Moji utisci iz Bosne

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Re: Moji utisci iz Bosne

Unread post by Peace »

Kod banke i prebacivanja novca strasno se komplikuje.
Razumijem da se trazi porijeklo novca ako ste prilozili kesh, ali ako pare prebacujete s jednog vaseg racuna na drugi, onda mi je van pameti traziti porijeklo novca.

I mozda nekom bude od koristi - samo do 20.000 KM nece vam traziti porijeklo novca.

gripen
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by gripen »

..mne je zaibretilo,kolko su neprofesionalni,bahati,nepristojni bolje receno
cim vidi da si sa vana,tlak im skace,pokazuju neko drugo lice

kreja
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by kreja »

Sto se sekiras zbog svega toga. Sto nema u mom gradu za kupiti ima negdje drugo, Ima trznih centara jos.

Sto se tice povrca po trgovinama, trgovine sto imaju vecinom ne prodaju. Idemo na pijacu i tamo kupimo. Malo ih je koji ce otici u Bingo i kupiti krompir...

Tasni i obuce imamo prilicno. I sa 600 KM moze se to.

Zamisli zimsku jaknu, rukavice, cizme sve za 20,00 KM, tasna ti je 5,00 KM, poneka 10,00 KM. Ne pitaj gdje i kako

Ovo ti je Bosna i mi se snalazimo i zivimo lijepo. Barem tako misle drugi.

Kad dodjes kod nekog na jutarnju kafu. Dok popijes kafu bice i pita za doručak.....

Lijepa moja Bosna nigdje je nema
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ne sikiram se, samo iznosim sto sam primijetila :)

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Kako je dobra kafa i koju ljudi prave kod kuce, istu kafu i ovdje kupujem, ali u Bosni je ona stoput bolja.

Mozda je do vode, mozda zastari dok dodje u Ameriku…
Uzivala sam u kafi. Pa sva kuca zamirise na kafu kad je napravite.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

A kakvoh sam se sve pita najela :kloppa I to sve pecene u peci na drva.

Jedan put smo ja i muz htjeli da peceno pitu u toj peci, kod komsije. Sprzili pitu, a gosti nam trebali doci :hahah

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Mijenjali smo gume na autu kod nekog mehanicara, stariji je covjek, rekla bih preko 60. Garaza mu je oblijepljena golisavim zenskim posterima.
Pricam to kasnije ljudima a oni ce - joj pa nisi ti bila kod ovog… pa sta bi ti rekla da udjes tek kod onog… ih da tek vidis u onog… :hahah

gripen
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by gripen »

kafa nije nikad ista kad je napravis na strujnom sporetu
ili ako je sa drvima...razlika je,i vidis da se osjeti :hahah
a to,za taj inredning u toj radionici,pa cojk se drzi standarda,propisa
to je uvjek tako bilo,ta dekoracija
i nista ljepse nema,da se bolje uklapa :hahah

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Peace wrote:
Sat Oct 16, 2021 11:21 pm
Razumijem da se trazi porijeklo novca ako ste prilozili kesh, ali ako pare prebacujete s jednog vaseg racuna na drugi, onda mi je van pameti traziti porijeklo novca.

I mozda nekom bude od koristi - samo do 20.000 KM nece vam traziti porijeklo novca.
Tacno... zar ne moze biti ustedjevina... iz 'jastuka'.. :hahah
... imam nesto $ u Bosansoj banci.. nisam sigurna da cu ih nachi....kad dodjem.. :hahah :-?
.............................................................................................Image

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Peace wrote:
Sun Oct 17, 2021 2:06 pm
Kako je dobra kafa i koju ljudi prave kod kuce, istu kafu i ovdje kupujem, ali u Bosni je ona stoput bolja.

Mozda je do vode, mozda zastari dok dodje u Ameriku…
Uzivala sam u kafi. Pa sva kuca zamirise na kafu kad je napravite.
Voda je definitivno, bitna komponenta, kao i temperatura ... ali, svjezina kafe je br 1
.............................................................................................Image

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Peace wrote:
Sat Oct 16, 2021 2:53 am
Slobodno se donavezite.

Vidjela sam djecu sa 17, 18, i 19 godina da puse, to mi je bas bilo tuzno. Ne ide im s onim lijepim i mladim licem. Vidjala sam ih i pijane u tim godinama.

I zene koje po svaku cijenu hoce biti dame, ponekad je bilo smijesno gdje sve idu u stiklama.

I ormar sa 70 pari stikli u zene kojoj je plata 600 km.

I ormar sa 40 torbi u zene koja je u dugu :doh

I jednu pozitivnu djevojku sa sela koja prica tri jezika, i koja je proputovovala skoro citav svijet a ima samo 21 godinu.

I zenu na selu kojoj muz svaki dan vozi 5 kilometara u jednom smjeru da joj kupi hljeb.
I njenu mamu od 75 godina, koja joj u gradu uzgoji voce i povrce pa posalje na selo, te joj svake sedmice i nesto novca posalje, za cigare.
Ovoga imas i van Bosne..

