla spomenuti da i neke stvari ne treba obezvrijeđivati za tu tvoju atmosferu, pogodnu ti?
Udjoh da obrisem neke notifikacije koje mi stizu pa videh ovu poruku koja je notorna laz, pa sam samim tim hteo samo da odgovorim, da ne ostanem nedorecen. Znas li ti sta uopste znaci obezvredjivanje?

NIKADA i NIGDE nisam napisao da genocida nije bilo niti sam ga bilo gde obezvredjivao. Svaka moja poruka u vezi rata se svodila u smislu na to da ja nisam neko ko je kompetentan da o tome govori pa da samim tim i ne znam sta se zapravo dogodilo jer sam/smo bombardovani sa bezbroj snimaka i razlicitih prica. Dakle da se ponovim, ja sam rekao da NE ZNAM i da ne verujem ni u ciju pricu pa cak ne verujem ni u pricu u kojoj se brane srbi. Znaci nisam ucestvovao u ratu,nisam neko ko zeli bilo kakav rat, nisam neko ko mrzi bilo koga niti bilo sta. Ima bezbroj snimaka koji su pustani gde pokazuju srbe kao zlocince i pocinioce genocida, a ima i snimaka koji pokazuju nesto drugo. Znaci nisam ja te snimke pravio, niti ih izmisljao,niti pravio neku svoju mastu vec sam rekao da ne verujem ni u sta. Ako ti znas da je genocida bilo, ja nemam nista protiv toga. Sve ste pogresno protumacili i samo ste me napali kao da sam neki mrzitelj, izmisljate tu da nesto poricem. Valjda imam prava da kazem da ne znam? Ili moram da klimam glavom i potvrdjujem sve sto vi kazete. Za sta sluzi forum? I da dodam, uvek ali uvek sam rekao da proklinjem svakog zlocinca koji je mogao da digne ruku,ubije,siluje,muci neduzne zene,decu,starije ljude...I takodje sam uvek govorio da rat trebate ostaviti iza sebe i pustiti ljude da pocivaju u miru i da je svakim spominjanjem rata sve teze ljudima koji su nazalost nekoga izgubili. Gde si ti tu video poricanje ili obezvredjivanje ja pojma nemam ali valjda volite tako da etiketirate ljude,izvlacite nesto iz konteksta kao prosli put Biljka itd.

Sto se Biljke tice, bas se isprimala da mi kontrira u svemu. Da je ona neki level,nesto...Izvinjavam se,nisam te prepoznao...

To sto se ja na forumu salim,delim cvece,zajebavam i izazivam osmeh kod jedne predivne zene kao sto je Peace ne znaci da sam sarlatan koji se udvara udatoj zeni putem foruma.

Svi mi nekada naidjemo na period stresova,losih desavanja,problema pa je potrebno malo i nasaliti se,nasmejati se...ali tesko vi to razumete...
Obzirom da stalno ponavljaš da nisi kompetentan da utvrdiš ili potvrdiš činjenice, složiću se sa tobom da ni po kom osnovu nisi kompetentan i da su kompetentni za to već ustanovili činjenice i potvrdili ih presudom.

Stoga, prestani sa spominjanjem Srebrenice i genocida, direktno ili indirektno. Nisi kompetentan. Ovako iznosiš uvredljive komentare u toj svojoj nekompetentnosti. I stvarno je nebitno smatraš li ti da su uvredljivi ili ne. Tako da, prestani i završena je tema. Bezbroj drugih tema na forumu imaš, sve su ti dostupne.
Nastavi sa ovim sad ili ikad i nećeš se stići pozdraviti ni sa kim ovdje, niti moći doći brisati notifikacije :jbg

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Peace wrote:
Wed Mar 18, 2026 12:24 am
Nisam vas sve pratila/citala.

Mnogo je bitan “ton” Vjetre.

Moji gosti poslije iftarske vecere se posvadjase, ja sam dijelila do kraja misljenje moje frendice (koja je usla u sukub s muzem moje rodice) ali nisam uzela njena stranu, zbog tona/nacina na koji je to iznijela.
Pogotovo ne bi postavila emotikan koji pjeva kad neko odlazi. To mi se nije od tebe dopalo.

Ako neko covjeku svaki dan porucuju - idi dijeli cvijece, nisi ni za sto drugo…pa sta je to ako ne obezvrijedjivanje…?

