Utisci iz Bosne, part 3

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Re: Utisci iz Bosne, part 3

Unread post by Coolio »

Peace wrote:
Mon Jul 29, 2024 11:25 pm
Planinarili smo tri dana. Boze mili kako je bilo dobro.
Za vikend je bilo drustva.
Ovdje se ljudi u 40im ne mogu pratiti sa mnom. Idem dobro s onim u 20im i 30im. Tek ovdje skontah da sam tako dobre kondicije (ovu sam rijec pokupila ovdje)
Ljudi u 40im su mi nekako lijeni, razmisljaju o jelu i sjedenju. Pjeske nigdje nece. Mnogi se vec tih godina zale na zdravlje. Ja ne znam zbilja, izgleda mi da ima tu lijenosti, dosta, dosta.
Sreca za vikend je bilo tih u 30im, koji se jos ne zale i koji vole da se krecu.
A danas smo bili samo ja i muz. Predjosmo velik dio planine Vranice.
Preko planina smo presli iz Fojnice u Gornji Vakuf, i ponovo se vratili preko planina.
Pamtit cu ove dane. Mislim da samo pamtimo one dane u kojim smo napravili nesto drukcije.
Nestvarana je ljepota Vranice, kcerkica me pitala - mama je li ovo stvarno?
Planinsko sunce me stiglo po licu.
Mislila sam na vas. I ove video snimke sam pravila bas da ih s vama podijelim.

Ovo je danas bilo. Osjecam jos taj vjetar u usima.

Ovo je bilo u nedjelju. Na ovom se snimku vidi sami vrh Vranice. Bili smo blizu.

Nas Bosanski narod je cudo jedno. Nekad me neke stvari zaloste, neke nasmiju, a neke bash ostave bez rijeci.
Danas npr smo stali na jendoj planoni kod stocara da kupimo ovciji sir. Vidjela sam da imaju kokoske i pitala sam za jaja. Htjeli su mi dati jaja besplatno. Osjecali su se lose sto sam ostavila pare.
U subotu sam kod zene kupila med i neku smjesu bilja i meda. Ona prodaje i sokove. Mozete kupiti flasu soka, a mozete i casu. Odbijala je da mi naplati casu soka.

Slike, ne znam sta da vam odaberem, imam ih stotine, i sve kontam jedna je ljepsa od druge.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Hej Peace...Mnogo mi je drago kada cujem ili vidim da neko ovako uziva kao ti... Slike su me fascinirale,zaista se ne zna koja je lepsa...Ukrastko receno sve su prelepe i mogu samo da ti zavidim sto si na tako lepom mestu :) . Tebi i tvojima zelim da vam svaki naredni dan bude znatno lepsi i da jos vise uzivate i da uvek budete tako dobrog raspolozenja ... Odusevljavas me svojim tekstovima i nacin na koji nam ti ovde detaljno opises gotovo svaki deo. Mislim da mogu da zamislim koliko je zaprvo lepo tu...Cist vazduh,mir,tisina...Sve prirodno,lepo,netaknuto...

Sto se nasih ljudi tice,u potpuno si u pravu. Takav je balkanski mentalitet.Onaj sto nema nista dace ti sve,ma dusu ce ti dati a onaj sto ima sve ce gledati da te izradi,takvima je uvek malo...Sto se lenjosti tice i tu si u pravu...Velika vecina nasih ljudi se tada opusti i cim dodju do penzije bataljuju da se krecu,sami sebe vezuju za dom a nedugo zatim za krevet sto je zalosno...Ovde na zapadu ja cesto vidjam starije zene ( da ne kazem babe grdice me Bella :) ) koje voze biciklu,idu po prodavnicama biciklom...imaju preko 85 godina...Ima jedna cak i 90 a da vidis kako vozi bajs,svakoga dana kaze oblece par krugova...simpaticna baka sa sesirom na glavi...Ljudi od 70 godina trce,ne daju se...odrzavaju liniju...Nije sala,zaista je tako...

Uglavnom, kao sto rekoh.uzivajte i kada god si u prilici pustaj ove lepe slike :)

Iskren da budem, volim da te citam... :)

Puno,puno pozdrava iz Nemacke :) :chrs

bakterijasmarsa
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by bakterijasmarsa »