Capri
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Capri »

I ja htjedoh to reći. Viđala sam i ja po Americi djecu od 12 koja se drogiraju. Mislim, razumjela bih da piše osoba kojoj je Bosna strana, ali neko ko je živio u malom mjestu, čitaj selu, i koji se odselio/ izbjegao najvjerovatnije sa dvadeset i kusur godina, mi je malo,malo,malo, kao ona priča pokondirena tikva.

Ili se slabo upoznala Američka kultura, ili se svoja želi izbrisati.

Hajmo pisati o Kubi.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Skitnica wrote:
Sun Oct 17, 2021 4:53 pm
Peace wrote:
Slobodno se donavezite.

Vidjela sam djecu sa 17, 18, i 19 godina da puse, to mi je bas bilo tuzno. Ne ide im s onim lijepim i mladim licem. Vidjala sam ih i pijane u tim godinama.

I zene koje po svaku cijenu hoce biti dame, ponekad je bilo smijesno gdje sve idu u stiklama.

I jednu pozitivnu djevojku sa sela koja prica tri jezika, i koja je proputovovala skoro citav svijet a ima samo 21 godinu.

I zenu na selu kojoj muz svaki dan vozi 5 kilometara u jednom smjeru da joj kupi hljeb.
I njenu mamu od 75 godina, koja joj u gradu uzgoji voce i povrce pa posalje na selo, te joj svake sedmice i nesto novca posalje, za cigare.
Ovoga imas i van Bosne..
Ima naravno

.. no,u Americi sve manje. kod 'normalne omladine'....

..ali vjerujem da , je za Peace, to tuzno vidjeti.. jer smo eto 'zdravija okolina'. i ne ocekujemo na selu takve obicaje..kao i danasnje vrijeme ,kad i na kutiji pishe, da nije za upotrebu....(opet u Americi najvisje konzumanata droga je po selima) i mene je to iznenadilo...
gledam npr. snimke s nashih podrucja. i zene sada u 80- pushe. pa, pitam se ... zar su mogle u ta doba ,kao mlade djevojke . pushiti... :hm

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Djeca /adolesanti u manjim mjestima manje aktivnosti i imaju
....pusenjem / drogiranjem na neki način ispoljavaju svoje nezadovoljstvo..pa u zelja za paznjom....a mladi ko mladi, sve zele probati..i pokazati da i oni mogu..
Bilo da su oni u Bosni, Eu..svugdje se otprilike podjednako ponašaju i prilaze kroz slične ako ne i iste zivotne puteve..

gripen
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by gripen »

Skitnica wrote:
Sun Oct 17, 2021 4:53 pm
Peace wrote:
Slobodno se donavezite.

Ovoga imas i van Bosne..
ta Bosna je bas zemlja cudnih apsurda
sve to slicno sam primjetio,vidio ...

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Capri wrote:
Sun Oct 17, 2021 5:02 pm
I ja htjedoh to reći. Viđala sam i ja po Americi djecu od 12 koja se drogiraju. Mislim, razumjela bih da piše osoba kojoj je Bosna strana, ali neko ko je živio u malom mjestu, čitaj selu, i koji se odselio/ izbjegao najvjerovatnije sa dvadeset i kusur godina, mi je malo,malo,malo, kao ona priča pokondirena tikva.

Hajmo pisati o Kubi.
Mozda sam dijelom i zaboravila, i sad se potsjetila da su neke stvari zapravo uvijek takve i bile.
I mozda sam ih bas i pomenula tek da se potsjetimo da nismo u nekim poljima napravili pomaka.

Ja ne mogu kontrolirati kako ce neko shvatiti ono sto kazem, znam da moje izlaganje nije protkano prezirom.

Da, Amerika je u drogi, i to gadno, i o tome sam negdje pisala. Ovdje pisem o utiscima iz Bosne.

I nisam zauzela stav jednih protiv drugih, bas sam mislila da je to jasno ko dan svakome ko je popratio sve postove.
Bilo je poredjenja, negdje je prevagnula USA, negdje BiH.

Zao mi je ako si pogresno shvatila, po “tonu” rekla bih da jesi.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ljudi s kojim sam se sretala u Bosni tako dobro pamete da je to pravi fenomen. To sam primjecivala i tokom ranijih posjeta, ne znam do cega je a milion sam se puta pitala. Mozda se kod nas nagomilalo puno, i nesto moramo otpustiti…ne znam.
Sretnem se jedan put s tetkom, njemu je 78 god. i on mi prepricava jedan moj dogadjaj iz ‘95…i kaze - on ti je rekao to i to a ti si odgovorila tako i tako….Ostala sam u cudu, ja sam se jedva mogla sjetiti i dogadjaja, a kamoli sta sam tom prilikom rekla.
U vise smo se navrata sretali s ljudima koji su pamtili neka nasa dogadjanja mnogo bolje od nas samih.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Bella wrote:
Sun Oct 17, 2021 4:21 pm
Peace wrote:

... imam nesto $ u Bosansoj banci.. nisam sigurna da cu ih nachi....kad dodjem.. :hahah :-?
Pa gdje su mogle otici?