I sta vi, Biljka npr, porucujete covjeku kad na njegov upis ostavite ovaj emotikan :fpalm
:cv

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

biljka wrote:
Wed Mar 18, 2026 12:27 pm
Coolio wrote:

Sto se Biljke tice, bas se isprimala da mi kontrira u svemu. Da je ona neki level,nesto...Izvinjavam se,nisam te prepoznao...
@Peace Je li ovo obezvrijeđivanje?
Mene samo ovo zanima :jbg
Per aspera ad astra :fiju

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Nisam zapoceo tu temu vec se u nju ukljucio. Ali zaobilazicu je.

Samo ne vidim zasto Peace ukljucujete u ovo, Devojka koja nije iz te price raspravljanja, niti bilo kome sta lose uradila ili rekla.

Da je srece da je vise ljudi kao sto je ona...

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Svaki odgovor ce samo da produzi ovo sto vec imamo. I svako uplitanje dodatno, vidim, dolijeva ulje na vatru.

Kako si ti to dozivjela Biljka?

deksametazon
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by deksametazon »

Coolio wrote:
Thu Mar 19, 2026 1:26 am
Nisam stizao i ovdje na forum zbog ramazana jer sam imao preča posla. Ovaj forum je specifičan po tome gdje se sabrala grupa ljudi i pokušava da komunicira na najljepši način. Drugi forumi su prepuni 'fajtanja' gdje se brišu komentari, banuju ljudi privremeno ili trajno, zaključavaju teme kada dođe do užarenosti diskusije. Ovdje je izgleda najviše Bosanaca i imamo mi svoju muku koja nije ni frustracija ni kompleks nego već na nju privikli pa kažemo onako šta mislimo javno što je i bolje nego tračati po pp nekome iza leđa. Nekada je dovoljna nespretno izabrana riječ i da izazove reakciju i neka te to ne dodiruje da je nešto lično protiv tebe nego je protiv tog izraza ili sintagme. Ipak je ovo forum gdje svi kristališemo svoje stavove i zato postoji opcija citiranja radi replike.

Dok smo ukrštali razmišljanja na par tema rekao sam ti da sam živio u Beogradu, odlazio često i nisi ti jedini koji ne poznaje kompleksnost u Bosni pa su me znali pitati da li ja iz Tuzle ako hoću u Banja Luku mogu na granici Bosne i RS-a proći sa ličnom ili moram imati pasoš. Ti si dolazio i vidio si da ta entitetska linija nije nikakva granica i da mnogi je pređu, a da ne znaju da su je prošli. Dodik dođe tamo u Srbiju i priča kako je to država za sebe i oni nemaju veze više sa Bosnom i pitanje je dana kada će doći do odcjepljenja i pripojenja Srbiji. I ne priča samo nego i radi na tome. Entiteti nemaju reprezentacije, ali Dodik to forsira zbog čega sam ostavio dosta komentara na temi o njemu i ne samo o njemu nego i kao o fenomenu takvih tendencija. U Bosni su na to vrlo osjetljivi kada neka strana okrene centrifugu na 1400 obrtaja. Više nego vi u Srbiji zbog Kosova. Nije nikakva kritika tebe, niti odbrana tebe nego jednostavno vrijeme je za spustiti tenzije na ovu temu, a objažnjavam i dalje zašto. Npr.

Milica Panić osvojila srebro na Evropskom prvenstvu na Kritu. Panićeva, članica Džiu-džicu kluba Borac Banja Luka, nastupila je u sastavu Reprezentacije Republike Srpske...

Image
Ona je samo kao reprezentativka mogla pod državnom zastavom i kao član reprezentacije države Bosne i Hercegovine izaći da uzme medalju jer entiteti i kantoni nemaju reprezentacije, ali nju su umotali u srpsku zastavu. I sada bi kao trebali to prešutjeti. :DE

Isto je bilo jučer na Superkupu Bosne i Hercegovine da su navijači Zrinjskog zviždali himni Bosne i Hercegovine. Koji paradoks. Hoće bosanski trofej bez bosanske himne. :DE

A zašto na to ne treba šutjeti, ima dobar sa svježim temama podcast sa jednim pozitivnim likom Hrvatom iz Bosne Zlatkom Miletićem. Samo ga treba pažljivo slušati od početka do kraja i može se dosta toga skontat šta su naši problemi. Svi koji vole ovu državu razmišljaju i pričaju kao on i možda se nekome taj način neće dopasti, ali to je to... i kritika i samokritika. Ne može neko reći da voli svoju zemlju, a bavi se kriminalom, korupcijom, prodajom droge i ljudi, femicidom itd...

