Sarajevo posjeta
Re: Sarajevo posjeta
🫨Vanredno saopštenje iz ViK-a: Veliki dio Sarajeva danas i tokom noći ostaje bez vode
ljeto/ sff/ dijaspora/
.............................................................................................
Opet spominješ neke stvari koje si rekao da nećeš. Dosljedan prije svegaCoolio wrote: ↑Thu Aug 13, 2026 3:22 pmOtkud? Dok su potpisivali sporazume i uzimali pare od evrope a da za uzvrat primaju sve te ljude u zemlju tada su vam novine poturali tekstove o ratu,Srebrenici jer znaju da cete se na to najvise napaliti pa necete ni obracati paznju sta se radi iza kulisa sto bi se reklo. U Srbiji je isti fazon, cim pocnu da vicu Kosovo je Srbija,ne damo Kosovo, Jasenovac i slicno tacno sam ubedjen da se nesto radi iza ledja ljudi. Isto ima mnogo nepoznatih ljudi uvezeno u zemlju. Ali te spin masina iliti novine i televizije toliko izbezume bombardujuci te sa svih strana nekakvim vestima da sve ono bitno sto u normalnim drzavama ne bi proslo kod nas olako prolazi.
Per aspera ad astra 
. a svemu je doprinio ljigavi bechirevic i slichni njemu.. svakodnevnim namechenjem, toboznom brigom da se ne zaboravi..itd. lichnom promocijom da je uchinio istorijsku stvar
a, dovelo je, jednostavno do , psihichkog zamora i gubitka znachaja
a, dovelo je, jednostavno do , psihichkog zamora i gubitka znachaja
.............................................................................................
Pa gde si bre tibiljka wrote: ↑Wed Aug 19, 2026 11:30 amOpet spominješ neke stvari koje si rekao da nećeš. Dosljedan prije svegaCoolio wrote: ↑Thu Aug 13, 2026 3:22 pmOtkud? Dok su potpisivali sporazume i uzimali pare od evrope a da za uzvrat primaju sve te ljude u zemlju tada su vam novine poturali tekstove o ratu,Srebrenici jer znaju da cete se na to najvise napaliti pa necete ni obracati paznju sta se radi iza kulisa sto bi se reklo. U Srbiji je isti fazon, cim pocnu da vicu Kosovo je Srbija,ne damo Kosovo, Jasenovac i slicno tacno sam ubedjen da se nesto radi iza ledja ljudi. Isto ima mnogo nepoznatih ljudi uvezeno u zemlju. Ali te spin masina iliti novine i televizije toliko izbezume bombardujuci te sa svih strana nekakvim vestima da sve ono bitno sto u normalnim drzavama ne bi proslo kod nas olako prolazi.![]()
Evo ne znam gdje udaram. Podočnjaci imaju podočnjakeCoolio wrote: ↑Thu Aug 20, 2026 6:16 pmPa gde si bre tibiljka wrote: ↑Wed Aug 19, 2026 11:30 amOpet spominješ neke stvari koje si rekao da nećeš. Dosljedan prije svegaCoolio wrote: ↑Thu Aug 13, 2026 3:22 pmOtkud? Dok su potpisivali sporazume i uzimali pare od evrope a da za uzvrat primaju sve te ljude u zemlju tada su vam novine poturali tekstove o ratu,Srebrenici jer znaju da cete se na to najvise napaliti pa necete ni obracati paznju sta se radi iza kulisa sto bi se reklo. U Srbiji je isti fazon, cim pocnu da vicu Kosovo je Srbija,ne damo Kosovo, Jasenovac i slicno tacno sam ubedjen da se nesto radi iza ledja ljudi. Isto ima mnogo nepoznatih ljudi uvezeno u zemlju. Ali te spin masina iliti novine i televizije toliko izbezume bombardujuci te sa svih strana nekakvim vestima da sve ono bitno sto u normalnim drzavama ne bi proslo kod nas olako prolazi.![]()
? Koje stvari? Ako mislis na Srebrenicu,rekoh da necu o tome raspravljati. Ovo govorim o skretanju paznje dok se drzave rasprodaju,dele,uvoze migranti itd.
Per aspera ad astra 
Pa sto tako Biljkobiljka wrote: ↑Fri Aug 21, 2026 10:57 amEvo ne znam gdje udaram. Podočnjaci imaju podočnjake![]()
u sarajevu toliko 'dogadjaja' i buke ... da su i cuke lutalice napustike grad
Nisu ispiti u pitanju. Doduše imam jedan za 20ak dana
Per aspera ad astra 
Jucer rucali u Metropolisu.
Cijene haman ko u US.
Obicna hladna latte kosta 7 KM.
Ako dodajete neke okuse 8 KM.
Pasta, s pistacijama, odlicna, preporucujem, kosta 20 KM.
Svejedno, restoran je bas velik, velika i basta, puni su gostiju.
Kcerka je provela 3 dana. Svugdje je skupo. Sarajlije nude uslugu na engleskom, i ponegdje su nailazile ba tako dobar engleski da su mislile da je rijec o povratnicima, pa bi ulazile u razgovor, ali ne, rijec je bila o ljudima koji su ga tako dobro naucili na ovom podneblju.