Peace wrote:
Mon Jul 29, 2024 11:25 pm
Planinarili smo tri dana. Boze mili kako je bilo dobro.
Za vikend je bilo drustva.
Ovdje se ljudi u 40im ne mogu pratiti sa mnom. Idem dobro s onim u 20im i 30im. Tek ovdje skontah da sam tako dobre kondicije (ovu sam rijec pokupila ovdje)
Ljudi u 40im su mi nekako lijeni, razmisljaju o jelu i sjedenju. Pjeske nigdje nece. Mnogi se vec tih godina zale na zdravlje. Ja ne znam zbilja, izgleda mi da ima tu lijenosti, dosta, dosta.
Sreca za vikend je bilo tih u 30im, koji se jos ne zale i koji vole da se krecu.
A danas smo bili samo ja i muz. Predjosmo velik dio planine Vranice.
Preko planina smo presli iz Fojnice u Gornji Vakuf, i ponovo se vratili preko planina.
Pamtit cu ove dane. Mislim da samo pamtimo one dane u kojim smo napravili nesto drukcije.
Nestvarana je ljepota Vranice, kcerkica me pitala - mama je li ovo stvarno?
Planinsko sunce me stiglo po licu.
Mislila sam na vas. I ove video snimke sam pravila bas da ih s vama podijelim.

Ovo je danas bilo. Osjecam jos taj vjetar u usima.

Ovo je bilo u nedjelju. Na ovom se snimku vidi sami vrh Vranice. Bili smo blizu.

Nas Bosanski narod je cudo jedno. Nekad me neke stvari zaloste, neke nasmiju, a neke bash ostave bez rijeci.
Danas npr smo stali na jendoj planoni kod stocara da kupimo ovciji sir. Vidjela sam da imaju kokoske i pitala sam za jaja. Htjeli su mi dati jaja besplatno. Osjecali su se lose sto sam ostavila pare.
U subotu sam kod zene kupila med i neku smjesu bilja i meda. Ona prodaje i sokove. Mozete kupiti flasu soka, a mozete i casu. Odbijala je da mi naplati casu soka.

Slike, ne znam sta da vam odaberem, imam ih stotine, i sve kontam jedna je ljepsa od druge.
Uživajte
prizor je fantastičan
napuni baterije i ne razmišljaj ništa
Legal Alien

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Jucer nakon shopinga otisli kod mojih roditelja.
Dosao i daidza i njegova zena.
Mama bila presretna, kcerka i najdrazi brat u istom danu kod nje.
Daidza ne pije nista u cemu ima alkohola, ali donio paketic pive za babu i muza.. Oni popiju po jednu.
Posjetila mezarje, proucila fatihu za duse umrlih.
Pomogli svi roditeljima na njivi, grabili otavu. Otava je druga trava koja se kosi istog ljeta na istoj njivi.

Kako dobro spavamo ovdje, to je nevjerovatno. Ne znam do cega je tacno. Od nekog sam cula da nasa gradic ima nesto u zraku, okruzen je planinama. Pored kuce nam tece rijeka, djeluje i to smirujuce.

Sinoc pomislih da se vijesti pisu za dijasporu. Ja nikad nisam cula ovdje da neko prica o vijestima s tv ili s portala. Izgleda mi da to niko ovdje ne prati. Ljudi zive svoje zivote. Uvijek se nesto desava, Ako nista onda bar sa susjedima popijes kafu i porazgovaras.
Mi dijasporci nemamo snage ni za sto nakon posla, zatim i nemamo gdje, pa nam se i ne sjeda opet u auto, a sve je i preskupo. Tako u nedostatku zdravijih aktivnosti mi pratimo vijesti.

Hrana ovdje je prava hrana. Posebno ako ste ovako u maloj carsiji koju okruzuju sela gdje se jos dosta ljudi bavi stocarstvom i poljoprivredom.
Sve, od vode do mesa, ima dobar ukus. Voce i povrce…Ja mogu kupovati organsko u USA ali to i dalje nije isto.
Iznenadih se neki dan ukusom kupus salate. Nevjerovatno. Zaboravila sam kakvog je zapravo ukusa kupus, odnosno kakvog treba da bude.

Nakon ove dvije sedmice izgleda mi da ljudi zive mnogo zdravije, srecnije i ispunjenije zivote. Bas mnogo. Nisu napeti, nisu pod stresom, ne teze savrsenstvu. Ne moraju imati velike ustedjevine za nedaj Boze, okruzeni su ljudima koji bi im pomogli. Svako ima nekoga na koga moze racunati.
Kako se ovdje mogu srcano smijati. Samo se ovdje upiskim nekad od smijeha.

Slike od jucer.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Kod kuce sam danas, cekamo da nam dovezu neki namjestaj.
Lijepo mi je biti i kod kuce.
Ispekla pogacu, kolace i napravila corbu.
Bio djever na kafi, i susjedi.
Oni se sikiraju kako mi trosimo nase pare :D
Izbjegavam reci koliko sta platimo, ili malo smanjim cijenu. Kad je nesto placeno npr 1700, ja kazem to je bilo oko 1000.

