Price povratnika

Društvene teme iz Bosne i Hercegovine
Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Re: Price povratnika

Unread post by Dmr »

dezire wrote:
Fri Jun 20, 2025 6:55 pm
Radim kao i ti, vjerovatno :D
Za novac. Ili ti radiš za nešto drugo?
OMG :D Zasto si tu ako ti je novac primaran? Ja bih prvim busom zapuco za Evropu ili Ameriku (airbusom) :D

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Dmr wrote:
Fri Jun 20, 2025 6:57 pm
dezire wrote:
Fri Jun 20, 2025 6:55 pm
Radim kao i ti, vjerovatno :D
Za novac. Ili ti radiš za nešto drugo?
OMG :D Zasto si tu ako ti je novac primaran? Ja bih prvim busom zapuco za Evropu ili Ameriku :D
Ko i gdje je napisao da mu je novac primaran?
A gdje ću ja... Ipak ja odlučujem jer niti sam kukala za novcem niti za zaradom.
Ne izvrći

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

dezire wrote:
Fri Jun 20, 2025 7:01 pm
Ko i gdje je napisao da mu je novac primaran?
A gdje ću ja... Ipak ja odlučujem jer niti sam kukala za novcem niti za zaradom.
Ne izvrći
Pa ja napiso da nije sve u novcu, a ti na to kazes pa zar nije? :D

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Dmr wrote:
Fri Jun 20, 2025 4:03 pm
Znaci sve se vrti oko novca u zivotu?
Znaš da se vrti :chrs

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

dezire wrote:
Fri Jun 20, 2025 7:07 pm
Meni, ne. Da je tako isao bih tamo gdje mogu vise zaraditi. Ne stavljaj mi misljenje u mozak :D

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Dmr wrote:
Fri Jun 20, 2025 7:10 pm
dezire wrote:
Fri Jun 20, 2025 7:07 pm
Ne stavljaj mi misljenje u mozak :D
Upravo si ti to napravio meni :D, tako odgovarajući. Jer me ne znaš i baš sam tip kojemu novac ne znači ništa. ALI, moramo ga imati :jbg I ti i ja :D
I da, veća zarada mi ne treba :D imam sasvim dovoljno pa nema potrebe da me šalješ busom za EU i Ameriku, za većom zaradom :hahah

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

dezire wrote:
Fri Jun 20, 2025 7:14 pm
Upravo si ti to napravio meni :D, tako odgovarajući. Jer me ne znaš i baš sam tip kojemu novac ne znači ništa. ALI, moramo ga imati :jbg I ti i ja :D
I da, veća zarada mi ne treba :D imam sasvim dovoljno pa nema potrebe da me šalješ busom za EU i Ameriku, za većom zaradom :hahah
Onda ti se ne vrti sve oko novca :D

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Coolio wrote:
Fri Jun 20, 2025 9:22 am
Ja imam u planu vratiti se ali naravno ne dok ne steknem uslove za normalan zivot svog deteta prvenstveno. Poznajem ja dosta njih koji su se vratili, prosipa mi pricu kako je lose na zapadu,nije to to a ustvari pokupovali nekretnine po Srbiji koje su izdali i sada i da ne rade nista imaju prihode visestruko vece nego necija dobra plata. Ja isto ulazem u nekretnine ali sigurno necu reci da je lose na zapadu jer mi je taj zapad omogucio da to stvorim. Poenta je da onaj ko se vrati u 99% slucajeva je to uradio jer ima razradjen posao,sam je svoj gazda itd.
Pa ti stalno pišeš protiv zapada :hahah
Per aspera ad astra :fiju

