Prostitucija

Kutak za partnerske odnose - veze, brak, intimu. Sve teme koje se tiču ljubavnih i seksualnih odnosa

Je li prostitucija svako davanje tijela u bilo kom obliku zarad ikakvog materijalnog interesa?

Da
3
100%
Ne
0
No votes

Total votes: 3

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Prostitucija

Unread post by Vjetar »

Prije svega, šta je uopće prostitucija i je li stvarno tako lako definisati je?
Ako gledamo na to kao na plaćeni seksualni odnos, onda se ne čini toliko kompleksnim za definisati.

Znači li to i da je stvar isključivo obostrane svijesti i one strane koja plaća i one koja uzima novac, da se to obavlja čisto radi novca, odnosno radi seksa sa druge strane?

Šta ako nije seks? Ja sam prosvijetljen tek nedavno da oralni seks nije seks, pa znači li to da nije prostitucija ako neko naplaćuje samo oralnu uslugu?

Šta je sa onima koji ne žele seks, već traže i plaćaju druge tipove usluge, recimo neko želi samo ljubljenje, maženje, ne znam ima svakakvih :rolleyes
Je li i to prostitucija onda?

A ima i onih koji žele izvesti prostitutku, platiti, bez seksa i bilo čega fizičkog, istina to sam viđao samo u filmovima :hahah ali, vjerujem da ima i u stvarnosti takvih primjera...

Dakle, je li baš tako jednostavno definisati priostituciiju?

Treba li biti legalizovana?

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Re: Prostitucija

Unread post by biljka »

A glasala sam da, ali ako se ne odnosi npr. na surogat majčinstvo i slično jer je i to neka vrsta davanja tijela, ali zna se na šta se ovdje odnosi valjda.

Da, rekla bih da prostitucija ima različite oblike, ali poenta je svijesti da daješ neku tjelesnu uslugu za određenu korist.

I ljubljenje i maženje se računa. Tjelesno je, pobogu.

A što se tiče ovog izvođenja, i tu postoji svijest o tome šta radiš. S tim da ako neko želi da izvede prostitutku već je riječ o formiranoj prostitutci. Ne znam baš može li se npr. večera definisati kao prostituisanje doduše. Fakat nemam pojma. Nek mi neko da svoje mišljenje i argumente za i protiv :hahah

A što se legalizcije tiče-siva zona. Biće uvijek ljudi koji se prostituišu, a kroz legalizaciju bar mogu imati kakvu-takvu zaštitu. S druge strane legalizacija je i neka vrsta normalizacije prostitucije, pa ne znam koliko dobro donosi prvenstveno za žene u društvu :jbg
Per aspera ad astra :fiju

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Možemo li pod davanje tijela u bilo kojoj formi ili obliku podvesti i bezkontaktno? :hm

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Sun Mar 02, 2025 12:41 am
Možemo li pod davanje tijela u bilo kojoj formi ili obliku podvesti i bezkontaktno? :hm
Pa to se i ja pitam. Neko može platiti samo da gleda osobu, da je izvede na večeru i da ne dođe do bilo kakvog kontakta, ali je plaćeno, svjesno. I više mi naginje na prostituciju nego što ne naginje :hahah

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Onda ulazimo u super-sivu zonu tako :hm

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Sun Mar 02, 2025 12:53 am
Onda ulazimo u super-sivu zonu tako :hm
To je više sponzorstvo možda, ono sugar daddy fazoni, Gen Z nazivi za oblike prostituisanja ili ti ga davanja tijela :DD

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Pa je li sponzorstvo prostitucija?

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Sun Mar 02, 2025 12:58 am
Pa je li sponzorstvo prostitucija?
Pa meni jest vrsta prostitucije. Možda sam ekstremna, ali svjesno za neku korist daješ sebe :jbg

Evo guglam :hahah

''Iako dosta slične, sponzoruše se po nečemu razlikuju na više tipova. Postoji takozvana žena borac -'tatina kćerka' veoma ženstvena bije tatinu bitku, zastupajući muške interese, a novac joj je osnovni cilj. Drugi tip je žena djevica - mamina kćerka ne traži da joj novac bude osnovni cilj, ali uvijek traži starijeg gospodina za društvo radi interesa. Ono što ih čini istim je da na isti način ostvaruju cilj pružanjem seksualnih usluga uz naknadu, bez unošenja emocija. Sponzoruša se razlikuje od prostitutke po tome što je kod nje prisutan veći stupanj poremećaja mentalne strukture i pored materijalnog interesa, postoji strast za ovakvim statusom'', objašnjava Vujović."

