Pomirenje u BiH (istinsko)

Lokalna i svjetska politička dešavanja, stranke i politički predstavnici.
Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Re: Pomirenje u BiH (istinsko)

Unread post by Coolio »

Bella wrote: ↑
Fri Sep 11, 2026 7:49 pm
:hahah pun internet i pisane knjige, enciklopedije itd. se sve moze nachi.
. bezveze mi je vishe postati . chinjenice . tebi.. .

( jer takvih kao ti je malo.... dakle takvij kao ti : ne mogu sagledsati situaciju . realno.., zashto. hm . mogu nagadjati. da ste svjesni da ste dotakli dno.. neopisivo dno. i da jednostavno ne zelite shvatiti da ste to vi... kao i , sramota . ljutnja. da vas svijet zbilja vidi, da ste to i da ste svjesni da jeste.. )

ali...

to bi bile stranice. ali sazeto.... decenijama se vasha istorija manje vishe drzi tradicije.
traume. ubistva, svirepa.. mijenjanje granica i shta sve ne

.. naravno. puno i cijenjenih.obrazovanih.. kao i obichnih ljudi.. koji sa svima nadju zajednichku rijech i ugodno druzenje. itd ....
Ne smem ti postavljati pitanja u vezi toga jer bi me odmah napala,izvrnula pricu i ono tvoje vec standardno...

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Stvarno ne pratim ovu temu, ni vecinu temu, ni vecinu upisa Biljka. Pogotovo to ne mogu odavde.
Pa i taj tvoj upis sam procitala prve dvije recenice, do pominjanja mene.
Tako da nemam komentar. Mozda nekad s vose vremena se osvrnem….

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Moje najiskrenije mislenje je da ovu temu treba ukloniti jer samo razdvaja ljude...

Ne mora se tako i uraditi, izneo sam samo svoje misljenje...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote: ↑
Fri Sep 11, 2026 8:07 pm
Bella wrote: ↑
Fri Sep 11, 2026 7:49 pm
:hahah pun internet i pisane knjige, enciklopedije itd. se sve moze nachi.
. bezveze mi je vishe postati . chinjenice . tebi.. .

( jer takvih kao ti je malo.... dakle takvij kao ti : ne mogu sagledsati situaciju . realno.., zashto. hm . mogu nagadjati. da ste svjesni da ste dotakli dno.. neopisivo dno. i da jednostavno ne zelite shvatiti da ste to vi... kao i , sramota . ljutnja. da vas svijet zbilja vidi, da ste to i da ste svjesni da jeste.. )

ali...

to bi bile stranice. ali sazeto.... decenijama se vasha istorija manje vishe drzi tradicije.
traume. ubistva, svirepa.. mijenjanje granica i shta sve ne

.. naravno. puno i cijenjenih.obrazovanih.. kao i obichnih ljudi.. koji sa svima nadju zajednichku rijech i ugodno druzenje. itd ....
Ne smem ti postavljati pitanja u vezi toga jer bi me odmah napala,izvrnula pricu i ono tvoje vec standardno...
... bolje shuti :

VRS zajedno sa ostalim srpskim snagama je bila jedna od strana u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Gotovo svo ratno rukovodstvo VRS-a je optuženo ili osuđeno pred MKSJ za najteže zločine po međunarodnom pravu, što uključuje etničko čišćenje, zločine protiv čovječnosti, ratne zločine, urbicid, kulturocid i genocid. VRS je jedina vojska u svijetu koja je osuđena za genocid pred Haaškim tribunalom.
dakle srbin iz srbije :

Iako su se formalno vodili kao oficiri Vojske Republike Srpske, Ratko Mladić i svi ključni generali i oficiri VRS-a su tokom cijelog rata primali plate, penzije i unapređenja direktno iz budžeta u Beogradu.
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ne mogu vise pisati o ovome zaista jer tako moze u nedogled.

Neka bude da si sve u pravu.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Peace wrote: ↑
Fri Sep 11, 2026 10:26 pm
Stvarno ne pratim ovu temu, ni vecinu temu, ni vecinu upisa Biljka. Pogotovo to ne mogu odavde.
Pa i taj tvoj upis sam procitala prve dvije recenice, do pominjanja mene.
Tako da nemam komentar. Mozda nekad s vose vremena se osvrnem….
Pošteno, i bolje vjerovatno :hahah
Per aspera ad astra :fiju

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

A za Oluju, realnost je ta da je nije bilo, Hrvati bi danas bili jednako nefunkcionalni kao i mi sa RS-om. S njima se ne može, pa nek priča ko šta hoće

Isto sam sinoć pričala sa prijateljicom Srpkinjom, Beograđankom, koja kaže da Srbiju za susjede nikome ne bi poželjela i da su rak na Balkanu. Složila se i oko mojih 1-2% normalnih

Ali eto da nama Žvaka kaže kako nas zavadiše političari i piše nešto o Bin Ladenu :DD

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bin Laden i ostala kompanija mudzahedina koliko sam razumeo, dosli su u Zenicu 1992-e godine da ratuju. Ti me ispravi ako gresim...