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

biljka wrote:
Fri Jun 20, 2025 8:34 pm
Coolio wrote:
Ja imam u planu vratiti se ali naravno ne dok ne steknem uslove za normalan zivot svog deteta prvenstveno. Poznajem ja dosta njih koji su se vratili, prosipa mi pricu kako je lose na zapadu,nije to to a ustvari pokupovali nekretnine po Srbiji koje su izdali i sada i da ne rade nista imaju prihode visestruko vece nego necija dobra plata. Ja isto ulazem u nekretnine ali sigurno necu reci da je lose na zapadu jer mi je taj zapad omogucio da to stvorim. Poenta je da onaj ko se vrati u 99% slucajeva je to uradio jer ima razradjen posao,sam je svoj gazda itd.
Pa ti stalno pišeš protiv zapada :hahah
Pisem protiv zapadnjackih vrednosti koje su bolesne a ne protiv zapada kao drzave,ekonomije,prosperiteta...Svetom vlada ekonomski forum i neko iznad njih koji u sve drzave sveta ubacuje svoje podanike kako bi sprovodili to sto rade. Ako im se priklonis ostajes na vlasti,ne bude li tako letis sa iste. Cak i jedna Nemacka koja je bila ekonomski najmocnija i najrazvijenija dosla je u situaciju da joj se smeju jer idioti sprovode agendu a za njima i svi ostali. E protiv toga ja pisem Biljko draga.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

dezire wrote:
Fri Jun 20, 2025 5:30 pm
Coolio wrote:
Bit i jeste u tome, što se vratiš iz neke, koliko-toliko uređene države i onda šok, trebaš se priviknuti.
Npr. BiH. Niko se nije vratio iz EU u BiH i išao na zavod za zapošljavanje. Svi imaju svoj, kako ti kažeš ,,razrađen ,, posao. Ali, tu je kvaka.
Trebaš naučiti funkcionirati u državi koja nije ,,sama sa sobom u funkciji,,
Primjer, imaš svoj posao, radiš na području BiH i onda imaš : Božić u Federaciji (2 neradna dana), pa Bajram, pa Nova godina a onda RS :fpalm ...oni spoje od N. godine, Božić i 9. januar. Ovdje se ne radi 10 dana u januaru pa onda Uskrs u Fderaciji pa u RS. Pa jedni ne rade 01. mart, drugi dan kad je potpisan Dejton a ti koji si privatnik i radiš na cijelom području BiH. ne radiš sve te dane jer ne rade banke, pošte itd. Tvoj posao ovisi o tome. A da ne idem u dubioze. da RS neće da prihvati bilo kakvu dokumentaciju iz Federacije npr. analize Zavoda za Javno Zdravstvo o ispravnosti tvoje robe. Pa radiš (čitaj plaćaš ) sve duplo. Itd itd....

Na to se trebaš naviknuti ako uspiješ održati svoj posao.
Nije mi cilj da budem vlasnik firme. Nekako mi je lepse biti radnik, zavrsis posao i ne razmisljas vise o njemu. A ako si vlasnik neke firme,restorana,kafica ili cega god konstantno ti je mozak opterecen racunima,porezom,radnicima,prometom itd.

Moj cilj su nekretnine. Kupis stan,lokal,apartman bilo sta i izdas. Ne interesuju me ni banke a ni praznici. Mesecno kirija i cao zdravo.

To je moje misljenje. Sigurno da ima i drugacijih razmisljanja i pogleda na sve to

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Imaš pravo :up
Svako radi kako misli da je najbolje za njega.
Samo, koliko se ovdje gradi i sve rasproda, dijaspori uglavnom ali i lokalnim političarima... :fp
Još malo i neće se imati kome iznajmljivati

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

dezire wrote:
Fri Jun 20, 2025 9:45 pm
Imaš pravo :up
Svako radi kako misli da je najbolje za njega.
Samo, koliko se ovdje gradi i sve rasproda, dijaspori uglavnom ali i lokalnim političarima... :fp
Još malo i neće se imati kome iznajmljivati
Ja to uglavnom uzimam u nekoj Banji ili na planini,takoreci turisticka mesta gde se osim na mesecnom moze izdati na nedeljnom ili dnevnom nivou

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Coolio wrote:

Normalan zivot je sirok pojam, al bas sirok.
Sto je jednom normalno, drugom nije. Sto je jednom dovoljno, drugom nije.