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Ne bih rekao da se i kod prostitutki, klasičnih, ne može naći vrsta strasti u tom smislu :hm

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Sun Mar 02, 2025 1:17 am
Ne bih rekao da se i kod prostitutki, klasičnih, ne može naći vrsta strasti u tom smislu :hm
Ali prostitutke se uglavnom odluče na to samo zbog materijalnog interesa, valjda :jbg

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Isto tako, neke nalaze zadovoljstvo u tome što na način koji ne doživljavaju kao "težak" dolaze do značajne zarade. Elitna prostitucija često ima tih elemenata. Doslovno mnoge ne vide boljeg načina za ugodnijim životom uz manje truda. A to se ne onda ni sviješću ne razlikuje puno od sponzorstva

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Sun Mar 02, 2025 1:23 am
Isto tako, neke nalaze zadovoljstvo u tome što na način koji ne doživljavaju kao "težak" dolaze do značajne zarade. Elitna prostitucija često ima tih elemenata. Doslovno mnoge ne vide boljeg načina za ugodnijim životom uz manje truda. A to se ne onda ni sviješću ne razlikuje puno od sponzorstva
E da, to si u pravu. Mada ja uopšte ne znam kakva je situacija kod nas po tom pitanju. Da li su uglavnom marginalizovane grupe žena u tom poslu :jbg

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Sačekaću za dalje da se i ostali uključe i glasaju :_)

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Ima djevojka / žena koje nude
I   virtualne usluge , poput video/ chat razgovora/ sexting .. Tu uopste nema fizičkog kontakta, je li i one spadaju u grupu prostitucija.. :??

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Skitnica wrote:
Sun Mar 02, 2025 8:46 am
I   virtualne usluge , poput video/ chat razgovora/ sexting .. Tu uopste nema fizičkog kontakta, je li i one spadaju u grupu prostitucija.. :??
Meni da :jbg
Al bilo bi fino da još neko kaže mišljenje :D/

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

biljka wrote:
Sun Mar 02, 2025 10:05 am
Skitnica wrote:
I meni je.

Spada u usluge moderne prostitucije… :hm

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Skitnica wrote:
Sun Mar 02, 2025 10:43 am
biljka wrote:
Sun Mar 02, 2025 10:05 am
Skitnica wrote:
I meni je.

Spada u usluge moderne prostitucije… :hm
Slažem se. Samo zato što je prije prostitucija bila samo jedna stvar, ne znači da online usluge nisu. Sa napretkom tehnologije došlo i do proširenja pojma :doh

Kuduz
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Kuduz »

Daj joj posao,daj joj sedmicu na fakultetu kad ne zna ni za dvojke a ne sestice... Daj joj skupi parfem i eto svasta ce ti dati.Ali nisu one to opet ..... on je iskoristavac :??
Ovde je sve pogano postalo

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Kuduz wrote:
Mon Mar 03, 2025 9:35 pm
Daj joj posao,daj joj sedmicu na fakultetu kad ne zna ni za dvojke a ne sestice... Daj joj skupi parfem i eto svasta ce ti dati.Ali nisu one to opet ..... on je iskoristavac :??
Ne znam kako ti staje to "sedmica na fakultetu" u logiku. Ipak u tim slučajevima postoji razlika u položaju, power imbalance :-?

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

biljka wrote:
Mon Mar 03, 2025 10:38 pm
Kuduz wrote:
Ne znam kako ti staje to "sedmica na fakultetu" u logiku. Ipak u tim slučajevima postoji razlika u položaju, power imbalance :-?
Rekao bih da je mislio da je i sedmica nekome materijalna naknada :hm
Onda power imbalance i ne igra neku ulogu...

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Mon Mar 03, 2025 10:50 pm
biljka wrote:
Mon Mar 03, 2025 10:38 pm
Kuduz wrote:
Rekao bih da je mislio da je i sedmica nekome materijalna naknada :hm
Onda power imbalance i ne igra neku ulogu...
Ne bih baš to stavljala u isti koš. Ne mislim da je žena neka žrtva u tome svemu, ali kada postoji power imbalance, a u slučaju profesora i studentice postoji, malo se pažljivije treba gledati

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

biljka wrote:
Mon Mar 03, 2025 10:54 pm
Ne bih baš to stavljala u isti koš. Ne mislim da je žena neka žrtva u tome svemu, ali kada postoji power imbalance, a u slučaju profesora i studentice postoji, malo se pažljivije treba gledati
Ne vidim razloga zašto bi se drugačije gledalo ako je neko spreman dati tijelo da dobije prolaznu ocjenu :hm One koje to ne žele, padnu, uče ponovo...

Power imbalance je i kada on ima puno novca ona nema i ona je spremna dati tijelo da ga dobije jer drugačije misli da ne može. Power imbalance je i kada je on šef, a ona na drugi način ne može dobiti promaknuće recimo, ili povišicu. Ne znači da to mora uraditi.

Ista je logika i za sedmicu ovdje :jbg

Ne govorimo o prisili