Moji utisci iz Bosne
Re: Moji utisci iz Bosne
E to je velika sreća... Imati gradski internet .. nedaj Bože ne biti ofline na društvenim mrežama..
Sve bi ja to pogasila...
Neka interneta, ljudi se oslanjaju na njega.
I meni je donio pogodnosti. Moj provajder ne pokriva taj dio Evrope, a kako sam jos na ugovoru, ni tel mi nisu htjeli otkljucati.
Imala sam u planu kupiti sebi tel, ali kako je to sve fino pokriveno s netom, i moj neotkljucan mi je posluzio.
U Bosni se slusa muzika dosta. Svaki put kad sam sjela u necije auto, bilo je raspjevano.
To me jos drzi. Ovoh dana i ovdje slusam muziku i zaplesem se sama po kuci
To me jos drzi. Ovoh dana i ovdje slusam muziku i zaplesem se sama po kuci
To sam primjetila, na videu s macom..
da , i meni je to ostalo u sjecanju.. muzika iz kuca/ stanova. da svi cuju. .. to je nesto sto mi jako smeta..... bilo gdje da zivim...
.............................................................................................
Video s macom je stariji.
Ima toga jos. Bili smo jedan dan na izletu u prirodi, svi smo taj dan bili prinudjeni slusati sta je tu neki posjetitelj odabro za nas.
Ima toga jos. Bili smo jedan dan na izletu u prirodi, svi smo taj dan bili prinudjeni slusati sta je tu neki posjetitelj odabro za nas.
Samo ti piši,zanimljivo je čitati tvoje dojmovePeace wrote: ↑Mon Oct 18, 2021 1:10 amMozda sam dijelom i zaboravila, i sad se potsjetila da su neke stvari zapravo uvijek takve i bile.Capri wrote: ↑Sun Oct 17, 2021 5:02 pmI ja htjedoh to reći. Viđala sam i ja po Americi djecu od 12 koja se drogiraju. Mislim, razumjela bih da piše osoba kojoj je Bosna strana, ali neko ko je živio u malom mjestu, čitaj selu, i koji se odselio/ izbjegao najvjerovatnije sa dvadeset i kusur godina, mi je malo,malo,malo, kao ona priča pokondirena tikva.
Ili se slabo upoznala Američka kultura, ili se svoja želi izbrisati.
Hajmo pisati o Kubi.
I mozda sam ih bas i pomenula tek da se potsjetimo da nismo u nekim poljima napravili pomaka.
Ja ne mogu kontrolirati kako ce neko shvatiti ono sto kazem, znam da moje izlaganje nije protkano prezirom.
Da, Amerika je u drogi, i to gadno, i o tome sam negdje pisala. Ovdje pisem o utiscima iz Bosne.
I nisam zauzela stav jednih protiv drugih, bas sam mislila da je to jasno ko dan svakome ko je popratio sve postove.
Bilo je poredjenja, negdje je prevagnula USA, negdje BiH.
Zao mi je ako si pogresno shvatila, po “tonu” rekla bih da jesi.
Kozmetika mi je nekako drugacija, ko da osjetis da je tu manje hemije.
Samponi, i sva sredstva za ciscenje su mi nekako njeznoji, i bolje mirisu.
A Meggle jogurt sam nekad volila strasno, ali ovaj put mi nije bio nista posebno. Ne znam je li do mene ili se ukus stvarno promijenio.
Ako nadjete u trgovinama Fojnicki kajmak, probajte. Odlican je
A kakav je izbor kolaca u vecim marketima
Ni cijene nisu bezobrazne.
Moram slikati sta smo sebi fino donijeli.
Samponi, i sva sredstva za ciscenje su mi nekako njeznoji, i bolje mirisu.
A Meggle jogurt sam nekad volila strasno, ali ovaj put mi nije bio nista posebno. Ne znam je li do mene ili se ukus stvarno promijenio.
Ako nadjete u trgovinama Fojnicki kajmak, probajte. Odlican je
A kakav je izbor kolaca u vecim marketima
Ni cijene nisu bezobrazne.