Dobila ssm pohvale od djevera. Za vikend su oni na planini pekli jagnje, ja sam im najvise pomogla. Niko drugi nije.
I ja sam bila iznenadjena ponasanjem drugih zena. Kako mozes doci negdje na 24 sata i samo sjediti i cekati da sve dodje ispred tebe i da se skloni….?
Sve i kad me toga ne bi bilo stid, moje tijelo ne zeli sjediti toliko dugo.
I mama je jutros nazvala, iznenadjeni su mojom energijom. Mama je pripremila rucak dok mi nismo dosli, a ja sam sve drugo - pripremila salatu, postavila sto, pospremila sto, oprala sudje, dva puta pravila kafu, oprala sve, narezala lubenicu, izrezala koru za kravu, otisla na njivu, radila najbolje…
Bilo kod koga da sam, nikad se ne odmicrm od stola ko gost. Svakome pomognem pospremiti i pocistiti.
Mi prakticiramo to u USA. Moje prijateljice mi uvijek pomognu ako su kod nas na veceri.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Cista i dobra zenska dusa. Sve to sto govoris je normalno ali mi zivimo u takvom vremenu da ako se ponasamo normalno iliti prirodno ljudi nam se cude. Ne znam kako i zasto je doslo do toga ali ljudi se preko noci promene. A sto je najcudnije,ima ljudi koji su u stanju da ti zabiju noz u ledja a ako si ne daj Boze u problemu da uskoce i pomognu ti. Cudno ali tako,

A ovako komsiluk,druzenje,ispijanje kafe,rakije itd...nigde lepseg nego kod nas .)

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Svaki put kad sam ovdje zovu me na Visocko Ljeto.
I sinoc otisli, s bratom i njegovom zenom.
Nista mi se to nije dopalo, prava pijaca. Ne razumijem sto su nas toliko zvali da tu idemo :jbg

Ljudi mi nisu lijrpo odjeveni, tek neki rijetki pojedinci su stajlish. Ne znam kako Sarajevo stoji.
I mladi trebaju update. Teski neukus. Jeftina roba. Ne mogu reci da nemaju, vise ne znaju.
Da sam ovdje stalno kupovala bi vec nosenu robu koja je stigla uz Evrope, tu se za male pare moze naci lijepih stvari.
Ne znam odakle ovdje uvoze ovu losu robu, u USA tako los kvalitet uopce ne postoji.

Zavrsili sinoc u nekom clubu u nasem gradicu, muzika uzivo, gitarista, to je bilo lijepo.
Bice video poslije

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Peace wrote:
Thu Aug 01, 2024 8:58 am
Svaki put kad sam ovdje zovu me na Visocko Ljeto.
I sinoc otisli, s bratom i njegovom zenom.
Nista mi se to nije dopalo, prava pijaca. Ne razumijem sto su nas toliko zvali da tu idemo :jbg

Ljudi mi nisu lijrpo odjeveni, tek neki rijetki pojedinci su stajlish. Ne znam kako Sarajevo stoji.
I mladi trebaju update. Teski neukus. Jeftina roba. Ne mogu reci da nemaju, vise ne znaju.
Da sam ovdje stalno kupovala bi vec nosenu robu koja je stigla uz Evrope, tu se za male pare moze naci lijepih stvari.

Zavrsili sinoc u nekom clubu u nasem gradicu, muzika uzivo, gitarista, to je bilo lijepo.
Bice video poslije
Kada sam bio u Sarajevu, a bio sam par puta i ja sam primetio isto...E sada ne znam da li je to sto ljudi nemaju ili zato sto je Sarajevo prenatrpano svim tim radnjama i pijacama gde prodaju fals markiranu robu...ali to nije fals obican nego neki bas bas fals. Svacega tu ima, Hugo Boss, Armani, Bogner, Gucci, Prada pa sve do sportskih kao sto su Nike i Adidas. Bas bas loseg kvaliteta su stvari. Mnogi pate za markom pa kupuju i nose a dosta njih takodje i nije u situaciji da kupi bolje stvari sto je i razumljivo. Naravno,uvek se naleti i na one koji se lepo oblace ali sto kazes ti,retkost je.

Dok nisam bio u Sarajevu, mislio sam da je drugacije. Dok je na primer Beograd suprotno od toga. Tamo se i muskarci i devojke lepo oblace. U celom gradu mozda imas 2-3 pijace koje prodaju tu fuseraj robu ali ne kupuju to. To kupuju ljudi iz manjih gradova. I sto se Srbije tice ta fuseraj roba ima po Kraljevu, Novom Pazaru, Pancevu i mozda Subotici. Kupuju ljudi koji nemaju para a imaju kompleks da nose markirano. I onda uzimaju te skroz nekvalitetne stvari koje cim operes ili se suze ili pocinju konci da otpadaju itd.

