Sarajevo posjeta

Priče sa putovanja, preporuke za putvanja, savjeti
Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Re: Sarajevo posjeta

Post by Coolio »

Bella wrote:
Wed Sep 09, 2026 7:13 pm
.. zakon je bio. ako se nakon nasljedstva proda stan u prve 3 godine .placa se porez.. 5% je bio.

ja sam uradila,razmjenu u tom roku i platila iako sam bila prvi red nasljednika..

notar(ili ti prevaranti, haj ne moze beznjih ) mi nije skrenuo paznju na to. dakle ako ne pitash. neche te upozoriti .. bitno je da naplate svoje usluge. koje su odredjene, na osnovu vrijednosti nekretnine.

. no ako ima prilika da se proda .i tih 5% , nekima ne igra ulogu...
Znaci ti si bila u toj situaciji? Nasledila stan . Jedino ga nisi prodala nego menjala? Ali u svakom slucaju ako bi ga oni prodali porez se placa 5% od sume za koju si prodao?

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

Coolio wrote:
Wed Sep 09, 2026 8:04 pm
Znaci ti si bila u toj situaciji? Nasledila stan . Jedino ga nisi prodala nego menjala? Ali u svakom slucaju ako bi ga oni prodali porez se placa 5% od sume za koju si prodao?
da mijenjala a ta razmjena . je obavljena u priodu od 3 godine , nakon nasljedtva..i platila porez na razmjenjenu povrsinu . .. ostalo je nejasno. da li sam/. smo trebali svi platiti za ono za shta smo razmjenili.. no platili smo . bilo je , svako po par hiljada maraka ..

..vjrujem da je sada zakon drugachiji> ne znam koga pitati.. notara ili advokata? ili agenta za prodaju. no. njima ne vjerujem :hahah

.. kao shto biljka napisa.. komislija procijni vrijednost stana i na tu sumu se placha porez....

negdje prochitah da kupac placha..
tako.. treba biti upuchen u taj poces
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Bella wrote:
Wed Sep 09, 2026 8:21 pm
Coolio wrote:
Wed Sep 09, 2026 8:04 pm
da mijenjala a ta razmjena . je obavljena u priodu od 3 godine , nakon nasljedtva..i platila porez na razmjenjenu povrsinu . .. ostalo je nejasno. da li sam/. smo trebali svi platiti za ono za shta smo razmjenili.. no platili smo . bilo je , svako po par hiljada maraka ..

..vjrujem da je sada zakon drugachiji> ne znam koga pitati.. notara ili advokata? ili agenta za prodaju. no. njima ne vjerujem :hahah

.. kao shto biljka napisa.. komislija procijni vrijednost stana i na tu sumu se placha porez....

negdje prochitah da kupac placha..
tako.. treba biti upuchen u taj poces
A ovo nadjoh sada na netu...

Prilikom prodaje naslijeđenog stana u Sarajevu plaćate porez na promet nekretnina po stopi od 5% od tržišne vrijednosti nekretnine, a obveznik je prodavac.

Dodatno, prodaja generiše porez na dohodak od 10% na ostvarenu dobit, koja se računa kao razlika između prodajne i nabavne vrijednosti; kod naslijeđenih nekretnina poreska uprava često tretira nabavnu vrijednost kao 0 KM, što znači da se porez plaća na cijelu prodajnu cijenu, osim ako ne podnesete žalbu ili ne dokažete utvrđenu tržišnu vrijednost iz vremena naslijeđivanja.

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Kongresni centar Sarajevo
    by Mina » » in Bosna i Hercegovina
    4 Replies
    1036 Views
    Last post by Revizor
  • Sarajevo bolje od New Yorka
    by Mina » » in Vijesti
    9 Replies