Moderno ratovanje
Moderno ratovanje
Svjedoci smo aktuelnih ratova, Ukrajina, Gaza... Nezamislivo mi je povezati sa njima pa i ratove na ovim prostorima našim koji nisu tako davno bili, ili i jesu 
Mislim prije svega na tehnologiiju koja se danas koristi. Oružane snage, kao ljudstvo doslovno da jedva imaju svrhu, ili neku prevagu. Pa ni mehanizacija više nije neki garant ikakve premoći, tipa tenkovi, haubice i slično.
Svelo se na rakete koje cijelo naselje mogu u sekundi srušiti do zemlje, dronove i tehnologiju koja pješadiju ili tenkove čini na pladnju serviranom za uništiti. Infracrvene kamere, toplotne, sve je to sada toliko napredovalo i svedostupno da neko natezanje po šumama i gradovima između dvije zaraćene strane, nišanjenje neprijatelja koji viri iza drveta i slično... Besmisleno.
Sada je dovoljno nadlijetati bespilotnom letjelicom nad područjem, sa jasno u svim okolnostima (noć, šuma, grad, rov...) vidljivim im neprijateljima i opcijom da ih se jednostavno eliminiše.
Dronovi samoubice, sa kamerom i bombom na sebi koje neko sjedi na sigurnoj udaljenosti od ratišta i precizno navodi pa do maltene individue. Nedavno sam čitao da se razvija i navodeća municija (ako to već uveliko već i ne postoji) Odabereš cilj i ispališ, metak sam nađe put do njega, prati ga
A da ne govorimo o nuklearnom arsenalu, onda drugim vidovima tehnološke sabotaže i napada.
Stvarno kako se iko usudi ratovati u ovom vremenu
Mislim prije svega na tehnologiiju koja se danas koristi. Oružane snage, kao ljudstvo doslovno da jedva imaju svrhu, ili neku prevagu. Pa ni mehanizacija više nije neki garant ikakve premoći, tipa tenkovi, haubice i slično.
Svelo se na rakete koje cijelo naselje mogu u sekundi srušiti do zemlje, dronove i tehnologiju koja pješadiju ili tenkove čini na pladnju serviranom za uništiti. Infracrvene kamere, toplotne, sve je to sada toliko napredovalo i svedostupno da neko natezanje po šumama i gradovima između dvije zaraćene strane, nišanjenje neprijatelja koji viri iza drveta i slično... Besmisleno.
Sada je dovoljno nadlijetati bespilotnom letjelicom nad područjem, sa jasno u svim okolnostima (noć, šuma, grad, rov...) vidljivim im neprijateljima i opcijom da ih se jednostavno eliminiše.
Dronovi samoubice, sa kamerom i bombom na sebi koje neko sjedi na sigurnoj udaljenosti od ratišta i precizno navodi pa do maltene individue. Nedavno sam čitao da se razvija i navodeća municija (ako to već uveliko već i ne postoji) Odabereš cilj i ispališ, metak sam nađe put do njega, prati ga
A da ne govorimo o nuklearnom arsenalu, onda drugim vidovima tehnološke sabotaže i napada.
Stvarno kako se iko usudi ratovati u ovom vremenu
Re: Moderno ratovanje
..zbilja mi je fenomen... kako smo svi ovce.... izaberemo osobu .. glasamo.. vjerujemo mu ... on nas shalje u smrt.. .jer on tako odluchio..
.. kao i brak.. nakon 20-30 godina.. odluchimo da zivimo s nekim.
..
.............................................................................................
Ratovanje je samo zaradjivanje love nekima,...uskom krugu ... elita.Uvijek bilo i uvijek ce biti ... to sto kazes ovce,samo ovcama das straha i tako razlog da idu ginuti da se spasu od ovih drugih ovaca i tako izginu spasavajuci se i pune sefove onoj eliti koja se banja na sigurnom . A ovaca kod nas pun Balkan , a nisu bolji ni sireBella wrote: ↑Mon Mar 03, 2025 11:56 pmeto izrael josh tabana naselja. shalje ljude . ginu..
..zbilja mi je fenomen... kako smo svi ovce.... izaberemo osobu .. glasamo.. vjerujemo mu ... on nas shalje u smrt.. .jer on tako odluchio..
.. kao i brak.. nakon 20-30 godina.. odluchimo da zivimo s nekim.komotno mozemo rechi /neznancem/... eto upoznali smo ga vjerujemo. itd.. i kad jedno naparvi neki ispad. chudimo se.. zashto. kako je mogao ..itd...
..zashto ne. bio je bez i do sada.. prezivio.. shta mu to znachi..
... kako im otvoriti ochi.... vrebaju na 'labilne' skupine ljudi.. i eto ih sa manipulacijama...Kuduz wrote: ↑Tue Mar 04, 2025 7:20 pmRatovanje je samo zaradjivanje love nekima,...uskom krugu ... elita.Uvijek bilo i uvijek ce biti ... to sto kazes ovce,samo ovcama das straha i tako razlog da idu ginuti da se spasu od ovih drugih ovaca i tako izginu spasavajuci se i pune sefove onoj eliti koja se banja na sigurnom . A ovaca kod nas pun Balkan , a nisu bolji ni sireBella wrote: ↑Mon Mar 03, 2025 11:56 pmeto izrael josh tabana naselja. shalje ljude . ginu..