Moram slikati sta smo sebi fino donijeli.
Super mi je bilo čitati tvoje utiske i sve viđeno tvojim očima. Zanimljivo, duhovito a ponegdje i kritički posmatrano.
Zanimljiv osvrt prije svega i baš me raduje da si to podijelila sa nama
Zanimljiv osvrt prije svega i baš me raduje da si to podijelila sa nama
Nikako mi ne valja kafa od kako sam se vratila. I mnoga druga hrana mi nesto ne lezi.
Ja bih vas molio da se nimalo ne kontrolišete i budete potpuno iskreni jedni prema drugima.Capri wrote: ↑Wed Oct 20, 2021 11:16 pmMi, gospođo, samo čitamo napisano, i naravno ne možemo, kao ni vi, 'kontrolirati' naše ibrećenje na vaše 'moji utisci iz Bosne. Isto kao da vam je prvi put da ste posjetili tu državu, a ne proveli pola života u njoj. I ne možemo ni mi na rende kora. Šta? Ne znate šta to znači? Objasnićemo ako treba.Peace wrote: ↑Mon Oct 18, 2021 1:10 amMozda sam dijelom i zaboravila, i sad se potsjetila da su neke stvari zapravo uvijek takve i bile.Capri wrote: ↑Sun Oct 17, 2021 5:02 pmI ja htjedoh to reći. Viđala sam i ja po Americi djecu od 12 koja se drogiraju. Mislim, razumjela bih da piše osoba kojoj je Bosna strana, ali neko ko je živio u malom mjestu, čitaj selu, i koji se odselio/ izbjegao najvjerovatnije sa dvadeset i kusur godina, mi je malo,malo,malo, kao ona priča pokondirena tikva.
Ili se slabo upoznala Američka kultura, ili se svoja želi izbrisati.
Hajmo pisati o Kubi.
I mozda sam ih bas i pomenula tek da se potsjetimo da nismo u nekim poljima napravili pomaka.
Ja ne mogu kontrolirati kako ce neko shvatiti ono sto kazem, znam da moje izlaganje nije protkano prezirom.
Da, Amerika je u drogi, i to gadno, i o tome sam negdje pisala. Ovdje pisem o utiscima iz Bosne.
I nisam zauzela stav jednih protiv drugih, bas sam mislila da je to jasno ko dan svakome ko je popratio sve postove.
Ovo ste mozda vi vec vidjeli. Djever moj to zove tanjiraca, kvalitetno je i prakricno, svugdje lahko ponijeti. Moze se unutra za tren ispeci meso, povrce, a i skuhati nesto na kasiku.
U Bosni kosta 70 km.
To je moj muz zamotao mojim kaputom, te jos dodatno zastitio mojim finim dzemperima
Nisam se mogla ni posvadjati, mama mi bila

U Bosni kosta 70 km.
To je moj muz zamotao mojim kaputom, te jos dodatno zastitio mojim finim dzemperima
Nisam se mogla ni posvadjati, mama mi bila

Misliš ne valja ti američka?
Zanimljiva ti je tema
I'm waking up to ash and dust I wipe my brow and I sweat my rust
Ma bosanska. Malo je sigurno do vode, a malo do kafe, ostari dok dodje u nase markete.
Kako sad zalim sto nikad nisam stigla otici u neku od dzamija, na zajednicku molitvu. A nosila sam sa sobom dvije haljine za molitvu, i marame.
I najstarija Atik dzamija, sagradjena 1551 godine(prvo ko meszdid, 1570 je podignuta munara) nalazi mi svega 300-400 metara od kuce. Jos jedna je isto tako blizu, a i carsijsku sam mogla nogama za 7-8 minuta.
I cuo se ezan do moje kuce, a to mi je bilo nesto posebno lijepo.
Evo Atik pod snijegom. Ostavili su joj ovaj autentican izgled.

I najstarija Atik dzamija, sagradjena 1551 godine(prvo ko meszdid, 1570 je podignuta munara) nalazi mi svega 300-400 metara od kuce. Jos jedna je isto tako blizu, a i carsijsku sam mogla nogama za 7-8 minuta.