Vidim da se ovo desava - ako samo radis i gomilas, ne misli da ce i tvoje dijete drukcije zivjeti. I ono ce otici za poslom i gomilanjem.
Imam u uzoj familiji, roditelji stavrno bogati. Njemu ne treba da radi uopste, ili bar mu ne treba da radi van BiH. Ali krenuo ocevim stopama - u Njemacku, deset sati na dan, sest dana u sedmici, stan sa cimerima…
Ima neka prica, tovari se deda da nakuci sinu, pa sin da nakuci svom, pa ovaj svom, i tako bez kraja…Svi se tovarili cijeli zivot, niko bukvalno nije uzivo.
A nije jer svi mislimo da je uzivancija samo u onome sto mozemo novcem kupiti. I tako, dok zaradimo novce, otislo nam vrijeme i energija. S ono malo toga sto ti je ostalo, nije ti ni do cega.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

U potpunosti se slazem sa tobom. Nije sve u novcu i nekretninama. Niti je to ikakva garancija za normalan zivot i srecu. Nisam tip koji bi da grabi sto vise. Ja balansiram izmedju svega. Stvaram a ujedno imam vremena za svoj mir. Ne radim po 10 sati i sest dana u nedelji, ne silim sa poslom. Kao sto napisah, balansiram i za sada Bogu hvala mi dobro ide. Niti ucim sina da je novac najbitniji. Zdravlje i mir su najvazniji. Umem da se zadovoljim i sa sitnicama.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ali kako ostvariti nekretnine za rentu ako balansiras :??

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Peace wrote:
Sat Jun 21, 2025 10:31 pm
Ali kako ostvariti nekretnine za rentu ako balansiras :??
Ja sam recio kupio nekretnine u izgradnji kada su cene znatno nize. Sada mi nude gotovo tri puta vece pare za to. Moj drugar je recimo uzeo kucu na kredit i tu kucu izdao. Od kirije plati ratu kredita i ostaje mu 220 eura preko. Neko drugi mu otplacuje kucu koja ce biti njegova. I da ti kazem sta jos mnogi rade ovde.

Kupis recimo kucu na kredit. Kuca na primer kosta 450 000 eura. Das ucesce 50 000 eura lupam, 250 000 otplacujes na 20 godina i ostavis Schlussratu 150 000 eura. To znas sta je, prodje 20 godina kredita, daje se 150 000 i kuca je definitivno tvoja. E ljudi zive u toj kuci sve do te Schlussrate,kada dodje vreme da to treba da plati proda kucu po mnogo vecoj ceni nego sto je kupio, plati Schlussratu i rest para nosi sa sobom kao ustedjevinu. Znaci ziveo je fakticki besplatno u kuci,to sto je placao ratu je na kraju vratio sebi cak i zaradio.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Imam tih ljudi koji imaju kuce i iznajmljuju ih.
Ljudi imali cetiri kuce, i rijesili ih se. Stanari naprave toliko stete, i sveke godine ili svake druge jedni se iseljavaju, drugi useljavaju. Ljudima se nije isplatilo, nisu moglo pokrivati ni popravke s tim novcima koji su ih ostajali.

Imam i rodjaka, s tri ili cetiri kuce za iznajmljivanje. Nista se s tim nije promijenilo u njegovom zivotu. Rade on i zene i dalje dva posla, rade svaki dan, stede ko da nista nemaju, a jedino dijete i pored najboljih ocjena pohadja najjeftiniji colege u gradu. I radi s njima pet dana u sedmici.