Ja obozavam uzivo svirku...Uvek me podseti na more... Ti Peace zaista znas kako da uzivas :)

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

U USA, roba i kad nije poznati brand, i dalje je dobar kvalitet. Mi ne mozemo kupiti los kvalitet jer i ne postoji u ponudi.
Brand se ne mora nositi, ali malo ukusa treba imati.
Ako su neke stvari izasle iz mode par god unazad… ne znam sto ce nam vise u ormaru. Npr uske farmerice, jos se tako nose na ovom podneblju..

Los je kvalitet i drugih stvari, npr folije, plasticne folije, plasticni tanjiri, plasticne case, ubrusi, toaletni papiri… to je toliko lose, da mi pada na pamet da sljedeci put to ponesem sa sobom.

Ima ovdje mnogo penzionera u 50im. Nevjerovatno mi kad vidim covjeka zdrav, prav u snazi i u penziji :jbg

Nevjerovatno koliko ljudi uopce mogu sjediti.
Dva dana smo radili na vikendici. Vikendicu do nas su rentali ljudi iz Tesnja, treba in otprilike 2,5-3 sata da dodju… oni su svo vrijeme presjedili, svo, svo vrijeme. Ja ne znam kako su mogli.

Mnogi se ljudi zale na kicmu, na noge, na srce… Pitam se da li to moze biti povezano sa ovolikim sjedenjem :hm

Kad sam kuci kuham nam sama jelo.
Moja mama, moja snaha, moj brat su iznenadjeni sto ja kuham.
Ja njih ne razumijem :jbg
Sama i svoju kucu cistim, oni su i s tim iznenadjeni.
Ne razumijem ih i gotovo.

Zanimljivo mi je i ovo.. Ljudi se tako ponose dobrim autima i ako imaju dobre telefone, i uopce ako imaju bolje od ostalih.
Tolko su na to ponosni, to vristi iz njih.
I ovi sto to nemaju tako gledaju ove sto to imaju, bas osjetis da i sami zele bas to.
Sve se zna, ko je kolko svoje auto platio, ko ima nove iphone…
Velicaju se neke stvari koje nama uopce nisu interesantne.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Peace wrote:
Sat Aug 03, 2024 11:28 am
U USA, roba i kad nije poznati brand, i dalje je dobar kvalitet. Mi ne mozemo kupiti los kvalitet jer i ne postoji u ponudi.
Brand se ne mora nositi, ali malo ukusa treba imati.
Ako su neke stvari izasle iz mode par god unazad… ne znam sto ce nam vise u ormaru. Npr uske farmerice, jos se tako nose na ovom podneblju..

Los je kvalitet i drugih stvari, npr folije, plasticne folije, plasticni papiri, plasticne case, ubrusi, toaletni papiri… to je toliko lose, da mi pada na pamet da sljedeci put to ponesem sa sobom.

Ima ovdje mnogo penzionera u 50im. Nevjerovatno mi kad vidim covjeka zdrav, prav u snazi i u penziji :jbg

Nevjerovatno koliko ljudi uopce mogu sjediti.
Dva dana smo radili na vikendici. Vikendicu do nas su rentali ljudi iz Tesnja, treba in otprilike 2,5-3 sata da dodju… oni su svo vrijeme presjedili, svo, svo vrijeme. Ja ne znam kako su mogli.

Mnogi se ljudi zale na kicmu, na noge, na srce… Pitam se da li to moze biti povezano sa ovolikim sjedenjem :hm
Itekako ima veze sa sedenjem...Kazem ti,mnogo njih nakon 40-50 godina gleda da sto manje radi a sto vise zaradi iliti u prevodu da sto vise sedi. I kada nije u pitanju posao gleda se da se sto vise sedi kod kuce ili po kaficima. I sto je najgore na nasem podneblju,na svakom cosku maltene imas kladionicu. Kladionice uzimaju velike lokale maltene su kao kafici postali i tu dosta ljudi provodi vreme,masta se o lakoj lovi...Nisi ni svesna koliko je naroda navucena na to...Ne bih da generalizujem, ima zaista i vrednih ljudi....

Sto se stvari i uopsteno svega tice, zaista je los kvalitet...Verujes li mi da moja tetka stalno narucuje da joj saljem prasak za ves,sampone itd. Na stranu sto je ovde jeftinije nego dole nego sto je ogromna razlika u kvalitetu.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Bili danas na nekom izletistu nadomak grada.
Aktivirala svu djecicu da pobereno pikavce.
Nabrali dvije vrecice. Odvezla djecu poslije na sladoled.

