Moji utisci iz Bosne
Re: Moji utisci iz Bosne
Kod banke i prebacivanja novca strasno se komplikuje.
Razumijem da se trazi porijeklo novca ako ste prilozili kesh, ali ako pare prebacujete s jednog vaseg racuna na drugi, onda mi je van pameti traziti porijeklo novca.
I mozda nekom bude od koristi - samo do 20.000 KM nece vam traziti porijeklo novca.
Razumijem da se trazi porijeklo novca ako ste prilozili kesh, ali ako pare prebacujete s jednog vaseg racuna na drugi, onda mi je van pameti traziti porijeklo novca.
I mozda nekom bude od koristi - samo do 20.000 KM nece vam traziti porijeklo novca.
..mne je zaibretilo,kolko su neprofesionalni,bahati,nepristojni bolje receno
cim vidi da si sa vana,tlak im skace,pokazuju neko drugo lice
cim vidi da si sa vana,tlak im skace,pokazuju neko drugo lice
Sto se sekiras zbog svega toga. Sto nema u mom gradu za kupiti ima negdje drugo, Ima trznih centara jos.
Sto se tice povrca po trgovinama, trgovine sto imaju vecinom ne prodaju. Idemo na pijacu i tamo kupimo. Malo ih je koji ce otici u Bingo i kupiti krompir...
Tasni i obuce imamo prilicno. I sa 600 KM moze se to.
Zamisli zimsku jaknu, rukavice, cizme sve za 20,00 KM, tasna ti je 5,00 KM, poneka 10,00 KM. Ne pitaj gdje i kako
Ovo ti je Bosna i mi se snalazimo i zivimo lijepo. Barem tako misle drugi.
Kad dodjes kod nekog na jutarnju kafu. Dok popijes kafu bice i pita za doručak.....
Lijepa moja Bosna nigdje je nema
Sto se tice povrca po trgovinama, trgovine sto imaju vecinom ne prodaju. Idemo na pijacu i tamo kupimo. Malo ih je koji ce otici u Bingo i kupiti krompir...
Tasni i obuce imamo prilicno. I sa 600 KM moze se to.
Zamisli zimsku jaknu, rukavice, cizme sve za 20,00 KM, tasna ti je 5,00 KM, poneka 10,00 KM. Ne pitaj gdje i kako
Ovo ti je Bosna i mi se snalazimo i zivimo lijepo. Barem tako misle drugi.
Kad dodjes kod nekog na jutarnju kafu. Dok popijes kafu bice i pita za doručak.....
Lijepa moja Bosna nigdje je nema
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.
Ne sikiram se, samo iznosim sto sam primijetila 
Kako je dobra kafa i koju ljudi prave kod kuce, istu kafu i ovdje kupujem, ali u Bosni je ona stoput bolja.
Mozda je do vode, mozda zastari dok dodje u Ameriku…
Uzivala sam u kafi. Pa sva kuca zamirise na kafu kad je napravite.
Mozda je do vode, mozda zastari dok dodje u Ameriku…
Uzivala sam u kafi. Pa sva kuca zamirise na kafu kad je napravite.
A kakvoh sam se sve pita najela
I to sve pecene u peci na drva.
Jedan put smo ja i muz htjeli da peceno pitu u toj peci, kod komsije. Sprzili pitu, a gosti nam trebali doci
Jedan put smo ja i muz htjeli da peceno pitu u toj peci, kod komsije. Sprzili pitu, a gosti nam trebali doci
Mijenjali smo gume na autu kod nekog mehanicara, stariji je covjek, rekla bih preko 60. Garaza mu je oblijepljena golisavim zenskim posterima.
Pricam to kasnije ljudima a oni ce - joj pa nisi ti bila kod ovog… pa sta bi ti rekla da udjes tek kod onog… ih da tek vidis u onog…
Pricam to kasnije ljudima a oni ce - joj pa nisi ti bila kod ovog… pa sta bi ti rekla da udjes tek kod onog… ih da tek vidis u onog…
kafa nije nikad ista kad je napravis na strujnom sporetu
ili ako je sa drvima...razlika je,i vidis da se osjeti
a to,za taj inredning u toj radionici,pa cojk se drzi standarda,propisa
to je uvjek tako bilo,ta dekoracija
i nista ljepse nema,da se bolje uklapa
ili ako je sa drvima...razlika je,i vidis da se osjeti
a to,za taj inredning u toj radionici,pa cojk se drzi standarda,propisa
to je uvjek tako bilo,ta dekoracija
i nista ljepse nema,da se bolje uklapa
Tacno... zar ne moze biti ustedjevina... iz 'jastuka'..Peace wrote: ↑Sat Oct 16, 2021 11:21 pmKod banke i prebacivanja novca strasno se komplikuje.