.. kao i brak.. nakon 20-30 godina.. odluchimo da zivimo s nekim.komotno mozemo rechi /neznancem/... eto upoznali smo ga vjerujemo. itd.. i kad jedno naparvi neki ispad. chudimo se.. zashto. kako je mogao ..itd...
.. ne znam da li postoji zemlja u svijetu.kao Bosna i *ecegovin..
.............................................................................................
Ima gorih,samo malo prosetas do susjedstva blizeg , daljegBella wrote: ↑Tue Mar 04, 2025 7:49 pm... kako im otvoriti ochi.... vrebaju na 'labilne' skupine ljudi.. i eto ih sa manipulacijama...Kuduz wrote: ↑Tue Mar 04, 2025 7:20 pmRatovanje je samo zaradjivanje love nekima,...uskom krugu ... elita.Uvijek bilo i uvijek ce biti ... to sto kazes ovce,samo ovcama das straha i tako razlog da idu ginuti da se spasu od ovih drugih ovaca i tako izginu spasavajuci se i pune sefove onoj eliti koja se banja na sigurnom . A ovaca kod nas pun Balkan , a nisu bolji ni sireBella wrote: ↑Mon Mar 03, 2025 11:56 pmeto izrael josh tabana naselja. shalje ljude . ginu..
.. ne znam da li postoji zemlja u svijetu.kao Bosna i *ecegovin..![]()
... hm po uredjenju.. mmm sumjam.. i daljeKuduz wrote: ↑Tue Mar 04, 2025 7:53 pmIma gorih,samo malo prosetas do susjedstva blizeg , daljegBella wrote: ↑Tue Mar 04, 2025 7:49 pm... kako im otvoriti ochi.... vrebaju na 'labilne' skupine ljudi.. i eto ih sa manipulacijama...Kuduz wrote: ↑Tue Mar 04, 2025 7:20 pmRatovanje je samo zaradjivanje love nekima,...uskom krugu ... elita.Uvijek bilo i uvijek ce biti ... to sto kazes ovce,samo ovcama das straha i tako razlog da idu ginuti da se spasu od ovih drugih ovaca i tako izginu spasavajuci se i pune sefove onoj eliti koja se banja na sigurnom . A ovaca kod nas pun Balkan , a nisu bolji ni sire
.. ne znam da li postoji zemlja u svijetu.kao Bosna i *ecegovin..![]()
![]()
Susjedi su nam je i " uredili " 
Imamo puno dokaza da ljudski stupitizam i dalje napreduje brže i više od pameti..
U intervjuu, pripadnik obezbjeđenja opisao je kako su američke snage eliminisale stotine boraca bez ijednog poginulog vojnika, koristeći tehnologiju kakvu nikada ranije nije vidio niti čuo.
"Bili smo na straži, ali su iznenada svi naši radarski sistemi prestali raditi bez ikakvog objašnjenja. Sljedeće što smo vidjeli bili su dronovi, mnogo dronova, kako lete iznad naših položaja. Nismo znali kako reagovati", rekao je čuvar.
Nekoliko trenutaka kasnije pojavilo se nekoliko helikoptera, koji su u to područje spustili, kako procjenjuje, svega 20 američkih vojnika.
Ali ti ljudi, kako kaže, bili su naoružani nečim mnogo moćnijim od pušaka.
"Bili su tehnološki izuzetno napredni. Nisu ličili ni na šta protiv čega smo se ranije borili", prisjetio se.
Ono što je uslijedilo, rekao je, nije bila bitka, već masakr.
"Bilo nas je na stotine, ali nismo imali nikakve šanse. Pucali su takvom preciznošću i brzinom; imalo se osjećaj kao da svaki vojnik ispaljuje 300 metaka u minuti", rekao je.
Zatim je uslijedilo oružje koje ga i dalje proganja.
"U jednom trenutku lansirali su nešto; ne znam kako to da opišem. Bilo je poput izuzetno snažnog zvučnog talasa. Odjednom sam imao osjećaj kao da mi glava eksplodira iznutra", dodao je.
Posljedice su bile trenutne i užasne, piše New York Post.
"Svi smo počeli krvariti iz nosa. Neki su povraćali krv. Pali smo na zemlju, nesposobni da se pomjerimo. Nismo se mogli ni uspraviti nakon tog zvučnog oružja ili šta god da je bilo", rekao je.
Prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova Venecuele, u napadu 3. januara ubijeno je oko 100 pripadnika venecuelanskih snaga sigurnosti.
Nije jasno da li je neko od njih stradao upravo od tog misterioznog oružja.
Nemoćni i nadjačani branioci nisu mogli pružiti otpor dok ih je mala američka jedinica eliminisala, rekao je čuvar.
"Tih dvadeset ljudi, bez ijednog gubitka, ubilo je stotine nas. Nismo imali nikakvu šansu protiv njihove tehnologije, njihovog oružja. Kunem se, nikada nisam vidio ništa slično", dodao je.
Vojske već godinama posjeduju oružje usmjerene energije, koje neutralizira mete korištenjem fokusirane energije poput mikrotalasa ili laserskih zraka, ali ovo bi mogao biti prvi put da su ga SAD upotrijebile u borbi, rekao je za The Post izvor iz američke obavještajne zajednice.
Kina je, prema navodima, 2020. godine koristila mikrotalasno oružje protiv indijskih vojnika tokom graničnog spora u Ladakhu.
Izvor je naveo da takvo oružje ima sposobnost da izazove barem neke od opisanih simptoma, uključujući "krvarenje, nemogućnost kretanja ili funkcionisanja, bol i osjećaj pečenja".
Klix