I cuo se ezan do moje kuce, a to mi je bilo nesto posebno lijepo.
Evo Atik pod snijegom. Ostavili su joj ovaj autentican izgled.

Pise mi neko jutros i cudi se da nisam pojela cevape u Bosni. Ko da nisi ni bio ako ne pojedes cevape. Ali stvarno nisam.
Mada jesam u dva tri navrata prekrsila vegetarijanstvo kojeg sam se drzala od januara ove godine.
Mada jesam u dva tri navrata prekrsila vegetarijanstvo kojeg sam se drzala od januara ove godine.
Nisam baš razumjela zašto se Capri ibreti na ovakvo pisanje, jer upravo se ovako nešto može i očekivati od osobe koja je bila previše nezrela da bi shvatala značaj nekoga, nečega ili da bi shvatila svoja osjećanja uopšte, u doba kada je bila primorana ostaviti ta sva neobjašnjena čuvstva.blackadder wrote: ↑Sat Oct 23, 2021 6:57 pmJa bih vas molio da se nimalo ne kontrolišete i budete potpuno iskreni jedni prema drugima.Capri wrote: ↑Wed Oct 20, 2021 11:16 pmMi, gospođo, samo čitamo napisano, i naravno ne možemo, kao ni vi, 'kontrolirati' naše ibrećenje na vaše 'moji utisci iz Bosne. Isto kao da vam je prvi put da ste posjetili tu državu, a ne proveli pola života u njoj. I ne možemo ni mi na rende kora. Šta? Ne znate šta to znači? Objasnićemo ako treba.Peace wrote: ↑Mon Oct 18, 2021 1:10 am
Mozda sam dijelom i zaboravila, i sad se potsjetila da su neke stvari zapravo uvijek takve i bile.
Moje mišljenje je upravo da je ovo super osvrt i upravo ono što očekujem od svih onih koji su iz bilo kog razloga otišli iz ovih krajeva, pa se nakon dugo vremena ponovo našli na poznatom, a opet nepoznatom terenu, sa znanim i neznanim običajima, načinima života...
Pitam sada sve, da li vam eurokrem ima isti okus danas kao i prije 30 i kusur godina?
Meni ne.
Peace, interesantna je tema i na skoro svakom postu zastanem i razmišljam o razlikama koje primjećuješ.
Bez obzira koliko se trudite, nikada se ne možete sjetiti kako je vaš san počeo.
Jedna rijetko bolja stvar u US je taj prostor koji ljudi ostavljaju za parking. Skoro svaki objekat ovdje ima najmanje tri puta veci prostor za parking vec sto je sam objekat kojem sluzi. Neki objekti imaju i po pet puta veci parking. Bar je tako u dijelu gdje ja zivim.
To mi je falilo u Bosni. Dodjete negdje i objekat super posluje, ali nemate gdje ostaviti auto. Klinika gdje smo radili coronu test za povratak, super posluje, a ima tek dva parkinga, ni njihovi zaposleni nemaju gdje parkirati a kamoli pacijenti.
Vise smo puta zeljeli uci u jedan veci trgovacki centar u Kiseljaku, ali nikad nismo nasli slobodan parking.
Ali mislim da je to tako u cijeloj Evropi. Gradilo se prije no sto se znalo da ce svako moci imat auto.
To mi je falilo u Bosni. Dodjete negdje i objekat super posluje, ali nemate gdje ostaviti auto. Klinika gdje smo radili coronu test za povratak, super posluje, a ima tek dva parkinga, ni njihovi zaposleni nemaju gdje parkirati a kamoli pacijenti.
Vise smo puta zeljeli uci u jedan veci trgovacki centar u Kiseljaku, ali nikad nismo nasli slobodan parking.
Ali mislim da je to tako u cijeloj Evropi. Gradilo se prije no sto se znalo da ce svako moci imat auto.