Kcerkica je doputovala prosle subote iz USA, jos se nismo vidjele. Prenocila je u Sarajevu i otputovala sutradan na neki otok u Grcku. Sutra planiramo po nju.

Ovdje je izlazni dan srijeda, pekak, subota i nedjelja.
Svake srijede je muzika uzivo, ljudi ostaju budni do kasno.
Stalno se nesto desava. Svi “zive”.
Svi izlaze, cak i moje mame krojacica od 81 g. izlazi s drugaricama na kafu bar tri puta sedmicno.

Ne kosta mnogo da se izadje. U najvecem clubu u gradu npr i kad je uzivo muzika, par moze proci za 20-30 km.
Koncerti su cijelo ljeto na otvorenom. Ulaz kosta od 5-10 km.
Na sjecam se da su uvijek ljudi vodili malu djecu na koncerte. Sada vode.

Odmorila sam se. Povukli se podocnjaci. Ona linija sto se stvara izmedju obrva, se povukla.
Lice mi blista nekim neobicnim sjajem, poprimila neku lijepu boju zbog vremena koje provodim vani.

Nesto mi je zao cuka i maca. Ovdje nisu pazeni ko u USA.
Jos ima ljudi koje ce baciti nesto na macku, i onih koji bi je sutili nogom. Sve su macke uplasene.
Cuke mi djeluju pretuzno, slomi mi se srce kad ih vidim.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

U Sarajevu sam danas bila.
Kad je neki prostor cist, ovdje za to zovu - ko apoteka.
Kiseljak i Fojnica su ko apoteke za Sarajevo.
Pored kontenera je smeca koliko i u kontenerima. To sam danas na 4 mjesta u Sarajevu vidjela. Lose je to za bilo koje doba, a za ove vreline moze biti i opasno.

Frendica od kcerkice je kupila stan, nova gradnja, lift evropski tj mali. Zeznuto ce biti unijeti namjestaj.

Rucali u Metropolis-u. Odlicnu pastu imaju. Prostor je fin. Izgledalo mi je da turisti tu vole da jedu.

Kcerkica odusevljena hranom kod kuce, tj ukusom svega.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Jucer uz jutarnju kafu kod susjeda mijesali bestilj. Bestilj je dzem od sljiva. Pece se vani, u velikoj serpi, na vatri. To mi je bilo fino. Skupilo se nas cetiri para.
Uskoro ce isto tako peci ajvar.

Poslije otisli na selo, pokosili dvoriste oko kuce. Stari nacin, kosa, vile i grablje.
Lijepo je osjetiti te mirise trave, cak i miris truhlog voca nas je vracao u djetinjstvo.

Vidjela ssm porodice na istom kako su ostali prije 24 god.
Nikakvog pomaka, ne znam kako. Ako u porodici radi cetvero, a zivi pet clanova, nikako ne razumijem kako i dalje stoje na istom, bez napretka.

Sinoc sam cula vrhunac gluposti - roditelji i dedo/nane koji su preponosni dok im sin/unuk od 22 god vozi preko 100 km i u isto vrijeme snima to svoju voznju.
Toliko sam nepaznje vidjela u saobracaju, toliko nestrpljenja, toliko nepostivanja pravila, ne znam da li cu i dalje zaliti kad procitam o stradalim…

Toliko i nekog blesavog trosenja.
Vidjeh toliko ljudi kojima je vazniji auto od svakodnevnog zivota u kuci :jbg
U autu ste sahat ili dva dnevno, u kuci bar 10, vikendom i vise, neki su cijeli dan… ne razumijem kako je onda vaznije auto…

Vruce je ovih dana, svi se zale, ne spavaju, bude se, ne znaju sta bi od sebe noci… Ali novac ce dati na hiljadu budalestina ali ne i na klimu.

Bliznjim smo pokusali reci neki prijateljski savjet o potrosnji… Odgovor bi uglavnom bio - umrijet ce i onaj ko ima, umrijet ce i onaj sto cuva…
Istina i hoce. Ali lakse je kontam kad se ima i u nevolji, lakse je i kada neko umre ako porodica ne ostaja “tanka”.
Sto se uzdati da ce nam svijet prikupiti ako dodjemo u nevolju :jbg

Djeca su mi nesto mrljava, hrana su im uglavnom pastete i salame. Iz Amerike uvijek zamisljam kako je ovo zdravo podneblje pa kad vidim blijedu djecu koja s 5 god jedva sutnu loptu, iznenadim se…
Nemaju ljudi uglavnom ni sredjena dvorista za djecu, nekako cim izadju iz kuce na putu su. I kad se sjetite ovih neodgovornih vozaca, djeca su prosto ogranicena..