Znaci meni drugar bosanac ako kaze nema gori ljudi od nas bosanaca, to znaci da ste najgori??? Cuj to, rekla mi drugarica i to je merodavno :hahah :hahah :hahah

Inace ti si sama ovde rekla da Haag nije merodovan. Nisi bukvalno tako rekla ali jesi kroz pisanje...

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Sun Sep 13, 2026 11:29 pm
Bin Laden i ostala kompanija mudzahedina koliko sam razumeo, dosli su u Zenicu 1992-e godine da ratuju. Ti me ispravi ako gresim...

Znaci meni drugar bosanac ako kaze nema gori ljudi od nas bosanaca, to znaci da ste najgori??? Cuj to, rekla mi drugarica i to je merodavno :hahah :hahah :hahah

Inace ti si sama ovde rekla da Haag nije merodovan. Nisi bukvalno tako rekla ali jesi kroz pisanje...
Nije niko rekao da nema gorih. Ali ste među najgorima. I subjektivno i objektivno

A zašto Hag nije mjerodavan? Utvrdio je da je bilo zločina tokom Oluje, a baš da je bio UZP...
Opet može se i raspravljati. Moj stav napisan gore nema veze s tim šta bih rekla npr na javnom skupu nekom. Da li ste crna ovca na Balkanu? Pa jeste. Da li bi nam bilo bolje da nemamo RS i da se to na vrijeme moglo spriječiti? Da. To je samo moj subjektivni osjećaj.

Kao mišljenje o Kosovu. Osuđujem što je Srbiji oduzeto (s pravne strane). Ali sa etičke je zaslužila. Kao što sa ljudske strane mi je drago što je rat u BiH stao kad je stao. A sa druge strane kontam Armija je uznapredovala i zaustavljena. Bilo bi još više žrtava da se nastavilo, ali bi možda bilo bolje dugoročno za budućnost BiH. Ko zna :jbg

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

biljka wrote: ↑
Mon Sep 14, 2026 12:26 am
Sun Sep 13, 2026 11:29 pm

Nije niko rekao da nema gorih. Ali ste među najgorima. I subjektivno i objektivno

A zašto Hag nije mjerodavan? Utvrdio je da je bilo zločina tokom Oluje, a baš da je bio UZP...
Opet može se i raspravljati. Moj stav napisan gore nema veze s tim šta bih rekla npr na javnom skupu nekom. Da li ste crna ovca na Balkanu? Pa jeste. Da li bi nam bilo bolje da nemamo RS i da se to na vrijeme moglo spriječiti? Da. To je samo moj subjektivni osjećaj.

Kao mišljenje o Kosovu. Osuđujem što je Srbiji oduzeto (s pravne strane). Ali sa etičke je zaslužila. Kao što sa ljudske strane mi je drago što je rat u BiH stao kad je stao. A sa druge strane kontam Armija je uznapredovala i zaustavljena. Bilo bi još više žrtava da se nastavilo, ali bi možda bilo bolje dugoročno za budućnost BiH. Ko zna :jbg
Pa sama si ovde napisala da osudjujes neke ljude iz Bosne...a ti ljudi su na slobodi...Zasto ih Hag nije osudio? Da li to Hag nema dokaze a ti ih imas ?

U tom slucaju Hag nije merodavan.

Drugo, na Kosovu se desava i desavalo se etnicko ciscenje srba.

Ti na kraju kada pogledas koliko je srba zivelo na Kosovu, u Sarajevu i u Hrvatskoj pre 1990-e, videces da su zapravo srbi proterani a ne obrnuto. Govorim sto se tice proterivanja.

To sto meni iliti nama zapad kroji politiku i objavljuje, ne znaci da ja u to trebam verovati...

U danasnje vreme ti isti zapadnjaci nama predstavljaju Palestinu kao zlocince a Izrael kao nekog dobrotvora....Ti isti zapadnjaci nam predstavljaju Ruse kao zlocince i tako se moze ici u nedogled...

I jos nesto, kada ja izrazavam sumnju u nesto to ne znaci da ja nesto poricem...sumnjati je jedno a tvrditi je nesto sasvim drugo...

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:hahah
1:56. na pitanje.zar nije da spase 'pritisak' na muslimansko stanovnistvo. mada bolje bi bilo da je pitanje. da nije da, spase situaciju srebrenice.. na kosovu..

. muca chovjek. nije odgovorio..