... imam nesto $ u Bosansoj banci.. nisam sigurna da cu ih nachi....kad dodjem..
.............................................................................................
Voda je definitivno, bitna komponenta, kao i temperatura ... ali, svjezina kafe je br 1
.............................................................................................
Ovoga imas i van Bosne..Peace wrote: ↑Sat Oct 16, 2021 2:53 amSlobodno se donavezite.
Vidjela sam djecu sa 17, 18, i 19 godina da puse, to mi je bas bilo tuzno. Ne ide im s onim lijepim i mladim licem. Vidjala sam ih i pijane u tim godinama.
I zene koje po svaku cijenu hoce biti dame, ponekad je bilo smijesno gdje sve idu u stiklama.
I ormar sa 70 pari stikli u zene kojoj je plata 600 km.
I ormar sa 40 torbi u zene koja je u dugu![]()
I jednu pozitivnu djevojku sa sela koja prica tri jezika, i koja je proputovovala skoro citav svijet a ima samo 21 godinu.
I zenu na selu kojoj muz svaki dan vozi 5 kilometara u jednom smjeru da joj kupi hljeb.
I njenu mamu od 75 godina, koja joj u gradu uzgoji voce i povrce pa posalje na selo, te joj svake sedmice i nesto novca posalje, za cigare.
I ja htjedoh to reći. Viđala sam i ja po Americi djecu od 12 koja se drogiraju. Mislim, razumjela bih da piše osoba kojoj je Bosna strana, ali neko ko je živio u malom mjestu, čitaj selu, i koji se odselio/ izbjegao najvjerovatnije sa dvadeset i kusur godina, mi je malo,malo,malo, kao ona priča pokondirena tikva.
Ili se slabo upoznala Američka kultura, ili se svoja želi izbrisati.
Hajmo pisati o Kubi.
Hajmo pisati o Kubi.
Ima naravnoSkitnica wrote: ↑Sun Oct 17, 2021 4:53 pmOvoga imas i van Bosne..Peace wrote: ↑Sat Oct 16, 2021 2:53 amSlobodno se donavezite.
Vidjela sam djecu sa 17, 18, i 19 godina da puse, to mi je bas bilo tuzno. Ne ide im s onim lijepim i mladim licem. Vidjala sam ih i pijane u tim godinama.
I zene koje po svaku cijenu hoce biti dame, ponekad je bilo smijesno gdje sve idu u stiklama.
I jednu pozitivnu djevojku sa sela koja prica tri jezika, i koja je proputovovala skoro citav svijet a ima samo 21 godinu.
I zenu na selu kojoj muz svaki dan vozi 5 kilometara u jednom smjeru da joj kupi hljeb.
I njenu mamu od 75 godina, koja joj u gradu uzgoji voce i povrce pa posalje na selo, te joj svake sedmice i nesto novca posalje, za cigare.
.. no,u Americi sve manje. kod 'normalne omladine'....
..ali vjerujem da , je za Peace, to tuzno vidjeti.. jer smo eto 'zdravija okolina'. i ne ocekujemo na selu takve obicaje..kao i danasnje vrijeme ,kad i na kutiji pishe, da nije za upotrebu....(opet u Americi najvisje konzumanata droga je po selima) i mene je to iznenadilo...
gledam npr. snimke s nashih podrucja. i zene sada u 80- pushe. pa, pitam se ... zar su mogle u ta doba ,kao mlade djevojke . pushiti...
Djeca /adolesanti u manjim mjestima manje aktivnosti i imaju
....pusenjem / drogiranjem na neki način ispoljavaju svoje nezadovoljstvo..pa u zelja za paznjom....a mladi ko mladi, sve zele probati..i pokazati da i oni mogu..
Bilo da su oni u Bosni, Eu..svugdje se otprilike podjednako ponašaju i prilaze kroz slične ako ne i iste zivotne puteve..
....pusenjem / drogiranjem na neki način ispoljavaju svoje nezadovoljstvo..pa u zelja za paznjom....a mladi ko mladi, sve zele probati..i pokazati da i oni mogu..
Bilo da su oni u Bosni, Eu..svugdje se otprilike podjednako ponašaju i prilaze kroz slične ako ne i iste zivotne puteve..
ta Bosna je bas zemlja cudnih apsurdaSkitnica wrote: ↑Sun Oct 17, 2021 4:53 pmOvoga imas i van Bosne..Peace wrote: ↑Sat Oct 16, 2021 2:53 amSlobodno se donavezite.
sve to slicno sam primjetio,vidio ...