Ne moze biti iz jastuka, covjek je tako donio iz jastuka, pa dosla sipa :hahah

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Jesi li imala momenata kada nisi ni o čemu razmišljala, bila potpuno opuštena i bez puno zapazanja,razmisljana o načinu života na koji narod tamo zivi.. ?

Meni je smjesno kada neko poredi Bosnu sa bilo kojim zemljom...bilo u kojem pogledu da je riječ..Bosna je izasla iz rata i puno, puno vremena joj treba da se oporavi.. pa i pocne narod da zivi normalno..

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Peace wrote:
Mon Oct 18, 2021 3:45 am
Bella wrote:
Sun Oct 17, 2021 4:21 pm
Peace wrote:

Pa gdje su mogle otici?

Ne moze biti iz jastuka, covjek je tako donio iz jastuka, pa dosla sipa :hahah
:_) . nisu jos otishe , nadam se.. :hahah
.. mislim da malo pretjeruju s tim novcem..i dokazivanjem..mada i ovdje su poceli... :-?

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Dobro je Peace to opisala.... pa ..pishe o utiscima...... poredjenje je neminovno...

i o Americi se cudi ..nekim pojavama.. kao svi mi... :D/

Tacno je...(u Bosni) ako bilo sta pokushah da kazesh.. domachi bolje znaju... :hahah . rijetko ko pita. kako si ..kako zivish 'tamo' . jer znaju sve .aaa. vidio sam to u seriji. :hahah :aaa pa, pocnu nashiroko. kako je to u 'stvari'..

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Skitnica wrote:
Mon Oct 18, 2021 11:53 am
Jesi li imala momenata kada nisi ni o čemu razmišljala, bila potpuno opuštena i bez puno zapazanja,razmisljana o načinu života na koji narod tamo zivi.. ?

Meni je smjesno kada neko poredi Bosnu sa bilo kojim zemljom...bilo u kojem pogledu da je riječ..Bosna je izasla iz rata i puno, puno vremena joj treba da se oporavi.. pa i pocne narod da zivi normalno..
Ne mogu ja kontrolirati kako ces ti ovo vidjeti, to je samo u tvojoj moci.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Nisam bila odusevljena s vesnom masinom. Ovdje su spojene na vodu iz bojlera i peru mnogo brze, u Bosni peru bolje, ali mnogo, mnooogo duze.

Super stvar je na nju sam dobila 10 godina garancije. U US su te garancije sveli na minimum, za neke tako velike stvari dobijate tek godinu dana.

Ta moja masina je ujedno i susilica, moze da pere 8 kg vesa, a da susi 4 ili 5, preostale 3 kg vadis.

Ali i to sto mi susi, na jednoj opciji mi ne osusi dovoljno, na drugoj, malo jacoj presusi i strasno izguzva. Neke mi je stvari skroz uhelacila, tako da sam se i pored masine opet odlucila susiti ves vani.

Mozda mi ipak treba da je bolje prostudiram.
Ako neko ima tu masinu neka mi nesto dojavi molim vas. I kako rade one zasebne susilice?

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Internet u Bosni je extra dobar. Brzi od mog ovdje, isko ovdje imam bolji vec vecina.

I super stvar je ako nemas svog u gradu npr. imas gradski. Ne treba ti lozinka. Na pijaci imas isto otvoren.
U svakom objektu ce ti dati lozinku.

Capri
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Capri »

Peace wrote:
Mon Oct 18, 2021 1:10 am
Capri wrote:
Sun Oct 17, 2021 5:02 pm

Hajmo pisati o Kubi.
Mozda sam dijelom i zaboravila, i sad se potsjetila da su neke stvari zapravo uvijek takve i bile.
I mozda sam ih bas i pomenula tek da se potsjetimo da nismo u nekim poljima napravili pomaka.

Ja ne mogu kontrolirati kako ce neko shvatiti ono sto kazem, znam da moje izlaganje nije protkano prezirom.

Da, Amerika je u drogi, i to gadno, i o tome sam negdje pisala. Ovdje pisem o utiscima iz Bosne.

I nisam zauzela stav jednih protiv drugih, bas sam mislila da je to jasno ko dan svakome ko je popratio sve postove.
Bilo je poredjenja, negdje je prevagnula USA, negdje BiH.

Zao mi je ako si pogresno shvatila, po “tonu” rekla bih da jesi.
Mi, gospođo, samo čitamo napisano, i naravno ne možemo, kao ni vi, 'kontrolirati' naše ibrećenje na vaše 'moji utisci iz Bosne. Isto kao da vam je prvi put da ste posjetili tu državu, a ne proveli pola života u njoj. I ne možemo ni mi na rende kora. Šta? Ne znate šta to znači? Objasnićemo ako treba.

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Utisci (i slike) iz Bosne, part 2
    by Peace » » in Razno (sve sem fotografija)
    130 Replies
    361 Views
    Last post by Peace
  • Utisci iz Bosne, part 3
    by Peace » » in Razno (sve sem fotografija)
    148 Replies
    865 Views
    Last post by Peace