Cijene haman ko u US.
Obicna hladna latte kosta 7 KM.
Ako dodajete neke okuse 8 KM.
Pasta, s pistacijama, odlicna, preporucujem, kosta 20 KM.
Svejedno, restoran je bas velik, velika i basta, puni su gostiju.
Kcerka je provela 3 dana. Svugdje je skupo. Sarajlije nude uslugu na engleskom, i ponegdje su nailazile ba tako dobar engleski da su mislile da je rijec o povratnicima, pa bi ulazile u razgovor, ali ne, rijec je bila o ljudima koji su ga tako dobro naucili na ovom podneblju.
Cijene u Sarajevu su, čini se, dostigle nivo da se i vani primjećuje. Logično, kada gradovi postanu "turističke destinacije", lokalno stanovništvo često plaća danak. Engleski jezik je svakako prednost, mada je upitno koliko je to zaista pokazatelj napretka, a koliko nužnost u pokušaju da se privuku oni koji imaju više novca za potrošnju.
. lokalno stanovnishtvo chini sve , da ne dozvoli dolazak normalnih turista.. sa ovakvim slikama.. to i potvrdjuju ... i to rade uspjshno
https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... ana/651350

https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... ana/651350

Ovakve samo po dzepu kaznjavati da vidis kako ce da bacaju smece gde treba...
Smeće nije problem u Sa, sirom BiH, isti / slični problemi… u gradovima u kojima i nema nešto posebno turista … 
Trebala bi mi jedna informacija iz Sarajeva. Drugari su van Bosne i nece pre decembra nazad.
Kao sto sam vec spomenuo, otac moje zene bio je ratni vojni invalid. Dobio je stan od strane fonda kantona Sarajevo,Ministarstva za boracka pitanja. Nedugo zatim je preminuo.
Bila je ostavinska rasprava i stan je prebacen i vodi se 1/3. Dakle deo stan se sada vodi na moju zenu,njenu majku i njenu polusestru (sestra po majci).
Mene zanima sledece:
1. Da li treba da se plati porez na taj stan i ako treba, koliki je porez (procenat) ?
2. Da li je u tom slucaju svejedno da li se vodi na tri ili na jednu osobu?
To bi mozda @biljka znala da mi kaze ili sazna
Moram reci i ovo iako nije za forum. Zena sumnja da nije istina da se porez ne placa samo i ako se vodi na jednu osobu nego da ako se porez placa onda je svejedno koliko vlasnika ima.
Bila je ostavinska rasprava i stan je prebacen i vodi se 1/3. Dakle deo stan se sada vodi na moju zenu,njenu majku i njenu polusestru (sestra po majci).
Mene zanima sledece:
1. Da li treba da se plati porez na taj stan i ako treba, koliki je porez (procenat) ?
To bi mozda @biljka znala da mi kaze ili sazna
Moram reci i ovo iako nije za forum. Zena sumnja da nije istina da se porez ne placa samo i ako se vodi na jednu osobu nego da ako se porez placa onda je svejedno koliko vlasnika ima.
Ne bi trebalo da se plaća porez na nasljedstvo kako god. Bez obzira na to da li je stan nakon ostavinske rasprave upisan na jednu ili više osoba, samo da nije stečen npr kupovinom ili nekim drugim prometom nekretnine. Koliko sam shvatila stan je na njegovoj djeci i ženi, pa nema poreza jer su u prvom nasljednom redu, tj. najbliži. Da su dalji neki rođaci, već bi bilo problematičnijeCoolio wrote: ↑Wed Sep 09, 2026 9:35 amKao sto sam vec spomenuo, otac moje zene bio je ratni vojni invalid. Dobio je stan od strane fonda kantona Sarajevo,Ministarstva za boracka pitanja. Nedugo zatim je preminuo.
Mene zanima sledece:
To bi mozda @biljka znala da mi kaze ili sazna![]()
A nema veze koliko je ljudi
Per aspera ad astra 
Puno ti hvala na informaciji.biljka wrote: ↑Wed Sep 09, 2026 10:03 amNe bi trebalo da se plaća porez na nasljedstvo kako god. Bez obzira na to da li je stan nakon ostavinske rasprave upisan na jednu ili više osoba, samo da nije stečen npr kupovinom ili nekim drugim prometom nekretnine. Koliko sam shvatila stan je na njegovoj djeci i ženi, pa nema poreza jer su u prvom nasljednom redu, tj. najbliži. Da su dalji neki rođaci, već bi bilo problematičnijeCoolio wrote: ↑Wed Sep 09, 2026 9:35 amKao sto sam vec spomenuo, otac moje zene bio je ratni vojni invalid. Dobio je stan od strane fonda kantona Sarajevo,Ministarstva za boracka pitanja. Nedugo zatim je preminuo.