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

U Bosni, bar u ovom dijelu gdje smo mi, ne pjevaju ptice. Vidjela sam golubove, laste i vrane.
Ne znam zasto nema ptica koje pjevaju, da li ih je ikada bilo pa su otisle?
Ako neko zna nesto i tome neka upise molim vas.

Rijeke su se vidno smanjile, da se sada iznova pise geografija, rijeke pritoke bi vjerovatno zvali potocima.

Ima svugdje javnih cesmi, neke i od njih su presusile.

Mi smo u gradu s dobrom vodom, mozda i najbolja u cijeloj BiH.
Neki su gradovi na redukciji vode.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Otisli danas opet na slapove, prvi put s kcerkicom.
Odatle roditeljima na kafu.
Uvjereni su da je cura mrsava, nisu tako rekli, samo su kazali ona slabo jede.
Jucer smo nas dvije izasle u setnju. Zaboravila sam novac. Pitala me da li to postajem bosanka kojoj uvijek treba novac da bi mogla nesto jesti :D
Ovdje se jednostavno vise i cesce jede.

Da se vratim stalno, tacno ne znam gdje bi se odijevala.
Odjeca se ovdje vise trosi, tj vise nosi, vise pere, drukcije susi i samim tim brze propada. Isto je i sa obucom. U US skoro da i nema potrebe da perem obucu.

Ponekad stignem u dzamiju na molitvu.
Dzamije su velike i lijepe, ali prazne uglavnom.

Image

Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Kod roditelja sam. Sreca sinoc bila kisa, pa malo osvjezila.
Poslat cemo covjeka da instalira klimu ovdje.
Sinoc sam otvorila prozor, ali mama je usred noci zatvorila, kaze da ne “odem preko glave” jer ce me eto naduvati.

Jucer rentali four wheelere, cijeli dan prosao u voznji i penjanju po planinama.
Kcerkici se dopalo tako provesti dan.

Bice slike, kod mama je uploading spor.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Jos kod roditelja. Kcerkica se morala vratiti, internet je spor, tesko joj odavde raditi.

Kad grmi ovdje trebate iskljuciti stvari iz utikaca da ne crknu.

Kako je narod ovdje jos dobar, nevjerovatno.
Svi su susjedi jucer ponudili da vrate curu kuci kad sam se pozalila da ima problem s netom.
Svi se paze i pomazu, srecni su ako mogu jedni za druge uciniti nesto. Ko jedna velika porodica.

Sve sam ih posjetila, i ponijela neku poklon kesu, svi su i meni nesto uzvratili.

Vidjela danas najbolju frendicu iz djetinjstva.
I ona je dosla kod svojih. Kako me zagrlila i plakala.
Plakala i ja.
Lijepo i dalje izgleda, i fino djecu odgojila.

Otisla s roditeljima danas kod tetke. Ona je od one generacije koja se veseli da joj neko dodje i da mu pripremi rucak. Mislila sam danas da za nekih 10-15 god vise necemo ni u Bosni imati takvih ljudi.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Kod kuce sam.
Probudim se nekad u noci i ne znam gdje sam. Treba mi minut-dva da se sjetim.

Vec sam pisala koka je mnogo bolesnog svijeta u Bosni. Zabrinjavajuce mnogo. Ljudi u tridesetim, cetrdesetim i pedesetim imaju ozbiljne zdr probleme.
S kim god da sjednete od njih cete cuti o nekome bolesnom.

Ljudi se jos plase promaje, neki borave i spavaju u prostorijama s ustajanim zrakom koji je sigurno gori po zdravlje od promaje.

Ima dana kada mi je malkice dosadno i kada mi nedostaje moj posao. Sreca imamo i nekih radova, mislim da bi mi bilo dugo biti 2 mjeseca da nemamo nista raditi.
Ima tako i dana kada mislim da se ne bih mogla uklopiti vise do kraja. Ovo u cemu ovdje uzivaju, meni je malkice dosadno.
Muzeva familija voli da se okuplja vikendom negdje u prirodi uz rostilj i pivu. Mogu tako vazdan sjediti, jesti i piti.
Tako sam s njima provela 4 subote. Ako budem morala jos jednu, ne znam… Vristat cu.

Nevjerovatno koliko se toce sokovi, podrazumijeva se da trebate popiti sok ako ste u gostima. Ljudi se iznenade ako odbijete.
Piva ide uz sve, bilo da radite, bilo da sjedite.

Ljudi marskaju cuke i mace.