.. :jbg s danashnim danom je jasno. da je taj potez amerika trebala uraditi na pochetku '92..
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Za BIn Ladena ima i knjiga...samo ti tu enciklopediju ne citas

https://www.amazon.com/Unholy-Terror-Bo ... B0044KMWPI

Al-Qa’ in the 80s they were in Afghanistan, supported by America and fighting the Russians. In the new century they have metastasized throughout the world’s geopolitical body. Where were they in the 90s? Unholy Terror provides the answer, with all its terrifying implications for our world today. This book provides the missing piece in the puzzle of al-Qa’ida’s transformation from an isolated fighting force into a lethal global the Bosnian war of 1992 to 1995. John R. Schindler reveals the unexamined role that radical Islam played in that terrible conflict--and the ill-considered contributions of American policy to al-Qa’ida’s growth. His book explores a truth long hidden from that, like Afghanistan in the 1980s, Bosnia in the 1990s became a training ground for the mujahidin. Unholy Terror at last exposes the shocking story of how bin Laden successfully exploited the Bosnian conflict for his own ends--and of how the U. S. Government gave substantial support to his unholy warriors, leading to blowback of epic proportions.

Ovo ti stoji na amazonu.

To je ono o cemu ti govorim svo vreme, ima stvari koje ljudi pricaju,izjavljuju koje se kose sa onim sto ti govoris...ali to ne znaci da su i oni u pravu...Samo je sumnja u narodu jedino zbog zapada gde je jasno da Srbiju i Rusiju ne vole i da se vecito satanizuju,blate,pljuju itd.

I onda kao treba da ocekujem da ce nesto uraditi pravedno...Prevarntski olos belosvetski...

Ali uspeli su u nameri, da razdvoje narode tako dobro da mogu ocas posla da ih zavade...Zalosno je da se bilo ko od nas tome divi kao Biljka koja govori da od 12-13 miliona srba mozda 2% normalnih i slicne nebuloze...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

dakle . indenticah scenario se desio u bosni: pred samu agresiju ..dakle bile su kao vjezbe .civilna zastita. ..i nakon toga. se ishlo u pretres kucha, po selima i manjim gradovima.... to je bio nachin da srbi/agresor/ vidi situacviju na terenu i obiljezi ljude koje treba prvo likvidirati.
obrazovane....

.. pa po sarajevu. se moglo vidjeti. dosta 'chudne omladin'e.. po kafichima . restoranima. sve ko fol druzenje. mada sarajevo i beograd ..su imali po tom pitanju. brlo dobre odnose..
. zaposhlajvali se srbi ,masovno u firmama gdje je srpska populacija bila na vodecim polozajima. a bila je u vechini..
. itd .. :fpalm
Do 1966. godine, prostor Kosova i Metohije bio je pod strogom kontrolom jugoslovenskih službi bezbednosti (UDBA), koje je vodio Aleksandar Ranković.

Tokom tog perioda, Albanci su bili izloženi ozbiljnom pritisku:Akcija sakupljanja oružja (1955–1956): Pod izgovorom potrage za ilegalnim oružjem, sprovođen je masovni pretres albanskih kuća, praćen policijskom brutalnošću, hapšenjima i zlostavljanjem.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

1991. (Zvanična procena)194.190 9,9%
dakle srba na kosovu manje od 10 % i oche da vladaju :pomeo2 :DD

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Znas li ti od kada je Kosovo? Znas li koliko su stari pravoslavni Manastiri i Crkve tamo? Da saberes koliko su stare Amerika,Albanija i jos gomila zemalja zajedno, mladji su od spomenutih Manastira i Crkvi. Znas li kada je bila Kosovska bitka i ko je ratovao i koliko su srbi bili pod turcima kada su pali na Kosovu? Ti mi pricas o par decenija unazad a radi se o ko zna koliko vekova.

Zato i kazem, previse citas novokomponovanu istoriju sazetu od zapadnih prevaranata...ali imas prava da verujes u to.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

daj . pa nechmo sad cijelu istoriju ovdje postati
ali shta je bitno. kao srz srpskog mozga..da otimanjem .
. dakle nakon drugog svjetskog rata

Ko se doseljavao: Na Kosovo je naseljeno između 60.000 i 70.000 Srba i Crnogoraca. Među njima su uglavnom bili ratni dobrovoljci iz Prvog svetskog rata, porodice iz pasivnih krajeva (Lika, Kordun, Crna Gora, Hercegovina), ali i lokalno srpsko stanovništvo koje je dobijalo zemlju.
. tako ste bili rasporedjeni i u bosni. krajina. vojvodina. i eto.. sagradili im crkve..a ti mi sad kazesh kako su tamo od 12 veka. :hahah preli vunu za charape

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Manastir Gračanica je star 700 godina, s obzirom na to da je izgradnja završena 1321. godine. Monastir je sagradio srpski kralj Stefan Uroš II Milutin (iz dinastije Nemanjića), koji je hram posvetio Uspenju Presvete Bogorodice.