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

deksametazon wrote:
Thu Mar 19, 2026 6:46 am
Coolio wrote:
Thu Mar 19, 2026 1:26 am
Nisam stizao i ovdje na forum zbog ramazana jer sam imao preča posla. Ovaj forum je specifičan po tome gdje se sabrala grupa ljudi i pokušava da komunicira na najljepši način. Drugi forumi su prepuni 'fajtanja' gdje se brišu komentari, banuju ljudi privremeno ili trajno, zaključavaju teme kada dođe do užarenosti diskusije. Ovdje je izgleda najviše Bosanaca i imamo mi svoju muku koja nije ni frustracija ni kompleks nego već na nju privikli pa kažemo onako šta mislimo javno što je i bolje nego tračati po pp nekome iza leđa. Nekada je dovoljna nespretno izabrana riječ i da izazove reakciju i neka te to ne dodiruje da je nešto lično protiv tebe nego je protiv tog izraza ili sintagme. Ipak je ovo forum gdje svi kristališemo svoje stavove i zato postoji opcija citiranja radi replike.

Dok smo ukrštali razmišljanja na par tema rekao sam ti da sam živio u Beogradu, odlazio često i nisi ti jedini koji ne poznaje kompleksnost u Bosni pa su me znali pitati da li ja iz Tuzle ako hoću u Banja Luku mogu na granici Bosne i RS-a proći sa ličnom ili moram imati pasoš. Ti si dolazio i vidio si da ta entitetska linija nije nikakva granica i da mnogi je pređu, a da ne znaju da su je prošli. Dodik dođe tamo u Srbiju i priča kako je to država za sebe i oni nemaju veze više sa Bosnom i pitanje je dana kada će doći do odcjepljenja i pripojenja Srbiji. I ne priča samo nego i radi na tome. Entiteti nemaju reprezentacije, ali Dodik to forsira zbog čega sam ostavio dosta komentara na temi o njemu i ne samo o njemu nego i kao o fenomenu takvih tendencija. U Bosni su na to vrlo osjetljivi kada neka strana okrene centrifugu na 1400 obrtaja. Više nego vi u Srbiji zbog Kosova. Nije nikakva kritika tebe, niti odbrana tebe nego jednostavno vrijeme je za spustiti tenzije na ovu temu, a objažnjavam i dalje zašto. Npr.

Milica Panić osvojila srebro na Evropskom prvenstvu na Kritu. Panićeva, članica Džiu-džicu kluba Borac Banja Luka, nastupila je u sastavu Reprezentacije Republike Srpske...

Image
Ona je samo kao reprezentativka mogla pod državnom zastavom i kao član reprezentacije države Bosne i Hercegovine izaći da uzme medalju jer entiteti i kantoni nemaju reprezentacije, ali nju su umotali u srpsku zastavu. I sada bi kao trebali to prešutjeti. :DE

Isto je bilo jučer na Superkupu Bosne i Hercegovine da su navijači Zrinjskog zviždali himni Bosne i Hercegovine. Koji paradoks. Hoće bosanski trofej bez bosanske himne. :DE

A zašto na to ne treba šutjeti, ima dobar sa svježim temama podcast sa jednim pozitivnim likom Hrvatom iz Bosne Zlatkom Miletićem. Samo ga treba pažljivo slušati od početka do kraja i može se dosta toga skontat šta su naši problemi. Svi koji vole ovu državu razmišljaju i pričaju kao on i možda se nekome taj način neće dopasti, ali to je to... i kritika i samokritika. Ne može neko reći da voli svoju zemlju, a bavi se kriminalom, korupcijom, prodajom droge i ljudi, femicidom itd...