Postivanje muza kod mnogih ovdje jos uvijek znaci raditi ono sto on misli da je dobro za tebe i zivjeti onako kako on misli da trebas… Dok je ustvari to ono sto je dobro za njega, a zena je uglavnom nesrecna jer sama svoje zelje mora gusiti.
Po ovom vjerovanju, ja i ne postivam muza, jer se protivim i necu raditi neke stvari samo zato sto njemu valjaju.

S druge strane neke zene su uzele i previse slobode u vezi.
U braku su a odlaze na more bez muza, izlaze nocu u drugi grad bez muza.

Dobijala sam pozive od zena da odemo samo radi kafe u Zenicu :doh
Bez muzeva.
Mi ne zivimo tako.

Svalerancija je bas rasirena pojava..
Susjed je nakon razlaza sa zenom doveo sebi njenu prijateljicu. Ostavio je nju pa otisao zivjeti s djevojkom koja mu je bila ljubav za vrijeme skolovanja. Nakon par mjeseci opet se vratio zeni.
Ja sam se cudila kako ga htjela ijedna, nema nista posebno u vezi njega. A onda sam cula za drugog poznanika, dvije ljubavnice ima. Nije uredan, nije kulturan, nije obrazovan, nije bogat, nije zgodan… Nema nista da ga pozelis i za obicno druzenje uz kafu.
Da li je bas takva kriza za muskarce da se zene zadovolje bilo cim :??
Ja bi radije imala igracku.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Neke biljeske

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Mnogo sam se umorila danas peruci ogradu.
Svejedno sam otisla na aksam u dzamiju.
Sigurno je ovdje, cak i zene mogu hodati same po noci.
Iz dzamije stanem u pekaru. Vrata pekare su uvijek sirom otvorena, bar 30 metara u krug mirise. Od 5h iza podne do 11 ujutro imate u ponudi vruca peciva.

Djevojcice se vracaju sa folklora po noci same na biciklu kuci.
Nema za njih opasnosti.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Jucer dan poceli iz Sarajeva, Otoka. Pa u Hrasnicu, Stojcevac. Muz je tu bio ranjen ‘92. Htio se potsjetiti.
Tacno smo dosli na mjesto gdje su mu pruzili prvu pomoc. Tada je to bio hotel, sada su samo zidine.
Odatle (iz hotela) vode podzemne stepenice do nekadasnje Titove rezidencije. I od nje su samo zidovi ostali.
Mozete vidjeti na slikama kakav se materijal koristio tada, hocu reci koji kvalitet.
Park je fin, poprilicno velik, posjetitelja nesto nema mnogo, mozda zbog radnog dana.
Odatle smo otisli starim putem na Igman. Radovi su na putu, ali nisu nas remetili. Tim putem saobracaja uopce nema. Pruza se s tog puta fin pogled na Sarajevo.
Igman je woww, cisto je, odusevljena sam. Lijepa planina. Vratili se na Hadzice, djeluje mi je da se tude najblize spustiti.
Zelimo ovo ponoviti, pa do Bjelasnice. Jucer nismo mogli ostati cijeli dan jer i kcerki radno vrijeme krece od 3pm.

Nakon toga kod roditelja na rostilj. Pa kod djevera na kafu.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Mama je kod nas.
Volimo je i postujem svi, ali nauceni smo zivjeti sami.
Mama, mozda tako i treba, ne znam, ona obraca paznju na sve, i savjetuje u vezi svega.
Govori mi npr sta cu praviti za veceru, sta cu kupiti, odnosno sta necu…
Ovo za kupivinu nas bas “jede”.
Jucer na pijaci npr kupimo dasku za meso, iako nam daska ne treba… kupili smo je jer ih pravi covjek invalid, cisto da podrzimo njegov trud, i nismo ni htjeli kusur nazad… Po licu se mami vidi da to njoj nije jasno.
Kod muzeve rodice kupimo paprike i necemo kusur, mami opet onaj isti izraz lica…
Jucer sam rucala nesto sto mi se bas ne jede, samo da nam se to ne baca…
Jucer nas kona pozvala na sampitu i kafu, i tek tu sam doznala da joj je bday.
Naknadno bi joj odnijela nesto, ali mama misli da ne trebam.
Danas bismo rado sjeli u autu i vozali se Bog zna gdje, ali mamu ne mogu ostaviti a ne mogu ni voditi jer kad idete morate i trositi, a ona ce se vazdan mrstiti.
I poruku na tell kada dobijem, mama se zanima od koga je i sta zele :D

Sada sam zamijesila hljeb, mama je stajala pored mene i pazila koliko cu brasna staviti :D

bakterijasmarsa
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by bakterijasmarsa »

