Čajevi & topli napitci
Re: Čajevi & tipli napitci
Trudim se da ih zavolim. Ima jedan čaj koji mi je fin, ali nisam ljubitelj tople vode, ni supe, ni čaja, ni kafe baš 
Per aspera ad astra 
Re: Čajevi & topli napitci
Jedno vrijeme sam volio one sa đumbirom, u kombinaciji sa nečim drugim. Inače volim ljuto, pa otuda.
Sad najviše volim crni i zeleni, a najčešće mentu ipak koristim.
Više volim čaj nego kafu. I presmiješno mi je da stalno dobijam komentare, jesi li prehlađen, ili nije zima kako možeš čaj ljeti
Sad najviše volim crni i zeleni, a najčešće mentu ipak koristim.
Više volim čaj nego kafu. I presmiješno mi je da stalno dobijam komentare, jesi li prehlađen, ili nije zima kako možeš čaj ljeti
Arapi, Turci piju cajeve i na 40C, umjesto vode..i kad su zdravi, bas ih piju puno, a najcesce crni i zeleni..
I stavljaju mlijeko u caj. To nikako ne bih mogla.
Inace volim cajeve, pijem ih vise tokom zime.
Rijetko kupujem, uzgajam neko bilje, a dok sam u Bosni na selima i planinama nabarem nesto pa ponesem ovamo.
Skotcki caj se tako pravi,malo vode malo mlijeka
Nikako ga ne volim,mada nekad popijem I ja ako bas negdje ne mogu da odbijem
Ja sam sebi večeras pripremila čaj od svježe menthe ..bas mi godi .. 
I javi je li ok … 
De bas javi Dezire, da li radi?
Filozofija ispijanja čaja u Japanu.
Pijenje čaja u Japanu nije samo navika, već odraz dubokih životnih vrjednosti:
1. Vabi-Sabi (侘寂) – Pronalaženje ljepote u jednostavnosti i nesavršenosti.
2. Ichi-go Ichi-e (一期一会)– Cjenim svaki trenutak kao jedinstveno i neponovljivo iskustvo.
3. Va-Kei-Sei-Jaku (和敬清寂) – Principi harmonije, poštovanja, čistoće i mira u ceremoniji čaja.
Ukorjenjena u zenu, ova tradicija uči pažljivosti i spokoju kroz svaki gutljaj.
Pijemo, sad kad je zima, svaku noc.
U Bosni sam kupila 3 kg svjeze brusnice s nasih planina, i samljela s kg meda i jos nekoh pola kg borovnice.
Muz to najvise voli.
Ovo od kako sam malkice bila prehladjena, prvo skuham korijen gingera, pa zalijem tom vodom jednu kasiku ove gore mjesavine od brusnice. To se muzu nije dopalo, kaze sinoc - sta gi je ovo ‘vako ruzno
A meni je odlicno, kako te zgrije iznutra
U Bosni sam kupila 3 kg svjeze brusnice s nasih planina, i samljela s kg meda i jos nekoh pola kg borovnice.
Muz to najvise voli.
Ovo od kako sam malkice bila prehladjena, prvo skuham korijen gingera, pa zalijem tom vodom jednu kasiku ove gore mjesavine od brusnice. To se muzu nije dopalo, kaze sinoc - sta gi je ovo ‘vako ruzno
A meni je odlicno, kako te zgrije iznutra
Ja uvece skuvam litar zelenog caja, stavim da se ohladi...Kada se ohladio unutra ubacim parce djumbira, mente i jedan limun rasecen po sredini...Ostavium u frizideru i sutra dan pijem 3-4 solje. Prvenstveno je zdravo, dobro za prociscavanje organizma i za gubljenje kilograma kome je potrebno. Ali da naglasim da se takav caj sme piti 2-3 nedelje pa se isto tolika pauza pravi.