Mene zanima sledece:
Nije u pitanju kupovina. On je bio ratni invalid i znam da su mu na svakih sedam godina cini mi se davali po auto a prosle godine dobio je stan na Vogosci (nova gradnja).
A da li mozda znas ako bi se stan prodavao, koliki porez bi trebao da se plati? I da li zapravo imaju prava da prodaju stan?
Znam kada je bio ziv i dobijao auta, tih sedam godina dok je cekao drugi auto nije imao prava da ga proda. Ne znam kako je u slucaju stana a i sada kada joj je otac preminu
kako je chudno ovo chitati, punac ratni invalid. za to se pobrinuli srbi sa brda, podruma ko mishevi. da unishte sve i otmu. i on i dalje tvrdi. 'svakog nevinog mi je zao'. chuj nevinog....
O cemu ti?
Uh to nisam baš sigurnaCoolio wrote: ↑Wed Sep 09, 2026 3:55 pmPuno ti hvala na informaciji.biljka wrote: ↑Wed Sep 09, 2026 10:03 amNe bi trebalo da se plaća porez na nasljedstvo kako god. Bez obzira na to da li je stan nakon ostavinske rasprave upisan na jednu ili više osoba, samo da nije stečen npr kupovinom ili nekim drugim prometom nekretnine. Koliko sam shvatila stan je na njegovoj djeci i ženi, pa nema poreza jer su u prvom nasljednom redu, tj. najbliži. Da su dalji neki rođaci, već bi bilo problematičnijeCoolio wrote: ↑Wed Sep 09, 2026 9:35 amKao sto sam vec spomenuo, otac moje zene bio je ratni vojni invalid. Dobio je stan od strane fonda kantona Sarajevo,Ministarstva za boracka pitanja. Nedugo zatim je preminuo.
Mene zanima sledece:
Nije u pitanju kupovina. On je bio ratni invalid i znam da su mu na svakih sedam godina cini mi se davali po auto a prosle godine dobio je stan na Vogosci (nova gradnja).
A da li mozda znas ako bi se stan prodavao, koliki porez bi trebao da se plati? I da li zapravo imaju prava da prodaju stan?
Znam kada je bio ziv i dobijao auta, tih sedam godina dok je cekao drugi auto nije imao prava da ga proda. Ne znam kako je u slucaju stana a i sada kada joj je otac preminu
U Kantonu Sarajevo je porez na promet nekretnina 5%. Valjda komisija utvrdi vrijednost i npr ako procijene da je stan vrijedan 200.000 KM, porez bi iznosio 10.000 KM
Ali ja nisam sigurna da li ga smiju prodati jer moguće da u rješenju ili ugovoru o dodjeli postoji zabrana otuđenja ili neko drugo ograničenje raspolaganja. Morate to pogledati, taj prvobitni ugovor
Per aspera ad astra 
.. zakon je bio. ako se nakon nasljedstva proda stan u prve 3 godine .placa se porez.. 5% je bio.
ja sam uradila,razmjenu u tom roku i platila iako sam bila prvi red nasljednika..
notar(ili ti prevaranti, haj ne moze beznjih ) mi nije skrenuo paznju na to. dakle ako ne pitash. neche te upozoriti .. bitno je da naplate svoje usluge. koje su odredjene, na osnovu vrijednosti nekretnine.
. no ako ima prilika da se proda .i tih 5% , nekima ne igra ulogu...
ja sam uradila,razmjenu u tom roku i platila iako sam bila prvi red nasljednika..
notar(ili ti prevaranti, haj ne moze beznjih ) mi nije skrenuo paznju na to. dakle ako ne pitash. neche te upozoriti .. bitno je da naplate svoje usluge. koje su odredjene, na osnovu vrijednosti nekretnine.
. no ako ima prilika da se proda .i tih 5% , nekima ne igra ulogu...
U svakom slucaju ti hvalabiljka wrote: ↑Wed Sep 09, 2026 6:48 pmUh to nisam baš sigurnaCoolio wrote: ↑Wed Sep 09, 2026 3:55 pmPuno ti hvala na informaciji.biljka wrote: ↑Wed Sep 09, 2026 10:03 am
Ne bi trebalo da se plaća porez na nasljedstvo kako god. Bez obzira na to da li je stan nakon ostavinske rasprave upisan na jednu ili više osoba, samo da nije stečen npr kupovinom ili nekim drugim prometom nekretnine. Koliko sam shvatila stan je na njegovoj djeci i ženi, pa nema poreza jer su u prvom nasljednom redu, tj. najbliži. Da su dalji neki rođaci, već bi bilo problematičnije
U Kantonu Sarajevo je porez na promet nekretnina 5%. Valjda komisija utvrdi vrijednost i npr ako procijene da je stan vrijedan 200.000 KM, porez bi iznosio 10.000 KM
Ali ja nisam sigurna da li ga smiju prodati jer moguće da u rješenju ili ugovoru o dodjeli postoji zabrana otuđenja ili neko drugo ograničenje raspolaganja. Morate to pogledati, taj prvobitni ugovor
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 4 Replies
- 1036 Views
-
Last post by Revizor
-
- 9 Replies