Voće
Re: Voće
zapitah se koja je razlika izmedju :
... svjeze . rijetko jedem..
.. mandarine kupujem .suve. i dodajem ih u mafine... lijepo iznenade ukusom/ dozom kiseline.. svida mi se.Mandarine
Smatra se da su mandarine (Citrus tangerina) poreklom iz jugoistočne Azije. Uzgajane u toplim klimama širom sveta, mandarine su malo tolerantnije na hladnoću, u poređenju sa većim sortama pomorandži. Mogu se naći u prodavnicama od novembra do aprila. Slađe su od pomorandži, ali su ipak malo kisele. Mandarine takođe imaju tamniju crvenkasto-narandžastu, meku koru koja se lako ljušti.
Klementine
Klementina (Citrus clementina) je kao i mandarina, slatko citrusno voće koje se lako ljušti. Mogu se razlikovati od mandarine jer su malo manje veličine, imaju svetliju narandžastu boju i glatkiju, sjajniju koru. Takođe se lakše ljušte od mandarine jer je kora tanja. Klementine su obično nešto ovalnijeg oblika od mandarina, sa tamnijom tačkom na vrhu i dnu. Baš kao i mandarine, i klementine su tolerantnije na hladnoću od većih sorti pomorandži, a takođe su dostupne od novembra do aprila.
... svjeze . rijetko jedem..
.............................................................................................
Ali nije interesantno samSkitnica wrote: ↑Fri Dec 06, 2024 1:09 pmNe zovem, jer znam da si ti veliki dječak i da sve to možeš i sam .![]()
Potrudi se ..i kad si sam napravi lep ambijent da ti bude lijepo..NecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Fri Dec 06, 2024 1:36 pmAli nije interesantno sam![]()
![]()
oboje ste u nekom 'svom' kobajagi svijetu..
.............................................................................................
Sta nam fali bre? Sala i smeh su zdraviBella wrote: ↑Mon Jan 13, 2025 12:34 am![]()
oboje ste u nekom 'svom' kobajagi svijetu..
![]()
![]()
. mozda sam davno probala. neko mi je dao.. mislim da zu zuto /narandjaste boje bilo. i ukusno
suve jedem.. umjesto chokolade.. ujutru jednu. i tokom dana . josh koju..
ono..kad mi treba neshto slatko..
suve jedem.. umjesto chokolade.. ujutru jednu. i tokom dana . josh koju..
a, na shlive sam zaboravila .mislim na suve.. nisu toliko slatke. vechinom gorke.. i teshko se zvachu.. mada i datule imaju kozu i tkivo. da se zalijepe za zube. shto mi se ne svidja.. zbog toga ih i ne jedem koliko bih da nemaju tu osobinu.. 
Trešnje, smokve (svježe ne suhe), lubenica, dinja, jagode, višnje, maline, kupine, džanarike… otprilike tim redoslijedom omiljenost.
Banane ne doživljavam kao voće više kao medjuobrok. Jabuke samo one svijetlo zelene tvrde i kisele. Šljive isto kao da nisu voće ali ih jedem puno. Kivi isto nekad po desetak dnevno i zna biti predobar. Ananas je pegla, ali ukusan.
Banane ne doživljavam kao voće više kao medjuobrok. Jabuke samo one svijetlo zelene tvrde i kisele. Šljive isto kao da nisu voće ali ih jedem puno. Kivi isto nekad po desetak dnevno i zna biti predobar. Ananas je pegla, ali ukusan.
Ja prakticiram da jedem sezonsko voce.
Zimi jedem dosta citrusno voce. Grapefruit mi bas sjedne.
Bananu pojedem svaki dan. Ovdje imamo bas dobre banane, med medeni.
Ljeti mi je #1 breskva, pa tresnje, pa lubenica.
Jagode mogu ako kupim organske, te imaju ukus.
Grozdje obozavam ono nase, vidim i Vjetar ga je spomenuo negdje, ono sto niko kod nas ne jede a ima ga vecina kuca u dvoristu.
U Bosni sam volila jabuke. Kakav mi izbor imamo jabuka ljudi moji, pa to nema vise nigdje.
Volila sam nase sumske jagode. Sumske borovnice. Sumske kupine i maline.
Volim smokvu iz moje baste, stigne u ranu jesen, i ko med je.
Nar volim, al mi treba mi vremena za njega. Pa mi cesto propadne.
Volim i ustajali mango. Volim i nase sljive, bas one domace. Razlika je u ukusu kalemljenih i domacih.
Domace su sitnije i ukusnije. Cak su i dzemu bolje. Taj dzem od sljiva je najbolji
Zimi jedem dosta citrusno voce. Grapefruit mi bas sjedne.
Bananu pojedem svaki dan. Ovdje imamo bas dobre banane, med medeni.
Ljeti mi je #1 breskva, pa tresnje, pa lubenica.
Jagode mogu ako kupim organske, te imaju ukus.
Grozdje obozavam ono nase, vidim i Vjetar ga je spomenuo negdje, ono sto niko kod nas ne jede a ima ga vecina kuca u dvoristu.
U Bosni sam volila jabuke. Kakav mi izbor imamo jabuka ljudi moji, pa to nema vise nigdje.
Volila sam nase sumske jagode. Sumske borovnice. Sumske kupine i maline.
Volim smokvu iz moje baste, stigne u ranu jesen, i ko med je.
Nar volim, al mi treba mi vremena za njega. Pa mi cesto propadne.
Volim i ustajali mango. Volim i nase sljive, bas one domace. Razlika je u ukusu kalemljenih i domacih.
Domace su sitnije i ukusnije. Cak su i dzemu bolje. Taj dzem od sljiva je najbolji
Nama jagode, lubenice i citrusno voce stize iz Floride.
Georgia, state gdje zivim, ima drugo ime - peach state, ovdje znaci raste moje omiljeno voce.
Rastu i jabuke, smokve, nar, kupine, borovnice.
Iz Californije nam stizu uglavnom orasi, pistacije, avokado, i dosta susenog voca.