Sarajevo posjeta
Re: Sarajevo posjeta
Znaci ti si bila u toj situaciji? Nasledila stan . Jedino ga nisi prodala nego menjala? Ali u svakom slucaju ako bi ga oni prodali porez se placa 5% od sume za koju si prodao?Bella wrote: ↑Wed Sep 09, 2026 7:13 pm.. zakon je bio. ako se nakon nasljedstva proda stan u prve 3 godine .placa se porez.. 5% je bio.
ja sam uradila,razmjenu u tom roku i platila iako sam bila prvi red nasljednika..
notar(ili ti prevaranti, haj ne moze beznjih ) mi nije skrenuo paznju na to. dakle ako ne pitash. neche te upozoriti .. bitno je da naplate svoje usluge. koje su odredjene, na osnovu vrijednosti nekretnine.
. no ako ima prilika da se proda .i tih 5% , nekima ne igra ulogu...
da mijenjala a ta razmjena . je obavljena u priodu od 3 godine , nakon nasljedtva..i platila porez na razmjenjenu povrsinu . .. ostalo je nejasno. da li sam/. smo trebali svi platiti za ono za shta smo razmjenili.. no platili smo . bilo je , svako po par hiljada maraka ..
..vjrujem da je sada zakon drugachiji> ne znam koga pitati.. notara ili advokata? ili agenta za prodaju. no. njima ne vjerujem
.. kao shto biljka napisa.. komislija procijni vrijednost stana i na tu sumu se placha porez....
negdje prochitah da kupac placha..
tako.. treba biti upuchen u taj poces
.............................................................................................
A ovo nadjoh sada na netu...Bella wrote: ↑Wed Sep 09, 2026 8:21 pmda mijenjala a ta razmjena . je obavljena u priodu od 3 godine , nakon nasljedtva..i platila porez na razmjenjenu povrsinu . .. ostalo je nejasno. da li sam/. smo trebali svi platiti za ono za shta smo razmjenili.. no platili smo . bilo je , svako po par hiljada maraka ..
..vjrujem da je sada zakon drugachiji> ne znam koga pitati.. notara ili advokata? ili agenta za prodaju. no. njima ne vjerujem![]()
.. kao shto biljka napisa.. komislija procijni vrijednost stana i na tu sumu se placha porez....
negdje prochitah da kupac placha..
tako.. treba biti upuchen u taj poces
Prilikom prodaje naslijeđenog stana u Sarajevu plaćate porez na promet nekretnina po stopi od 5% od tržišne vrijednosti nekretnine, a obveznik je prodavac.
Dodatno, prodaja generiše porez na dohodak od 10% na ostvarenu dobit, koja se računa kao razlika između prodajne i nabavne vrijednosti; kod naslijeđenih nekretnina poreska uprava često tretira nabavnu vrijednost kao 0 KM, što znači da se porez plaća na cijelu prodajnu cijenu, osim ako ne podnesete žalbu ili ne dokažete utvrđenu tržišnu vrijednost iz vremena naslijeđivanja.
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 4 Replies
- 1036 Views
-
Last post by Revizor
-
- 9 Replies