A je li sad zrelaGrofica wrote: ↑Tue Nov 02, 2021 2:08 pmNisam baš razumjela zašto se Capri ibreti na ovakvo pisanje, jer upravo se ovako nešto može i očekivati od osobe koja je bila previše nezrela da bi shvatala značaj nekoga, nečega ili da bi shvatila svoja osjećanja uopšte, u doba kada je bila primorana ostaviti ta sva neobjašnjena čuvstva.blackadder wrote: ↑Sat Oct 23, 2021 6:57 pmJa bih vas molio da se nimalo ne kontrolišete i budete potpuno iskreni jedni prema drugima.Capri wrote: ↑Wed Oct 20, 2021 11:16 pm
Mi, gospođo, samo čitamo napisano, i naravno ne možemo, kao ni vi, 'kontrolirati' naše ibrećenje na vaše 'moji utisci iz Bosne. Isto kao da vam je prvi put da ste posjetili tu državu, a ne proveli pola života u njoj. I ne možemo ni mi na rende kora. Šta? Ne znate šta to znači? Objasnićemo ako treba.
Sasvim dovoljno 
Bez obzira koliko se trudite, nikada se ne možete sjetiti kako je vaš san počeo.
Sinoc s gostima na velikom (tv) ekranu zajedno pogledalali nase slike iz Bosne.
Lijepa je to zemlja
Lijepa je to zemlja
Ovog se nesto prisjetim jucer, malo mi simpaticno bilo, a malo smijesno
Iz nekog bezveznog razloga muz nije htio da stavljamo mreze na prozore s prednje strane kuce. Navodno da mu ne pokvare izgled kuce
A to se fino pravi po mjeri, i nema se tu sta kvariti.
I kad god ja otvorim jedan od tih prozora bez mreze, neko iz komsilika zove i kaze - zatvori prozor, unice ti mis
Komsija i cojekom rodjak (koji inace i nadgleda kucu i vodi sve radove) je bio najdramaticniji ako vidi neki od tih prozora otvoren. On sve ostavlja i dodje na vrata pa bi znao ovako reci - sto si to ostavila otvoren prozor? Jel to hoces da ti unidje mis, izgrize seciju, pa je mozes onda *ebat (da prostite)
Ono bas ko da misevi tu negdje vazdan cekaju da ljudi otvore vrata i prozore pa da se uvuku u kucu
Iz nekog bezveznog razloga muz nije htio da stavljamo mreze na prozore s prednje strane kuce. Navodno da mu ne pokvare izgled kuce
I kad god ja otvorim jedan od tih prozora bez mreze, neko iz komsilika zove i kaze - zatvori prozor, unice ti mis
Komsija i cojekom rodjak (koji inace i nadgleda kucu i vodi sve radove) je bio najdramaticniji ako vidi neki od tih prozora otvoren. On sve ostavlja i dodje na vrata pa bi znao ovako reci - sto si to ostavila otvoren prozor? Jel to hoces da ti unidje mis, izgrize seciju, pa je mozes onda *ebat (da prostite)
Ono bas ko da misevi tu negdje vazdan cekaju da ljudi otvore vrata i prozore pa da se uvuku u kucu
I mamini strahovi su za humora.
Kako nije bilo jos prehladno, a mi nismo ni bili kuci stalno i trebali smo zagrijavat samo jedan sprat, ovaj smo se put po potrebi posluzili s grijalicom.
Mama se uvijek plasila da se ne zapalimo
I svaki put kad bi nazvala ili dolazila, napominjala bi da nista ne drzim blizu grijalice, jer moglo bi se ne daj Boze nesto zapaliti, pa bi i mi mogli izgoriti 
Kako nije bilo jos prehladno, a mi nismo ni bili kuci stalno i trebali smo zagrijavat samo jedan sprat, ovaj smo se put po potrebi posluzili s grijalicom.
Mama se uvijek plasila da se ne zapalimo
Znaju. tjeraju misheve iz svojih kucha..
.. I ja ne volim grijalice. koristim zimi u kupatilu....
samo chekam,da nesto iskochi iz nje.. 
.. I ja ne volim grijalice. koristim zimi u kupatilu....
.............................................................................................
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 130 Replies
- 361 Views
-
Last post by Peace
-
- 148 Replies