Poznajem i porodicu Vijetnamaca, imaju 40 kuca za izdavanje. Taj covjek je najveci gladnik kojeg sam u zivotu upoznala. I najveci nesrecnik. Zivi u strahu da to ne pogubi, i taj strah je tolko uocljiv, i ta glad, i bukvalna glad, tacno je sevab da mu rucak neko skuha.
Zalosno.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ne znam kako tamo funkcionise iznajmljivanje ali ovde se za sve uzima osiguranje. I uglavnom kuce ili stanovi se izdaju porodicama a i ugovor kada se potpisuje on je takav da u njemu stoji kakvu si kucu/stan uzeo takvu je vracas. A inace u Nemackoj kada izdas nesto nije cest slucaj da se neko iseli odatle. Uglavnom ostaju tu i zive godinama,cak i 2-3 decenije. Inace ti sto grabe pa jos i rade ne znam cemu to. Nisam blesav da celi zivot provedem tako.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Renteri se sele svake godine ili svake druge, uglavnom.
Oni koji se ne sele uzmu svoj kredit, i ne otplacuju tudji.

A kad useljavas pod neciji krov, uglavnom se trazi unapred iznos jedne mjesecne rente.
Ako ostave stetu, a uglavnom ostave, vi s tim novcem ne mozete nista.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Peace wrote:
Sun Jun 22, 2025 4:21 pm
Renteri se sele svake godine ili svake druge, uglavnom.
Oni koji se ne sele uzmu svoj kredit, i ne otplacuju tudji.

A kad useljavas pod neciji krov, uglavnom se trazi unapred iznos jedne mjesecne rente.
Ako ostave stetu, a uglavnom ostave, vi s tim novcem ne mozete nista.
Tako je i ovde s'tim sto ne ispunjava svako uslov da kupi nekretninu. A i kada se cesto sele stanari ovde je potraznja za iznajmljivanje stana ili kuca ogromna. Mnogo je tesko nacin slobodan stan da ga iznajmis. Najpametnije je kupiti kucu na kredit, ziveti u njoj,placati taj kredit i kada dodje vreme za tu zavrsnu ratu, prodas kucu,otplatis ratu i sa pola miliona eura ides u penziju kao covek. Fakticki si placao kiriju (ratu kredita) a ustvari si sparao novac sebi.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Odlicna energija.
Odlicna prica.
Odlicna preporuka - idite, radite, vidite, tek tada mozete praviti poredjenje. I tak tada znati sto imate u domovini.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Da ali ja sam ubedjen da se niko nece vratiti a da prethodno nije pripremio teren za lagodniji zivot,da tako kazem.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Lagodniji je diskutabilno.

Ljudi koji se vrate su ljudi koji su primijenili shvatanja.
To je jedino i potrebno.
Poput one zene s prethodne strane, gospodja, ali otisla na selo pa uzgaja koze i krave.
Citav balkanski narastaj ima averziju prema nekim poslovima. Onda odes na zapad i radis sto nisi htio kod kuce.
I nema vjeru u sebe taj nas svijet. Sta god im predlozis, imaju izgovor zasto to ne bi moglo.
Dodjes, za dvije god, neko s tom istom idejom dobro uspio.

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Peace wrote:
Mon Jun 23, 2025 8:12 pm
I nema vjeru u sebe taj nas svijet. Sta god im predlozis, imaju izgovor zasto to ne bi moglo.
Dodjes, za dvije god, neko s tom istom idejom dobro uspio.
Nije samo vezano za balkan, to je generalno tako.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Jucer pogledala

Kakva prica, za filma. Drago mi je da se ovaj momak pronaso i spasio.
Stvarno vrijedi pogledati. Tjera te prica da se zamislis nad onim sto imas a uopste tome ne predajes nikakvu vrijednost.
Svidjelo mi se koliko je on iskren u ovoj prici.
Ljudi bi trebali biti iskreni. Tako bi se jedino i moglo uci u srz nekih problema. Znaci ne glumis da ti je dobro, ako nije, i ne pretvaras se da so srecan ako nisi, i kazes sta te boli.

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Najljepse price o ljubavi i prijateljstvu
    by Peace » » in Veze, brak, ljubav i seks
    9 Replies
    3135 Views
    Last post by Peace
  • Priče, iskustva s našeg posla
    by Peace » » in Brbljaonica
    64 Replies