Mozda sam dijelom i zaboravila, i sad se potsjetila da su neke stvari zapravo uvijek takve i bile.Capri wrote: ↑Sun Oct 17, 2021 5:02 pmI ja htjedoh to reći. Viđala sam i ja po Americi djecu od 12 koja se drogiraju. Mislim, razumjela bih da piše osoba kojoj je Bosna strana, ali neko ko je živio u malom mjestu, čitaj selu, i koji se odselio/ izbjegao najvjerovatnije sa dvadeset i kusur godina, mi je malo,malo,malo, kao ona priča pokondirena tikva.
Hajmo pisati o Kubi.
I mozda sam ih bas i pomenula tek da se potsjetimo da nismo u nekim poljima napravili pomaka.
Ja ne mogu kontrolirati kako ce neko shvatiti ono sto kazem, znam da moje izlaganje nije protkano prezirom.
Da, Amerika je u drogi, i to gadno, i o tome sam negdje pisala. Ovdje pisem o utiscima iz Bosne.
I nisam zauzela stav jednih protiv drugih, bas sam mislila da je to jasno ko dan svakome ko je popratio sve postove.
Bilo je poredjenja, negdje je prevagnula USA, negdje BiH.
Zao mi je ako si pogresno shvatila, po “tonu” rekla bih da jesi.
Ljudi s kojim sam se sretala u Bosni tako dobro pamete da je to pravi fenomen. To sam primjecivala i tokom ranijih posjeta, ne znam do cega je a milion sam se puta pitala. Mozda se kod nas nagomilalo puno, i nesto moramo otpustiti…ne znam.
Sretnem se jedan put s tetkom, njemu je 78 god. i on mi prepricava jedan moj dogadjaj iz ‘95…i kaze - on ti je rekao to i to a ti si odgovorila tako i tako….Ostala sam u cudu, ja sam se jedva mogla sjetiti i dogadjaja, a kamoli sta sam tom prilikom rekla.
U vise smo se navrata sretali s ljudima koji su pamtili neka nasa dogadjanja mnogo bolje od nas samih.
Sretnem se jedan put s tetkom, njemu je 78 god. i on mi prepricava jedan moj dogadjaj iz ‘95…i kaze - on ti je rekao to i to a ti si odgovorila tako i tako….Ostala sam u cudu, ja sam se jedva mogla sjetiti i dogadjaja, a kamoli sta sam tom prilikom rekla.
U vise smo se navrata sretali s ljudima koji su pamtili neka nasa dogadjanja mnogo bolje od nas samih.
Pa gdje su mogle otici?Bella wrote: ↑Sun Oct 17, 2021 4:21 pmTacno... zar ne moze biti ustedjevina... iz 'jastuka'..Peace wrote: ↑Sat Oct 16, 2021 11:21 pmKod banke i prebacivanja novca strasno se komplikuje.
I mozda nekom bude od koristi - samo do 20.000 KM nece vam traziti porijeklo novca.![]()
... imam nesto $ u Bosansoj banci.. nisam sigurna da cu ih nachi....kad dodjem..![]()
![]()
Ne moze biti iz jastuka, covjek je tako donio iz jastuka, pa dosla sipa
Jesi li imala momenata kada nisi ni o čemu razmišljala, bila potpuno opuštena i bez puno zapazanja,razmisljana o načinu života na koji narod tamo zivi.. ?
Meni je smjesno kada neko poredi Bosnu sa bilo kojim zemljom...bilo u kojem pogledu da je riječ..Bosna je izasla iz rata i puno, puno vremena joj treba da se oporavi.. pa i pocne narod da zivi normalno..
Meni je smjesno kada neko poredi Bosnu sa bilo kojim zemljom...bilo u kojem pogledu da je riječ..Bosna je izasla iz rata i puno, puno vremena joj treba da se oporavi.. pa i pocne narod da zivi normalno..
Peace wrote: ↑Mon Oct 18, 2021 3:45 amPa gdje su mogle otici?Bella wrote: ↑Sun Oct 17, 2021 4:21 pmTacno... zar ne moze biti ustedjevina... iz 'jastuka'..Peace wrote: ↑Sat Oct 16, 2021 11:21 pmKod banke i prebacivanja novca strasno se komplikuje.
I mozda nekom bude od koristi - samo do 20.000 KM nece vam traziti porijeklo novca.![]()
... imam nesto $ u Bosansoj banci.. nisam sigurna da cu ih nachi....kad dodjem..![]()
![]()
Ne moze biti iz jastuka, covjek je tako donio iz jastuka, pa dosla sipa![]()
.. mislim da malo pretjeruju s tim novcem..i dokazivanjem..mada i ovdje su poceli...
Dobro je Peace to opisala.... pa ..pishe o utiscima...... poredjenje je neminovno...
i o Americi se cudi ..nekim pojavama.. kao svi mi...