Građevina je podignuta na mestu starije crkve, prvobitnog sedišta Lipljanske eparhije, a radovi su trajali od 1315. do 1321. godine. Danas pripada Eparhiji raško-prizrenskoj Srpske pravoslavne crkve i nalazi se na UNESCO-voj listi svetske baštine od 2006. godine.

Ovo je jedan primer...Ali da ti ne navodim bezbroj drugih...

Ne znas ti tu istoriju, ne trebas je ni znati jer ces svejedno isto govoriti... :hahah

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

a ti to bio 'ochevidac' :DD pa sve znash

.
Freska kraljice Simonide u manastiru Gračanici ima izuzetan značaj za Srbe jer predstavlja simbol opstanka, tragične sudbine i lepote koja je preživela vekove stradanja.
dakle
Simonida nije bila srpkinja, već vizantijska princeza, ćerka moćnog cara Andronika II Paleologa. Kada se sa samo pet godina udala za kralja Milutina (što je bio politički brak koji je zapečatio mir između Srbije i Vizantije)

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:-?
Sklapanje brakova između dece ili odraslih vladara i maloletnih princeza bilo je uobičajeno širom Evrope kako bi se garantovao mir.Crkva je u izuzetnim političkim okolnostima gledala kroz prste i dopuštala ovakve ugovore, iako su kanonska pravila propisivala starije doba za stvarne bračne odnose.
boze sachuvaj :hahah

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Preci današnjih Srba počeli su naseljavati Kosovo približno u 9. ili 10. stoljeću, to jest dva do tri stoljeća nakon općeg doseljavanja Slavena na Balkan u 7. stoljeću.

Prva politička pripojnost Kosova srpskoj državi dogodila se početkom 13. stoljeća (oko 1200–1220. godine) pod županima Raške, nakon čega je Kosovo ostalo u sastavu srpskih srednjovjekovnih država sve do pada pod Osmanlije 1455. godine. Nakon toga, područje je ponovno pod srpskom upravom bilo u periodima 1912–1915., 1918–1941. i 1945–1999. (kao autonomna pokrajina u sastavu Srbije u Jugoslaviji).

Tada su se svi naseljavali, hrvati su recimo osvojili italijansku istru ili sta vec...itd.itd.

Poenta je da tu nigde nema albanaca u vecini i slicno...sve je to novokomponovana zapadnjacka istorija

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

A ovo je radjeno 2004-e godine na Kosovu kada su tvoji amerikanci dosli da garantuju mir...

https://x.com/Bodljikava/status/1107256 ... 80960?s=20

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Mon Sep 14, 2026 2:54 am
Poenta je da tu nigde nema albanaca u vecini i slicno...sve je to novokomponovana zapadnjacka istorija
neko se ne sjecha
Nakon povlačenja osmanske vlasti 1912. godine, Albanci su činili ubedljivu većinu stanovništva na Kosovu i Metohiji.
Pošto u samom momentu pada osmanske vlasti (tokom Prvog balkanskog rata) nije bilo mogućnosti da se odmah sprovede popis, prvi zvanični i detaljni rezultati dobijeni su na prvom popisu Kraljevine SHS

1921. godine:Albanci su činili oko 64,1% do 65% ukupnog stanovništva (oko 289.000 stanovnika).

Srbi i Crnogorci su činili oko 25% do 27% stanovništva (oko 114.000 stanovnika).

Ostatak su činili Turci, Romi i druge etničke zajednice.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Opet ti govorim, govoris o periodu od par decenija...ja ti govorim nakon vizantije koju si spomenula...Nigde se ne spominju...

a evo jos o nato zastnicima i slicno...

https://x.com/GagaGavanski/status/20324 ... 19447?s=20

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

spominju se nakon :
Pet vekova osmanske uprave potpuno je preokrenulo etničku sliku: hrišćanska srpska većina iz 14. veka zamenjena je većinskim islamskim albanskim stanovništvom do početka 20. veka, uglavnom kroz velike seobe Srba i postepeno naseljavanje i islamizaciju Albanaca.
..itd
u '26 godini... srba na kosovu ima.. :-? koliko :hahah :lups

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Bećirović u Vogošći: Ekonomski razvoj BiH neraskidivo je povezan s euroatlantskim putem BiH
    by Ćato » » in Vijesti
    0 Replies
    6 Views
    Last post by Ćato
  • Hrvatska za građane iz BiH uvela obaveznu samoizolaciju od 14 dana
    by Vanilla » » in Vijesti
    49 Replies
    9010 Views
    Last post by laganini
  • Premijer liga BiH
    by Revizor » » in Fudbal
    7 Replies