Sve ja tebe ovde razumem ali to ne znaci da ja ili vecina ljudi iz Srbije podrzavaju nesto od ovoga sto politicari ili ko vec rade Bosni. Inace ovakav paradoks imas i u Srbiji, tacnije Novom Pazaru gde se protive srpskoj himni a u Srbiji su, igraju srpsko prvenstvo itd. Stavljaju turske zastave, pisu transparente,vredjaju drzavu...Veruj da nista drugacije nije...

Image

Ja se izvinjavam ako sam bilo sta lose napisao ili ako sam pogresno protumacen ali ja nikome od vas ne zelim nista lose, bas naprotiv...

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ovo je delic od toga sta rade

Navijači Novog Pazara redovno iznose turske zastave na utakmicama, što je izazvalo brojne sukobe i kontroverze. Ovo ponašanje je posebno uočljivo tokom mečeva protiv srpskih klubova, gde navijači izazivaju reakcije izazivajući skandiranja poput „Ovo je Turska“, „Srbe na vrbe“ i pesama koje spominju Kosovo i Metohiju, što se smatra provokacijom prema srpskoj nacionalnoj identitetu.

Na Banjici tokom utakmice protiv Rada, sukob je došao do izbijanja kada su gostujući navijači razvili tursku zastavu, što je izazvalo bacanje kamenica, stolica i baklji. Policija je morala da se interviniše, a nekoliko navijača je bilo zbrinuto u Urgentnom centru.
Na meču protiv Crvene zvezde (17. maj 2025), navijači su zapevali pesmu: „Otišlo je vama Kosovo, bilo srpsko, sad je albansko“, što je izazvalo šok i reakcije u zemlji.
Rasim Ljajić, tadašnji ministar rada i socijalne politike, ozbiljno je kritikovao unošenje turskih i albanskih zastava, nazivajući to „apsolutno neprimernim“ i „provokacijom za stanovništvo Srbije“.
Klub je više puta kažnjen od strane Fudbalske savez Srbije (FSS) – prvo opomenom, zatim novčanim kaznama, a na kraju i uslovima za igranje bez navijača.

deksametazon
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Coolio wrote:
Thu Mar 19, 2026 9:17 am
Ovo je delic od toga sta rade
A tek ćeš da vidiš sada kada dođe Erdogan u Novi Pazar koliko će više aplauza imati nego Vučić. A zašto?

Tokom devedesetih Bošnjaci u Sandžaku bili su izloženi sistemskoj represiji režima Slobodana Miloševića, uključujući proganjanja, prebijanja, iseljavanja i trajni pritisak, iako Sandžak nije bio direktno zahvaćen ratnim dejstvima. Ovaj period se smatra jednim od najtežih u modernoj historiji Bošnjaka Sandžaka. Sve vrijeme ratnih akcija usmjerenih prema Bosni ili Kosovu razne paravojne formacije su vršljale naoružane po Sandžaku i boraveži tamo se iživljavali po svjedočenjima tih ljudi nad njima.

Postoji konkretan slučaj otmice i ubistva putnika iz voza u Srbiji – poznat kao zločin u Štrpcima 27. februar 1993. Srpske paravojne jedinice su tada iz voza Beograd–Bar izvele 20 putnika nesrpske nacionalnosti, većinom Bošnjake iz Sandžaka, i brutalno ih ubile.

Procjenjuje se da je tokom devedesetih, pod pritiskom Miloševićevog režima, iz Sandžaka iselilo između 80.000 i 100.000 Bošnjaka. To je bio najveći talas iseljavanja u novijoj historiji Sandžaka, motivisan strahom od represije, diskriminacije i mogućih ratnih scenarija. Eno ih i danas u Njemačkoj, a ima ih i po Bosni po raznim gradovima doseljenih baš u to vrijeme. (Izvor: POLOŽAJ BOŠNJAKA U SRJ I REPUBLICI SRBIJI OD 1992. GODINE DO 2000. GODINE od Ahmedina Šrijelja) Imaš stotinak intervjua koje je muftija Zukorlić dao raznim medijima u Beogradu. Još se vrte na YT.

Sandžaklije su po mentalitetu sličniji Krajišnicima nego Visočanima ili Zeničanima. Svuda će te u Bosni dočekati domaćinski, ali Sandžaklije su u tome specifične. Sjeti se da protiv studenata nisu imali ništa nego su svi restorani i svi kafići taj dan studentskih protesta nazvanih "Pazar je svijet" bili otvoreni za sve građane Srbije koji su došli u Novi pazar da Dunpaju. Ne mrze oni Srbiju jer ih ima pun Beograd gdje su kupili stanove i kuće i žive i tamo.