Peace wrote:
Thu Aug 29, 2024 9:15 am
Mama je kod nas.
Volimo je i postujem svi, ali nauceni smo zivjeti sami.
Mama, mozda tako i treba, ne znam, ona obraca paznju na sve, i savjetuje u vezi svega.
Govori mi npr sta cu praviti za veceru, sta cu kupiti, odnosno sta necu…
Ovo za kupivinu nas bas “jede”.
Jucer na pijaci npr kupimo dasku za meso, iako nam daska ne treba… kupili smo je jer ih pravi covjek invalid, cisto da podrzimo njegov trud, i nismo ni htjeli kusur nazad… Po licu se mami vidi da to njoj nije jasno.
Kod muzeve rodice kupimo paprike i necemo kusur, mami opet onaj isti izraz lica…
Jucer sam rucala nesto sto mi se bas ne jede, samo da nam se to ne baca…
Jucer nas kona pozvala na sampitu i kafu, i tek tu sam doznala da joj je bday.
Naknadno bi joj odnijela nesto, ali mama misli da ne trebam.
Danas bismo rado sjeli u autu i vozali se Bog zna gdje, ali mamu ne mogu ostaviti a ne mogu ni voditi jer kad idete morate i trositi, a ona ce se vazdan mrstiti.
I poruku na tell kada dobijem, mama se zanima od koga je i sta zele :D

Sada sam zamijesila hljeb, mama je stajala pored mene i pazila koliko cu brasna staviti :D
Za Majku ćeš uvek biti dete
Legal Alien

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Danas mi je kcerka rekla da se i ja nekada tako ponasam :rlys

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Koliko je ovdje prevare, neke sitne, toliko toliko rasirene da je postalo ko nesto najnormalnije.
Na pijaci npr skoro da ne smijete nikome vjerovati.
Kad vam kazu domaca su jaja, vidjet cete kod kuce da nisu.
Desava se da ljudi kupuju mlijeko koje je razgodjeno sa vodom.
Da kupe borovnice, u vrhu su dobre, ispod je uglavnom lose.
Kupila sam kukuruzno brasno, iznenadila se kod kuce.
To lici na brasno za kravu, plus je bilo gorko.
Mama je kupila rasad paprika, sve su bile ljute, iako je naglasila da ne zeli ljute.

Ljude zakidaju i na poslu, konobari i kuhari nose kuci stvari ili prodaju svoje.
To se cak ne drzi ni za nesto pogrdno.
Ljudi su ponosni sto se tako “snalaze”.

I niko od toga nije postao bogatiji.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

U petak s mamom otisla na rucak i sladoled.
Uvece nam dosli prijatelji, on je ostao kod nas, ona se vratila, pa opet dosla u subotu navecer.
Petak poslije podne proveli s prijateljem, to su oni o kojim sam vam pisala ranije, s kojim se najvise razumijemo.
Isli smo na neki vaser, uvece u nasoj carsiji na kafu, pozvali i brata mog i snahu.
U subotu organizovali rucak/veceru za sve nase bliznje - muzeve i moje.
To je bilo pravo bosanski…tri harmonike, sevdah se orio, dvoje jagnjadi se peklo, 15 kg pite poruceno, kolaci i torte porucene, djever je pravio corbu. Pomogli su nam sve oko postavke i pospremanja.
Sreca imamo objekata izvan grada i nismo to kod kuce organiovali. Tamo smo imali sirinu, nikome nismo smetali, niko nas nije cuo. Bilo nas nesto preko 50 odraslih, i jos 10ak djece.
Ja inace ne volim ove stvari, ali ovaj put mi je bilo lijepo.

U nedjelju smo krenuli na vazdanak s prijateljima iz US. Preko Igmana na Bjelasnicu. S njima tako mozemo, posebno sa njim, izuzetan je covjek.
Prelijepo iskustvo. Mnogo slika sam napravila, sve ne mogu podijeliti. Kupila pape :) Rucali u restoranu koji nosi ime “na krovu svijeta”. Prosetali po obliznnim brdima.
Na povratku smo svratili bratu na veceru. Vani, na velikoj terasi, nas 10ak, odlicna vecera, odlicno raspolozenje, smijeh do suza…Odavno nisam imala ovakav dan.

Slike nece mnogo prenijeti.
Kome se ukaze prilika, neka ode na Bjelasnicu.
Visitori su u velikom broju stranci.

Kcerka nam je otisla jucer.
Muz je jutros predlozio da produzimo boravak.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Utisci (i slike) iz Bosne, part 2
    by Peace » » in Razno (sve sem fotografija)
    130 Replies
    361 Views
    Last post by Peace
  • Moji utisci iz Bosne
    by Peace » » in Razno (sve sem fotografija)
    73 Replies
    277 Views
    Last post by Peace