Tacno je...(u Bosni) ako bilo sta pokushah da kazesh.. domachi bolje znaju...
. rijetko ko pita. kako si ..kako zivish 'tamo' . jer znaju sve .aaa. vidio sam to u seriji.
pa, pocnu nashiroko. kako je to u 'stvari'..
i o Americi se cudi ..nekim pojavama.. kao svi mi...
Tacno je...(u Bosni) ako bilo sta pokushah da kazesh.. domachi bolje znaju...
Ne mogu ja kontrolirati kako ces ti ovo vidjeti, to je samo u tvojoj moci.Skitnica wrote: ↑Mon Oct 18, 2021 11:53 amJesi li imala momenata kada nisi ni o čemu razmišljala, bila potpuno opuštena i bez puno zapazanja,razmisljana o načinu života na koji narod tamo zivi.. ?
Nisam bila odusevljena s vesnom masinom. Ovdje su spojene na vodu iz bojlera i peru mnogo brze, u Bosni peru bolje, ali mnogo, mnooogo duze.
Super stvar je na nju sam dobila 10 godina garancije. U US su te garancije sveli na minimum, za neke tako velike stvari dobijate tek godinu dana.
Ta moja masina je ujedno i susilica, moze da pere 8 kg vesa, a da susi 4 ili 5, preostale 3 kg vadis.
Ali i to sto mi susi, na jednoj opciji mi ne osusi dovoljno, na drugoj, malo jacoj presusi i strasno izguzva. Neke mi je stvari skroz uhelacila, tako da sam se i pored masine opet odlucila susiti ves vani.
Mozda mi ipak treba da je bolje prostudiram.
Ako neko ima tu masinu neka mi nesto dojavi molim vas. I kako rade one zasebne susilice?
Super stvar je na nju sam dobila 10 godina garancije. U US su te garancije sveli na minimum, za neke tako velike stvari dobijate tek godinu dana.
Ta moja masina je ujedno i susilica, moze da pere 8 kg vesa, a da susi 4 ili 5, preostale 3 kg vadis.
Ali i to sto mi susi, na jednoj opciji mi ne osusi dovoljno, na drugoj, malo jacoj presusi i strasno izguzva. Neke mi je stvari skroz uhelacila, tako da sam se i pored masine opet odlucila susiti ves vani.
Mozda mi ipak treba da je bolje prostudiram.
Ako neko ima tu masinu neka mi nesto dojavi molim vas. I kako rade one zasebne susilice?
Internet u Bosni je extra dobar. Brzi od mog ovdje, isko ovdje imam bolji vec vecina.
I super stvar je ako nemas svog u gradu npr. imas gradski. Ne treba ti lozinka. Na pijaci imas isto otvoren.
U svakom objektu ce ti dati lozinku.
I super stvar je ako nemas svog u gradu npr. imas gradski. Ne treba ti lozinka. Na pijaci imas isto otvoren.
U svakom objektu ce ti dati lozinku.
Mi, gospođo, samo čitamo napisano, i naravno ne možemo, kao ni vi, 'kontrolirati' naše ibrećenje na vaše 'moji utisci iz Bosne. Isto kao da vam je prvi put da ste posjetili tu državu, a ne proveli pola života u njoj. I ne možemo ni mi na rende kora. Šta? Ne znate šta to znači? Objasnićemo ako treba.Peace wrote: ↑Mon Oct 18, 2021 1:10 amMozda sam dijelom i zaboravila, i sad se potsjetila da su neke stvari zapravo uvijek takve i bile.Capri wrote: ↑Sun Oct 17, 2021 5:02 pmI ja htjedoh to reći. Viđala sam i ja po Americi djecu od 12 koja se drogiraju. Mislim, razumjela bih da piše osoba kojoj je Bosna strana, ali neko ko je živio u malom mjestu, čitaj selu, i koji se odselio/ izbjegao najvjerovatnije sa dvadeset i kusur godina, mi je malo,malo,malo, kao ona priča pokondirena tikva.
Hajmo pisati o Kubi.
I mozda sam ih bas i pomenula tek da se potsjetimo da nismo u nekim poljima napravili pomaka.
Ja ne mogu kontrolirati kako ce neko shvatiti ono sto kazem, znam da moje izlaganje nije protkano prezirom.
Da, Amerika je u drogi, i to gadno, i o tome sam negdje pisala. Ovdje pisem o utiscima iz Bosne.
I nisam zauzela stav jednih protiv drugih, bas sam mislila da je to jasno ko dan svakome ko je popratio sve postove.
Bilo je poredjenja, negdje je prevagnula USA, negdje BiH.
Zao mi je ako si pogresno shvatila, po “tonu” rekla bih da jesi.
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 130 Replies
- 361 Views
-
Last post by Peace
-
- 148 Replies