Image

Image

Ali to nije sve. Pored konteksta devedesetih u Sandžaku i Miloševića još dva perioda su bila teška i ostala u kolektivnom pamćenju tog naroda jer niko nije htio ili nije smio da piše o tome.

U vrijeme Kraljevine Jugoslavije 1918–1941 Bošnjaci Sandžaka nisu imali institucionalnu zaštitu, a njihova prava su bila zanemarena u centralističkom sistemu Kraljevine. Tokom međuratnog perioda, hiljade Bošnjaka iz Sandžaka emigriralo je u Tursku, često pod pritiskom i propagandom da se „iseljavaju muslimani“. Nacionalna politika: Kraljevina je favorizovala srpski nacionalni element, dok su Bošnjaci tretirani kao „ostatak Osmanlijskog nasljeđa“.

A u periodu SFRJ Ranković se dobro potrudio da im tamo zagorča život. Kao šef UDBE i potpredsjednik Jugoslavije, Ranković je bio ključan u represivnoj politici prema Bošnjacima. Bošnjaci Sandžaka su bili pod prismotrom, posebno oni koji su pokazivali vjersku ili nacionalnu aktivnost. Bošnjaci nisu bili priznati kao narod, tretirani su kao „Muslimani u etničkom smislu“ tek kasnije, a do tada su se vodili kao Srbi ili neopredijeljeni. Tokom pedesetih i šezdesetih godina, pod Rankovićevim režimom, veliki broj Sandžačkih Bošnjaka emigrirao je u Tursku. Procjene govore o desetinama hiljada ljudi. Tamo se nije razvijala nikakva ekonomija i ti krajevi su bili vrlo pasivni. Koliko je fabrika bilo na Sandžaku u vrijeme SFRJ zbog čega su se oni morali okretati malim kućnim obrtima?

Drug moj, svaki tekst ima kontekst i ništa nije slučajno i taj narod nosi velike traume u kolektivnoj svijesti.

deksametazon
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Coolio wrote:
Thu Mar 19, 2026 9:17 am

Navijači Novog Pazara redovno iznose turske zastave na utakmicama, što je izazvalo brojne sukobe i kontroverze. Ovo ponašanje je posebno uočljivo tokom mečeva protiv srpskih klubova, gde navijači izazivaju reakcije izazivajući skandiranja poput „Ovo je Turska“, „Srbe na vrbe“ i pesama koje spominju Kosovo i Metohiju, što se smatra provokacijom prema srpskoj nacionalnoj identitetu.
Kažeš navijači. Znaš šta je bilo u Doboju u mjesecu ramazanu? A to je svakodnevica ovamo na utakmicama.
U ovim trenucima na stadionu Luke u Doboju igra se utakmica 24. kola WWin lige BiH između Sloge Meridian i Željezničara, a gosti nisu imali podršku svojih navijača od početka susreta i to iz prilično bizarnog razloga.

Navijači Željezničara su stigli na vrijeme u Doboj, no nije im bio dozvoljen ulazak na tribinu za goste prije početka utakmice.

Naime, Manijaci su morali ostati u autobusima jer su organizatori iz Doboja nešto radili na tribini.

Kako je javio reporter portala Klix.ba s utakmice, organizatori su uz pomoć policije čistili tribinu za gostujuće navijače i posipali pijesak po njoj, a razlog je bio taj što je kompletna tribina, uključujući stolice i ograde, bila namazana svinjskom masti.

Tribinu su, očito, namazali navijači Sloge Vojvode, koji su nakon što su Manijaci ušli na tribinu počeli pjevati: "U sred ramazana, tribina namazana, la la la".

Tako su Manijaci zbog zaista bizarnog razloga počeli ulaziti na tribinu tek oko 20. minute, a s navijanjem su počeli tek u 40. minuti kada su svi navijači ušli na tribinu.

https://www.klix.ba/sport/nogomet/manij ... /260307069

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Samo jedan odlazak u wc besplatan uposlenicima
    by Mina » » in Svijet
    53 Replies
    6844 Views
    Last post by Vanilla
  • Samo par sati …????
    by Skitnica » » in Brbljaonica